Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

v lete priveľmi mäso nechýba, ... zelenina v každom množstve a farbe a tvare ho dokáže nahradiť ... jo, viem, teraz minimálne clovek2 nebude absolútne súhlasiť, ako trikrátdenne mäsožravec ... ale zelenina sa dá jesť sama so zeleninou ... :)

problém je, že zbožňujem aj strukoviny, a nemôžem ... teda nesmiem ... a také zelené fazuľky ... čerstvý hrášok ... jednoducho to musím občas, aspoň občas porušiť, ... nedokážem odolať :innocent:

Zverejnené

fazulky chrumkave neurobim na privarok, ale iba tak na masle s horcicou a dam si s nejakym uhlohydratom.. v lete robim zemiaky na tenucke platky, 5 minut varene v octovej vode a potom upecene...

• Pridať bod 1
  • Pred 4 mesiacmi...
Zverejnené

varím silvestrovskú kapustnicu, pokúšam sa spojiť chute dvoch rodín do môjho vlastného receptu, taksom svedavá, ako to dopadne...

Zverejnené

ako dopadla a čo všetko bolo nakoniec v kapustnici ?

postupy, recepty, úspešnosť ... a tak ? :)

Zverejnené

v kapustnici je hlavne véééľa kapusty, niekoľko zemiakov, 4 klobásky, sušené huby, papriková pasta, mletá červená paprika, soľ, čierne korenie celé aj mleté, rasca, nové korenie, bobkový list, opražená cibuľka, zápražka a kto má chuť, pridáva si varenú mrveničku... včera sa nik nesťažoval a predpokladaná úspešnosť - zožere sa! :-)

• Pred 4 týždňami...
Zverejnené

robíte niekto doma lángoše ? :)

nerobím, je to pracné, a poriadne nasiakne byt spáleným olejom, a napijú sa aj lángoše ... hoci ich máme radi, zostáva to stále na našej mame, ona ich aj tak robí úžasné, a má trpezlivosť ...

podstatné je, že som našla jeden recept, kde odpadá olej, spálený olej, nasiaknutý byt, a pracné vypekanie ...

/ keď zostanú nejaké zbytky - v šupke varené zemiaky, dusená kapusta, je to ideálne /

Kapustové lángoše v rúre :

2 dg kvasníc, 1 ČL lyžica cukru, cca 3 dcl vlažnej vody

1/2 kg múky

1 ČL soľ

1 KL mleté korenie

10 dg v šupke varené zemiaky

15 dg dopredu udusenej kapusty

k podávaniu možno pridať smotanu, alebo drvený cesnak s olejom a kvapkou vody, alebo oboje, prípadne zbytok kapusty ... podľa chuti

varené zemiaky : ošúpať, nechať vychladnúť, postrúhať

kapusta : pripravíme ako na dusenie, nakrájenaé na prúžky. do hrnca pripravíme pár lyžíc oleja, skaramelizujeme na ňom cca 2 PL cukru, pridáme kapustu, trochu octu, soľ, a pomaly udusíme.

kvások : cca 1 deci vlažnej vody, cca 1 PL múky, trochu cukru, prikryté necháme vybehnúť

cesto : do veľkej misy navážime múku, strúhané zemiaky, kvások, soľ, mleté korenie, a so zbytkom vlažnej vody pripravíme cesto ani mäkké ani husté ... potom pridáme dusenú kapustu a znovu prepracujeme cesto.

prikryté necháme nakysnúť na dupľu.

a teraz prichádza ten najväčší rozdiel - pečenie v rúre :

z vykysnutého cesta pripravíme malé bochníčky, koľko chceme lángošov.

rukami ich porozťahujeme.

dobrý veľký plech vymažeme olejom a poukladáme naň lángoše

/ do rúry pod plech pridáme nádobku s vodou, nech sa vytvorí v rúre para, lángoše nebudú vysušené. /

v dopredu vyhriatej rúre, 190 -200 °, pečieme do červena.

mali by vyzerať nejako tak, ako ten lángoš vľavo - ten vpravo je pečený klasicky na oleji :

post-3-0-36817600-1359319089.jpg

• Pridať bod 1
Zverejnené

ako to ma byt spravne ? lángoše, ci langoše ???

btw - u nas sa tomu hovori "podivníky", co sice mohla byt kvizova otazka do inej temy, ale nevadi...

moja mama ma taky recept, ze sa to cesto zarobi a odlozi do chladnicky, kde vydrzi dost dlho a mozes si z neho odtrhnut kus na 1, 2, 5 kusov, kolko chces, nemusis zarabat furt nove...

aaaale, langose MUSIA byt nasiaknute olejom, inak to nie je ono !!! :D

& pozerali ste dnes (27.1.2013) Tajomstvo mojej kuchyne ? zabavna relacia ! odporucam pozriet si reprizu alebo na STV z archivu, stoji to za to, staci druha polovica

prezradim len, ze Nikodym a nejaka baba robili vegetarianske jedla a Magalova od smiechu spadla zo stolicky :D

Zverejnené

ako to ma byt spravne ? lángoše, ci langoše ???

aaaale, langose MUSIA byt nasiaknute olejom, inak to nie je ono !!! :D

neviem, a ani ma priveľmi nezaujíma, čo tomu hovoria naši jazykovedci a ako je to poslovenčené / hoci ma to zvyčajne zaujíma, takže kecám :) / ale lángos je lángos ( čítaj s ako š ) - a síce preto, lebo to má pôvod v maďarskom slove láng, a lángos je doslova "pripravený na ohni" ... ako sa dopracovala táto potravina k tomuto názvu, tiež som nepátrala, ale možno sa po tom popozerám ...

viem, že bežne sa u nás píše "langoš", je toho plný net a receptáre, ... ale pôvodne je to "lángoš" :)

nemusia :) treba myslieť aj na chudákov žlčnikárov, nech im je trochu menej zle :)

• Pred 3 týždňami...
Zverejnené

langoše sú síce fajn, ale doma ich nerobím. Radšej robím také jedlá, pri ktorých nemusím stáť celý ten čas pri šporheli, len postavím hrniec, či strčím pekáč do trúby a potom vypnem a dovidenia.

júúj, na vegetariánske jedlá mám humornú spomienku.

Jeden z mojich bratrancov, s ktorými som často trávila prázdniny u starých rodičov, žil a aj žije v Prahe. Od puberty sme sa nevideli a po asi 15 rokoch docestoval do BA. Predstavovala som si, že príde k nám, predstavím mu svoju rodinu, dáme si niečo pod zub a potom otvoríme fľašu, posedíme, pokecáme, určite si budeme mať čo rozprávať...ale to som sa pomýlila. Z bratranca sa stal skalný vegetarián a celý ten čas, čo bol v BA, sme podľa jeho želania (hosť do domu - Boh do domu) behali po Bratislave po vegetariánskych predajniach a reštauráciách. najsamlepšie bolo, že ja som nemala páru, kde také čosi je, a tak som sa nabehala po meste jak čokel a bola som taká uťahaná, že na nejakú konverzáciu mi už neostali sily...a keď bratranec videl všetky také miesta v Blave, rozlúčil sa i nasadol na vlak a pošiel domov...o ňom ako o osobe, či o jeho rodine, som sa nedozvedela zhola nič. Jedine to, že sa stal vegetariánom a že vďaka tomu je zdravý (ako decko bol obézny, a teraz bol štíhly a fešák...).

Zverejnené

posledné dni sú výrazne kapustové .... a robím veci, ktoré bežne nerobievam ... doma sa totiž od známych obajavil pekne veľký sáčik vynikajúcej kyslej kapusty, ktorú bolo treba minúť, aj sa podarilo, a musím povedať, že napriek tomu, že som zháňala recepty kdekade, kuchárku pochválili :wooops:

najprv to boli strapačky s kyslou kapustou

/ raz som ich jedla kdesi v reštaurácii tak, že namiesto slaninky tam bola na kocky pokrájaná domáca šunka - to mi dalo nápad, kúsok uvarenej šunky doma práve bol, tak sa na kocky pokrájaná dostala pekne do strapačiek, a plus ešte prerastená upražená slaninka ... /

a dnes to bol segedínsky guláš

v mrazničke sa nazbierali odkrojky mäsa, a ešte nevyužitý kúsok, smotana v chladničke bola, a podľa najjednoduchšieho nájdeného receptu je vynikajúci ... :)

Zverejnené

prave som zjedla zemiakove placky, keby som objavila tuto temu skor, tak vam necham...co uz ;)

Zverejnené

zemiakové placky, mňam... a ja som dnes mala špecle s hubovým korením a zeleným petržlenom :-)

Zverejnené

Dnes sme mali doma pirohy s tvarohom a lekvárom, syn mal chuť aj na rezance s lekvárom, tak aj tie boli..

pred chvíľou sa nám dopiekol jablkový koláč :dalbysomsi:. bude na cestu. zajtra totiž cestujem/e .. príjemne tu nažívajte. :)

Zverejnené

Mno rezance s lekvarom by som mohla zajtra zrobit veru :D, diki za tip iskra ;)

Zverejnené

my sme dnes dojedali šošovicový prívarok odvčera. Na zajtra mám nachystané pláty z karé, asi ich podusím so zeleninou a urobím k tomu ryžu. Alebo upečiem krumple.

Dnes na ČT1, ktorú som si zapla úplne náhodne, bola relácia Kluci v akci, a dvaja maníci tam chystali všakovaké dobroty. To som kukala! Robili napríklad také pagáčiky, kde najprv na panvici spolu s lyžicou masti orestovali oškvarky - len chvíľu, aby boli teplé. Zmiešali mak s múkou, nachystali si kvások. Do tej makovej múky vysypali z panvice tie oškvarky a pridali tam ten kvások a vypracovali cesto, ktoré nechali v teple kysnúť. Potom tvarovali z toho placičky, ktoré kládli na plech vybavený papierom na pečenie. Placičky ešte vyzdobili mriežkovým rezom na povrchu, potreli žĺtkom a posypali makom a šups s tým do trúby...

Potom robili žemľové knedlíky s kyslou kapustou. Tie knedlíky robili takto:

oravskú slaninku pokrájali na kocečky a šupli to do panvice, aby sa to nepripaľovalo, pridali tam aj trochu masti. Pokrájali 4 staré žemle, ktoré prihodili k tej slaninke, chvíľu to spolu restovali, potom to vypli. Medzitým si nachystali riedke cesto z mlieka, múky a kvásku, nie veľa. A to zmiešali s pokrájanou petržlenovou vňaťkou a s obsahom tej panvice. Nechali to chvíľu odpočívať v teple a potom rovno z toho tvarovali guľky veľkosti tenisovej loptičky a hádzali do vriacej vody.

Na panvicu dali osmažiť cibuľu s kmínom do sklovita, pridali kyslú kapustu, a nechali to spolu dusiť pod dekľom.

Podávali to tak, že tie knedlíky akoby natrhli a do tej trhliny dali tú kapustu a navrch pridali osmaženú cibuľu. Vyzeralo to výborne, dakedy to musím urobiť.

A na záver robili pravé české buchty. Dala by som si...zvláštne bolo, že po vytiahnutí z trúby tie buchty ešte potreli roztopeným maslom s trochou rumu a až potom pocukrovali.

Zverejnené

na tie pagáčky som kukala jak pero z gauča, a pri tých knedlíkoch nastúpil Pavlovov reflex... :)

Zverejnené

Mno rezance s lekvarom by som mohla zajtra zrobit veru :D, diki za tip iskra ;)

littli rado sa stalo

dnes máme zeleninovú polievku s krupicovými haluškami a idem piecť nálečníky, (nie palacinky David) :D :ahooj:

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

mnam, patku mam rada s karamelizovanou cibulkou na cervenom vine... recept je tu dakde v receptoch... jedla som aj haggis a fermentovane slede... yummy 

• Pred 4 týždňami...
Zverejnené

Dnes máme slepačiu polievku a smotanové langoše.

Cesto na langoše si stále nachystám deň vopred a odložím do chladničky.

Príprava kvásku: 100ml mlieka, 25g droždia,1 kávovú lyžičku cukru

Do letného mlieka rozdrvím droždie, pridám cukor. Nechám droždie napučať a potom pripravený kvások nalejem do misky v ktorej mám nachystané ostatné prísady.

1/2 kg hladkej múky,1 vajce,100ml letného mlieka,125ml kyslej smotany, 2 kávové lyžičky soli.

Vymiešam, cesto vložím do mikroténového sáčika a nechám do druhého dňa v chladničke.

Na druhý deň vyformujem z cesta bochníky a nechám chvíľku nakysnúť. Potom každý povyťahujem na väčší kruh a upečiem z obidvoch strán na rozpálenom oleji.

Upečené langoše potriem rozotreným cesnakom, posypem postrúhaným syrom a pokvapkám kečupom. Každému podľa chuti. :)

• Pridať bod 1

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov