Skočiť na obsah

alamo

Odporúčané príspevky

robopol

Je to síce relatívne malý objem, ale vybudovanie úložiska je finančne a technicky náročný proces a nájsť lokalitu sa stretáva aj s odporom obyvateľstva. Príčinou nie je len bezpečnosť. Hrozba radiácie, v prípade kontaminácie, má viac charakter psychologický, ako reálny. Takáto stavba je ale spojená s ťažobnými prácami, odstrelom hornín, odvozom obrovského množstva materiálu v horizonte rokov. Tento problém sa niektoré krajiny snažia obísť, vybudovaním úložísk pod dnom mora. No nie každá krajina má takéto lokality. Prvé úložisko buduje Fínsko na ostrove.

https://www1.pluska.sk/spravy/zo-zahranicia/finsko-ma-rukach-prvenstvo-jadrovy-odpad-pojde-trvalo-zem

V areáli vyhĺbenom v žulovom masíve asi 450 metrov pod povrchom bude v budúcnosti uložených až 6500 ton uránového paliva. Celkové náklady sa odhadujú na 3,5 mld. eur.

Ak však iná možnosť nie je, potom bude treba aspoň obyvateľov dotknutej oblasti odškodniť.

Problém ale vidím skôr v tom, či v EU je dosť kapacít, na masívne budovanie nových JE a úložísk. 30 rokov bol v EU útlm vo využívaní jadra a nové JE nebudú dodávať el. energiu skôr, ako za 10 - 15 rokov. Problémy s plynom tu ale máme už teraz. Zatváranie funkčných JE v Nemecku túto situáciu len zhoršuje. Ceny energií, surovín, stavebných materiálov, dopravy v budúcnosti niekoľkonásobne stúpnu, čo sa prejaví aj v podstatne vyššej cene týchto projektov, ako sa dnes odhaduje. Bez dotácií a masívnej štátnej podpory, nie je výstavba JE dnes realizovateľná. Súkromní investori budú viac motivovaní investovať do OZ. O to viac, že ceny el. energie budú stúpať, aj vďaka dotáciám na výstavbu JE.   

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ved sa bavíme o buducnosti nie momentálnych problémoch, masívne sa robia projekty do OZ, lenže tie budúcnosť nemôžu zachrániť. To je nejaké len prechodné obdobie, ktoré sa stupňuje tým, že však OZ zachránia planétu, lenže veterníky, solarne panely ju nemôžu z princípu zachrániť v takom objeme ludi. teda bez jadrových elektrárni neprežijeme ani prechodné obdobie, nie to, že môžeme mať budúcnosť v slabej hustote energie. pre emisie sú dôležité zmeny na úrovni dopravy a priemyslu. Nie len písať o terajšej spotrebe elektrickej energii a jej pokrytia. Ta predsa nutne musí stúpnuť ak chceme eliminovať fosílne palivá.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, robopol napísal:

 teda bez jadrových elektrárni neprežijeme ani prechodné obdobie, nie to, že môžeme mať budúcnosť v slabej hustote energie.

Tvoja vízia budúcnosti je založená na viere, že evolúcia fatálne predurčuje ľudskú rasu k trvalému rozvoju, smerujúcemu k dobývaniu vesmíru. Že civilizácia sa správa cieľavedome a racionálne, aby si vytvorila zdroje pre takýto rozvoj. Realita je ale taká, že dnes aj škrečok môže úspešne investovať na burze. Samozrejme, to je len metafora na Mr. Goxx. https://refresher.sk/103952-Skrecok-zaraba-na-kryptomenach-viac-nez-mnohi-investori-Ako-je-to-mozne .

Tým nechcem povedať, že racionalita vo finančnom sektore nie je nutná, naopak, je dôležitá. No finančná racionalita, nemá nič spoločné so zodpovednosťou, za dlhodobé následky špekulatívnych rozhodnutí. Iba trhové mechanizmy automaticky nenaštartujú najoptimálnejšie varianty budúceho vývoja. Bohužiaľ byrokratické nekompetentné zásahy a korupcia, výhody trhovej ekonomiky len deformujú. Z dlhodobého hľadiska sú špekulácie na finančných trhoch krátkozraké. Tie totiž nie sú schopné ovplyvňovať budúcu prosperitu v dlhodobom horizonte, zaručiť budúce zdroje energie, surovin, zabezpečiť udržateľný rozvoj, ale iba ťažiť z reality v krátkodobom horizonte. Energetická kríza, nárast cien surovín, zdrojov, uvoľnená monetárna politika je dôkazom toho, že finančný sektor nie je, a nikdy ani nebol schopný schopný riešiť budúce problémy. Je schopný len reagovať na vzniknutú situáciu. A často ani to nie. Napríklad ECB nie je schopná reagovať ani na súčasnú infláciu a tvrdí, že všetko sa vyrieši samo. Nerobiť nič, iba žiť na úkor budúcnosti, ako to navrhuje prezidentka ECB Christine Lagardová, by dokázal aj Mr. Goxx. A ani toto prirovnanie neobstojí, lebo škrečok dokáže myslieť aj na budúcnosť.

  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...
pred 7 hodinami, smiley napísal:

EU sa vazne zaobera zakazom predaja a registracie aut zo spalovacim motorom do roku 2035 - rozum vystriedalo sialenstvo.

Moderná civilizácia sa spolieha na to, že ju zachráni rozum. No iba náš rozum nie je zárukou prežitia civilizácie. Náš rozum dokáže iniciovať násilie, akcelerovať ničenie biodiverzity, agresiu a vraždenie efektívnejšie, ako to dokáže hlúposť. Naša bezmocnosť, racionálne riešiť súčasné globálne problémy, to len dokazuje. 

Evolučná výhoda rozumu bola vždy limitovaná dostatočnými zdrojmi na tejto planéte. Alebo naopak, zdroje tejto planéty umožnili rozvoj našej inteligencie. Ak zničíme tieto zdroje, náš rozum nebude ničím iným, ako slepou vetvou evolučného vývoja. Ak máme rozum, potom by sme mali pochopiť, že sme len súčasťou "zázraku" života, ktorý sa odohral na tejto planéte. Nemôžeme si túto planétu privlastniť, výhradne pre náš druh.

No dnes nám už, v rámci nášho "krátkeho prežitia" zrejme nič iné, ako ďalšie ničenie biodiverzity a exploatácie zdrojov na tejto planéte nezostáva. To dnes fatálne determinuje budúcnosť nášho druhu. Počas evolučného vývoja na tejto planéte, by zánik nášho druhu nebol ničím výnimočný.

Slnko je len v polovici svojho života a vývoj nášho duhu tu trval len zlomok tohoto času, cca 3 milióny rokov. Táto planéta má ešte stá miliónov rokov potenciál, pre obnovu biodiverzity. Možno raz vznikne inteligentný druh, ktorý pochopí túto hodnotu a dá mu to potenciál rozvoja, ktorý sme tu my nevyužili.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale pozrime sa na to z pohladu zdrojov,  europa jednoducho nema ropu. Mozeme ju sice dovazat ale to nesie rizika a tak prechod na nieco ine ma teda aj strategicky zmysel.  Zda sa mi ze datum 2035 je prilis blizko ale to ze potrebujeme urychlit prechod na nieco ine, to mne dava zmysel.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 4 hodinami, tyso napísal:

Ale pozrime sa na to z pohladu zdrojov,  europa jednoducho nema ropu. 

EU nemá a nemala zodpovedných politických lídrov. Súčasná situácia v EU je výsledok dlhodobej nezodpovednej a krátkozrakej politiky. Putinova vojna na Ukrajine iba obnažila a akcelerovala problémy, ktoré by skôr, alebo neskôr v EU nastali. Politika ECB bola "časovanou mínou", ešte pred Vojnou na Ukrajine. Tá dokáže "roztrhať" EU efektívnejšie, ako Putinove bomby. A Putin to vie využiť.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 23 hodinami, tyso napísal:

Ale pozrime sa na to z pohladu zdrojov,  europa jednoducho nema ropu. Mozeme ju sice dovazat ale to nesie rizika a tak prechod na nieco ine ma teda aj strategicky zmysel. 

Dobre, pozrime sa na to z pohladu zdrojov: ma Europa dostatocne zdroje litia, tak aby jej to stacilo na kompletnu zmenu vozoveho parku na elektromobily? Je nas strategicky ciel stat sa zavislymi od Ciny?

A co elektrina potrebna na nabijanie, z coho ju budeme vyrabat? Jadrove elektrarne odstavujeme, plyn z Ruska tiez nie, takze ich asi budeme "ekologicky" dobijat spalovanim uhlia a vytesovat sa pri tom, ze ako plnime zelene kvoty.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

smiley,   nemusim vediet vsetko,  mozeme to nechat aj na expertov.

1. Litium nie je take vzacne,   staci sa pozriet do ciech.  

2.  Ano,  chceme dost energie,   v nemecku to znamena  viac veternikov a slnecnikov,   ale nic o odstavovani JE u nas som nepocul.  Nie je to dalsi tvoj strawman ?  Zrejme kratkodobo to znamena viac uhlia, ale dlhodobo prejdeme na energie ktore su z EU a to je aj jadro, len nie v nemecku a rakusku.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pre politické elity v EU je charakteristické, stanovovanie si vysokých cieľov. Počnúc od ekológie až po ľudské práva. To samo o sebe by bolo pozitívne, lenže tieto ambície si vyžadujú obrovské investície. Iba v ekonomicky výkonnej a politicky stabilnej spoločnosti si môžeme klásť vysoké ciele. V súčasnosti je EU závislá od ruských surovín a globálneho obchodu. Ekonomike južných krajín EU hrozí bankrot. Direktívne rozhodnutia EU, ohľadne dosiahnutia týchto cieľov, sa znovu spoliehajú na štedré dotácie a ďalšie zadlžovanie. Mám pocit, ako by politici a vysoký úradníci EU nežili v realite, ale v nejakej bubline. Keď táto bublina praskne, doplatia nato najchudobnejší.

V Nemecku dostanú podporu na kompenzáciu súčasného zvýšenia cien energií tí, ktorí zarábajú menej, ako 4000 eur. Na Slovensku bola vlani priemerná mzda 1200 eur. Podľa toho sa bude odvíjať aj eufória a podpora občanov pre ekológiu.

Ak bude cena benzínu a nafty viac ako 4 eura, netreba ani direktívne obmedzovať spaľovacie motory. Ľudia budú preferovať elektromobily. Tí bohatší, ktorí si to môžu dovoliť, to robia už dnes.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

LOL, EU si stanovuje ciele kadejaké, realita ciele mení, a takých príkladov je v EU dosť. Tono ty v každej téme nezabudneš niečo hodiť na centrálne banky, ale to, že ľudská prirodzenosť zlodejov a klamárov, najme politických hlavný problém nie je.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

https://www.kurzy.cz/zpravy/659406-zlom-ecb-poprve-rika-ze-uplatni-menovou-politiku-ktera-dle-ni-samotne-muze-zavazne-zvysit/

"Šéfka ECB Christine Lagardeová dnes vůbec poprvé připustila, že centrální banka zemí eurozóny uplatní to, co si dosud zapovídala, totiž souběh zvyšování klíčových úrokových sazeb na straně jedné a programu rozsáhlého odkupu dluhopisů na straně druhé."

"ECB ale musí v programu odkupu dluhopisů pokračovat, neboť bez něj by se závažně přiblížil bankrot zemí typu zmíněné Itálie."

Ekonomická schizofrénia?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Máš na výber necháš zbankrotovať taliansko, následne príde španielsko atď.. Veď nie je o nič jednoduchšie ešte k tomu všetkému pridať finančnú krízu, resp. krízu dlhov. Všetci, čo vrieskajú na tlačenie peňazí nech si položia otázku, či je lepšie ešte žiť alebo sa rovno popraviť.

chyba nie je na strane centralnej banky ale rozhadzovačných štátov, čo si myslia, že obed zadarmo nič nestojí. Ved to nie je také ťažké pochopiť, že problém je v ľudskej povahe ako takej a v tom , že sa tu subjektívne rozhoduje na základe politiky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 1 hodinou, robopol napísal:

chyba nie je na strane centralnej banky ale rozhadzovačných štátov, čo si myslia, že obed zadarmo nič nestojí. 

ECB, svojím schizofrenym prístupom, politiku rozhadzovačných štátov stále podporuje. EU zachraňuje Grécko už 10 rokov a napriek tomu zostáva najzadĺženejšou krajinou. A to aj po odpísaní 75% z každého požičaného eura veriteľov. Francúzko, Taliansko, Španielsko, je diametrálne iný problém. Bankrot týchto krajín by "položil" euro a zrejme aj celú EU. ECB dávno nemala dopustiť, aby dlhy týchto krajín narástli na hodnotu, ktorú už nie sú schopné splácať a nie ich v tom podporovať. K tomu sa pôvodne štáty EU zaviazali. Lenže opak je pravdou a posledné rozhodnutie ECB je pokračovať v nalievaní peňazí, bez akýchkoľvek požiadaviek na nápravu. Politika ECB je ako doporučenie šoférovi, že optimálne sa riadi auto tak, keď sa pridáva plyn zo zatiahnutou brzdou. Výsledok takéhoto kontra produktívneho konania nie je ťažko odhadnúť.       

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 3 hodinami, tyso napísal:

1. Litium nie je take vzacne,   staci sa pozriet do ciech. 

Je vzacnejsie ako ropa, od ktorej dovoze vidis riziko.

pred 3 hodinami, tyso napísal:

2.  Ano,  chceme dost energie,   v nemecku to znamena  viac veternikov a slnecnikov,   ale nic o odstavovani JE u nas som nepocul.

Veterniky a slnecniky su nestabilny zdroj energie a Nemecko tento pomer uz viac zvysovat nemoze, inac budu v Europe blackouty. Ak sa bavime o Europe (a jej energetickej rozvodovej siete), tak "u nas" je aj to Nemecko. Vsade sa jadrove elektrarne nerusia, ale ich rozvoj a vystavba novych sa praticky zastavil - a EU do rakvy jadrovej energetiky este pribila kliniec s nariadenim, ze kazda krajina musi mat svoje vlastne ulozisko jadroveho odpadu.

 

 

pred hodinou, robopol napísal:

Ved to nie je také ťažké pochopiť, že problém je v ľudskej povahe ako takej a v tom , že sa tu subjektívne rozhoduje na základe politiky.

 A prave preto je zivotne dolezite vsetko nezachranovat a nechat nieco aj zbankrotovat, aby ludska povaha bola motivovana spravat sa zodpovedne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, robopol napísal:

Ved to nie je také ťažké pochopiť, že problém je v ľudskej povahe ako takej a v tom , že sa tu subjektívne rozhoduje na základe politiky.

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/gazprom-ursko-plyn-plynovod-jamal-evropa_2202071840_dok

"Ruský plynárenský monopol Gazprom si nerezervoval kapacitu pro vývoz plynu do Evropy" Pravdepodobne do EU už veľa ruského plynu nepotečie. V EU sú zásobníky plynu dnes naplnené na cca 50%. Pri 100% kapacite naplnenia, by to stačilo bez obmedzenia tak na mesiac. Pre zabezpečenie plynu pre domácností v zime, by sa musela odstaviť dodávka pre priemysel. Táto zima bude veľkou výzvou solidarity EU s krajinami, odkázanými na ruské dodávky. 

pred 59 minútami, smiley napísal:

EU do rakvy jadrovej energetiky este pribila kliniec s nariadenim, ze kazda krajina musi mat svoje vlastne ulozisko jadroveho odpadu.

Výstavba úložiska je otázkou dlhodobého horizontu. Problém je, že ak by sa už dnes začali stavať nové JE, el. energiu nebudú dodávať skôr, ako za 10 - 15 rokov. My tu musíme vyriešiť problémy v horizonte rokov. Politiku a harmonogram odstaviť aj posledné bezpečné a plne funkčné JE v Nemecku, nezmenila ani súčasná energetická kríza. Výpadky plynu majú nahradiť uhoľné elektrárne.

Odstavené funkčné JE v Nemecku sa mohli zakonzervovať. Zelení však po odstavení JE požadovali okamžitú demontáž velína, riadiacich systémov, snímačov, telemetrie a kabeláže tak, aby bola definitívne neschopná prevádzky, v prípadného snahy o obnovenie jej funkcie. V tom je cítiť určitý fanatizmus.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred hodinou, Tono napísal:

ECB, svojím schizofrenym prístupom, politiku rozhadzovačných štátov stále podporuje. EU zachraňuje Grécko už 10 rokov a napriek tomu zostáva najzadĺženejšou krajinou. A to aj po odpísaní 75% z každého požičaného eura veriteľov. Francúzko, Taliansko, Španielsko, je diametrálne iný problém. Bankrot týchto krajín by "položil" euro a zrejme aj celú EU. ECB dávno nemala dopustiť, aby dlhy týchto krajín narástli na hodnotu, ktorú už nie sú schopné splácať a nie ich v tom podporovať. K tomu sa pôvodne štáty EU zaviazali. Lenže opak je pravdou a posledné rozhodnutie ECB je pokračovať v nalievaní peňazí, bez akýchkoľvek požiadaviek na nápravu. Politika ECB je ako doporučenie šoférovi, že optimálne sa riadi auto tak, keď sa pridáva plyn zo zatiahnutou brzdou. Výsledok takéhoto kontra produktívneho konania nie je ťažko odhadnúť.       

Ako stážovať sa vieš, ale riešenie nemáš v tejto situácii. Opakujem je ľahké položiť EU, neviem komu to pomôže, ale nám to nepomôže. Nie je všetko vina ECB ako stále opakuješ, problém je rozsiahlejší.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 29 minútami, robopol napísal:

Ako stážovať sa vieš, ale riešenie nemáš v tejto situácii. Opakujem je ľahké položiť EU, neviem komu to pomôže, ale nám to nepomôže. Nie je všetko vina ECB ako stále opakuješ, problém je rozsiahlejší.

Asi má nepodozrievaš, že mám záujem položiť EU. Na rozdiel od ECB, ja k stabilite EU veľmi prispieť nedokážem, aj keby som chcel. 

https://www.ecb.europa.eu/ecb/orga/escb/ecb-mission/html/index.cs.html

"Evropská centrální banka je odpovědná za obezřetnostní dohled nad úvěrovými institucemi v eurozóně.."

Ak ECB nie je zodpovedná za pumpovanie nekrytých peňazí do ekonomík, ktoré svojou politikou priviedli krajiny na pokraj bankrotu, tak kto? Politici Francúzka, Španielska, Talianska, Grécka...? Nekryté peniaze si krajiny eurozóny sami tlačiť nemôžu. Nie je pravda, že zákon zachovania hodnoty v ekonomike neplatí. Inflácia je len spôsob, ako túto hodnotu legálne preliať z účtov sporiteľov a daňovníkov. Transfer financií na záchranu nezodpovedných krajín niekto zaplatí. Budú to daňovníci v Nemecku, Holandsku a krajiny EU, zo zodpovednou finančnou politikou. Za čo teda platíme úradníkov v ECB. Všetky ich prognózy, aj o vývoji inflácie sa ukázali nesprávne.  

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ale ulohou ECB nie je určovať aky dlh moze mat talansko, či španieslko, si nezamienaj kompetencie centralnej banky. Tak sa vyplakavas na nespravnom hrobe.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 12 minútami, robopol napísal:

ale ulohou ECB nie je určovať aky dlh moze mat talansko, či španieslko, si nezamienaj kompetencie centralnej banky. Tak sa vyplakavas na nespravnom hrobe.

A čo je teda úlohou ECB ? Vydať novú 2 eurovú mincu? Za čo teda platíme úradníkov v ECB. Všetky ich prognózy o vývoji inflácie sa ukázali nesprávne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ake prognozy a všetky nevyšli? Prognoza na vysoku inflaciu je dlhodobejšia na urovni roka, ešte neprešli ani tri mesiace. kto asi tak môže za to, že si Taliansko napožičiavalo tolko, že pri zvyšeni uroku nedokáže splácať? No kto asi? Ulohu centralnej banky si možes vyhľadat predsa, držať miernu infláciu, zabazpečiť likviditu a stabilitu trhov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Kto má kompetencie pumpovať do ekonomiky nekryté vytlačené peniaze v čase rastúcej inflácie, keď nie ECB? Taliansko tieto kompetencie nemá. Pokiaľ viem, mantrou ECB bolo udržať infláciu na úrovni 2%. Doteraz som tvrdil, že ECB sa pri rastúcej inflácii inscenuje do role "mŕtveho chrobáka". No podľa posledného vyhlásenia Lagardovej sa ECB rozhodla ísť dvojkolajnou cestou. Pumpovať nekryté peniaze do nezodpovedných štátov a súčasne zvyšovať úrokové miery tým zodpovedným. Brzdením a súčasne pridávaním plynu zostanem na mieste, ale zničím si auto.

ECB už nemá víziu ani, konštruktívnu politiku. Už len zachraňuje EU pred rozpadom. Obhajuje pozíciu dĺžnika, ktorý si požičiava iba na to, aby splatil minulé dlhy. A v kontexte súčasných geopolitických udalostí iba dúfa, že už to nejako dopadne. Obávam sa, že budúcnosť EU je dnes ohrozená viac, ako kedykoľvek v minulosti. Bez obetí to nepôjde, ale nikto nie je ochotný ich podstúpiť. Je to podobná situácia, ako v roku 1939. Ľudia si užívali a ignorovali realitu, aj keď tušili, že sa schyľuje ku katastrofe. Ak bude raz nejaký historik hodnotiť toto obdobie nepochopí, prečo sme delegovali moc pseudoelitám, ktoré sa za elity iba vydávali. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Však si tuzil po zvysovani uroku, tak ho mas, problem je zložitejší, centralna banka robi aj operácie na trhu, a rozne veci. Však si to najskor naštuduj. Politici zadĺžili celú eurozonu a teraz to maju zasanovat ti chudobní, ake elegatne riešenie. Táto inflácia nie je dôsledok tlačenia penazí do obehu, ale to, že je vačší dopyt ako ponuka, na strane ponuky došlo ku gapu a čo teraz ty za to obvinis centralnu banku, však svet gombička. 

tu je štatistika penazneho agregatu M3 v eurozone, žiadne tvoje bludy o nekontrolovanom tlačeni penazi sa nedeju.

https://www.ecb.europa.eu/press/pr/stats/md/html/ecb.md2205~3329a4e10b.sk.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 29 minútami, robopol napísal:

 Táto inflácia nie je dôsledok tlačenia penazí do obehu, ale to, že je vačší dopyt ako ponuka, na strane ponuky došlo ku gapu a čo teraz ty za to obvinis centralnu banku, však svet gombička. 

Ty popieraš základné ekonomické princípy. Dopyt je limitovaný kúpnou silou. Dopyt dnes nie je generovaný ekvivalentom vynaloženej práce, ale úvermi. Komerčné banky musia nekryté peniaze, emitované ECB, poskytovať ako úvery. Ak by boli tieto úvery investované do návratných projektov, bolo by to v poriadku. Lenže gro týchto úverov má spotrebný charakter, alebo sú to investície na nákup nehnuteľností. Ich splatenie je podmienené ekonomickou prosperitou dlžníkov v dlhodobom horizonte. A predpoklady na to nie sú príliš optimistické. To je aj dôvod, prečo stúpa zadĺženosť.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Jasne penazny agregat klesa, ale ty tvrdiš, že to je dosledok tlacenia penazi centralnou bankou, pises doslova zvysuju urok ale zaroven tlacia peniaze. debaty ala buky su zbytocne pozri si statistiku inflacie, pozri si rast panaznej zasoby od roku 2000 do 22 a bludy prestanes písat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov