Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

tak to neviem, nevidela, neskúšala, ale keď pozerám na tie moje obrázky, kruci, úplne neskromne, ale fakt vyzerá dobre :D

a bol skvelý, hlavne :)

ďakujeeeem :)

Zverejnené

naposledy slaninu

K tej slanine ... keď kupujete balenú slaninu z regálu, určite čítate dátum spotreby. Ja som si všimol dva typy dátumov:

1. Dátum spotreby + dovetok, že po otvorení obalu treba výrobok spoterbovať do 24/36/72 hodín. Jedná sa o vákuové balenia, alebo v takej vzduchovej bubline (jednoznačne vzduchotesný obal, zrejme naplnený niejakým potravinárskym plynom).

2. Dátum spotreby + dovetok, že po otvorení obalu stále platí uvedený dátum (jedná sa o perforovaný obal).

A teraz sa mi jedná o to, aký dátum má byť pri nákupe údenín pri pulte, od obsluhy. Jakmile mi klobásu odvážia, tak zabalia a prelepia s visačkou, kde je dátum - spotrebujte do 24 hod. Čo je bohapustý alibizmus, lebo tá klobása vydrží oveľa viac - ak sa nezožerie, ovšem.

Ako to vnímate vy? Vnímate to vôbec?

Zverejnené

vnímam, ale skôr tak ... skúsenostne, alebo so sedliackym rozumom ?

na vákuových baleniach pozerám dátum, kedy bolo vyrobené - balené, doma prebalím do mikroténu či mastného papiera, a viem, že behom jedného dvoch dní to je dobré skonzumovať ...

slaninky kúpené pri pulte nebalené vydržia dlhšie, ale o moc nie, a klobáskam nepozerám ani na visačku vôbec, práve preto, že vieme, že vydrží viac, zavesená dole hlavou na správnom mieste ešte viac ... visačky sú ochrana obchodu, otráviš sa po mesiaci botulizmom, tak ti treba, mal si zjesť hneď, my sme ti hovorili ... takto to vnímam.

medzi nami, klobásky kupujeme od domáceho výrobcu, a vydržia veky ... teda ked sa nejaký nezlupnutý kúsok niekde zatúla v košíku v chladničke pod maslo a tak ... a kým ho robenie poriadku nenájde v tvrdom, ale bezchybnom stave :)

Zverejnené

som zvedavý ako gourmetka Hellé ohodnotí tento koláč :)

inak

ja mám tento typ "pizzy" rád

samozrejme za predpokladu, že tam nejde kečup a údenina

Zverejnené

ja vam predsa nemozem hodnotit co jete... :zubiska: ..ja mam rada jedlo, ktore si clovek urobi doma

Zverejnené

Dnes som nevaril,ale minuly tyzden ano. A bolo to celkom zaujimave. Recept nedam,ak bude zaujem tak v sukromkach prefotim.

Slepacie stehno ci prso naklepane a v marinade. Uz ta marinada stala za to. Jogurt, citron, horcica,vajcia este nejake veci. Ale potom vcom to obalujes, to bola"zabava" ze prezle so syrom. Ako sa to lepilo na prsty. Maso islo na 20 minut do truby. Bolo to jedle a celkom dobre.

V piatok som bol so zenou na veceri. Nebolo to zle ale slane. Zena nech si dam plnene maso ,ze sa to doma nerobi. Ze vraj je to narocne. Potom sme o tom debatovali a nieje to narocne. Najblizsie jej poviem ze chcem len plnene veci robit, skusim to. Vraj musis mat siroke maso,ci na velku plochu naklepane.

• Pridať bod 1
  • Pred 4 týždňami...
Zverejnené

moje vikendove menu..fazulova polievka s cestovinou, pomaly pecene bravcove so zemiakmi a mrkvou a ako dezert trifle s malinami a potomok chcel babovku...tak ju ma... :dalbysomsi:

Zverejnené

dnes bolo na rade klasické babičkovské jedlo ...

hustá rajčinová polievka s takými doma robenými odštipovanými cestovinami ... neviem, či to má nejaké meno, kto vie, napovie - odkedy si len pamätám, u nás ani u babky sa iné do rajčinovej polievky nikdy nedávalo ... a je to moc dobré

a k tomu babičkovský smotanový posúch ...

báječné. ten posúch som robila takto prvýkrát, ale vrátilo ma to do babkinej kuchyne a na starý dvor ... :)

Zverejnené

hustá rajčinová polievka s takými doma robenými odštipovanými cestovinami ... neviem, či to má nejaké meno, kto vie, napovie - odkedy si

my to volame čipetky.. nedavame to do rajcinovej, ale do fazule, takej bezmliekovej.. alebo do gulasu..

dnes som robila domace rezance.. uz nikdy viac!! strasna robota.. :)

Zverejnené

áno, ale to je maďarské slovo :)

csipet - štipka

csipetke - odštipnutá štipka konkrétne tohto cesta

my to voláme csipetke ... a neviem, či to má slovenský originál názov :)

domáce recance, no pekne ... :odpadnem:

ináč aj výroba toho "csipetke" je robotička, a ja si potrpím na maličké a pekne rovnaké, jaj :) ale je to sakra dobré ... ináč toto isté sa u nás dáva aj do fazuľovej polievky, tej bezmliekovej, červenej, presne tak, nikdy sme tieto dve polievky nerobievali s ničím iným, je to moc dobré :)

Zverejnené

je to madarsky nazov.. :) o slovenskom neviem... a angyal bindis poznas?

je to robota a raz na jednej dedine som sa naucila parance - to je take iste cesto, len to rozvalkas na uplne tenko, je redsie, prehodis si ho cez plece a trhas z neho take pruhy a hadzes uvarit do osolenej vody... ked sa to uvari k tomu sa rozpucia upecene zemiaky v supe, ale take, co maju chrumkavu korku.. a to sa zmiesa a poleje mastou zo slaniny a posype vypecenou slaninou.. moze sa dat bryndza a kopor, alebo opecena cibulka.. akoze strasne dobre, ale zlcnikovy zachvat je isty..

Zverejnené

pekne ... nepoznám to, zrejme je to hodne krajové jedlo :)

pripadá mi to ako taký panský granadír ... granadír pre chudobu, hento pre grófa :)

Zverejnené

Cestovina do polievky, je u nas co ja viem z 50% domaca. Ani neviem kto ju robi. Lebo svokrina sestra co nam to nosila(to viem presne lebo mi to nosila do roboty) je uz rok mrtva.Ono robila aj svokra take zavitky(spiralky, spytam sa ako to volaju). Na to mali take male dienko, v ktorom boli zarezy a taku spajdlu na com to omotavaju(to zas viem ze to robili u svokri vo velkom lebo som tam videl tie dienka dva).

V nedelu posledny cas som druhe jedlo velmi nevaril. Len polievky, zemiaky a zeleninu osupem(do po lievky) a rezance, mame v nejakej skatuli a kvoli detom aby boli mensie ich lamem.

Naposledy mi nevysla tarhona. Oprazena bola pekne, len nebola dovarena.zena to napravila. Doliala vodu a dovarila

Zverejnené

Na to mali take male dienko, v ktorom boli zarezy a taku spajdlu na com to omotavaju.

hej? dienko so zarezmi som videla akurat u jamieho, ked bol v taliansku.. so strojom na cestoviny to nie je taka drina, ale aj tak....
Zverejnené

To dienko ma tak 8x8 cm. A kazdu tu spiralu robia rucne. Stvorec cestoviny 2x2 cm ovinu okolo tej spajdli a prejdu po dienku aby to mali o co opriet,malo tvar a to dienko ma zarezy teda ta cestovina ma zvonkajska zavit.

Zverejnené

videla som to v telke, len som nevedela, ze to robia aj nasinci tak.. je to piplacka, ale ked pri tom sedis a tliachas, tak sa da...

Zverejnené

najnovsie si robim nudle.. ale len tie kvalitnejsie.. s nejakou dobrou ostrou omackou a kuracim maskom.. mnam..

Zverejnené

nudle domáce ? :)

kedysi babka robievala, a kedysi dávno aj mama, domáce nudle, múka-vajíčko-voda, ako na cestoviny, len širšie krájané, také hrubšie cestoviny

okrem toho zemiakové nudle - cesto ako na slivkové gule, a volalo sa to šulance ... každá jedna nudla sa odrezala, a pošúľala dlaňou na pomúčenej doske ... ale bolo to moc dobré, a robili sa zvyčajne na sladko, prípadne s varenou opraženou krupicou buď na slano alebo na sladko ... mäso sa k tomu u nás nerobievalo, to bol nemäsový deň :)

Zverejnené

nudle domáce ? :)

kedysi babka robievala, a kedysi dávno aj mama, domáce nudle, múka-vajíčko-voda, ako na cestoviny, len širšie krájané, také hrubšie cestoviny

nie nemyslim taketo nudle.. normalne kupene z obchodu tie take mozno trosku drahsie ako instantne ale urcite ovela lepsie.. a taketo domace neviem robit.. muka+vajicko+voda to viem nanajvys urobit domace rezance ale ani tie mi vzdy nevyjdu :D
Zverejnené

idem sa hanbiť do kúta, domáce rezance ovládam teóriu, ale nerobím, kedysi dávno u mamy, vo vlastnej domácnosti ee ... veď sú dostať na trhu - vonku na trhu už roky každú sobotu - také mňam tenunké od jedného maďarského výrobcu, bezkonkurenčné :)

okrem toho do polievky - nedeľnej kuracej či mäsovej polievky babka vyvárala také strašne zvláštne veľké lyžicou vykrajované krupicové nudle, bolo to strašne dobré, ktoré sa po uvarení vybrali, a dávali zvlášť do misky, až pred jedením na tanier ...

a ešte sa mi podarilo od nej vylúdiť recept, než odišla ... ale mne sa nikdy také ako jej nepodarili.

už som to roky ani neskúšala.

Zverejnené

také mňam tenunké

ja rezance mozem, ale tie hrube, tie su mnam :dalbysomsi: nech je aj citit, co jem... tie tenke su take slizke : )

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov