littlewitch Zverejnené 15. Apríl, 2016 Zverejnené 15. Apríl, 2016 kedze mi potvrdili celiakiu v plnom rozsahu, vsetky moje domacnosti, ktore prechadzam, sa zacinaju prisposobovat aspon ciastocne tejto situacii, a ja teda vela experimentujem :D...ale o niecom inom som chcela, momentalne vsetci v domacnosti s mojimi rodicmi ficimee na medvedom cesnaku a jeme ho denne a takmer vo vsetkom :D niekde na nete som videla dokonca slane palacinky z medvedieho cesnaku, tak by som to chcela skusit, boli krasne zzelenkave :D
game Zverejnené 15. Apríl, 2016 Zverejnené 15. Apríl, 2016 kedze mi potvrdili celiakiu... na medvedom cesnaku a jeme ho denne a takmer vo vsetkom :D niekde na nete som videla dokonca slane palacinky z medvedieho cesnaku, tak by som to chcela skusit, boli krasne zzelenkave :D tak teda o celiakii človek počuje čosi každú chvíľu, ale musela som kuk, čo to v skutočnosti vlastne je ... čo vlastne môžeš jesť? medvedí cesnak je úžasný hit v posledných rokoch, ale pretože u nás na trhu ho nemajú, a v lese radšej sama nezbieram nič, medvedí cesnak u nás celkom absentuje ... hoci sa na neho chystám už dávno :(ale palacinky na slano a na zeleno zato robíme aj my, s nastrúhanou brokolicou :)
game Zverejnené 29. Júl, 2016 Zverejnené 29. Júl, 2016 nekonečne dlho sme sa chystali na ryžový nákyp, akosi to stále nevychádzalo, vždy bolo niečo iné na programe, dnes sa teda konečne uskutočnilroky ho robíme podľa osvedčeného receptu - je to vlastne mix dvoch receptov, jednoduchý a chutný, večer pred predvarená ryža, na druhý deň je v pohode vychladnutá a na druhý deň už je to rýchle.
Vilma Flinstonova Zverejnené 1. August, 2016 Zverejnené 1. August, 2016 ešte furt dojedáme plnené papriky, čo som varila ešte v sobotu. A to som navarila aj pre svokru, a neslanú verziu s bylinami pre otca. :)
iskra Zverejnené 2. August, 2016 Zverejnené 2. August, 2016 minule som piekla mäso, bedle, klobáska, paradajka, cibuľa, zemiaky, okorenené .. k tomu šalát .. jednoduchá, rýchla príprava .. :dalbysomsi:
member2793 Zverejnené 2. August, 2016 Zverejnené 2. August, 2016 kuchtili sme plnenú papriku. staršieho syna začína varenie zaujímať, navrhol papriku, tak sme sa do toho pustili... zvyšní dvaja zabezpečovali logistiku a suport :Dna to že som/sme to varili prvýkrát v živote, sa celkom vydarila. akurát omáčka nie je celkom rajčinová, ale skôr chilli :thumbsup: ale to je OK, pretože 1/3 mojich synov rajčiny príliš nemusí, rovnako ako ja :yes_yes: knedľa je z hitlermarketu, lebo na tú by som si ozaj netrúfol... 1
iskra Zverejnené 3. August, 2016 Zverejnené 3. August, 2016 traja synovia .. :) čo si spomínam, máme synov aj s rovnakými krstnými menami .. pozerám plnená paprika nám chutí viacerým .. aj my ju máme radi, ja síce ešte viac plnenú kapustu vy doma, ste plnené papriky kuchtili iným spôsobom, piekli ste ich ..vidíš, to Ty, clovek2 máš skúseností aj s pestovaním chilli papričiek.., náhrdelníky nechápem, prečo si netrúfaš, myslíš si, že by si nespravil lepšiu knedľu ? zvládneš oveľa náročnejšie vecí, zručný si, aj synovia.., skúsiť môžete, ak budete chcieť.. , a čo, že by sa nepodarila prefektne hneď na prvýkrát, nevadí .. raz by sa podarila, knedľa by bola nadýchaná, chutná .. a na knedle z " hitlermarketu", by si mohol zabudnúť.
game Zverejnené 3. August, 2016 Zverejnené 3. August, 2016 :) no knedľu nerobím ani ja, nikdy mi ani len nenapadlo vyrábať vlastnú ... nevidím na to dôvod, pred xy rokmi v praveku som ako decko pre knedľu chodievala do jednej reštaurácie /aj pre babku aj pre mamu/, kde v nedeľu vyrábali knedle, dokonalé, celá šaľa tam pre ne chodila, mama varí a pečie úchvatne, babka sa učila variť v panských domoch a varila neskutočne dobre, a tiež knedľu nevyrábala doma. nikdy nám babranie sa s domácou knedľou nechýbalo ...jediné, čo robievame, sú slávnostné rožkové knedle, ale guľaté. my dnes máme rovnako prístup ku skvelým knedliam už roky tiež z jednej reštaurácie, robia ich vynikajúce, kdejakého druhu, nevidím najmenší dôvod na vyrábanie knedlí doma.nerobievali sme knedle doma, nemali sme potrebu, ani ja nie, ani nebudem ... pre mňa ani pre skvelé kuchárky mamu a babky nie je a nebolo nikdy etalónom najsamlepšej gazdinej a kuchárky, keď si vyrábala vlastné knedle. ale s tou plnenou paprikou je to dobrý nápad ... idem si to naplánovať ... :)
Vilma Flinstonova Zverejnené 3. August, 2016 Zverejnené 3. August, 2016 ja niekedy knedlu robím, ale žemľovú. je to úplne jednoduché, za hodinku je to hotové, a knedľa je aj esteticky vyzerajúca a aj dobrá. A niekedy sa mi nechce, teraz v lete sa mi veru nechce, radšej som pri/v jazere, to kned+u kúpim, nakoniec ani tá nie je zlá.Plnené papriky som kedysi varila spolu s omáčkou, ale teraz ich podobne ako clovek2 šupnem na pekáč do trúby. V omáčke varím len tie guľky zo zmesi, čo sa mi nevošla do paprík. A tiež odrezané špice z paprík šupnem do omáčky. Odrezané špice majú svoj význam, lebo tie sú plnené neslanou zmesou pre otca, podľa toho poznám, ktoré papriky pre koho sú, omáčku pre otca varím v hrnci zvlášť.Dned som urobila nákup a la Flinstone, musím mu zavolať, nech nejde do obchodu aj on, a kupila som o.i. aj kuriatka, hned som z nich nakrájala a čoskoro už bude hotová hubová polievka so zeleninou.Tú knedľu robím podľa tohoto receptu:5 starých rožkov alebo žemlí pokrájam na kocečky a šupnem do misy. 1 dl mlieka (môže byť aj to ovsené alebo sójové, aj tak sú dobré); rozmiešam s 1 dl (naozaj dl!) múky (v recepte je hrubá, ale robila som to aj s polohrubou a môže byť aj špaldová), pridám a primiešam k tomu mlieku s múkou 2 vajcia a potom 1 dl oleja. Na tie rohlíky nasypem trochu soli a postrihanú petržlenovú vňať, alebo pažítku či niečo iné zelené - už som dávala aj bazalku a boli super; a nalejem tú mliečnu zmes, pekne rukami to zamiešam a potom nechám 1/2 hodiny zakryté utierkou "odpočívať". medzitým si nechám zovrieť vodu. Nakoniec sa mokrými rukami tvarujú guľky, ktoré sa hádžu do tej vody. zakryje sa to a nechá 8 minäút variť, potom sa guľky otočia a varí sa to dalších 7 minút, spolu teda 15 minút. Hotové knedlíky sa vyberú, poprepichujú a trocha polejú olejom.Ale naposledy ked som ich robila, tak som nehádzala guľky do vody, ale do potravinovej fólie balila z tej zmesi valčeky, ktoré som na koncoxh "zaistila" a to som nahádzala do vody. Po tých 15 min som to povyberala a tie, ktoré sme chceli zjesť hneď, odbalila, šlo to dobre a nebolo to treba prepichovať, šli pekne krájať a na reze boli naozaj pekné.
iskra Zverejnené 3. August, 2016 Zverejnené 3. August, 2016 mama varí a pečie úchvatne, babka sa učila variť v panských domoch a varila neskutočne dobre, a tiež knedľu nevyrábala doma. nikdy nám babranie sa s domácou knedľou nechýbalo ...jediné, čo robievame, sú slávnostné rožkové knedle, ale guľaté. game,OK, ja :) kysnuté doma robím, a vôbec to neberiem ako babranie sa ... chystám to veľmi rada a s láskou, lebo viem, že nám to chutí, či sa jedná o knedľu, alebo iné kysnuté jedlá: šišky, buchty na pare, orechovníky, jablčník .. nemám dôvod kupovať z obchodu niečo, čo viem si doma sama urobiť, lebo viem, že to bude čerstvé, chutné, voňavé, a ani časovo to nie je náročné .. tak isto ako aj príprava iných jedál napr. s mäsom, omáčkou, prílohou .. alebo iné jedlá jedlo s knedľou - nie je vôbec náročné urobiť, kým napr. varím hovädziu polievku, odvarím si cesto do polievky nachystám si zároveň aj kvások do kysnutého cesta, to trvá veľmi krátky čas, zamiesim si cesto, pokiaľ kysne (20min), urobím omáčku k mäsu, z vykysnutého cesta vytvarujem knedlík, ktorý nechám podkysnúť ešte 10 minút a dávam nad paru na 17 minút. knedlik vyberiem, naolejujem, nakrájam, naservírujem aj mäso, omáčku. :dalbysomsi:
Vilma Flinstonova Zverejnené 3. August, 2016 Zverejnené 3. August, 2016 tiež rada pečiem koláče z kysnutého cesta, ale ja skôr také že na plech, na to naklásť ovocie, škoricu, posýpku - záviny už menej, to u nás moc nejedia. Ale naozaj kysnuté koláče sú jednoduché na prípravu. A miesenie mi neprekáža.
game Zverejnené 3. August, 2016 Zverejnené 3. August, 2016 Iskruš,nikde som nenapísala, že nerobím doma kysnuté veci. ja robím doma tiež kysnuté, kysnuté dolky podľa prastarého skvelého receptu, osúchy slané aj sladké s posýpkou, koláče podľa receptu, ktorý pochádza pôvodne od prababky, ale tie zriedkavo, buchty šatôčky mamin výborný recept ... ale najčastejšie na plech ako vilma a tie dolky.koláče nemá veľmi kto jesť a jeden závin sa ani neoplatí robiť : )v pečení je pofotených minimálne zopár osúchov, pokiaľ dobre pamätám :) nikde som nepísala, že nerobím kysnuté cesto, z toho čo som napísala, vyplýva len to, že nerobím doma knedle :) hah, mimochodom, pripomenulo mi to, minulý týždeň sme sa chystali, že tento týždeň bude bryndzový osúch ... všetko je na to doma, len sme zabudli, čo sme naplánovali :innocent:
Vilma Flinstonova Zverejnené 4. August, 2016 Zverejnené 4. August, 2016 veru, úplne som zabudla na smotanový osúch s kôprom alebo s cesnakom a údenou slaninkou!
iskra Zverejnené 5. August, 2016 Zverejnené 5. August, 2016 Dámy, :agree: aj ja pečiem také, že na plech, naklásť ovocie, s posýpkou, smotanové langoše a iné dobrôtky. :) Zajtra som nám naplánovala hovädziu polievku s domácou cestovinou( štvorčeky - u nás to voláme lečky)hlavné jedlo: hovädzinka, kôprová omáčka, domáci knedlik. upečiem aj bublaninu s černicami, ku kávičke. :dalbysomsi:
Sniper Zverejnené 11. August, 2016 Zverejnené 11. August, 2016 Povedal som si, že budem morálne podporovať Tomáša a začnem šetriť na jedle, ale nie, ja som si do košíka musel drbnúť Nutellu za 3 eurá! No ale čo mám robiť, keď tá fajnová lieskovoorechová Nutella mi tak veľmi chutí?
game Zverejnené 11. August, 2016 Zverejnené 11. August, 2016 dostali sme celú hromadu paradajok od kamaráta, a ešte nás čakajú doma u mamy ...tento rok zdá sa rozhodne praje rajčinám, každý ich má mraky, že nevie, čo s nimi ... no a pretože zeleninu môžeme, aj baklažány, a do tohto jedla je možné podľa chuti použiť vlastne všetko podľa chuti - buď viac baklažánov, buď viac rajčín, čo je doma, tak to tentokrát bol znovu turecký baklažánový kebap tu https://www.freespace.sk/tema/1245-jedlo/strana-22?do=findComment&comment=215536 bol s pár paradajkami, takto som ho robila vprvýkrát, tentokrát dostal paradajok veľa, recept to pripúšťa: mleté mäso, cibuľa, baklažán, paradajky, rajčinový pretkak, pár kúskov masla ...kto môže zeleninu , je to ľahké letné jedlo, buď s čerstvým pečivom, zvyčajne, tentokrát s novými varenými zemiakmi. ten môj nešťastný mobil zasa nevrátil tú krásnu farbu ... domyslite si červenú a všetky farby omnoho živšie :) : a iným mobilom ... cca, tie farby nedá ani jeden poriadne : )
Vilma Flinstonova Zverejnené 11. August, 2016 Zverejnené 11. August, 2016 ja som si kúpila 2 poháre nutelly kvôli tým pohárom, z fajne hrubého skla s uchom, na pivo ako stvorené!!!Ale dnes som robila úplne ľahké jedivo, nakrájala som cuketu, slivky, paradajky, ochutila som to a zaliala smotanou a šup s tým do trúby. A na druhý koniec pekáča nakrájané krumplíky. Už som si aj dala, celkom dobré to bolo. potom mi napadlo, mohla som tam dať aj klobásu, no nevadí. Flinstonovi to pripherem s nakrájanou klobásou, hoci to už nebude "ono" - čo už.
iskra Zverejnené 11. August, 2016 Zverejnené 11. August, 2016 dnes som mala v práci slepačiu polievku, bulharský rezeň, zemiaky, obloha. :) teraz som už doma a ohlásila sa nám návšteva z Trenčína. mám rada milé prekvapenia, stretnutia. budeme grilovať. mäsko, slaninku, plnené šampiňóny má na starostí manžel, ja idem spraviť zeleninový šalát a upečiem aj jednoduchý tvarohový koláč.
D'Ady Zverejnené 16. August, 2016 Zverejnené 16. August, 2016 predverom som doniesol slivky z chalupy - take staroodrodove, tak vcera sme robili gombolcemanzelku som naucil, ako sa robia zo stvorcov cesta, ona si vzdy urobila z cesta valec, z toho odkrajovala a a na dlani placatilana buduci rok ju naucim, ze uprazene prezle maju byt mierne skaramelizovane :D 2
D'Ady Zverejnené 18. August, 2016 Zverejnené 18. August, 2016 susite maso v susicke ?uvital by som prakticke skusenosti - aky druh, ako ho nakorenit, pri akej teplote a ako dlho susitm.thx
Vilma Flinstonova Zverejnené 19. August, 2016 Zverejnené 19. August, 2016 fíha...tak s tým nemám žiadne skúsenosti, ale vari si nečítal Winnetoua? V ktorejsi mayovke tuším old shatterhand si narobil zásoby mäsa už sa nepamätám, z čoho - či z bizóna alebo z medveďa a sušil to koňovi pod sedlom. :zubiska: lTo isto preto, lebo vtedy ešte neboli sušičky!!! :)
iskra Zverejnené 20. August, 2016 Zverejnené 20. August, 2016 dnes som varila hubovú polievku, buchty na pare a šišky :) zajtra bude mäsko (pečená krkovička)
D'Ady Zverejnené 22. August, 2016 Zverejnené 22. August, 2016 fíha...tak s tým nemám žiadne skúsenosti, ale vari si nečítal Winnetoua? V ktorejsi mayovke tuším old shatterhand si narobil zásoby mäsa už sa nepamätám, z čoho - či z bizóna alebo z medveďa a sušil to koňovi pod sedlom. :zubiska: lTo isto preto, lebo vtedy ešte neboli sušičky!!! :)akoze teoriu ovladam (chude maso nakrajat na tenucke platky, okorenit, poukladat do sucicky a trpezlivo cakat), ale osobne skusenosti su na nezaplatenie to ako s tymi kovbojmi a masom pod sedlom - kratky pribeh zo zahrobia: Kovbojky sme hltali vsetci a samozrejme, ze v ramci moznosti sme kopirovali a napodobnovali. Ako detom nam stacilo mat drevenu pusku "vybijanu" "striebornymi" pripinackami. Neskor a najma v porevolucnej euforii vela ludi chcelo mat vlastny ranc a kone a tak... Tie kone boli to najlahsie... No a k masu - traduje sa, ze tuhe maso z divo zijucich zvierat si kovboji davali pod sedlo, aby zmaklo a dalo sa lahsie jest aj pokazenymi, ci v krcmovych bitkach preriedenymi zubami.Kamaratku Vlaštovku nenapadlo nic rozumnejsie, ako to skusit. Kupila peknu flakotu hovadziny a pri vychadzke na konoch si ho aj s kamaratkou umiestnili pod sedlo. Chyba lavky, maso bol sice domiagane, ale zaroven plne konskej srsti a potu. Druhy pokus teda absolvovali s hygienicky (v igelitovom sacku) zabalenou potravinou. Asi bolo treba pouzit aj spagatik, lebo smyklavy sacok samozrejme vypadol kdesi po trase. Dalsie pokusy sa uz nekonali. 1
Vilma Flinstonova Zverejnené 27. August, 2016 Zverejnené 27. August, 2016 ... Kupila peknu flakotu hovadziny a pri vychadzke na konoch si ho aj s kamaratkou umiestnili pod sedlo. Chyba lavky, maso bol sice domiagane, ale zaroven plne konskej srsti a potu. Druhy pokus teda absolvovali s hygienicky (v igelitovom sacku) zabalenou potravinou. Asi bolo treba pouzit aj spagatik, lebo smyklavy sacok samozrejme vypadol kdesi po trase. Dalsie pokusy sa uz nekonali. 1) mohla to dať do pláteného vrecka...pot by jej to aspon posolil :)2) tak to mali vonku žijúce mačky a iné tvory mäsožravé iste potešenie, akého sa im tak často nedostávalo...priam sviatok :) inak gumipušky sme mali tiež, my sme ich nevybíjali pripinákmi, klince držali lepšie :) Dnes bol opäť Flinstone šéfkuchár, našťastie robil guláš. Mám tam pár pekných plátkov mäsa a kyslú kapustu, ewšte neviem čo s tým urobím, ale tuho rozmýšľam, že kapustu použijem na polievku a mäso dám na plech a nakrájam na to zeleninu. Tú polievku zmáknem dned ako prídem od otca a mäso zajtra skoro ráno a potom fujas-matijas na jazero využiť posledné letné dni vhodné na plávanie v čase keď sa tam aj môžem dostať...
alarm Zverejnené 28. August, 2016 Zverejnené 28. August, 2016 tak ,dnes som sa nasmial, hovorí mi z duše: 2
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz