Skočiť na obsah

Slovenské zdravotníctvo


Cactales

Odporúčané príspevky

Pssst!!! Toto na tomto kapitalistickom fore povedat nemozes.

 

nuž ja mám taký zlý zvyk, že tu hovorím, čo si myslím a cítim...ak sa to dakomu nepáči, isto mi to napíše, ale žily mi to netrhá :)

Skrátka voľný trh podporuje chaos a bordel.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

enchcelo sa mi hľadať, koho to vp svojom posledno  príspevku cituje slimak, ale zaujalo ma to. Nuž záleží od organizácie toho lekára, ako si to zadelí. u nás na gynde, a tiež kožná to mali urobené tak, že odxxx do yyy boli platiaci a za 10 EUR cca dostali časenku, a termín aj bol vždy dodržaný s presnosťou naozaj pár minút, a zvyšok potom boli tí, čo majú čas čakať. ja som si radšej tých 10 EUR zaplatila, nemám kedy vysedávať u lekárov a tiež nemám potrebu nejaského bacila alebo vírusa chytiť. 

Ale zaujímavé je, že kedysi v časoch mopjej mladosti, časenky fungovali bez toho, aby za ne pacienti platili, a približne v určenom čase lekári tých ľudí aj brali. Zlí komančovia, ako si to dovolili???

Okrem zubárov, tam sa dlho čakalo vždy.

 

Ale teraz mám hlavu v smútku. keď už som si myslela, že som za vodou a že už moje injekcie do oka môžem dostávať ako treba, zachytila som v správach, že práve oftalmologické oddelenie v nemocnici kde chodím s tým, celé pdoalo výpoveď kvôli vymenovaniu nového rpednostu. Výpovede boli akceptované. 

Len mi nehovorte, že je jedno, kto mi to piochne. ba veru nie. Tak ako hocaká injekcia či odber záleží na tom, kto to robí, aj toto, niektorí lekári to pichajú super, u iných to naozaj bolí. A bolí potom oko aj znútra a ešte polka tváre k tomu, od rána do večera. Takže zas som v riti.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak to ano. to je smutné a držím palce.

takéto veci sa tu v zdravotníctve ovšem dejú takmer bežne.

pred časom v jednej z nemocníc v ba upratovali, povyhadzovali kopy lekárov, z troch ortopédov spravili jedného, a takto sa to už ťahá päť či koľko rokov a ten jeden sa môže zblázniť... je už v dôchodkovom veku, a nedovolia mu odísť do dôchodku... kam sa podeli tí svojho času prepustení, vedia možno srnky.

a takto to bolo s ORL, endokrinológiou, internistami, nefrológmi, očnými... a všetkými doradu.

 

v jednej inej malej nemocnici zasa pacienti pred rokom poobjednávaní na operácie, na poslednú chvíľu dostávali telefonáty a oznámenia, že sa majú dostaviť namiesto BA do GA, pretože už na starom mieste nemôžu operovať, predali im to pod zadkom niekomu - ktoviekomu z penty... a tak. a podobne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

aj moja šéfová zháňala endokrinológa, lebo tá jej šla do penzie a nikto ambulanciu po nej neprevzal. Onedlho to tu bude ako pred 100 rokmi. 

ja poznám detských lekárov, ale to mne prd pomôže. Ak nebudem maťž inej možnosti, asi sa obrátim na niekoho z tých, čo som sa s nimi poznala ešte v špitáli, žeby mi dakoho dohodili. Viem, že aj v niektorých súkromných klinikách tie injekcie pichajú, ale je to sakra drahé a ja nezarábam toľko, aby som si mohla každý mesiac, resp, každé 2 mesiace toľko dovoliť zaplatiť. Keby to fungovalo tak, že absolvujem 3- mesačnú kúru a potom rok mala pokoj, ešte by to šlo, ale tak to nefunguje. A štve ma to aj zato, lebo napriek tomu, koľko ľudí a na aké zákroky tam vždy je, tak lekári aj sestričky sa k nám správajú korektne, naozaj si nemôžem sťažovať na neochotu či na protivné správanie. Ani som netušila, že tam sú také problémy.

Viem, že aj na mojom predošlom dlhodobom pracovisku pár rokov po mojom odchode odišla Najvyššia do penzie a mal ju nahradiť jeden z tamojších doktorov, šikovný a v pohode chlapík. lenže ouvej, aké bolo prekvapenie, keď im tam dosadili nejakú osobu odkiaľsi z opačného konca republiky...pár ľudí to nevydržalo a odporúčali sa, po reorganizácii a ďalšom pôsobení novwej Najvyššej ďalší ľudia zmenili pracovisko. Vraj sa to tam nedá vydržať. Ja nemôžem objektívne zhodnotiť situáciu, ale naozaj nechápem, prečo nemohol tú funkciu prebrať niekto, kto to tam pozná, má aj autoritu ale aj priateľský prístup k svojim ľuďom...zrejme to tak chodí všade, všetko sa sype a kazí. Čo celé desaťročia sa vyvíjalo a fungovalo, ide do prdeli a ľudia, ktorí nemajú na drahé operácie a zákroky u súkromných lekárov na súkromných klinikách, slepnú, hluchnú, dostávajú sa do invalidity, umierajú. Hlavne že sa dá cestovať kam sa komu zachce.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 6 mesiacmi...

blog o stave zdravotníctva v porovnaní s ostatnými krajinami:

 

Piati z desiatich ľudí zomierajú zbytočne a Fico vymýšľa, ako sa vyhnúť reforme

 

Existujú teda krajiny, ktoré míňajú viac, ale zomrie im menej ľudí. Existujú tiež krajiny, ktoré míňajú menej a zomrie im viac ľudí. A dokonca existujú krajiny, ktoré míňajú menej a zomrie im menej ľudí. Ale v krajinách OECD nenájdete žiadnu, kde tak veľa míňajú a zároveň im zbytočne umiera toľko ľudí.

Je to rukolapný výsledok vládnutia Smeru, ktorý má v rukách zdravotníctvo 12 rokov a týka sa každého z nás.  Zároveň to dokazuje, že riešením nie je míňať ešte viac peňazí, ale robiť reálne reformy. Presne tie, na ktoré zbabelý populistický Smer nemal nikdy odvahu. A nemá ju ani dnes, preto Fico robí všetko preto, aby sa reforma nespustila.

Čo je to tá stratifikácia

Po Nemecku máme najhustejšiu nemocničnú sieť v EU a zároveň dávame na pacienta podpriemerné zdroje. Efektivita týchto zdrojov je rovnako podpriemerná. Toto spôsobuje, že danú hustú sieť nevieme vybaviť ani personálom, ani technikou, vlastne ledva dokážeme udržať budovy pokope, pre pacienta sa teda stáva nebezpečná.

Ďalším mínusom je, že sa nám štiepia výkony a operácie. Je vedecky dokázané, že personál, ktorí vykonáva málo zákrokov a má menšiu prax, častejšie pochybí.

Cieľom reorganizácie nemocničnej siete je sústrediť špičkovú starostlivosť do centier excelentnosti, kde majú dostatočný personál a vybavenie. Ostatné oddelenia sa nezatvárajú, ale sústredí sa do nich dnes nedostatková následná a dlhodobá starostlivosť. Tým, že sa oddelenia špecializujú na konkrétne druhy výkonov, ktoré zbierajú zo širšieho okolia, získava personál potrebnú zručnosť každodennou rutinou. Presne ako vy, ak by ste hrali napr. tenis niekoľkokrát denne, budete ho hrať oveľa lepšie, ako keď si zahráte raz za týždeň.

 



 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ešte koncom júna som bola zasa na injekxciu do oka. Ráno som tam čučala už od 6:45, chcela som to mať čím prv z krku. lenže všetko bolo nejaké divné, iné ako inokedy. Neposielali nás do čakárne, ale von z oddelenia. A tak sme teda sedeli a čakali a čakali...asi o 10-tej došla primárka, ale tá brala a pichala prednostne asi 10 nejakých svojich osobných pacientov, trvalo to asi 3/4 hodiny, takže doktorka, čo pichala nás ostatných, mala voľné pole až okolo 10:40 či 45..a jasné, že dopredu sa napchali aj takí, čo prišli tak hodinu po mne. nejak sa to poradie pomiešalo. A tak som šla stade až po 12-tej...nechápem, prečo si pani primárka tých svojich 10 VIP nevzala do dolnej sály, prečo ich musela pichať tam, kde aj nás. Keby brala tak  2- 3 a šupla ich pred nás, dobre, to by nikomu žily netrhalo...ale 10???  Fakt to je na riť, lebo potom je človek vyřízenej tak pol dňa. Keby ma pichli okolo 10-tej, ešte by sa mi oplatilo zájsť na 2-3 hodinky do roboty, keby som sa dobre cítila a oko neštrajkovalo.

To bol môj zážitok z poslendnej "pichačky". To som zvedavá na najbližší umelecký zážitok. No, hlavne že mi to pichnú a dá sa to vydržať, všakže.

 

 

K tej reforme. nechcem vidieť tie ceny. To zas bude len pre bohatých. pochyybujem, že poisťovňa bude väčšinu zákrokov a liekov hradiť. A pochybujem aj že bude na tie najvážnejšie čo len doplácať. takže si myslím, že ak k reforme dojde, tak bohatí umierať nebudú. A tí čo majú nejaké úspory, ich budú nútení minúť na záchranu života a zdravia. Bodaj by som sa mýlila. Ale počúvanie niektorých vladnutia chtivých lídrov vzbudzuje vo mne takéto vízie, a veru nie víziu zdravotnej starostlivosti pre každého, kto ju potrebuje.. 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

povedz mi, ktorá z reforiem priniesla od 1989 niečo pozitívne, a čo to bolo to pozitívne. A kto z toho mal prospech. 

Ani v školstve, ani v zdravotníctve zmeny neviedli k zlepšeniu. A popravde, neverím, že by tomu teraz bolo inak.

 

neviem, ako by to bolo reálne, keby sa tie zmeny realizovali, nikdy nič nefunguje "podľaplánu". Ale zasa uznaj, ak lekár má špecializáciu napr. kardiológia, asi nebude mať chuť povesiť svoj odbor na kliniec a začať sa venovať napr. urgentnej medicíne...zmena špecializácie lekárov si nemyslím, že by bola pozitívna zmena. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dobre, nejdem vysvetlovat o co ide, kedze kazda zmena prinasa aj prinosy aj problemy. a je pravda ze prinosy ty malokedy vidis ale problemy s tym ze zrazu nebude vsetko tak ako bolo budu.

ok, na tomto strachu skoncilo vela skutocnych snah o zmenu. robit zmeny tak aby po starom ostalo to je nasa narodna specialita

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kardiolog je fajn príklad... spolužiačka robila sestričku kardiologovi v Šali nejakých 25 rokov, ale pán doktor už nemohol... mal 71 rokov, keď si povedal, že keď ešte chce on požiť chvíľu, ide radšej okopávať do záhrady... odišiel do dôchodku, pred takmer dvomi rokmi... odvtedy okres nemá kardiológa špecialistu.

nevedia zohnať na jeho  miesto nikoho, a že by bol treba, je isté... a jeden okres  by mal mať po jednom špecialistovi, si myslím ja.
s chorým srdcom cestovať do vedľajších okresov nie je ktoviečo. možno toto je predvoj reforiem s centralizáciou špecialistov? : )

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

kardiolog je fajn príklad... spolužiačka robila sestričku kardiologovi v Šali nejakých 25 rokov, ale pán doktor už nemohol... mal 71 rokov, keď si povedal, že keď ešte chce on požiť chvíľu, ide radšej okopávať do záhrady... odišiel do dôchodku, pred takmer dvomi rokmi... odvtedy okres nemá kardiológa špecialistu.

 

nevedia zohnať na jeho  miesto nikoho, a že by bol treba, je isté... a jeden okres  by mal mať po jednom špecialistovi, si myslím ja.

s chorým srdcom cestovať do vedľajších okresov nie je ktoviečo. možno toto je predvoj reforiem s centralizáciou špecialistov? : )

 

hmm...a čo tak preškoliť kolegu plastického chirurga?

 

to bol, samozrejme, len fór. 

 

Vo štvrtok som zas bola na injekciu do oka.  A ak som sa hnevala, že si pani primárka berie nejakých "svojich" na pichanie prvých a naraz, tak už sa nehnevám, má to svoj dôvod, a tým nie je nijaká protekcia a ani nič také, ale to, že ona pichá inú diagnózu, na ktorú je iná účinná látka aplikovaná, vraj sa to pred použitím musí ešte nariediť a potom hneď aplikovať. Niekedy sú dôvody počínania lekárov celkom iné ako to vyzerá navonok. V tento deň všetkých pichala primárka, a aj to vysvetlila, keď tých s riedeným roztokom brala zaradom, kým sa neminul, a potom sme zas išli my. Ale všetka česť, vôbec som nepocítila, kedy mi to pichla. takto mi to ešte nikto nepichol, vždy som trošku cítila ten vpich. 

 

dobre, nejdem vysvetlovat o co ide, kedze kazda zmena prinasa aj prinosy aj problemy. a je pravda ze prinosy ty malokedy vidis ale problemy s tym ze zrazu nebude vsetko tak ako bolo budu.

ok, na tomto strachu skoncilo vela skutocnych snah o zmenu. robit zmeny tak aby po starom ostalo to je nasa narodna specialita

 

no, verila som Havlovi, hoci mi nebol sympatický, verila som mu...a nesplnil nič pre obyčajných pracujúcich ľudí. Všetko pre zbohatlíkov. nezabudnem, ako s posmechom nazýval byty postavené za socíku, za ktoré sme my dali symbolických 22 litrov, králikárňami. Dnes taká králikáreň stojí bez mála 100 litorv, ale v eurách. A šťastný, ktop ju má a bez zadlženia na celý zvyšok života. To je ten sladký život, ktorý sľuboval? No, áno, pre exekútorov, pre banky, pre developerov...

verila som, že revolúcia prinesie pokrok, že to, čo bolo predtým zastaralé, sa zlepší, a to, čo dobré, sa zdokonalí, a zlé sa odbúra, a že bude super. Z Havla sa vykľul ožralo, ktorému o.i. neviem zabudnúť, že na ľudí vypustil hordy kriminálnikov, a to, čo sa tu pláca už od 1989, sa poriadkom nazvať nedá. Pravá ruka nevie, čo robí ľavá, a všetko speje k naplneniu "čím horšie, tým lepšie", verila som dlho predlho. Už neverím. Že lepší zajtrajšok? Kedy, o 100 rokov? Ako mám veriť, že práve táto zmena prinesie pozitíva? 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 Pravá ruka nevie, čo robí ľavá, a všetko speje k naplneniu "čím horšie, tým lepšie", verila som dlho predlho. Už neverím. Že lepší zajtrajšok? Kedy, o 100 rokov? Ako mám veriť, že práve táto zmena prinesie pozitíva? 

 

No a chudáci slovenský voliči za nič nemôžu, za všetko od roku 1989 sú zodpovední iba zlí politici... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

povedala by som, že aj.
spravidla politici v momente zvolenia zabudnú, že boli aj tam dolu... viem, nie je to zvyčajne také jednoznačné, ale ministerských a parlamentných a kdejakých rozhodnutí tam zhora prichádza dolu spravidla dosť.

 

to sa týka aj zdravotníctva, a poriadne... lebo normálny stav zdravotníctva nebude, keď chorí ľudia musia ísť vystávať rad k odborníkovi v noci do zimy pred nemocnicu, a keď má smolu a príde v poradí jedenásty, o štvrtej ráno, môže ísť rovno domov, lebo pán doktor berie desiatich.

 

zažila som... po reforme zdravotníctva, jednej z mnohých ... bežní ordinujúci odborní lekári sú pi tom spravidla vyťažení tak, že ich nebaví práca...
v BA nechcú v jednej nemocnici pustiť do dchodku ortopéda, lebo pri jednej z reforiem z troch nechali jedného, tí dvaja sa rozplynuli v zahraničí, zostal jeden, kam ľudia chodia stáť pred nemocnicu nad ránom... na každého pacienta, aj nového, má v piriemere 7 a pol minúty, a chce ísť do dôchodku... už bude mať sedemdesiatku na krku...

 

u mamy je to urológ a očný lekár, na okres po jednom... obaja takmer osemdesiatnici, jeden je nervózny ako šľak, druhý si frustráciu z neustále plnej čakárne vybíja na pacientoch... ubližuje im, aj starým ľuďom, aj fyzicky aj psychicky... a ľudia si to povedia len medzi sebou, lebo sa boja ozvať, lebo keď odíde, nembude lekár, ani nepríjemný.

 

nakoniec je vlastne jedno, ako volia ľudia... zlé politikárčenie prináša len to, že chudáci sa prikláňajú ku kdejakým extrémom a kdejakému póvlu... aj tak bude výsledok rovnaký, ba ešte horší.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game

 

Lekári sú platení poisťovňou. Vo vzťahu pacient - lekár bude preto pacient vždy ťahať za ten kratší koniec. Pacient, ktorý si nepriplatí, pre lekárov znamená len prácu. Mnohí pacienti sa nenechajú dobyť a svojou „asretivitou“ dokážu nakoniec uštvať aj toho najarogantnejšieho lekára. Treba mať na to žalúdok a dobré nervy. To ale pacient s bolesťami obyčajne nemá. Takže sa nedivým, že aj lekári sú frustrovaní. Ale na Slovensku sa to rieši skôr známosťami. Ak by bol lekár platený z môjho účtu správal by sa inak. A ja by som si tiež rozmyslel, či podstúpim nejaké zbytočné vyšetrenie. V podstate to tak už funguje a zo zdravotného poistenia sa budú hradiť len akútne prípady, prevádzka nemocníc a ambulancií.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nemôže si dovoliť bankový pracovník byť nepríjemný na klientov, nieto ešte lekár.

lekár má byť to, ako to raz výstižne povedal môj brat:

už ten biely plášť musí liečiť.

žiaľ, nelieči. a ver mi, že kto je skutočne chorý a má kdejakú diagnózu, sa vyšetreniam vyhýba ... pretože skúsenosti od lekárov má také, že sa im vyhýba, nakoľko len môže.
slovenské zdravotníctvo nie je ovšem len zlé... len nemaj nijakú diagnózu a nech ťa život nedonúti chodiť po lekároch.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nemôže si dovoliť bankový pracovník byť nepríjemný na klientov, nieto ešte lekár.

 

 

 

Bankový pracovník sa snaží získať financie klienta a lekár financie poisťovne. To je zásadný rozdiel a podľa toho sa správajú. Zdravotné poistenie si síce platíme z vlastného, ale partnerom lekára je poisťovňa. V USA si platia poistenie dobrovoľne. Z tejto poistky potom platí pacient priamo lekára, alebo zdravotné zariadenie. Podľa toho sa aj k pacientovi správajú. Lekár pacientovi osobne vysvetlí podrobnú diagnózu, prípadné riziká, komplikácie a perspektívu liečenia. Navrhne aké procesy by mal absolvovať, prečo a koľko ho to bude stáť. Neviem, aká je úspešnosť liečenia v USA, ale náklady na liečenie pacienta sú v priemere 3x vyššie, ako v západnej Európe. Je to biznis a snažia sa čo najviac zarobiť. Ale jednanie s pacientom sa nedá porovnať s tým naším. Nemám skúsenosti, ako to funguje v západnej Európe. Snáď ich tu niekto má...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tono, to zdravotné poistenie je v USA dobrovoľné (teda ak je, neviem, nepoznám ich systém) v tom zmysle, že si ho platí ten, čo na to má. Teda tí čo na to nemali (chudobinec), si ho neplatili a tým pádom nemali nárok na zdravotné ošetrenie, myslím, že iba v skutočne akútnych prípadoch im bolo poskytnuté. Toto sa snažil zmierniť tzv. Obamacare, ale Trump mu to zrušil alebo ešte len chce zrušiť, ktovie prečo. Nuž asi preto, lebo zdravotné náklady chudobizne značne stúpajú a zaťažujú rozpočty.

 

Podobná reforma, ale v inom smere, by sa mala zaviesť aj u nás, aby poisťovniam klesli náklady, ktoré musia vynakladať na zdravotnú starostlivosť bársjských sockárov, ktorí si poistenie neplatia jak je rok dlhý, ale nároky majú rovnaké ako tí, čo si poistenie platia celý život.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

vilma, chapem a nejdem ta presvedciat.  Len dodam ze to nie je o viere, to ze si uspesne volime ludi co to sposobili nie je vina systemu.  Alebo mozno aj trochu aj ano, su obrazom toho co ludia chcu a pokial chcu zazraky, tak toto je vysledok.

 

Ale ciste prakticky,    teraz sa hovori o stratifikacii nemocnic,  teda ze bude malo spickovych nemocnic ale tie budu financovane lepsie.  Co ale znamena ze vela mensich mestskych nemocnic bude degradadovanych a vela lekarov, ktori tam dnes posobia sa bude stazovat a budu sa stazovat aj pacientom.

 

Pre pacientov to znamena ze vsetky zlozitejsie zakroky sa budu robit v bratislave, maximalne v kosiciach a banskej bystrici.      Ale zase ich budu robit lekari co taketo zakroky robia bezne a budu teda pre pacienta bezpecnejsie.   

 

A teraz otazka :  Chces taketo alebo nie ?    Samotny zmysel sa podla mna da vysvetlit aj beznemu cloveku a tak to nie je otazka viery,   to co je otazka viery je ci sa da zrealizovat, ci nebudu prilis velke tlaky na vynimy a specialne rezimy co by skoncilo chaosom nic by sa nezmenilo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Podobná reforma, ale v inom smere, by sa mala zaviesť aj u nás, aby poisťovniam klesli náklady, ktoré musia vynakladať na zdravotnú starostlivosť bársjských sockárov, ktorí si poistenie neplatia jak je rok dlhý, ale nároky majú rovnaké ako tí, čo si poistenie platia celý život.

 

Štát musí zabezpečiť určitú základnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých občanov. Ani v USA nikto nezomiera na prahu nemocnice preto, že nemá zdravotné poistenie. U nás platí to, čo píšeš. Ale to je výsledok politického konsenzu občanov, keď volia "sociálne cítiacich politikov". Ja som skôr písal o vzťahu lekár pacient. Lekár nie je nijako motivovaný správať sa k pacientovi, ako k tomu, od koho závisí jeho finančné ohodnotenie a kariéra. Pre lekára je podstatné uzavretie zmluvy s poisťovňou. Kritériá poisťovní na hradenie nákladov a výkonov sú formálne a nezávisia od kvality služieb. Niektoré poisťovne, sa síce snažia o spätnú kontrolu spokojnosti pacienta, lenže, ak je lekárov nedostatok...  Navýšenie platieb do zdravotnej poisťovne by možno uhradilo neustály deficit v hospodárení nemocníc, lekárom dohodnutí rast platov, ale pre pacienta by to nič naviac neprinieslo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Určite, že nevyhnutná zdravotná starostlivosť by mala byť pre všetkých. Nie však bežná, pre tých, ktorí si neplatia.

 

A pri lekároch mám skôr dojem, že čoraz častejšie svoju profesiu berú skôr ako možnosť dobre zarobiť. Keď som si spočítal, koľko zhruba mohla denne zarobiť moja bývalá zubárka, tak tá musí mať majland.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Spolahni sa na ochotu ludi dobre zarobit,  to funguje uz tisicky rokov. Verit na lekarov co to robia z dobreho srdca nie je dobra taktika.   Na snahe dobre zarobit nie je nic zle, problem je ze stale tvarime ze to sa nesmie v zdravotnictve a to potom vedie k nasim problemom.   To co potrebujeme je naopak vyuzit toto ludske snazenie a zaviest spatnu vazbu,  nech sa da dobre zarobit ale nech najlepsie zarabaju ti najlepsi. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Na snahe dobre zarobit nie je nic zle, problem je ze stale tvarime ze to sa nesmie v zdravotnictve a to potom vedie k nasim problemom.

Je tu ale "malý rozdieľ". Každý, kto podnikal vie, že peniaze mu nikto dobrovoľne neprinesie. Ak je podnikateľ schopný v konkurencii, nech si zarobí, koľko chce. Štát, sa nestará, či nejaká sro. skrachuje. (okrem "naších" ľudí, ktorých biznis je založený na štatnych zákazkách) Lekári sú však financovaní z povinných odvodov a nepodstupujú také riziko podnikania.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ano, to su stale tie nastavene spatne vazby. nie su dobre.

Teoreticky to mal byt tak ze o efektivitu sa staraju poistovne, pacient si vybera poistovnu.   Ale to uz davno neplati,  pretoze "zdravie nie je tovar".  Navyse je vseobecna tak velka ze realne nastavuje podmienky len ona.

A tak chybaju rozumne vazby,  lekarom sa plati de facto pausal bez ohladu na kvalitu, nemocniciam za vykony ale tie zase limituju na mesiac.   Cele zle. 

A tak si nemcnice zarabaju na cierno predrazenymi nakupmi alebo inymi nie legalnymi sposobmi.

Uz dlho nie je ani poriadna snaha to zmenit.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tono, to zdravotné poistenie je v USA dobrovoľné (teda ak je, neviem, nepoznám ich systém) v tom zmysle, že si ho platí ten, čo na to má. Teda tí čo na to nemali (chudobinec), si ho neplatili a tým pádom nemali nárok na zdravotné ošetrenie, myslím, že iba v skutočne akútnych prípadoch im bolo poskytnuté. Toto sa snažil zmierniť tzv. Obamacare, ale Trump mu to zrušil alebo ešte len chce zrušiť, ktovie prečo. Nuž asi preto, lebo zdravotné náklady chudobizne značne stúpajú a zaťažujú rozpočty.

 

Podobná reforma, ale v inom smere, by sa mala zaviesť aj u nás, aby poisťovniam klesli náklady, ktoré musia vynakladať na zdravotnú starostlivosť bársjských sockárov, ktorí si poistenie neplatia jak je rok dlhý, ale nároky majú rovnaké ako tí, čo si poistenie platia celý život.

 

no a hodnota ľudského života, či zdravia, je vecou biznisu. je to zlé, zlé, zlé. To chceme? 

A keď si to premietneme k súčasnosti v Európe, tak uprchlíci, aj takzvaní, dostanú všetko zadarmo, aj zrravornícke služby mu budú poskytnuté, lebo uprchlík, a našinec, fuk či pracoval alebo nie, fuk všetko okolo neho,  jednoducho ošetrenie nedostane, lebo nemá na poistenie? Hádam len nechceme kopírovať Trumpov model? je hrozný!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

 

A pri lekároch mám skôr dojem, že čoraz častejšie svoju profesiu berú skôr ako možnosť dobre zarobiť. Keď som si spočítal, koľko zhruba mohla denne zarobiť moja bývalá zubárka, tak tá musí mať majland.

Skus to spocitat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov