Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

prave som sa vratila z hradu..ee z Gurman festu Kosice...bude aj zajtra este, takze prudko odporucam.... :thumbsup:

zdegustovala som napr...jahnacie lytko so spenatom a domacou zemiakovou knedlou, bravcovu panenku so slaninkou, horcicovou omackou a opekanymi zemiakmi, bravcove licka + bylinkove specle so syrovou omackou...domaci cucoriedkovy kolac s posypkou, ovocie s tvarohovou penou...mascarpone s malinami...syrovy tanier, pralinky..a sekt..a vino..a zmrzlinu...ked to tu citam..jaka som ja nenazrata...zajtra idem zas!!! :zubiska:

• Pridať bod 2
Zverejnené

hellé, šak nám pošli čosi, to hen z Košíc vyprávať toť sem na západ ... šak hodím, kuriér, a ideme degustovať !

id teda zasa aj za nás, a prosíme menu ! :)

bravčové líčka sú čo ? či aké to bolo ? :)

Zverejnené

bolo to fajne...a ked budem tolko jest..aj ja budem mat bravcove licka... :zubiska:

• Pridať bod 1
Zverejnené

Ach, bozske jedlo, hento... Take chutky si mi spravila - vsetko z toho by som zjedla... Zbastila. Za den. :agree: :agree: :agree: :agree: :agree: :agree: :agree:

Zverejnené

myslím, že Hellé na to potrebovala menej než deň ... možno sa mýlim :innocent: ....

ale veď počkáme, čo nám povie po zajtrajšej bašte :)

Zverejnené

Hel, co si kostovala pre zmenu dnes vecer (mala si to v takej velkej cervenej krabici)? :-)

Zverejnené

skvelá otázka, my tu máme špionátorov, to sa mi páči :) no hellé ? :)

a zostala si dĺžna ďalšie dobroty :)

Zverejnené

ani som nechcela velmi spionit, ale Hellé bola privelmi zaujata kostovaním :-)

Zverejnené

Kde je tema kde pisem o vareni? Game prosim toto tu byt nemoze. Rezne som uz natieral jogurstom ci hocicim ale o tom som niekde pissal. teraz v nedelu som rozne posypal prezlami a klepal. Inak uz 7 den nefajcim. Chlastam ale fajcit nemozem.

Ok je to tato tema. V nedelu budem opat nieco varit ak to bude zaujimave a sa mi to podari a bude to dobre sa podelim o receppt. Ked nie recept aspon smer. Ci nazov jedla, lebo to mi viac menej vzdy najde zena a to len kvoli tomu ze ja neviem co mame doma,ake ingrediencie, maso, a podobne. aj keby som mal vsetky masa ja ich nerozoznam.

• Pridať bod 1
  • Pred 3 týždňami...
Zverejnené

tak párance celkom iste z jedálneho lístka vynechám, viditeľne na to treba pol dediny, aby sa spravili :)

je tu jeden článok o maďarskej kuchyni : Prečo Maďari radi varia na bravčovej masti : http://restauracie.s...bravcovej-masti

vcelku sa dá prečítať, dá aký taký obraz o kuchyni, ale je v ňom celá kopa chýb ... a to je škoda.

samozrejme, že sa ovplyvňovali kolom dokola kdejaké kuchyne, nakoniec sa kdečo ustálilo na akejsi národnej variante, to platí pre tento kotol národov v strednej Európe niekoľkonásobne, pre každú kuchyňu ... to nie je otázka, kto čo od koho prevzal, to je na inú debatu.

v samotný článok je tak trochu pozliepaný, taký mierne uhorkový, a skutočne obsahuje chyby, polomagyar poloslovenské názvy, jedno maďarsky, jedno slovensky, jedno s takým pravopisom, druhé s onakým, to sa ešte dá zniesť ... ale chyby sú v jedlách...

:)

guláš nie je redší perkelt ... ani náhodou. dokonca perkelt nie je paprikás / paprikáš/ - majú úplne iný základ prípravy, aj keď na pohľad môžu vyzerať podobne. guláš je úplne iné jedlo ... starí gulyási sa obracajú v hrobe : )

slávne a vynikajúce zákusky somlói galuska / šomlói galuška - halušky zo šomló / - majú v názve slovo haluška, ale tým to končí. je to pracne pripravovaný zákusok, základ je vynikajúce piškótové cesto, polámané posekané, navŕšené na hromadu, obliate čokoládou, nakopené šľahačkou .... piškótové cesto: orechové, kakaové, biele, občas rumový sirup, hrozienka sú skôr výnimka, ... absolútne vynikajúce ...

Gerbó nie je gerbó .... sú to originál zákusky, vrstvené, a vynikajúce, ale volajú sa zserbó / žerbó / - a originál cukráreň sa volá žerbó ... lebo druhý majiteľ, ktorý cukráreň preslávil a autor zákuskov bol Emil Gerbaud - žerbó ...

ďalej píšu o perkelte / pörkölt / znamená to doslova opražené, mäso sa najprv na masti opraží do biela a zatiahne - že môže byť z teľacieho, jahňacieho, hydiny, králikov, či húb - ono môže byť aj z hovädzieho, aj bravčového ...

segedínska kapusta je u nás niečo iné, ako u nich szegedi káposzta, iné ako székely / siakeľská, sikeľská v preklade, ale podľa mena Petöfiho priateľa Józsefa Székelya / kapusta, a iné ako naša kapustnica - čo je okrem iného aj lucskos káposzta - vodová kapusta ... je toho mraky ...

plnené kapustné listy nie sú len z mletého mäsa - v mnohých krajoch a fajnových reštikách sa do nich mäso pracne krája na drobučké centimeter na centimeter kúsky, a je to poznať ... plnené kapustné listy s mletým mäsom a krájaným mäsom sú úplne iné chuťovo aj konzistentne ... :)

a dostala som úžasnú chuť na somlói galusky ... božínku, to je dobrota ... :)

Zverejnené

no game, tusim citame prave to iste :) len ja, na rozdiel od teba slintam a nezaoberam sa podruznostami... ja by som si dala kolozvarsku kápustu, dnes je na to vhodne pocasie, celkom ako v novembri..

somloi - v zime som robila a uhla som tolko rumu, ze dodnes na to vsetci s laskou spominaju :)

Zverejnené

sak vieme čo je dobré :)

len ma trochu nakrkli tie nezrovnalosti, napísať na somlói galusku že sú to halušky ... a guláš je riedky perkelt ... jáj :(

kolozsvári by tiež bodlo, ale keď si spomeniem, ako sme zo štipka vždy utekali ako prvé do najbližšej cukrárne na somlói galusky ... a žrali sme ako kobylky, rum nerum, je to fantázia :)

Zverejnené

jaj, tu su moje oblubene parance http://tv.sme.sk/v/2...ich-naucit.html skuste.. chlapik, co to vari je kamos :)

Pocuj, Pink, a nebol ten tvoj kamos len tak nahodou v Bez servitky? Lebo zda sa mi nejaky povedomy, a tiez tam onen pan pripravoval nieco podobne.

A dala by som si. Tie "somlói galusky"... Ale joj, a ako.

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

vcera som mala "varivy" den, najprv som musela spotrebovat tekvicu, co som minule dostala od kolegyne (polovicu som nakrajala na kolieska a supla do mraznicky, druhu polovicu som prekrojila pozdlzne, vydlabala semienka, tekvicu naplnila plnkou zo zemiakov, syra, kukurice, hrasku, parkovej klobasy a 1 vajca a supla do rury piect)

z vydlabanych semienok som urobila vyvar, osmazila som zeleninu (mrkva, kalerab, kukurica, hrasok), zaliala vyvarom, doplnila horucou vodou, povarila, nakoniec pridala rozhabarkovane vajce a petrzlenovu vnat a polievka na tyzden hotova...

potom som nakrajala do velkeho hrnca velky kopec ovocia (mandarinka, jablka, hrusky, ringloty, marhule, nekrarinky, hrozno, este by mali byt nasekane orechy, ale moj drahy ich moc nema rad), osladila a zaliala velkym kyblikom jogurtu...

a nakoniec som minala lisktkove cesto, nakrajala som ho na stvorce, polovicu som naplnila lekvarom (bol prilis riedky a roztiekol sa, takze estetika nulova, ale aj tak chutilo), druhu polovicu stvorcov som potrela stiplavou omackou a naplnila na kocky nakrajanym spekacikom a trochou syra... po oboch druhoch sa len zaprasilo... :-)

• Pridať bod 1
Zverejnené

:klobuk:

okrem štvorčekov lístkového cesta som ani jednu kombináciu ešte ani nechyrovala ... síce je svet plný vecí, ktoré som ešte nečula, ale aj tak, otváram pusu ... nie od hladu :)

Zverejnené

game, ale ved to pomerne bezna zeleninova polievka, plnena tekvica o ovocny salat... to su vsetko veci, co sa u nas doma bezne varia uz roky... :-) respektive to je to, co som si ja zobrala z maminej kuchyne (ktora je mixom Zahoria, stredu, vychodu a casopisovych receptov) ako cast, ktora mi chuti... ale ano, svet je plny roznych chuti a kombinacii, a kazdy z nas si vybera to, co mu chuti a co ho zaujme...

Zverejnené

kukuricu a zeleninu pridávame bárskam, do mäsa so šťavou, do ryže, dokonca ku kuraťu na x spôsobov, do zeleninových šalátov ... ale do plnenej tekvice zatiaľ nie :)

... z mladej tekvice alebo cukkiny robíme najradšej prívarok, s perkeltom, tradičné sedliacke prastaré jedlo mojich babičiek :)

od jednej kamošky záhoráčky som pochytila recept : že cukina sa po prepolení pozdĺž naplní mäsovou zmesou a dá zapiecť, prípadne dopiecť posypané syrom :)

tekvicová polievka - zatiaľ som sa na záhorí akosi nestretla, a u nás doma, ako v šali všeobecne, sa nerobievala :)

ovocný šalát ano, na x spôsobov, niekto s jogurtom, niekto bez, občas postrašené troškou zmesi citrónovej šťavy a medu, to je skôr zimná verzia ... :)

Zverejnené

ked ja nemam rada tekvicu plnenu mäsom, tak miesto neho treba nieco ine... a tekvicovu polievku mama privliekla od ktorejsi kolegyne a mne vcera bolo luto len tak vyhodit tu vydlabanu duzinu, tak som ju vyuzila :-)

Zverejnené

mam zasoby zltych a zelenych cukin a patizonov, od mladuckych, krehkych, chrumkavych, po vacsie kusy.. mlade, krehke davam do salatov surove, zbytok podusene s tymianom, cesnakom na cestoviny, potom placky z cukiny a patizonu ako harulu, alebo vysmazane v pivnom cesticku, alebo plnene masom, posypane balkanskym syrom, zapecene.. toho roku som okostovala plnene cukinove kvety, vynikos..

co sa tyka ovocia, uz v detstve nam nasi robili zmes melonu cerveneho a zlteho na kocky, hrozna, broskyn na kocky, vsetko sa to zaleje studenou coca colou a da postat do chladnicky..

Pocuj, Pink, a nebol ten tvoj kamos len tak nahodou v Bez servitky? Lebo zda sa mi nejaky povedomy, a tiez tam onen pan pripravoval nieco podobne.

bol a bol aj v zidekovom nebicku... :)

mala som haldu cernic, malin a cucoriedok, robila som cheescake, zozral sa za hodinu... toto robila kamoska podla mojho receptu vcera, moj nebol taky krasny, ale chutil fantastikus

post-1309-0-74807800-1344179277.jpg

• Pridať bod 2
  • Pred 2 týždňami...
Zverejnené

včera som si spomenula na ďalšie prastaré babičkovské sedliacke jedlo ... staršie ako babičkovské, robievali to s malými obmenami obe babky, a ich babky ...

ingrediencie, ktoré sú v lete doma v každom sedliackom dome, každý dom mal svoju miernu úpravu, ale podstata bola rovnaká :

paprikové zemiaky ... nestihla som odfotiť ... je to rýchle, letné, sýte, a prilepšené trochu párkami, je to modernejšia verzia sedliackeho obeda :)

na cca štyri veľké porcie

6 veľkých zemiakov ... asi ako zatvorená päsť, /doma je kvalitná sorta pevných veľkých ružových zemiakov/ - očistiť, nakrájať na kolieska, cca 1 cm hrubé

3 rajčiny zrelé - odšupkovať /ja neznášam v jedlách rajčinové šupky, kto znáša, môže nechať šupky na mieste/ - odstrániť jadierka /kto ich nechce odstrániť a neprekážajú, nemusí, len počítať s tým, že aj tam je dosť vody/ a nakrájať na pár väčších kúskov

1 zelená paprika pokrájaná na prúžky, asi ako na lečo

mala som doma asi dvadsať dekov - pozostatok bratislavskej klobásy / tej mäkkej /- nakrájala na tenké malé kúsky

cca 5 diétnych párkov nakrájala na tenké kolieska.

soľ

červená parika

voda

ale kto koľko čoho dá, je na chuti každého, čo má doma a čo pridá. zemiaky, soľ, voda a červená paprika sú základ.

premiešať, asi dva hrnčeky vody - podliať, premiešať, ochutnala varechu, či je dosť slané, varilo sa v tlakovom hrnci presne 15 minút, a nechalo dôjsť.

ide to spraviť aj v hrnci, len vody len tak na podliatie, nech nie sú zemiaky utopené, občas opatrne premiešať a variť pomaly, nech sa nepripáli.

je to nenáročné, neťažké, rýchle, letné ... a pôvodný sedliacky recept je samozrejme bez párkov, ide to aj bez nich ... :)

a keď nie sú doma rajčiny a papriky, aj bez nich to ide, ... a je to moc dobré aj tak :)

• Pridať bod 1
Zverejnené

akurat minuly tyzden som robila paprikove zemiaky, zacala som tym, ze som spenila cibulku na oleji (mala som len jednu, ale bezne davam aj 2-3), dalsi postup asi ako pise game, len nie v tlakovom hrnci, ale pekne pomaly varit (stava je potom tak prirodzene zahustena, nie je ako polievka, ale skor ako gulas)... a pred dokoncenim som, kvoli zvyseniu sytiaceho indexu, pridala konzervu fazulky... a zemiaky sa u mna spajaju s majorankou, takze tesne pred dovarenim aj za hrst susenej majoranky :-) vsetci (dvaja) sme sa oblizovali :-)))

Zverejnené

dievcata, paprik a paradajok /nie z mojho balkona haha/ mam celkom velku kopu, idem robit leco do poharov a mama sa chysta robit hruskove chutney /čatní/k masu.. mam doma zopar zelenych a zltych cukin, patizonov, tekvic, malych anglickych ruzovych baklazanov, mladuckej fazule... netusim, co z toho, mozno daco ako minestrone... hm?

Zverejnené

prikladať dusené ku každému mäsitému jedlu, ono sa to všetko dobre znáša s kuracím, len tak na letno duseným, u mamy sme práve také mali, kuracie prsíčka dusené len diétne na cesnaku, k tomu dusené cukiny ...

z baklažánov, je tu kdesi fajn ľahký recept na penne s kuracím a baklažánmi, ... mladučká fazuľa pasuje rovnako ... :)

patizóny ... tie som nemala už roky, bože akú chuť si mi narobila ... :)

Zverejnené

ja robim to maso kuracie aj tak, ze tam vyzmykam citron... maso mi nejde v lete, skor zelenina... ale mam dobry recept, ak ma niekto rad surove krevety..

ach, ja cukinu davam do salatu na surovo, ale to iba mladu... na ranajky bezne cukina a baklazan peceny v rure, olivovy olej a cesnek..

patizony som dlho nejedla ani ja, tak pred mesiacom boli tak krehke a mlade, ze sa dali jest surove... supala som ich tym onym na zemiaky, teraz uz su dost hutne, mozno tak akoze tekvicovy privarok... ja zboznujem zeleninu, zistujem, ze mi maso vobec nechyba, skor morske plody a ryby a to nie je poza, je to proste tak...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov