Skočiť na obsah

Defragmentácia -> Spotrebná elektronika


Darkman

Odporúčané príspevky

Darkman si vtipny

 

trend v spotrebnej elektronike nastal ovela skor ako boli prve cdromky pre pocitace

alebo chces povedat ze kazda nova vec je najprv extra kvalitna a potom sa postupne zacne kazit?

Ide o kvalitu prevedenia tejto technologie. Pokial sa snazim technologiu presadit (co sa v case 2x - 4x cd-rom stale dialo), tak si dam ozaj zalezat aby tych par kusov co vyrobim bolo ozaj kvalitnych.

Pokial uz vyrabam niekolko stonasobne viac, tak uz kazdy jeden produkt pre mna nieje tak dolezity. Myslim si, ze rovnako je v moznostiach kazdeho vyrobcu vyrobit 52x cd-rom, ktora by vydrzala 5rokov... ale kupil by si cd-rom za 1500?

 

dalsia varianta.. ked sa zacali predavat prve 16 rychlostne cdromky, stale sa vyrabali a predavali aj 4rychlostne, co myslis ak by si kupil oboje nove v rovnaky cas a rovnako pouzival, ktora ti vydrzi viac?

Toto porovnanie by bolo zaujimave az s relevantnou vzorkou (aspon 20kusov z kazdeho). Pokial by bola u oboch pouzita rovnaka technologia a zaroven by ta technologia nebola dohnana k svojej hranici, tak by ti mali vydrzat obe rovnako (po stranke serv a motoru). Ale kedze najcitlivejsim clankom optickych mechanik je samotny opticky system, ktory musel byt na 16x cd-rom mierne prerobeny (kedze mal pracovat 4x rychlejsie), tak by sme testom vlastne len ukazali na spolahlivost optickeho systemu.

 

Skor by bolo zaujimave, aky by mal dopad na zivotnost znizenie rychlosti u dnesnych cd-rom (co je sw mozne).

 

Okrem toho, zabudame na jednu podstatnu vec. Rychlost 52x je maximalna mozna rychlost na vonkajsom okraji media pri kvalitnom lisovanom CD. Je to rychlost, ktoru s beznym palenym cd tazko dosiahnes :lol:

 

 

Dalsia vec je, ze drahsie 11000rpm disky maju deklarovanu dlhsiu zivtnost ako ich lacnejsie 7200rpm ekvivalenty :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 10
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • Darkman

    5

  • Nokia

    5

  • Hedgehog

    1

Top prispievatelia v tejto téme

je fakt zaujimave pocuvat cloveka co tvrdi ze ked sa dve rovnake veci rozne fyzicky namahaju tak to rozne neposobi na trvacnost materialu z coho to je zostavene :lol:

 

k tym diskom, ultra rychle disky (nad 10 000rpm, su robene o dooost inac ako klasicke disky a samozrejme ze aj cena tam je kvoli tomu o dost ina) si myslis ze maju rovnaku technologiu ako klasicke 5400/7200rpm disky? a samozrejme aj preto vydrzia viac, kedze tam musia pouzit ovela trvacnejsie a kvalitnejsie materialy

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja netvrdim, ze to nema vplyv na zivotnost tej suciastky. Ja hovorim, ze to nema vplyv na zivotnost disku ako celku, kedze v disku je daleko viac suciastiek, ktore rychlejsie podliehaju opotrebovaniu. A toto opotrebovanie nieje zavysle na stupni fragmentacie.

 

Jedina vec, ktora je zatazena fragmentaciou disku je mechanizmus otacania hlav, a doteraz nechapem preco to nazyvame elektronika, kedze je to mechanicka vec.

Samotna elektronika je fragmentaciou nedotknuta. Ktora jej cast ma byt postihnuta? Riadiaca jednotka, ktora urcuje poziciu hlavy a riadi citacie a zapisovacie cykli? Klopne pamate? Monitorovacia jednotka?

Ako je fragmentaciou postihnuty zvysok disku? Pre citaciu hlavu sa nic nemeni, citala by ci by ten udaj bol na 30 ci na 80 cylindri. Na platnach sa nic nemeni, I/O operacie su na nich robene standartnym sposobom.

 

(nad 10 000rpm, su robene o dooost inac ako klasicke disky a samozrejme ze aj cena tam je kvoli tomu o dost ina

Rovnako ako su dnesne 52x rychlostne mechaniky robene daleko inak ako stare 2-4x :lol:
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Otazka je, ci ty citas poriadne po mne

kedze v disku je daleko viac suciastiek, ktore rychlejsie podliehaju opotrebovaniu.

:lol:

zivotnost suciastky nema vplyv na zivotnost celku?

Nie pokial znizim zivotnost suciastky z 20rokov na 18, pricom ostatne suciastky maju normalnu zivotnost 10 :)

Vtedy to ozaj nema vpliv.

 

no a pri fragmentacii viac namahas urcite suciastky disku

Ktore okrem mechanizmu otacania ramena hlav?
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

uz fakt neviem ako ti to inac vysvetlit

ty sa na to pozeras z matematickeho hladiska

mam dve veci co maju zivotnost 10 rokov a tretej z 20 rokov znizim zivotnost na 18 tak matematicky mi to nic neovplyvni

ale v realite ano

kedze vsetky tie suciastky musia nejak spolupracovat

toto by ti vedel vysvetlit nejaky technolog co robi napr v automobilke, aky to ma suvis

tebe by ale mala stacit logika a nie len matiku pouzivat v premyslani

 

k tomu namahaniu, uz len to ze sa ti viac hybu suciastky (hlavicky, kotuce) tak sa ti viac zahrieva, a viac tepla posobi na cely disk, a hlavne elektroniku

 

fakt sa prosim ta pozeraj na disk ako celok, nie ako na zhluk nejakych volne pohodenych kovovych rurok ktore spolu nic nemaju

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

toto by ti vedel vysvetlit nejaky technolog co robi napr v automobilke, aky to ma suvis

Tebe by zas mohol vysvetlit, ze len veci, ktore su na sebe zavisle. Zivotnost hlavicky nema dosah na zivotnost napr. platne.

 

k tomu namahaniu, uz len to ze sa ti viac hybu suciastky (hlavicky, kotuce)

Kotuce? Vsak sa nedaj vysmiat....

 

Ano, hlavicky sa mi hybu viac. A co je hlavicka? Kus kovu, servrvo a samotna hlava, ktora je pripjena k ramenu. Na zivnotnost coho ma vplyv ten zvyseny pohyb?

Servro - ok, ale aka je zivotnost servra?

Rameno - lol

Hlave? Obrázok Tomuto ma vadit pohyb?

 

k tomu namahaniu, uz len to ze sa ti viac hybu suciastky (hlavicky, kotuce) tak sa ti viac zahrieva,

Margo tepla z disku je z motora zabezpecujuci rotaciu. A ten sa toci ci je disk fragmentovany alebo nie.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ako vidim stale to budes brat po castiach a nie ako celok

Co ti mam na to povedat?

Je jednoducke povedat, ze "fragmentovany disk znizuje jeho zivotnost". Pokial tomu tak naozaj je, tak musis byt schopny popisat proces akym sa ta jeho zivotnost znizuje. A ten proces musis vztahovat bud na suciastku, alebo skupinu suciastok, ktore su bud priamo alebo nepriamo zasiahnute danym procesom.

A to je to o co sa tu snazim. To je normalny postup pri odstranovani slabych miest v HW, pretoze kazde zlyhanie celku ma na svedomi nejaky prvok.

 

Musime najst miesto, ktore 'trpi' nutnostou zvyseneho pohybu hlav. Take miesto ty niesi schopny podat. Lebo podla mna take miesto neexistuje.

 

A ver mi, ze pani inzinieri pamataju na daleko vacsie drobnosti nez na taku marginalnu vec, ze vacsina uzivatelov ich diskov ich proste nedefragmentu a ze hlava s ramenom sa statne namaka.

 

Ono, nieco co sa javi na prvy pohlad logicke (a znizenie zivotnosti ako dosledok fragmentacie sa tak naozaj javi) nemusi vzdy pri blizsom pohlade byt realne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Darkman mas jednoduche povedat ze mozgom premyslas ale skus to popisat ako to presne funguje

to mas to iste co chces ty po mne

 

to co tvrdim ja tvrdim zo skusenosti s diskami roznych znaciek, roznych kapacit, rozne starych... a tych diskov bolo cez 500 takze to uz myslim je celku slusna statisticka jednotka

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Sledujem túto nikam (k žiadnemu solídnemu uzáveru) nevedúcu diskusiu a mám k tomu iba jednu pripomienku a jeden konkrétny príklad:

 

Páni inžinieri určite myslia na to, aby mechanické súčiastky vydržali zaťaženie bežnej prevádzky, ale snaha o čo najväčšie odľahčenie motivovaná honbou o dosiahnutie vyšších rýchlostí je v priamom rozpore so snahou o solídnosť a masívnosť "aby to vydržalo čo najväčšie zaťaženie", aspoň čo sa týka dlhodobej prevádzky v extrémnych prípadoch. Naozaj by som netvrdil, že vysoko fragmentovaný disk nezaťažuje čítacie mechanizmy o nič viac, než riadne zdefragmentovaný. Stačí počúvať ako "hlavičky lietajú" v prípade vysokej fragmentácie - je to nielen počuť, ale tie vibrácie aj cítiť dotykom; servo môže zošalieť, aby hlavy presunulo pri načítavaní jednoho súboru neraz nie o pár stôp, ale niekedy o takmer celý polomer platne tam-späť a znova tam... Rastie pri tom tiež tepelné zaťaženie - k bežným teplotám z rotácie diskov sa pridáva teplo z trenia mechanických častí pri extrémnych dráhach a rýchlostiach. Viem o čom hovorím - je to cítiť aj bez špeciálnych meracích zariadení...

 

A ten príklad... Kolega na silne fragmentovanom disku spustil kompletný antivírový test celého disku. Nebudem to zbytočne naťahovať - ten disk sa doslova rozsypal s veľkým rachotom...

 

Svojím spôsobom máte obaja pravdu... Výrobcovia musia dimenzovať disky s ohľadom na dostatočnú životnosť... Jedno však viem určite - nebudem svojou nedbanlivosťou a ignorovaním základnej údržby prispievať k testovaniu, do akej miery sa im to podarilo...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov