Skočiť na obsah

Iné galaxie mimo našej

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Rad by som sa dozvedel niečo o iných galaxiách, na ktorých by teoreticky mohli byť nejaké planéty a na ktorých nie ... :lol:

Zverejnené

Galaxia je veľmi široký pojem.

Ak sa pozrieš do súhvezdie Androméda, tak aj voľmým okom uvidíš galaxiu M31 ktorá je vzdialená 2 000 000 svetelných rokov a obsahuje najmenej 200 000 hviezd. Určite sa nájde aspoň jedna okolo ktorej budú krúžiť planéty.

Raz v budúcnosti naša Galaxia sa zrazí z M31 a vytvoria jednu veľkú Galaxiu.

Zverejnené

Zijeme v Miestnej Skupine Galaxii, ta je v Superkope Galaxii v Panne. Nasa Skupina pozostava z asi 20 galaxii a nas najblizsi vacsi sused je M31 v Andromene, ma vacsie rozmery a casom galaxie splynu. Ini znami suputnici, doslova satelitne galaxie, su Maly a Velky Magellanov mrak. Tie casom galaxia pohlti a obohati sa tak o velke davky plynu, to bude hviezdotvorby!

Zverejnené

aha takže planety obiehaju okolo galaxie ? to som nevedel som myslel ze planety sa nachadzaju vo vnutri galaxie :lol:

Zverejnené

Linkman> nieeeee... :lol: Galaxie su spiralovite, elipsovite atd. zhluky hviezd... Hviezda je zerava plynova gula a su roznych velkosti... niektore su mini, ako nasa Zem, niektore su az 20000x vacsie ako Slnko... A okolo tychto hviezd kruzia planety... :) velkym problemom je ale fakt ze vacsina hviezd su dvojhviezdy, co absolutne eliminuje zivot na planetach ktore okolo nich kruzia...

• Pred 3 týždňami...
Zverejnené

HUDF-JD2 je taká galaxia, ktorá otriasla klasickou teóriou (SPACE TELESCOPE SCIENCE INSTITUTE), pretože je taká stará, resp. mladá a vzdialená :lol:, že sa v tom čase ešte také veľké galaxie vo vesmíre nepredpokladali (má iba niekoľko sto miliónov rokov, čo je relatívne krátko po Big-Bangu).

Pozrite sem: http://www.cassovia.sk/korzar/archiv/clano....10.2005/67579O

Zverejnené

čo si vy myslíte sú teda iné planéty - pozor nie hviezy ale planéty v okolí iných galaxii ?

Zverejnené

Linkman>su... od roku 1999 bolo objavenych az 120 planet... Tieto planety sa nazyvaju tzv. extrasolarne planety, alebo len exoplanety... su to planety mimo slnecnej sustavy, planety ktore kruzia okolo inej hviezdy nasej galaxie, alebo mimo nej...

Zaujimavostou je urcita rovnica, neviem ju, ktora urcuje tzv "obyvatelnost planety" (urcovanie planet kde by mohol byt zivot), je to priama umera, cim vacsia hviezda, tym vacsia vzdialenost... samozrejme je tu viacero inych aspektov, ako rotacia planet a ich velkost...

tu je graf

Obrázok

viac najdes asi tu

http://en.wikipedia.org/wiki/Exoplanet

par dni dozadu objavili dalsiu zvlastnu planetu /neviem ako sa vola hviezda okolo ktorej obieha/, vraj je to 1,5 velkost Jupitera, ale vzdialenost od hviezdy je asi ako merkur... dalsou anomaliou tejto najnovsej planety je ze je ultralahka... de facto obrovska korkova gula

tu je snimok

Obrázok

Pred rokom objavili okolo hviezdy Gliesse obhiejuce dve planety v obyvatelnom pasme

http://sk.wikipedia.org/wiki/Extrasol%C3%A1rna_plan%C3%A9ta

tie planety su tu a doteraz sa neda z istotou povedat ci tam je zivot, alebo nie... zatial su to najvacsie adeptky, lebo sa najviac podobaju zemi a vyhovujuca je aj vzdialenost od hviezdy

http://en.wikipedia.org/wiki/Gliese_876_d

a

http://en.wikipedia.org/wiki/Gliese_876_c

• Pred 2 mesiacmi...
Zverejnené

Zaujimave, ze v galaxiach sa potuluje kopec planetarnych bezdomovcov, planet bez svojho slnka, ktore gravitacny biliard vykopol mimo svoju povodnu sustavu....

Zverejnené

Keby len planét, ale aj hviezd. Myslím že Barnardová hviezda vzdialená asi len 6 svetelných rokov od Slnka je podobný zblúdilec.

Inak takéto hviezdy čo sa túlajú galaxiami môžu naraziť aj do inej hviezdy. Je teoreticky možné že aj do Slnka raz narazí nejaká hviezda, čo by znamenalo katastrofu s istým koncom. Pravdepodobnosť takejto zrážky je však extrémne malá asi 1 : 1 000 000 000.

Zverejnené

Ano. De facto kazda solo hviezda alebo hviezdna sustava je svojim sposobom zabludilec, kedze povodna hviezdokopa sa rozpadla....

• Pred 6 mesiacmi...
Zverejnené

... niektore su mini, ako nasa Zem, niektore su az 20000x vacsie ako Slnko...

V skutocnosti hviezda nemoze byt vacsia ako nejaka kriticka hranica. Nespominam si presne ale je to radovo niekolko sto hmotnosti Slnka.
Zverejnené

Co vsak s gigantmi typu Eta Carinae? Je jej plynna obalka, ktora sa rozpina, este oznacitelna za hivezdu? Na jej okrajoch predsa musi byt plyn riedky....

Zverejnené

Povedal by som, ze to uz bude niekde na hornej hranici. Vacsie by uz boli velmi nestabilne a zrutili by sa.

Plyn vo hviezdach nemusi byt husty. Cerveny obry su na okraji redsi ako najdokonalejsie vakuum, ktore dokazeme vyrobit.

Zverejnené

V skutocnosti hviezda nemoze byt vacsia ako nejaka kriticka hranica. Nespominam si presne ale je to radovo niekolko sto hmotnosti Slnka.

Akosi mi nesedí porovnanie "veľkosť" a "hmota".

Či je veľkosť hviezdy nejako obmedzená nie je isté. Poznáme hviezdy, ktorý priemer presahuje za dráhu Pluta. Čo sa týka hmotnosti, vtedy môžeme hovoriť o limitoch.

Zverejnené

Mas pravdu, vyjadril som sa dost nepresne. Myslel som len obmedzenie hmotnosti.

• Pred 3 týždňami...
Zverejnené

Nie je mozne, aby hmotna hviezda, jej plyn, bol redsi, ako vakuum. Uz len preto, ze plynove castice v ramci hviezd tam su, kym v ramci vakuua tam nie je nic, iba vzduchoprazdno, absencia hmoty. Akakolvek mimoriadne hmotna hviezda je podozriva z toho, ci sa nahodou nejedna o viacnasobny system....

Zverejnené

hovoril som "vakuum, ktore dokazeme vyrobit"

to vsak nie je dokonale vakuum, takze nejake tie castice obsahuje, a preto vrchne vrstvy velkych hviezd mozu byt redsie ako toto nedokonale vakuum

Zverejnené

A co to ma s tym, ze v okoli plynneho obnra nie je vakuum?

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

s temou to nema nic, to som len reagoval na to, co si pisal

galaxiu M31 ... obsahuje najmenej 200 000 hviezd.

teraz som si nahodou vsimol, ze tu chybaju este tri nuly
Zverejnené

O niekolko mnoho rokov bude celkom zaujimave sledovat prienik M 31 a Mliecnej Cesty, my uz tu nebudeme, ale som zvedavy, co to spravi so Slnkom, udajne by sa ho to nemalo velmi "dotknut"....

Zverejnené

Nič sa nestane, naša Galaxia pozvolne splynie s M31 do jedinej galaxie. Myslím že to akurát naštartuje proces tvorby nových hviezd. Plyny nachádzajúce sa v oboch galaxiách budú pri "zrážke" stlačené natoľko, že by sa mohli vytvoriť zárodky budúcich hviezd.

Zverejnené

Vsetko je napisane presne, okrem toho "nic sa nestane". Pri gravitacnej interakcii s objektami inej galaxie moze hlavne v okrajovych castiach dojst ku gravitacnemu vyhosteniu hviezd mimo galaxiu.

Zverejnené

To sa bežne stáva aj teraz, stačí keď sa nejaké galaxie k sebe priblížia, alebo k nejakej galaxii sa priblíži nejaká bludná čierna diera. Niekde som o tom čítal viac, zajtra pozriem.

Zverejnené

pochopitelne, ved prave v tomto case myslim nasa Galaxia "pojeda" susednu minigalaxiu. Lenze nasa Galaxia a M 31 su skutocni giganti. Nehovorim, ze nejake supergalaxie, ale su to proste normalne vypasene velke galaxie, kym trebars Magellanove Mracna su "len" minigalaxie. Dobre, v porovnani s nasou, v porovnani s dalsimi, ktore patria do nasho systemu, su trochu vacsie.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov