Skočiť na obsah

O čakrách, ale úplne inak

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Pripomeňme si staré, známe úslovie, že nie je všetko zlato, čo sa blyští. Úslovie, ktoré platí aj v duchovnej oblasti. V dnešnej dobe existuje totiž obrovské množstvo duchovných poznatkov a praktík, ktoré nás snáď môžu na prvý pohľad mnohým zaujať, ale ktoré predsa len nemajú, z hľadiska nášho skutočného duchovného rastu, takmer nijakú cenu. Ba práve naopak, môžu nás neraz skôr zavádzať a spôsobovať nám neprekonateľné prekážky.

Bude preto určite užitočné pozrieť sa práve z tohto pohľadu na problematiku energetických centier nášho tela – čiže čakier. Ako vieme, najbližšie k univerzálnej Pravde má v súčasnosti kresťanstvo, avšak ani v evanjeliách, ako ani v diele Ducha Pravdy, obsahujúcom komplexnú Pravdu o stvorení sa zmienka o čakrách nenachádza. Pritom ale zostáva faktom, že energetické body, nazývané čakry, v našom tele naozaj reálne existujú.

Ak ale zoberieme na zreteľ skutočnosť, že v zásadných textoch, týkajúcich sa kresťanstva, niet zmienky o čakrách, svedčí to o jednom, jedinom. A síce o tom, že z hľadiska pravého duchovného vývoja nemá nateraz toto poznanie pre náš vzostup nijaký reálny význam. Pravá cesta k Svetlu je totiž podmienená prirodzeným zachovávaním základných noriem, zhrnutých do Mojžišovho Desatora, do evanjelií a do, v očistenej podobe ľudstvu znovu sprostredkovaného, Slova Pravdy.

Ak sa teda človek v reálnom živote riadi týmito princípmi, spontánnym nenásilným a prirodzeným spôsobom sa harmonizujú, očisťujú a vyvíjajú i eneregetické centrá v jeho tele, nazývané čakry. Dochádza k tomu samočinne a prirodzene, bez toho, že by sme o tom museli niečo vedieť. A práve takáto cesta je z hľadiska zákonitostí v stvorení správna a chcená.

Náuka o čakrách a o ich stimulácii k nám prichádza z východných náboženstiev a býva automaticky spájaná s pojmom meditácia. Existuje množstvo meditačných techník, ktoré učia, ako sa koncentrovať na tieto energetické body, ako ich stimulovať a ovplyvňovať. Treba však čo najostrejšie zdôrazniť, že z hľadiska zdravého duševného a duchovného vývoja ide o niečo úplne neprirodzené. Je to umelý zásah, ktorého cieľom je vstup do duševno – psychických zložiek našej osobnosti, za účelom takzvaného urýchlenia duchovného vývoja, ktorý však nemôže byť dosiahnutý žiadnou z meditačných techník, ale iba prostým, každodenným životom, podriadeným vôli Stvoriteľa.

Podobnými praktikami opantaný človek však získava klamlivý dojem, že duchovne rastie. Obzvlášť, ak sa na základe prepracovanej, ale neprirodzenej stimulácie energetických centier uvoľní vstup dotyčnej osoby do jemnejších úrovní bytia. Človeku sa tak otvoria brány, ktoré by mali zostať, z hľadiska jeho duchovnej úrovne, ešte zatvorené, čo mu musí nevyhnutne spôsobiť ďalekosiahle a doposiaľ nedocenené škody. Ak by totiž človek dospel k získaniu určitých schopností prirodzeným spôsobom, čiže životom podľa vole Stvoriteľa, otvoril by sa mu samočinne vstup do jemnejších úrovní, bližších Svetlu, kde sa už netreba obávať negatívnych vplyvov, schopných privodiť poškodenie duševného tela.

Avšak neprirodzeným stimulovaním energetických centier, bez ohľadu na skutočnú duchovnú výšku osobnosti, sa človek otvára úplne bez ochrany vplyvom nízkych úrovní, čo môže a neraz i vedie, k ťažkým poškodeniam psychiky dotyčného.

Na záver chcem preto zvlášť zdôrazniť, že iba to, čo je prirodzené, je aj zdravé a správne. Vo východných učeniach, ktoré k nám v súčasnosti prichádzajú je zaiste je mnoho pozitívneho, dobrého a užitočného. Ale treba byť veľmi opatrným, pretože aj tam je veľa, ľuďmi vnesených falošných predstáv a skreslení, ktoré nemajú so skutočným duchovným vzostupom nič spoločného. Ba práve naopak, tieto praktiky a predstavy otvárajú nevedomky brány temnu a pod klamlivou ilúziou duchovného vzostupu, mu vydávajú napospas vnútro dôverčivých ľudí.

M.S.

Slovenské občianske združenie pre posiľňovanie mravov a ľudskosti

• Pred 4 mesiacmi...
  • Odpovedí 14
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

• game

3

• starsi

3

• happysoul

2

• m.s.

1

Top prispievatelia v tejto téme

Zverejnené

:)

happysoul, klobúk dolu, keď si to dokázal všetko prečítať :lol: :)

• Pred 1 rokom...
Zverejnené

Ešte mi v tom chýbalo niečo v tom zmysle, že ide o "duševnú" onaniu. To bolo prvé čo ma napadlo po prečítaní základného príspevku. :lol:

Zverejnené

ješišmariasvatýjožo, starsi, čo myslíš, kto okrem teba čítal ten základný článok ?! no možno happy : ) :lol:

Zverejnené

Predpokladám, že väčšina čo sem nakula. Aj keď niektorí ho možno nedočítali celý.

Zverejnené

starsi ty si optimista :lol:

... stačí prvá veta a hlavne ten nick ... v jednom čase bol hodne "známy", na každom fóre išiel okamžite minimum do ústrania, ak nie priamo do koša ... a ešte zopár podobných

nech im je fórumácka zem ľahká ... ámen.

schválne, prihláste sa všetci, čo ste ten zakladací článok čítali - začnem ja, negatívne : ja nie :)

Zverejnené

Musím sa priznať, že tiež som to na prvý krát neprečítal celé len do polovice ale potom som si povedal že chcem vedieť čo tam ešte ďalej "naslintá". :lol:

• Pred 2 mesiacmi...
Zverejnené

Čítal som, kto to napísal, preletel som pohľadom a odišiel z témy :lol:

Zverejnené

"Spoliitizovaný" názor autora témy je pre mňa tiež nepriateľný, ale tiež apriorné zamietnutie techník napr. jogy a podobných východných techník skladajúcich sa z telesných a duševných cvičení nie je tiež na mieste. Je to náročná téma na znalosti a skúsenosti z aplikácie.

Tiež neverím, že jednotlivé čakry(miesta na tele s konkrétnym vplyvom na orgány) majú priame účinky, skôr je to placebo efekt dosiahnutý konkrétnymi postupmi a to hlavne u duševných cvičení. Tieto cviky majú uplatnenie v m o d e r n e j m e d i c í n e:

- rehabilitačné cvičenia- skoro každý cvik má svoj názov v joge

- v psychiatrii - sú napr. Schulcov autogénny tréning a pod.,

Tieto a pod cviky sa používajú v liečbe ale aj preventívne na zvládnutie náročných situácii v športe, náročné povolania a p.

Laické skúšanie techník? Nedoporučujem-dá sa z toho aj zblbnúť!

.............a že je to vidieť? No a, každý sme dáko šibnutý, len treba o tom vedieť.

Zverejnené

Hlásim sa prečítal som to celé ....................... :lol:

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.

• Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov