Skočiť na obsah

Bývalá Juhoslávia

Odporúčané príspevky

Zverejnené

separatisti nemajú šancu, teda okrem bývalých štátov ZSSR.....

Zverejnené

No a už sme doma:

Južné Osetsko a Abcházsko chcú nezávislosť

Separatistické gruzínske regióny Južné Osetsko a Abcházsko plánujú požiadať Rusko a OSN, aby uznali ich nezávislosť potom, ako v nedeľu vyhlásilo nezávislosť Kosovo. Informovala o tom ruská tlačová agentúra Interfax. "V blízkej budúcnosti sa Abcházsko obráti na ruský parlament a Bezpečnostnú radu OSN so žiadosťou o uznanie jeho nezávislosti," citovala agentúra Interfax abcházskeho prezidenta Sergeja Bagapša. "Južné Osetsko sa v blízkej budúcnosti obráti na Spoločenstvo nezávislých štátov a na OSN so žiadosťou o uznanie našej nezávislosti," citovala agentúra Interfax prezidenta Južného Osetska Eduarda Kokojtyho. Obaja lídri uviedli, že ich k tomu vedie vyhlásenie nezávislosti Kosova.

Zverejnené

Abcházko a Južné Osetsko je iba začiatok. Čoskoro sa pridajú ďalšie. Situácia je zaujímavá najmä v prípade Abcházska, kde ešte pred vojnou v deväťdesiatich rokoch žilo viac Gruzíncov a Abcházci boli v menšine.

Zverejnené

Cactales

Nie je to až také zaujímavé, pretože demografická charakterstika v minulosti bolo iná aj v Kosove. Stačilo zopár vojnových konfliktov, koketovanie s nepriateľom a vysoký reprodukčný potenciál a je to.

Áno, separatistické a odstredivé tendencie majú a budú mať zelenú. Vyvtoril sa nebezpečný precedens. Uvedomuje si to aj Srilanka a Indonésia, ktoré otvorene neschvaľovali vyhlásenie nezávislosti. Záujímavá je najmä tá Indonézia, ktorá je islamská a albánskym bratom vo viere separatizmus nedožičí.

Zverejnené

Indonézia kašle na to, že Albánci sú moslimovia. Indonézia sa obáva toho, že Kosovo bude rozbuška, ktorá na jej území odštartuje dominový efekt. Indonézia je zmesou rôznych národov, etník, kultúr a náboženstiev, ktora drží pokope fakticky len silou vôle.

Zverejnené

To bola náražka na tých, čo za všetkým vidia islam. Som rád, že už medzi nich nepatríš :lol:

Zverejnené

Podľa diplomatických zdrojov by túto bývalú srbskú provinciu mali už v priebehu pondelka uznať Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko a Taliansko. http://www.sme.sk/c/3734612/kosovo-caka-na...y-usa-a-eu.html

Zaujímavé je, že najhorlivejší sú potomkovia signatárov Mníchovského diktátu a tí čo dostali od Srbov (Juhoslovanov) poriadne na frak na Balkáne počas druhej svetovej vojny. A nie bezdôvodne.

V celku triezve postoje zaujímajú slovenskí politici http://spravy.pravda.sk/zala-kosovo-je-neb...7_sk_domace_p04

Zvlášť by som vyzdvihol postoj Berényiho (SMK).

Zverejnené

Cactales

Nie je to až také zaujímavé, pretože demografická charakterstika v minulosti bolo iná aj v Kosove. Stačilo zopár vojnových konfliktov, koketovanie s nepriateľom a vysoký reprodukčný potenciál a je to.

Iste, ale v prípade Abcházska došlo k úplnému prečísleniu nedošlo vplyvom prirodzeného demografického vývoja, ale iba preto, že provinciu v deväťdesiatych rokoch opustila väčšina Gruzíncov.

V roku 1989 žilo v Abcházsku 525 000 obyvateľov, z toho 240 000 Gruzíncov, 93 000 Abcházcov, 75 000 Rusov, 76 000 Arménov a 14 500 Grékov.

V roku 2003 už provincia mala iba 215 000 obyvateľov, z toho 46 000 Gruzíncov, 95 000 Abcházcov, 23 000 Rusov, 45 000 Arménov a 1 500 Grékov.

Zverejnené

To bola náražka na tých, čo za všetkým vidia islam. Som rád, že už medzi nich nepatríš :lol:

Poopravil by som to: Nie za všetkým je iba islam :)

Zaujímavé je, že najhorlivejší sú potomkovia signatárov Mníchovského diktátu

Tiež som si to všimol. Ale všetkým sa to vráti s úrokami. Majú dosť vnútorných problémov a nevedia ich riešiť.

Srbsko považuje Kosovo za kolísku svojej štátnosti a nikdy sa ho nevzdá. Iní čo sa pozerajú na to triezvejšie, tvrdia že Srbsko sa zbavilo rakoviny, ktorá jej vyrástla na nohe (alebo niekde inde).

Odtrhnutím Kosova získali obe strany. Kosovo získalo samostatnosť s neistou budúcnosťou, ktorej bude dominovať vysoká nezamestnanosť a pravdepodobná obrovská korupcia. Nedivil by som sa keby ich sloboda a "demokracia" skĺzla až do ochlokracie. A Srbsko sa vlastne zbavilo etnických problémov. Ak naplní hrozby a uzavrie hranice s Kosovom a vypne mu elektrinu tak až potom uvidíme kto sa bude radovať.

V roku 2003 už provincia mala iba 215 000 obyvateľov, z toho 46 000 Gruzíncov, 95 000 Abcházcov, 23 000 Rusov, 45 000 Arménov a 1 500 Grékov.

Nebol to dôsledok toho, že gruzínska armáda nebola schopná Abcházcov poraziť?
Zverejnené

Tazko povedat ci to su relevantne informacie, ak chce Kosovo ziskat kredit na medzinarodnom poli, je v jeho zaujme aby sa vyvarovalo takymto podozreniam

Zverejnené

Azerbajdžan uviedol, že nezávislé Kosovo neuzná. "Vidíme tento nelegálny akt v rozpore s medzinárodným právom," uviedol šéf tlačovej služby národného ministerstva zahraničných vecí Chazar Ibrahim.

Celý článok

Čo myslíš Cat Eye, prečo Azerbajdžan nechce uznať Kosovo? :) Aký paradox, moslimovia čo bojovali proti kresťanom o kus územia, nechcú uznať štát ktorí si iní moslimovia "vybojovali" proti iným kresťanom. :lol:

Zverejnené

Aby na oplátku Kosovo nenadviazalo diplomatické styky s Náhorným Karabachom :) Aj vietnamský postoj je nekompromisný

Ta islamská solidarita je naprd, podobne ako kresťanská, keď sa jedná o peniaze. Už dávno ti to hovorím.:lol:

Zverejnené

Už dávno ti to hovorím.:)

Kedy si mi to hovoril? To je jedno.

Len pekne v praxi vidieť aky precedens vznikol. Ale skutočne ma to poteší ak začnú vymýšľať Hispánci na juhozápade USA, alebo v Texase 'nacionalisti' :lol:

Zverejnené

Tam pošlú národnú gardu, ako pri nepokojoch v LA, a za pár dní je po problémoch.

Zverejnené

Myslíš že národná garda bude platná v štátoch kde Hispánci tvoria polovicu obyvateľstva? Ešte pár rokov si Hispánci počkajú a garda bude len v úlohe štatistov :lol:

Zverejnené

Mňa to neprekvapuje, to som tvrdil už pred rokom :lol: :)

3) Osamostatnenie Republiky Srbskej v BiH považujem za celkom pravdepodobné. Srbi sú nacionalisti a po strate Kosova by ma neprekvapilo keby sa bosenskí Srbi chceli aj pripojiť k Srbsku.

Zverejnené

Na takéto vyhlásenie "nezávislosti" čakajú separatisti a odštiepenci v Podnestersku, Abcházsku, ale aj Srbská republika v BIH a Albánci v Macedónsku. Podobne asi sotva zostanú priemyselne vyspelé a na suroviny bohaté srbské enklávy na severe Kosova v "nezávislom" Kosove. Vyhlásia svoju nezávislosť, resp. pričlenili by sa k Srbsku. Dá sa to všetko do pohybu a dôsledky sú nepredvídateľné. Západ nikdy nerozumel Balkánu a vždy tam narobil len problémy.

Ehm :lol:

BTW

Afganistan ako prvý uznal Kosovo. A zdá sa mi, že som niekde registroval, že aj Čečeni...

Zverejnené

Nebol to dôsledok toho, že gruzínska armáda nebola schopná Abcházcov poraziť?

V podstate áno. Gruzínsko bolo v tom čase aj bez Abcházska politicky nestabilné prebiehal tam konflikt medzi stúpencami prezidenta Ševarnadzeho a jeho predchodcu Gamsachurdiu. Na strane Abcházcov bojovali dob

rovoľníci zo

severného Kaukazu, najmä z Čečenska.

Aby na oplátku Kosovo nenadviazalo diplomatické styky s Náhorným Karabachom :lol:

K otázke nezávislosti Náhorného Karabachu sa už vyjadril arménsky premiér Serž Sarkisian:

"Dostávame sa do pomerne výhodnej pozície. Uznanie Kosova iba privítame," uviedol Sarkisian, vedúci kandidát v prezidentských voľbách plánovaných na 19. februára.

"Ak bude uznaná nezávislosť Kosova a následne nebude uznaná nezávislosť Náhorného Karabachu, budeme môcť hovoriť o dvojitom metri," povedal v rozhovore, poskytnutom v sobotu večer

http://www.sme.sk/c/3733147/Sarkisian-Ak-b...y-Karabach.html

Takže Kosovo určite nebude posledným, separatistickým územím, ktoré takto dosiahlo 

nezávislosť.

Zverejnené

Tak ako som hovoril, už aj Indonézia vyjadrila nesúhlas s Kosovom, pridala sa aj Srí Lanka, taktiež vieme prečo.

Myslím, že podobné tendencie bude mať aj India, tam je tiež zopár regiónov, ktoré by sa radšej videli inde ako v Indii.

Čína taktiež nebude súhlasiť, najmä kvôli Tajwanu (ten Kosovo pochopiteľne podporil) a Tibetu, vrátane ostatných iných menších provincií.

Kosovo pravdepodobne nepodporí ani Nigéria, ktorá má "svojich" separatistov v delte Nigeru.

Zverejnené

Srbsko: Belehrad odvolal svojho veľvyslanca z Washingtonu

Belehrad/Washington 18. februára (TASR) - Srbsko dnes odvolalo svojho veľvyslanca z Washingtonu po tom, ako Spojené štáty americké uznali nezávislosť Kosova.

Kosovo okrem Veľkého Satana uznali aj žabožrúti (Francúzi). Predpokladám, že sa spustí domino efekt a Srbsko bude prvé čo uzná slobodnú Korziku :lol:

Zverejnené

Kosovo ukázalo Palestíne, ako ďalej

Palestínčania by mohli zvážiť jednostranné vyhlásenie nezávislého štátu, ak by mierové rokovania s Izraelom naďalej viazli. Možnosť, že by palestínska správa nasledovala príklad Kosova, ktoré vyhlásilo nezávislosť na Srbsku v nedeľu, načrtol v rozhovore s agentúrou Reuters člen palestínskeho tímu vyjednávačov a hlavný poradca palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása Jásir Abid Rabbú.

"Ak proces nepostupuje smerom k skutočnému zastaveniu kolonizačných aktivít Izraela, ak nepostupuje smerom k plynulým a vážnym rokovaniam, potom by sme mohli ten krok urobiť a vyhlásiť svoju nezávislosť jednostranne," povedal Rabbú.

http://spravy.pravda.sk/kosovo-ukazalo-pal...848_sk_svet_p23

Zverejnené

Srbi zapálili veľvyslanectvo USA

Desiatky rozzúrených srbských demonštrantov dnes vtrhli do budovy amerického veľvyslanectva v centre Belehradu a zapálili niekoľko miestností na protest proti jednostrannému vyhláseniu nezávislosti Kosova.

Neviem prečo, ale toto je prvé horiace US veľvyslanectvo pri ktorom mám dobrý pocit. Môj názor na USA sa za posledné obdobie otočil o 180°.

Chceli samostatné Kosovo pre svoju veľkú vojenskú základňu.

V Belehrade sa dnes na demonštrácii zúčastnilo niekoľko stotisíc ľudí, medzi nimi aj veľa politických vodcov. Keby teraz ten dav potiahol na Kosovo tak by Albánci z Kosova tak utekali, že by sa zastavili až v Tirane.

Zverejnené

Ja osobne podporujem samostanost Kosova! Nemam rad Srbov pretoze su az nadmieru nacionalisticky... :lol:

Inak som dost zvedavi ako sa vsetka ta situacia vyvinie... a bolo jasne ze to bude mat dominovy efekt - bohuzial!

Aj ked myslienka nezavisleho Palestinskeho statu je viac ako solidna - prajem im to! Aj ked to nebude taky rozsiahli stat akoby chceli oni, no ale lepsie ako keby sa dalsie kilometre uzemia dostavalo pod 6cipu hviezdu! Viva la Palestina Libre!!!

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov