Skočiť na obsah

Ako správne vyslovovať

Odporúčané príspevky

• Odpovedí 50
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

• weirdo

13

• Sniper

5

• gh0strider

5

• tomassi

5

Top prispievatelia v tejto téme

• Pred 3 týždňami...
Zverejnené

napiste ako vyslovite:

giant

gigantic

Newark

squirrel

invulnerable

:lol:

Zverejnené

džiant

gigantik ( hoci analogicky by malo byt ďžidžantik :lol: )

Nivork

skvirl

invulnerejbl

ine jazykolamy :)

Zverejnené

džaient

džajgaentik

Nuark

skuirl

invulnerebl

samozrejme, vyslovene to znie kusko inak ...

Zverejnené

standardna vyslovnost je taka ako uvadza weirdo.

v "gigantic" je prve "g" palatalizovane a znie ako "dž" pretoze sa nachadza pred povodne prednym vokalom, hoci v modernej anglictine je to uz vastne zadna samohlaska, ktora je prvym elementom dvojhasky [ai]. Druhe "g" ma zase velarnu vyslovnost, teda normalne ako [g], pretoze povodne vystupovalo pred zadnou samohlaskou, hoci ta sa v modernej angl uz zase javi ako predna.

v "invulnerable" je "u" trochu poklesnute na verticale a posunute vzad na horizontale u mna a zvyknem ho vyslovovat ako praslovanske alebo ruske kratke "a" (kedze na tomto compe nemaju Word, nemozem sem dat presnu phoneticku realizaciu)

Zverejnené

weirdo super, hlavne ten Newark ma zaujimal :lol: si to uz niekedy pocul ako sa to mesto vyslovuje ci sis tipol?

Zverejnené

Ja mám problém na angličtine, som odchovaný na americkej a v škole sa učíme "pravú" anglinu. Takže lepšie sa mi píše, horšie hovorí, čo je niekedy katastrofa :lol:

Zverejnené

weirdo super, hlavne ten Newark ma zaujimal :lol: si to uz niekedy pocul ako sa to mesto vyslovuje ci sis tipol?

anglina ma bavi, mam odkukanych tak 800 hodin US filmov v originale a vyslovnost ma vzdy zaujimala (hlavne americka, nalepila sa na mna :)) takze toto su veci, kde nemam problem.

a ano, priznavam sa ... som fascinovany New Yorkom, vsetky seminarky z angliny som mal podla moznosti na tuto temu, a k tomu sa patrilo vediet vymenovat vsetky tri hlavne letiska a Newark je jedno z nich ... mesto s rovnakym menom nepoznam.

EDIT: aha, teraz som nasiel, nachadza sa kusok na zapad od Jersey City. ale nikdy som to za samostatne mesto nepovazoval, skor za cast aglomeracie NY, asi prave kvoli tomu letisku, ktore sa rata medzi newyorske.

Zverejnené

Newark je polmilionove mesto a ano je v podstate stratene v tej aglomeracii, ale ma svoje hranice a najznamejsie je najma tym letiskom. Menej zname je svojim privlastkom "CTC - Car Theft Capital" :lol: Ukradne sa tam totiz najviac aut za rok na svete, film z casti spracujuci tento problem, vid moj baner :)

ok a co tak toto:

bat

bet

bed

bad

:)

Zverejnené

bat - baet (dlhsia samohlaska)

bet - bet (kratsia samohlaska)

bed - bed (kratsia samohlaska)

bad - baed (dlshia samohlaska)

aspon ja to tak vravim. pravdu mam?

Zverejnené

vsetko ok az na bat - baet (dlhsia samohlaska) - preco dlhsia? dobre si napisal, vyslovuje sa ako prehlasovane "a", ale kratko.

Zverejnené

nie je az dlhsia ako dlhsia :lol: ja to vyslovujem mozno o 2 desatinky dlhsie ako bet.

Zverejnené

nemas dovod to vyslovovat ani kratko-dlho alebo ako to myslis :lol: proste bet sa vyslovuje :bet ako BETon a bat ako :baet ako v slovee baBATko :)

Zverejnené

trosku off topic:

weirdo aj viedenske letisko schwechat sa nachadza v mestecku schwechat ale patri ku viedni :lol:

koniec off topic

Zverejnené

Nokia, ok, ja sa nehadam, len ked si pozries mapu New Yorku, tak ten Newark si tam prakticky nevsimnes, je to cast aglomeracie.

aj tak je to fuk :lol:

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

ako by sa malo vyslovovat Anakin? ked kukam Star Wars, tak to hovoria Aenikaen. Pripadalo mi to trosku divne, ale nakoniec som si to tak zvykol vyslovovat aj ja.

a druha otazka - Zemeckis.

• Pred 1 rokom...
Zverejnené

v slove diskusia neslobodno vyslovovat znele [z], hoci sa jedna o zahranicne slovo. spravne je . to preto, lebo vychadzame zo slova discussio, -onis, kde "ss" je vzdy neznele, pretoze pochadza z asimilovaneho zhluku spoluhlasok [ss] < *[tt]. podla discuto, discutare, discussi < *deskutsai, discussum < *deskuttom.

vacsina slovakov to cita spravne, aj ked nie preto, ze tomu rozumeju, ale preto, lebo v slovencine nedochadza k prirodzenej znelosti "s" medzi samohlaskami. pre znelost tu nie je dovod.

no niektori horlivci, ktori za kazdu cenu musia ukazovat, aki su chytri a kolko cudzich slov poznaju, by si mali davat vacsi pozor (zvlast vtedy, ked poriadne nevedia, o com hovoria), lebo potom zo seba robia idiotov a su rovnaki sedlacikovia vidlacki ako ti, od ktorych sa chcu odlisovat.

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

moj nick sa vyslovuje ľahko arwiel, príp. arwjel...

no keď som mala na poste druhý a používala som ho aj v živote, čítali niniel ako ňiňiel a má sa čítať tvrdo, dokonca prvé "I" má byť dlhé: níniel...

game som najprv čítala gejm, potom som sa dozvedela, že sa má čítať ako sa píše.no opäť som sa vrátila ku gejm...

Zverejnené

Na nete čítam všetky nicky ako sa píšu, nijaké anglické/iné vyslovovanie, nič, ako maďar... akurát "game"([gejm]) sa tomu vymyká...

Moje by sa malo čítať "bižů", ale to je asi jasné...

Zverejnené

mna velmi prekvapilo ked som pred 2 rokmi zistil ako sa cita LEICESTER ... :lol:

Zverejnené

ja som sa na tomto povadil s učiteľkou na základke

ona stále tvrdila, že Líčester

nechcela veriť odborníkovi, kt. pozná Líšky z Lestru(teda Lester)

Zverejnené

ja som sa na angline dost nasmial vzdy, hlavne ked nam jedna profka vysvetlovala ze Cinderella sa cita Kindrela :) :lol: :)

a Off Topic - teraz ma napadlo ... pripravovali sme sa na maturu a ucili sme sa ze co je v dnesnej dobe IN, a ona hned ako prve co je In spomenula ze : Homosexuality ;) brutal sranda vzdy na angline

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

• Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov