game Zverejnené 20. August, 2012 Zverejnené 20. August, 2012 v lete priveľmi mäso nechýba, ... zelenina v každom množstve a farbe a tvare ho dokáže nahradiť ... jo, viem, teraz minimálne clovek2 nebude absolútne súhlasiť, ako trikrátdenne mäsožravec ... ale zelenina sa dá jesť sama so zeleninou ... :)problém je, že zbožňujem aj strukoviny, a nemôžem ... teda nesmiem ... a také zelené fazuľky ... čerstvý hrášok ... jednoducho to musím občas, aspoň občas porušiť, ... nedokážem odolať :innocent:
pink Zverejnené 20. August, 2012 Zverejnené 20. August, 2012 fazulky chrumkave neurobim na privarok, ale iba tak na masle s horcicou a dam si s nejakym uhlohydratom.. v lete robim zemiaky na tenucke platky, 5 minut varene v octovej vode a potom upecene... 1
trinita Zverejnené 31. December, 2012 Zverejnené 31. December, 2012 varím silvestrovskú kapustnicu, pokúšam sa spojiť chute dvoch rodín do môjho vlastného receptu, taksom svedavá, ako to dopadne...
game Zverejnené 1. Január, 2013 Zverejnené 1. Január, 2013 ako dopadla a čo všetko bolo nakoniec v kapustnici ?postupy, recepty, úspešnosť ... a tak ? :)
trinita Zverejnené 1. Január, 2013 Zverejnené 1. Január, 2013 v kapustnici je hlavne véééľa kapusty, niekoľko zemiakov, 4 klobásky, sušené huby, papriková pasta, mletá červená paprika, soľ, čierne korenie celé aj mleté, rasca, nové korenie, bobkový list, opražená cibuľka, zápražka a kto má chuť, pridáva si varenú mrveničku... včera sa nik nesťažoval a predpokladaná úspešnosť - zožere sa! :-)
game Zverejnené 27. Január, 2013 Zverejnené 27. Január, 2013 robíte niekto doma lángoše ? :) nerobím, je to pracné, a poriadne nasiakne byt spáleným olejom, a napijú sa aj lángoše ... hoci ich máme radi, zostáva to stále na našej mame, ona ich aj tak robí úžasné, a má trpezlivosť ... podstatné je, že som našla jeden recept, kde odpadá olej, spálený olej, nasiaknutý byt, a pracné vypekanie ... / keď zostanú nejaké zbytky - v šupke varené zemiaky, dusená kapusta, je to ideálne / Kapustové lángoše v rúre : 2 dg kvasníc, 1 ČL lyžica cukru, cca 3 dcl vlažnej vody 1/2 kg múky 1 ČL soľ 1 KL mleté korenie 10 dg v šupke varené zemiaky 15 dg dopredu udusenej kapusty k podávaniu možno pridať smotanu, alebo drvený cesnak s olejom a kvapkou vody, alebo oboje, prípadne zbytok kapusty ... podľa chuti varené zemiaky : ošúpať, nechať vychladnúť, postrúhať kapusta : pripravíme ako na dusenie, nakrájenaé na prúžky. do hrnca pripravíme pár lyžíc oleja, skaramelizujeme na ňom cca 2 PL cukru, pridáme kapustu, trochu octu, soľ, a pomaly udusíme. kvások : cca 1 deci vlažnej vody, cca 1 PL múky, trochu cukru, prikryté necháme vybehnúť cesto : do veľkej misy navážime múku, strúhané zemiaky, kvások, soľ, mleté korenie, a so zbytkom vlažnej vody pripravíme cesto ani mäkké ani husté ... potom pridáme dusenú kapustu a znovu prepracujeme cesto. prikryté necháme nakysnúť na dupľu. a teraz prichádza ten najväčší rozdiel - pečenie v rúre : z vykysnutého cesta pripravíme malé bochníčky, koľko chceme lángošov. rukami ich porozťahujeme. dobrý veľký plech vymažeme olejom a poukladáme naň lángoše / do rúry pod plech pridáme nádobku s vodou, nech sa vytvorí v rúre para, lángoše nebudú vysušené. / v dopredu vyhriatej rúre, 190 -200 °, pečieme do červena. mali by vyzerať nejako tak, ako ten lángoš vľavo - ten vpravo je pečený klasicky na oleji : 1
D'Ady Zverejnené 27. Január, 2013 Zverejnené 27. Január, 2013 ako to ma byt spravne ? lángoše, ci langoše ??? btw - u nas sa tomu hovori "podivníky", co sice mohla byt kvizova otazka do inej temy, ale nevadi... moja mama ma taky recept, ze sa to cesto zarobi a odlozi do chladnicky, kde vydrzi dost dlho a mozes si z neho odtrhnut kus na 1, 2, 5 kusov, kolko chces, nemusis zarabat furt nove... aaaale, langose MUSIA byt nasiaknute olejom, inak to nie je ono !!! :D & pozerali ste dnes (27.1.2013) Tajomstvo mojej kuchyne ? zabavna relacia ! odporucam pozriet si reprizu alebo na STV z archivu, stoji to za to, staci druha polovica prezradim len, ze Nikodym a nejaka baba robili vegetarianske jedla a Magalova od smiechu spadla zo stolicky :D
game Zverejnené 27. Január, 2013 Zverejnené 27. Január, 2013 ako to ma byt spravne ? lángoše, ci langoše ??? aaaale, langose MUSIA byt nasiaknute olejom, inak to nie je ono !!! :D neviem, a ani ma priveľmi nezaujíma, čo tomu hovoria naši jazykovedci a ako je to poslovenčené / hoci ma to zvyčajne zaujíma, takže kecám :) / ale lángos je lángos ( čítaj s ako š ) - a síce preto, lebo to má pôvod v maďarskom slove láng, a lángos je doslova "pripravený na ohni" ... ako sa dopracovala táto potravina k tomuto názvu, tiež som nepátrala, ale možno sa po tom popozerám ... viem, že bežne sa u nás píše "langoš", je toho plný net a receptáre, ... ale pôvodne je to "lángoš" :) nemusia :) treba myslieť aj na chudákov žlčnikárov, nech im je trochu menej zle :)
Vilma Flinstonova Zverejnené 16. Február, 2013 Zverejnené 16. Február, 2013 langoše sú síce fajn, ale doma ich nerobím. Radšej robím také jedlá, pri ktorých nemusím stáť celý ten čas pri šporheli, len postavím hrniec, či strčím pekáč do trúby a potom vypnem a dovidenia.júúj, na vegetariánske jedlá mám humornú spomienku.Jeden z mojich bratrancov, s ktorými som často trávila prázdniny u starých rodičov, žil a aj žije v Prahe. Od puberty sme sa nevideli a po asi 15 rokoch docestoval do BA. Predstavovala som si, že príde k nám, predstavím mu svoju rodinu, dáme si niečo pod zub a potom otvoríme fľašu, posedíme, pokecáme, určite si budeme mať čo rozprávať...ale to som sa pomýlila. Z bratranca sa stal skalný vegetarián a celý ten čas, čo bol v BA, sme podľa jeho želania (hosť do domu - Boh do domu) behali po Bratislave po vegetariánskych predajniach a reštauráciách. najsamlepšie bolo, že ja som nemala páru, kde také čosi je, a tak som sa nabehala po meste jak čokel a bola som taká uťahaná, že na nejakú konverzáciu mi už neostali sily...a keď bratranec videl všetky také miesta v Blave, rozlúčil sa i nasadol na vlak a pošiel domov...o ňom ako o osobe, či o jeho rodine, som sa nedozvedela zhola nič. Jedine to, že sa stal vegetariánom a že vďaka tomu je zdravý (ako decko bol obézny, a teraz bol štíhly a fešák...).
game Zverejnené 19. Február, 2013 Zverejnené 19. Február, 2013 posledné dni sú výrazne kapustové .... a robím veci, ktoré bežne nerobievam ... doma sa totiž od známych obajavil pekne veľký sáčik vynikajúcej kyslej kapusty, ktorú bolo treba minúť, aj sa podarilo, a musím povedať, že napriek tomu, že som zháňala recepty kdekade, kuchárku pochválili najprv to boli strapačky s kyslou kapustou / raz som ich jedla kdesi v reštaurácii tak, že namiesto slaninky tam bola na kocky pokrájaná domáca šunka - to mi dalo nápad, kúsok uvarenej šunky doma práve bol, tak sa na kocky pokrájaná dostala pekne do strapačiek, a plus ešte prerastená upražená slaninka ... / a dnes to bol segedínsky guláš v mrazničke sa nazbierali odkrojky mäsa, a ešte nevyužitý kúsok, smotana v chladničke bola, a podľa najjednoduchšieho nájdeného receptu je vynikajúci ... :)
kolibrik tara Zverejnené 20. Február, 2013 Zverejnené 20. Február, 2013 prave som zjedla zemiakove placky, keby som objavila tuto temu skor, tak vam necham...co uz ;)
trinita Zverejnené 20. Február, 2013 Zverejnené 20. Február, 2013 zemiakové placky, mňam... a ja som dnes mala špecle s hubovým korením a zeleným petržlenom :-)
trinita Zverejnené 20. Február, 2013 Zverejnené 20. Február, 2013 špecle sú také tradičné nemecké cestoviny http://diskuse.gastr...kuchyne/tarhona
iskra Zverejnené 20. Február, 2013 Zverejnené 20. Február, 2013 Dnes sme mali doma pirohy s tvarohom a lekvárom, syn mal chuť aj na rezance s lekvárom, tak aj tie boli..pred chvíľou sa nám dopiekol jablkový koláč :dalbysomsi:. bude na cestu. zajtra totiž cestujem/e .. príjemne tu nažívajte. :)
littlewitch Zverejnené 20. Február, 2013 Zverejnené 20. Február, 2013 Mno rezance s lekvarom by som mohla zajtra zrobit veru :D, diki za tip iskra ;)
Vilma Flinstonova Zverejnené 23. Február, 2013 Zverejnené 23. Február, 2013 my sme dnes dojedali šošovicový prívarok odvčera. Na zajtra mám nachystané pláty z karé, asi ich podusím so zeleninou a urobím k tomu ryžu. Alebo upečiem krumple.Dnes na ČT1, ktorú som si zapla úplne náhodne, bola relácia Kluci v akci, a dvaja maníci tam chystali všakovaké dobroty. To som kukala! Robili napríklad také pagáčiky, kde najprv na panvici spolu s lyžicou masti orestovali oškvarky - len chvíľu, aby boli teplé. Zmiešali mak s múkou, nachystali si kvások. Do tej makovej múky vysypali z panvice tie oškvarky a pridali tam ten kvások a vypracovali cesto, ktoré nechali v teple kysnúť. Potom tvarovali z toho placičky, ktoré kládli na plech vybavený papierom na pečenie. Placičky ešte vyzdobili mriežkovým rezom na povrchu, potreli žĺtkom a posypali makom a šups s tým do trúby...Potom robili žemľové knedlíky s kyslou kapustou. Tie knedlíky robili takto:oravskú slaninku pokrájali na kocečky a šupli to do panvice, aby sa to nepripaľovalo, pridali tam aj trochu masti. Pokrájali 4 staré žemle, ktoré prihodili k tej slaninke, chvíľu to spolu restovali, potom to vypli. Medzitým si nachystali riedke cesto z mlieka, múky a kvásku, nie veľa. A to zmiešali s pokrájanou petržlenovou vňaťkou a s obsahom tej panvice. Nechali to chvíľu odpočívať v teple a potom rovno z toho tvarovali guľky veľkosti tenisovej loptičky a hádzali do vriacej vody.Na panvicu dali osmažiť cibuľu s kmínom do sklovita, pridali kyslú kapustu, a nechali to spolu dusiť pod dekľom.Podávali to tak, že tie knedlíky akoby natrhli a do tej trhliny dali tú kapustu a navrch pridali osmaženú cibuľu. Vyzeralo to výborne, dakedy to musím urobiť.A na záver robili pravé české buchty. Dala by som si...zvláštne bolo, že po vytiahnutí z trúby tie buchty ešte potreli roztopeným maslom s trochou rumu a až potom pocukrovali.
trinita Zverejnené 23. Február, 2013 Zverejnené 23. Február, 2013 tie pagáčky aj knedle znejú dobre...
Vilma Flinstonova Zverejnené 23. Február, 2013 Zverejnené 23. Február, 2013 na tie pagáčky som kukala jak pero z gauča, a pri tých knedlíkoch nastúpil Pavlovov reflex... :)
iskra Zverejnené 25. Február, 2013 Zverejnené 25. Február, 2013 Mno rezance s lekvarom by som mohla zajtra zrobit veru :D, diki za tip iskra ;) littli rado sa stalo dnes máme zeleninovú polievku s krupicovými haluškami a idem piecť nálečníky, (nie palacinky David) :D :ahooj:
dead Zverejnené 7. Apríl, 2013 Zverejnené 7. Apríl, 2013 male pojednanie o zakazanych jedlach http://www.reflex.cz/clanek/co-vas-zajima/50083/absint-kecup-i-slanecci-deset-jidel-ktera-jsou-z-ruznych-duvodu-zakazana.html u mna vyhrava patka, sedmicka a deviatka
pink Zverejnené 7. Apríl, 2013 Zverejnené 7. Apríl, 2013 mnam, patku mam rada s karamelizovanou cibulkou na cervenom vine... recept je tu dakde v receptoch... jedla som aj haggis a fermentovane slede... yummy
iskra Zverejnené 30. Apríl, 2013 Zverejnené 30. Apríl, 2013 Dnes máme slepačiu polievku a smotanové langoše. Cesto na langoše si stále nachystám deň vopred a odložím do chladničky. Príprava kvásku: 100ml mlieka, 25g droždia,1 kávovú lyžičku cukru Do letného mlieka rozdrvím droždie, pridám cukor. Nechám droždie napučať a potom pripravený kvások nalejem do misky v ktorej mám nachystané ostatné prísady. 1/2 kg hladkej múky,1 vajce,100ml letného mlieka,125ml kyslej smotany, 2 kávové lyžičky soli. Vymiešam, cesto vložím do mikroténového sáčika a nechám do druhého dňa v chladničke. Na druhý deň vyformujem z cesta bochníky a nechám chvíľku nakysnúť. Potom každý povyťahujem na väčší kruh a upečiem z obidvoch strán na rozpálenom oleji. Upečené langoše potriem rozotreným cesnakom, posypem postrúhaným syrom a pokvapkám kečupom. Každému podľa chuti. :) 1
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz