Skočiť na obsah

Elektrina, cena elektriny


marian111

Odporúčané príspevky

Vidis a to lekar nema najvacsie naklady v energiach(podla mojho odhadu do 5%). Ja nemam ziaden rast v energiach  vraj. Ty co robia vlese rubu stromy ich ani plyn ani elektrika nemusi zaujimat, ak maju zamestnancov musia platit RTVS.

Ja nevravim aby ferovo a normalne vzrastla cena ak objektivne vzrastla. Kludne z 99 na 184. Ale  800 je blbost.

Pri cene 800 ci 300 nebude tu fungovat nic. Ani ja.Co mam 61.

---------------------------------------

Tyso neviem ci sa v tom vyznas. Ako to bude, ja som to nikde nevidel. Nemyslim kompenzacie. Oni ozaj kupili za 800 euro na cely rok?

Som ochotny robit pre stat, na danovom urade, ci pre ministerstvo hospodarstva. Dohliadnem(skontrolujem) na hospodarenie VSE, ci SSE, ZSE.

---------

Ale nieje normalne ani to aby ta cena bola skryta - je skrytych 5 miliard? Nic oavacejsie som nikdy nevidel.  Na cestnom myte oje.. 1 miliardu. Za 12 rokov? Tu 5 miliard,len tak za rok? Nech to vysvetlia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 50
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • slimak

    33

  • Tono

    11

  • Sniper

    3

  • marian111

    2

Tých 800 eur je blbosť, ale už som tu písal, že je to biznis plán dodávateľov, ktorý im bez kompenzácie štátu nevyjde.

Nárast energií o 100% považujem za rozumný. Bude motivovať podnikateľov k úsporám a k využívaniu alternatívnych zdrojov. A rovnako bude motivovať podnikateľov k výrobe z vyššou pridanou hodnotou.

Počiatok závislosti na surovinách a energiách z Ruska siaha omnoho hlbšie do histórie. Do čias, keď kancelár Gerhard Schröder robil všetko pre to, aby bola EU surovinovo a energeticky závislá na Rusku. Nie je náhoda, že po skončení svojej politickej kariéry sa stal Schröder akcionárom a členom dozornej rady Gazpromu. Ako svoju nástupkyňu delegoval Merkelovú, o ktorej vedel, že má empatiu k Rusku a bude presadzovať politiku green deal. (Na ospravedlnenie Merkelovoej politiky verím, že jej úmyslom nebol zámer, ale jej naivita). Výsledkom bolo ale  odstavenie jadrových elektrární. Mimochodom aj uzavretie funkčných blokov JE v Bohuniciach, bolo podmienkou nášho vstupu do EU.  Čo viac by si Rusko, Gazprom a jeho predstavenstvo z Schröderom mohli viac želať? Samozrejme ešte sprevádzkovať Nord Stream 2. Absencia kritického pohľadu na minulú politiku nedáva nádej, že politici v EU sa v budúcnosti budú správať zodpovednejšie.       

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

Prečo si pýtajú 800 eur, keď spotová je 150? Lebo sa spoliehajú, že štát bude tieto ceny kompenzovať. Ak by to štát urobil, ich biznis plán by fungoval.

Oni si to nepytaju stat to tak dal . Stat to zreguloval a to mu vyslo. Medzi cenou 150 a 800 je 5 miliard.  Ja chcem vediet co sa bude diat s tymi 5 miliardami. Ak sa vratia do statneho rozpoctu cez dane(pre VSE,SSE,ZSE) vo vyske 99% 5 miliard OK.

Ak nie ,nebodaj 5 miliard sa len tak vypari, tak dobre a kolko sa vypari dalsi rok? A ako dlho asi vieme tak len prezivat kde sa ti 5 miliard strati. 

---------------------------

To ozaj sa stratilo len tak 5 miliard? Co bude na rok? Ci iny hocijaky rok. Ak to trosku skoci. 

Tam v diskusii sa moderator a ten SaSkar len tak tlamil. Bavil ze nic. Ak to normalne neodkomunikuju, aj ten SaSkar. Podla mna ma velky problem.  SaSkar , nech hned povie a ukaze ake su ceny. Ako to vypocitali a co bude s 5 miliardami. SaSkar ak si mysli ,ze tych 5 miliard mi nebude vadit sa velmi myli. 5 miliard je na moju domacnost 6000 euro. Teda mna len tak niekto okradol o 6000 euro. ja chcem vediet ak to tak je kto, a preco. A nie je to russka vojna. Ja za russku vojnu som ochotny platit. Chcem vediet ci a kto ma oa..o 6 000 euro. Ja si pre tie peniaze pridem. 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Aké ceny elektriny máme v prvej polovici januára? A aké boli takto pred rokom? 

V roku 2023 je priemer prvých 14 dní na €131.
Minulý rok bol celý január priemerne na €195.

----------------------

Vam pride normalna cena 800? Ci strop 200 euro?  A zdroj.

Minuly rok mali mali podnikatelia cenu silovu energiu 99,4 eura dnes 839 eura. Je to normalne? 839 urcil stat. Nieje normalnych ani 200. Ked taka cena bude, kludne nech taka je a sa prisposobime, ale nie nezmysly. 

https://www.facebook.com/databezpatosu/photos/a.127804495800686/666696825244781/

cena elektriny.png

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nechcel som tomu veriť, ale máš pravdu. Tie astronomické ceny za el.energie vypočítal ÚRSO. Pôvodne sa stanovovala cena el. energie na budúci rok, z priemeru prvého polroku minulého roka. Pri takejto metodike výpočtu by bola dnes cena 188 eur, teda nižšia, ako teraz zastropovaná. Štát by nemusel nič doplácať. ÚRSO zmenilo metodiku výpočtu tak, že priemer sa teraz počítal z dvoch mesiacov minulého roka jún, júl, kedy bola cena na trhu najvyššia. 

Eduard Heger nerieši problém metodiky výpočtu, ale namiesto toho upokojuje podnikateľov, že všetky náklady na energie, nad zastropované ceny, uhradí štát. To čo stanovilo ÚRSO je zrejme "písmo sväté" a dodávatelia el. energie sa "nabalia" na úkor štátu. Štát na kompenzácie samozrejme nemá prostriedky, takže sa všetci zadĺžime. Neviem, za čo tých našich politikov a úradníkov ÚRSO platíme, že sú tak hlúpi, alebo za to, že lobujú v prospech energetických koncernov?  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

 

Bočík, ktorý podniká od roku 2012, prechod na burzové ceny zažil na jar minulého roka. Cena elektriny mu vtedy vyskočila zo 70 eur za MWh na 399 eur. Najviac Bočík platil v septembri a októbri, a to 519,7 eura (za komoditu, teda bez distribučných poplatkov).

V auguste a septembri dramatický rast cien na burzách kulminoval, v istom období sa blížil aj k úrovni okolo tisíc eur za MWh. Teraz sa situácia na burze otáča, aktuálne sa na nej elektrina predáva do 200 eur/MWh, no na faktúrach sa to ukazuje s odstupom času.

Bočík dostal naposledy faktúru prvého januára. Je to faktúra za december a účtujú mu na nej okolo 440 eur za každú MWh elektriny ako komodity, k čomu treba prirátať asi 100 eur za distribúciu.

https://e.dennikn.sk/3191049/medzi-regulovanych-zakaznikov-sa-mi-nastastie-nepodarilo-dostat-hovori-majitel-dvoch-restauracii/?ref=tit&_ga=2.217107029.2127749894.1673088659-1275015174.1663215644

 

Tento podnikatel chcel sa stat regulovanym podnikom minuly rok. Mal ceny od 70 cez 520 az po decembrovych 440 eur. Regulovana cena pre malych podnikatelov bola pri nejakej tarife 99, po novom 839(pre cely rok 2023). Za 839 euro si silovu elektrinu nikto na svete  nekupoval. Ak tak velmi malicku cast jeho potreby,aj to dva dni? Nik realne neplatil a nebude platit 839 eur za MWh. Len sa Slovensku, kde mame genialnych politikov. Genialny regulacny urad.

Ani ten neregulovany majitel restauracie. By to zavrel, kym by neboli normalne ceny(aj ked on si mohol poziadat o preplatenie 80% ceny nad 199 euro na MWh). Pockal by. Aj jeho cena z dotaciou ho vysla v nadrahsom obdoby 253 Euro za MWh. Dobre jemu stat doplati 267 euro. Im sa nedalo inak pomoct.

Ale nie ze podnikatel zaplati 328 a stat doplati 510. Ked nabuduce vyjde regulacnemu uradu cena 1800 tak potom co?

Mna najviac udivuje, ze ani media, v podstate ani opozicni politici ,odborna verejnost o tom ani nestekne. 

Pritom tie ceny poznali od augusta?

Citát

 

Veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh zostúpila pod 60 eur za MWh, dôvodom je mierna zima a vysoká úroveň zásob. Plyn je vo virtuálnom obchodnom uzle TTF v Holandsku najlacnejší za viac ako rok.

Cena kľúčového termínového kontraktu s dodaním vo februári sa znížila na 59 eur za MWh. Okolo 10.00 h vykazovala pokles približne o 7 % a nachádzala sa v tesnej blízkosti 60 eur. (čtk)

 

 

Stat pre neregulovane subjekty stanovil , ze nad 99 euro im preplati 80% ceny. A je najlacnejsi od juna 2021, ci na tej urovni. Aj v novembri 2018 bol drahsi.

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred hodinou, slimak napísal:

Mna najviac udivuje, ze ani media, v podstate ani opozicni politici ,odborna verejnost o tom ani nestekne. 

Je to skutočne udivujúce. Aj v diskusiách v médiách sa rozpráva o všetkom možnom, o šetrení, štátnej pomoci, o dopadoch dotácií na štátny rozpočet, ale ani slovo o tom, prečo ÚRSO zvolil tak "nešťastnú" metodiku výpočtu ceny el. energie na budúci rok. Nechápem, prečo je táto metodika ÚRSO "nezmeniteľná", keď je hlúpa. Ohrozuje existenciu mnohých podnikateľských subjektov, ich konkurenčnú schopnosť. Rast nákladov na energie iniciuje podnikateľov k zvyšovaniu cien, zatváranie prevádzok, nezamestnanosť. Vláda tvrdí, že vysoké ceny bude podnikateľom kompenzovať, ale to všetko zvyšuje iba mieru inflácie a nemotivuje to k šetreniu. Nakoniec zvýšené ceny a náklady na kompenzácie zaplatia všetci. Ceny energií sa už nevrátia na pôvodnú hodnotu a čo, bude ich budúca vláda znova kompenzovať? 

Druhá, omnoho horšia alternatíva je, že to bol zámer. Že energetické monopli si vylobovali takéto, pre nich neuveriteľne výhodné podmienky. Veď oni budú celý rok dodávať el. energiu za 800 eur za MWh a vláda to bude kompenzovať. Slovensko sa bude zadlžovať, ale to zrejme politikom teraz nevadí. Tých 7 TWh el. energie, ktorú sa výrobcovia zaviazali dodávať pre obyvateľov, sa im rýchlo vráti. Navyše tých 7 TWh za 60 eur im v dohode so Sulíkom umožnilo, vyhnúť sa nadmernému zdaneniu monopolov. Celkom dobrý biznis, ale ako vždy, len pre úzku skupinu oligarchov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

Tie už budú obsahovať maximálne ceny za silovú elektrinu na úrovni 199 eur za megawatthodinu a za plyn vo výške 99 eur za megawatthodinu. Vládny kabinet schválil na pondelkovom rokovaní kompenzácie pre dodávateľov energií, ktoré im bude štát vyplácať počas celého roka.

Čítajte viac: https://www.sme.sk/minuta/23113397/podnikatelom-sa-znizia-zalohove-platby-podla-zastropovanych-cien

Tak nadalej sa snami hraju ,ze sme hlupaci.

Teda cena na novej fakture bude  pre malych podnikatelov 200 euro. Co moze byt fer cena. A tych zvysnych 639 zaplati stat ?

Ak to zaplati stat 639 bez toho aby ich zdanili aspon na uroven ceny 600. Tu ide o jednoznacny podvod. Teda snad prokurator, tajne sluzby, policia uz kona. A ze nerozpravaju dotknute osoby dnes? Budu pred vysetrovatelom. 

Zdroj podvodu? 839 euro nikto nikde nezaplatitl, a stat im to bude vyplacat cely rok? Snad to stat nebude vyplacat podnikatelom, nech si to preuctuju dodavatelia so statom, snad nebudem musiet o to za podnikatelia ziadat. Potom by naco boli dobre nove faktury? Co tam bude nove?

Takze u malych podnikatelov ide o podvod ak tie peniaze neztiahne stat spat, je 639 MWH - a vraj oni maju spotrebu 1 TWh,  Teda len u nich je skoda pol miliardy eur. Teraz este vycislit ake skody su u domacnosti. Tie maju spotrebu 6 TWh.

-----------

Este ci cena 200 eur je fer. To sa ukaze. minuly rok 99 tohto roku 199 spolu priemer za dva roky 149 eur za MWh. Ci ten podnikatel co ma dve restauracie na neregularnom trhu zaplatil v priemere viac za posledne 3 roky ako 149. Ja si myslim, ze nie.

Snad to uz budu vypocitavat vysetrovatel, prokurator a napokon sudca. A dalsie dokazy(odpocuvanie,listinne a pod) ktomu preco stat doplaca 600 euro?

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

https://www.facebook.com/sme.sk/videos/623818096169756/?t=1314

Ja sa v tych cenach nevyznam, lebo ma ani nazaujimaju, meniato kazdu chvilu, ci nemenia.

Je to prednaska Hegera a Hirmana. Napokon mi tu islo to dat.  Na fotke mate Hirmana a aka je cena.

https://www.vse.sk/sdoc/doc/elektrina/cenniky/2023/VSE-cennik-EE-zranitelni-MD-2023-V1.pdf

Tu vidite ceny ja som rozpraval 839 je to na to cennik bez DPH? Mne tu cenu povedala zamestnankina VSE v Roznave do telefonu, kde prepisovali obchod medzi predavajucim(vystraseny predavajuci mi telefonoval, nevedel vysvetlit,tak mi dal tu zenu a jej som sa spytal na cenu, predavajuci mohol byt rad ze s zbavil jednej predajne) a kupujucim. Zrejme taka cena je. 839.

Vsetky tie osoby su na vysetrovanie, aj tie SaS, aj vsetky co nepozname. To vieme co sa dialo u malych podnikoch, domacnosti maju spotrebu 6 nasobnu a skoly, domovy dochodcov, vsetko co patri pod stat v tomto podvode su zainteresovane. Ich reguluju a platia. Tak ako to "zariadili", ani ten trenciansky prevadzkar dvoch restauracii to nezaplati ani Sotak, ani ziadna fabrika. 

Aj na celej tlavovke bol statny tajomnik MF a mag ministerstva financii - oni to maju prefinancovat. teda hlavny podozrivy je on. 

Hirman mali podnikatelia.png

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Politici sa spoliehajú, že ak podnikateľom a domácnostiam zalepia oči kompenzáciami, nikoho tento podvod nebude zaujímať. To, že "štátne peniaze" na úkor zadĺženia Slovenska sa prelejú do súkromných vreciek úzkej skupiny oligrachov nikoho netrápi. To sme my Slováci. Budeme radšej diskutovať o referende a nadávať, že sa máme zle. Ale oprávnene, v indexe prosperity sme na posledných miestach EU. Za nami je už len Grécko a Bulharsko. https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/index-prosperity-cr-je-13-nejvyspelejsi-zemi-v-eu-prvni-je-svedsko/2300477 Každý nám len ubližuje. Česi, ktorí podľa Slovenských rodoľubov "diskriminovali" Slovákov v spoločnom štáte sú dnes na 12 mieste. Nám nemusia ubližovať iní, my si vieme ubližovať aj sami.  

Mimochodom, keby ÚRSO stanovovalo ceny el. energie na budúci rok v júni, bolo by to hlúpe, ale ospravedlniteľné. Na zverejnenie sme museli čakať doteraz, išlo to z nich ako z "chlpatej deky". Pochopil by som, keby čakali na ustálenie cien, ale oni čakali a čakali, až do dnes, keď vybrali obdobie 2 mesiacov v minulom roku, keď boli ceny najvyššie. To, že boli ceny el. energie v júli a auguste najvyššie už predsa v decembri vedeli. Prečo teda zmenili metodiku stanovovania cien na budúci rok, (podľa pôvodnej metodiky by dnes bola cena 188 eur za 1 MWh) a za referenčné obdobie zvolili 2 mesiace v roku, keď bola cena najvyššia? Prečo v ÚRSO toľko čakali, kým zverejnia ceny na budúci rok, to nech mi niekto vysvetlí. 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Rozhodnutie URSO bolo 29.12.2022, aspon tak mi to povedala ta zena VSE ROznava, co zrejme je pravda,ale Hirman to potvrdil, na tlacovke asi mali aj ine rozhodnutia 29.12.2022. Ja som sa tu sialenu cenu dozvedel na zaklade telefonatu pracovnicky z Roznavi a som zacal tuto temu sledovat.

-----------

Naposlednu chvilu sa robia plno rozhodnuti a nevedia to potom implementovat.  Priklad neviem rok ci dva roky do zadu, sa dan za motorove vozidla podavalo v marci. Normalne v januari. A potom preddavky ,ze maju byt tri. Namiesto 4. Vsetky tieto koko.. by som ja nevedel spravit keby neboli programatorske firmy. 

Prihlasenie a odhlaenie zamestnanca do socialnej poistovni, kazdy den som mal aktualizaciu programu. Ale si musel pockat kym si aktualizuju program v Socialnej poistovni. Alebo prvy krat som to prepisal rucne, da sa aj tak.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ak novinari nemaju zaujem o tomto pisat(nemaju zaujem sa pytat), premna zamna mozu pisat o com chcu. Ma nezaujimaju. Ako cela tato republika. Vam tam povedali protagonisti, ze podvod ma vysku 5 miliard.

Teda 50 000 na mihalnice a nechty pre mensiu kulturisktku, 500 000 na obycajny podvod, 5 milionov tobol bezny maly podvod pre drobnych stranickych pricuckavacov aj v SDKU aj SMERE.  50 milionovy podvod. To uz boli vacsi stranici so SMERu, 500 milionovy podvod je SKztoll(inak stale funguje), 5 miliardovy podvod. OLANO - kto to financuje,resp dal na to peniaze.

Citát

Namiesto prvého polroka tak úrad vychádzal z trhových cien elektriny za august a september, keď boli ceny najvyššie. Regulovaná cena silovej elektriny tak v súčasnosti presahuje 500 eur za megawatthodinu (MWh). Pokiaľ by zostalo rozhodujúce obdobie v pôvodnej podobe, cena regulovanej elektriny by podľa Hirmana neprekročila 190 eur/MWh. „To je dôsledok rozhodnutí a návrhov, ktoré vykonalo predošlé vedenie ministerstva hospodárstva a ktoré súčasné vedenie za podpory a za pomoci vlády a v spolupráci s dodávateľmi energií musí za pochodu hasiť a riešiť," dodal Hirman.

To potvrdzuhe to co pisal Tono, ze cena by bola nizsia ako 190 euro. Treba presetrit, preco bola vyssia. Ci je a preco aci to regulacny organ dal na poslednu chvilu. 

Matovic, Sulik Galek, a vsetci zodpovedni 15 rokov basy, nebude? Tak tu uz vladnut moze kto chce. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Som zvedavy co sa ho bude pytat. Mna nezaujimaju zalohove faktury.  Vyska ceny. Aj zalohova faktura, ci predpis je danovy doklad, teda zatial na prvych 3 minutach viem,ze on nevie co je danovy doklad.  Ina a to je prkotina , dodavatelia odoslali splatkovy kalendar, to je danovy doklad, teda vsetko sa bude musiet stornovat.  Mna zaujima kto to zaplati.

Ako je URSO nezavysly organ, ked vam povie vlada ,ze ceny budu ine. Teda kto tu urcuje ceny?

Teda policajti ako povedal Hirman, policajti sa maju zamerat na mena Sulik a Galek. Iste aj na Hirman, ale to o sebe nepovie.

Debil(som ho nazval debilom,lebo nevie co je danovy doklad) rozprava co mas a nemas platit. Ako podnikatel nevie co je faktura?

Ak podnikatel zaplatil viac , je mu nuteny preplatok vratit, lebo minister nevie co je danovy doklad. Od platby musis vystavit do 15 dni danovy doklad. Teda to vracaju hned. 

Genialny minister mi povedal, ze za dve gynekologicke ampolancie si mam ziadat spat peniaze, ci hlupak, ci len opata tara.

Chujko dava lekcie ako sa ma rozpocitavat naklady. Nechapem preco ta novinarka a je ona stara kosa,ze by ho davno zotnula. Som zvedavy ,ci sa aspon niekedy na konci na to opyta,kto to zaplati. A preco. lebo nikdy take ceny neboli. Ani kratkodobo ani na dva minuty.

To sa mi paci ,ze rozprava ze podnajomnik sa ma pytat aka je cena. Ja kcem vediet aka je cena a kto ju zaplati. Je to jeho penazenka. Samozrejme tak by to malo byt.

Genialna redaktorka sa ho pyta na dovollnku. Tu ide o Podvod za miliardy. 

Ma napadlo meno MOnika todova - spyta sa ho ko a kolko nast to bude stat? Hirman tam len tliach pol hodiny. Dufam ze si ho zoberie vysetrovatel a tam bide tliachat inak.

Je normalne ma sa ho opytat jedinu otazku a polhodiny si debateju o plitike? Ta novinarka je bystra ak sa ho to nespyta , verim ze je zaplatena,teda ju si netreba ani nikoho na Slovensku si vsimat, zite si svojim zivotom. Je tu podovd 5 miliardovi ak sa toho zucastnuje aj MOnika todoVA TAK TU NEVYRIESITE NIC.  fICO JE NAJMENSI PROBLEM.

 

On to fakt nriesi s cenami, z 5 miliard cikne aj jemu aj Todovej. Cinklo aj todovej. Ta zenska sa ho nic neopytala. Neskocila do vety. Nieco tak odporne ako todova moze byt len Hirman. 5Miliard.

Nonika todova sa ho nespytala kto ma zaplatit 5 miliard a kto ten zisk si vyberie. Teda aj karol Hirman som si isty je z toho plateny ako monika.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Monika Todova spravi takyto rozhovor raz a nie som predplatitel(bol som a hned niesom asi do 8.2.2023) Dennika N,. Lebo dostala ovela viac od ineho fanusika. Ja sa stym vyrovnam. Monika to bude mat,ovela lahsie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Uz to zacali vysetrovat?

Citát

 

Ako referenčnú cenu totiž úrad bral do úvahy mesiace august a september, keď ceny na trhoch lámali rekordy. Keď z týchto mesiacov ÚRSO vypočítal priemer, bol veľmi vysoký. Priemerne podľa cenníka SSE vyšla cena elektriny od Nového roka na sumu okolo 500 eur. Ak by nedošlo k zmene výpočtu za Sulíka, cena elektriny pre firmy by bola pod 190 eurami. „To je výsledok predošlého vedenia. Súčasné vedenie za podpory vlády ho musí za pochodu riešiť a hasiť,“ skritizoval Sulíka Hirman.

Šéf SaS Hirmana doslova iba pár hodín pred tlačovkou skritizoval za to, že štyri mesiace na ministerstve iba „prespal“. Sulík tvrdí, že jeho vedenie nachystalo riešenia, pričom to Hirmanovo ich „nedotiahlo do konca“.

https://ekonomika.pravda.sk/energetika/clanok/653818-hirman-o-sulikovi-zmenil-vypocty-a-potom-odisiel-elektrina-by-nestala-500-eur-ale-190-eur-tvrdi/?utm_source=pravda&utm_medium=hp-box&utm_campaign=shp_3clanok_box

 

Preco to nevysetruju uz 4 mesiace? Vcom je ten podvod?

Stane sa tu podvod vedomi, nikdy sa to obdobie neposuvalo,len zrazu a cena je cez 500 namiesto pod 190? A vsetci su stym OK? Inak stoji to 5,1 miliardy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Na postoji napisali mily clanok. Len z jednou chybou.

Citát

Následky posunutia referenčného obdobia na seba zoberie štát a dá na ne desiatky miliónov eur.

https://www.postoj.sk/122429/stat-pomaha-chaoticky-a-aj-preto-zaplati-za-vlastne-chyby-miliony

Keby to boli desiatky milionov o tom tu nenapisem ani ciarku. By som o tom nevedel. Pravda je taka,ze to bude stat miliardy. Preco Postoj klame? Sme k tomu nedalo ani ciarku. Dennik N nic? okrem klamliveho rozhovoru s Hirmanom?

Desiatky milionov, statny tajomnik Klimek,dnes povedal ze vratia 14 desiatok milionov, presne 137 milionov so SEPS o co si navysili ceny. Klimek by bol jeden z prvych podozrivych. Vysetrit a do basy. Nie ze si tu budu este zakladat strany. A z coho si tie strany zakladaju, to stoji desiatky milionov, do toho sa zmesti aj casopis Standart. Nie aka je skoda. Miliardy.

Nikdy som Todovu nevidel tak slabu. Asi je zamilovana do desiatok milionov eur.

https://www.postoj.sk/122238/ziadne-maslo-na-hlave-nemam-stat-s-pomocou-zbytocne-meska

Tento moderator sa na Galeka pozeral ako na Papeza,keby prisiel ku nim do bytu.

Ked to stoji desiatky milionov eur,sa necudujte, ze v ambulancii si zapytaju 10 euro za teplo a  20 minutovu nastevu. Ti lekari su este prilis makki, ktomuto sprostemu narodu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

https://uzitocna.pravda.sk/spotrebitel/clanok/653833-strach-z-faktur-kolko-zaplatia-domacnosti-za-elektrinu-plyn-a-teplo-lacne-to-uz-nikdy-nebude/?utm_source=pravda&utm_medium=hp-box&utm_campaign=shp_9clanok_box

Ja uz asi len tri poznamky, ktomuto nezmyslu =podvodu.

Chlapec na konci rozhovoru povedal, ze tie to ceny by neboli nikym uhraditelne(cas 12:15). To co tvrdim aj ja. Teda, myslite, ze by nasi dodavatelia za taku cenu nakupovali? Su taky isty idioti ako na regulacnom urade? Ja si nemyslim. Ak neboli do toho podvodu zainteresovany - vlastne u nich je najvacsi motiv. Teda boli dohodnuty,ze im to zaplati stat. Lebo obcania, podnikatelia by to nezaplatili(nemali by na to). Mozno skoly apod. Treba to presetrit. samozrejme na to nema ani stat. Stat este nikdy za obcana a podnikatela nedal ani cent. Teraz 5,1 miliardy. Stat tu nieje nato aby platil moje energie. Nikdy to nerobil a nikdy to robit nebude. Este uvidime dalsi rok. Pre toto musia byt v septembri volby.

Druha vec. Galek povedal,ze to obdobie referencne sa musi vyhlasit skor ako nastane. Teda tam musela byt zmena zakona este 2021. Resp. Ako je mozne ze to posuvali,ked vminulosti to bol prvy polrok. Teda uz v roku 2021 bolo dane, ze to nebude prvy polrok.

Mozno vedeli cakali ,ze bude vojna a zrejme vedeli ,ze to v nejakom obdobi vystreli. Ak to bol umysel, podla mna by to mali vysetrovat. Alebo nejako vysvetlit, hlavne ak statu skutocne nastane skoda = ta je iste v miliardach.

Teda o tomto probleme vystrelenia tej ceny vedeli aj rok dopredu a nic nespravili, nenasli ziaden rozumny mechanizmus a spravodlivy. Snad cenu ktoru nikto nikdy nezaplati nik rozumny neberie ,ze je rozumna - to ani cena nieje. Neprebehne obchod.

Teda ja pochybujem,ze dodavatelia, nakupovali za tie max. ceny, ak tak len malu cast.

Ak pri Slovnafte, ci Matovic, chcel zdanovat neprimerany zisk aj v inych spolocnostiach. Tak snad to bude aj tu,len percent nadzisku musi byt nie 70% ,ale 99%. Toto nebolo sposobene, ziadnym Ruskom, ziadnou Ukrajinou, ziadnym Nemeckom. Ale debilmi na ministerstve hospodarstva a regulacnom urade.

O tomto probleme museli vediet uz na jesen 2021, doteraz ho nevyriesili.

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ak sa aj spravila chyba a nebol to úmysel, nevidím dôvod prečo by sa nedala odstrániť. Hrajú sa na úradných šimlov. Minister hospodárstva má v kompetencii zmeniť zákon v skrátenom legislatívnom konaní, ak štátu hrozí strata v miliardách. Zákon nie je písmo sväté. Keď je vôľa, nájde sa aj cesta. Vôľa ale zrejme chýba.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Teda to asi nebola chyba.

https://www.urso.gov.sk/clenovia-regulacnej-rady/

Snad mi nikto nechce nahovorit, ze tito nevedia ake su normalne ceny energii. Keby som sa opytal Erika Tomasa, ci hocijakej ucitelky, prokuratora, ze aka je cena energie a kolko asi vedia klienti zaplatit, by nevedeli. Ale tito? ze 839.

https://www.postoj.sk/122429/stat-pomaha-chaoticky-a-aj-preto-zaplati-za-vlastne-chyby-miliony

Uz len ten nadpis, stat zaplati za vlastne chyby. Nikde sa nedocitas ako zaplati? Ze si rozdelia miliardy? Ci tie miliardy zdania a prisli o reputaciu? 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

https://www.ta3.com/relacia/27164/hirmana-kritizuje-matovic-aj-sulik

Diskusia zo vcera. O malych regulovanych podnikoch sa tam spomenul len Bielik dvoma vetami. Ostatni traja vobec. Lebo oni zastupuju neregulovanych. Aj pekarne ,je tam jeden zastupca su neregulovane,lebo su energeticky narocnejsie . A to je ten najmensi znich. 

Ten pekar bol asi nejaky smerak. O ich cenach ci ake su ceny, nikto nic nepovedal, ani ci 839 je normalna cena. 

Ale co jeden z nich povedal, ze regulacia hlavne domacnosti je neudrzatelna. Pre nas statny rozpocet. Teda novej vlade musime drzat prsty. Tam referendum snad spravia hned.  Teda pomoc uz v buducom ruku nebude. neda sa to vydrzat ani kratkodobo. inak aj preto Sulik odisiel z vlady a preto volby predtym ako budu riesit ceny a rozpocet. Normalnejsie je aby volby boli v maji , juni. Aby ta dalsia vlada sa mohla pripravit.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

https://e.dennikn.sk/3195858/kto-moze-za-vysoke-zalohove-platby-za-energie-a-ci-verit-tomu-co-sa-teraz-dohodlo-podcast/?ref=tit&_ga=2.244247302.262252301.1673853242-1245708772.1632731669

Dvaja novinari, od ktorych som nic necital. Povedal velke nic, ci blbosti.

-------------

Podla mna co sa v buducnosti bude diat. Vsetci podnikatelia maju trhove ceny. A platia  trhove ceny. 

Kto neplati su domacnosti. u nich bude narast nie o 20% ale 100% po volbach.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

 

Minister prinajmenšom vedieť mal a mohol. Neurobil však nič! A to mal na rozdiel od nás k dispozícii štátny rozpočet aj náklonnosť Igora Matoviča.

Autor je podpredseda SaS a bývalý štátny tajomník MH SR

Minulý týždeň to bola hotová prehliadka energetických populistov. Najskôr sa snažil zbaviť zodpovednosti tri mesiace nečinný minister Hirman a sekundoval mu „odborník” z OĽaNO Kremský. No podľa komunikačného manuálu „protikorupčného” hnutia môže za všetko zlé Sulík.

Populistickú tému zacítil aj docent Fico. Žiaľ, jeho argumentom chýba logika. Citoval z môjho listu z júna 2022, v ktorom sme ÚRSO navrhli posunutie nákupného obdobia pre regulovaných odberateľov elektriny o jeden mesiac. Vraj ako to, že sme v júni nevedeli, že priemer trhovej ceny za august a september bude 540 eur?

Nuž nevedeli. Krištáľovú guľu nám na ministerstve jeho stranícky kolega nenechal a cestovať v čase nevieme. Ak to však vie niektorý z menovaných politikov, či iný „expert“ na energetiku, nech to povie, ÚRSO a všetci ostatní to zaiste ocenia.

Čo však Fico zamlčal, je realita, akej sme čelili minulé leto. V júni bolo každému príčetnému jasné, že s trhovou elektrinou počítať veľmi nemôžeme. Bolo treba hľadať riešenia, zvažovať opatrenia. Sulíkova februárová iniciatíva na lacnú elektrinu zo slovenského jadra sa ukázala ako jediná možnosť na záchranu domácností pred mnohonásobným zdražením elektriny. Na to však bolo potrebné dotiahnuť zmluvu so Slovenskými elektrárňami. A neboli to ľahké rokovania. Posunutím obdobia sme získali čas na finalizáciu zmluvy a dodávatelia istotu, že v júli ešte elektrinu nakupovať nemusia. Ak by k posunu nedošlo, nakúpila by sa elektrina za 490 eur namiesto 61 eur, ktorú zabezpečil Richard Sulík.

 

Vláda vďaka tomu nemusí tento rozdiel kompenzovať. Ušetrili sme viac ako 2,5 miliardy eur.

A keďže domácnosti spotrebujú približne 85 percent elektriny v regulovanom sektore, ak by sa dotiahol náš návrh na 15-percentné šetrenie, bolo by dosť elektriny aj pre malých podnikateľov. Úspora by znamenala nielen nižšie účty, ale aj solidaritu naprieč spoločnosťou.

Žiaľ, akékoľvek šetrenie skončilo u Hirmana v koši. Rovnako aj naše ďalšie návrhy, ako napríklad elektrina zo štátnej elektrárne Gabčíkovo, ktorá vyrobí dvakrát toľko, ako je spotreba malých podnikateľov.

Minister Hirman mal viac ako tri mesiace, aby pripravil štátnu pomoc a kompenzácie pre podnikateľov. Schému štátnej pomoci pre energeticky náročných, ktorú sme nechali na ministerstve hotovú v auguste, poslal do Bruselu až dva dni pred Silvestrom.

Novému ministrovi Hirmanovi sme nechali všetky návrhy na stole a od 1. októbra vedel, aká bude cena pre malých podnikateľov. Alebo prinajmenšom vedieť mal a mohol. Neurobil však nič! A to mal na rozdiel od nás k dispozícii štátny rozpočet aj náklonnosť Igora Matoviča. Teda až dokým neodišiel na dovolenku.

A riešenie? Ponúkli sme ho už pred dvoma týždňami. Z decembrovej výzvy na kompenzáciu účtov za elektrinu pre podnikateľov za august a september ostalo nevyužitých takmer 250 miliónov eur. Teda presne za obdobie, keď dodávatelia nakupovali zvyškovú elektrinu pre malých podnikateľov. Stačilo zmeniť výzvu a dodávateľov kompenzovať do vládou určených 199 eur. A pre budúci rok ešte porozmýšľajme o šetrení. Elektriny môže byť dosť pre všetkých.

https://dennikn.sk/3205970/sulikove-riesenia-a-hirmanove-vyhovorky/?ref=mwat

 

Bolo treba hľadať riešenia, zvažovať opatrenia. Sulíkova februárová iniciatíva na lacnú elektrinu zo slovenského jadra sa ukázala ako jediná možnosť na záchranu domácností pred mnohonásobným zdražením elektriny. Na to však bolo potrebné dotiahnuť zmluvu so Slovenskými elektrárňami. A neboli to ľahké rokovania. Posunutím obdobia sme získali čas na finalizáciu zmluvy a dodávatelia istotu, že v júli ešte elektrinu nakupovať nemusia. Ak by k posunu nedošlo, nakúpila by sa elektrina za 490 eur namiesto 61 eur, ktorú zabezpečil Richard Sulík.

Dajme tomu toto bol motiv, preco regulacny urad odkladal referencne obdobie. To rozhodnutie uz muselo padnut pred 1.1.2022.

Teda oni chceli, aby dodavatelia vobec nakupovali(teda nenakupovali) ceny na trhu pre regulovane subjekty aj obcanov aj male firmy.

Populistickú tému zacítil aj docent Fico. Žiaľ, jeho argumentom chýba logika. Citoval z môjho listu z júna 2022, v ktorom sme ÚRSO navrhli posunutie nákupného obdobia pre regulovaných odberateľov elektriny o jeden mesiac. Vraj ako to, že sme v júni nevedeli, že priemer trhovej ceny za august a september bude 540 eur?

Mna by zaujimalo, preco vobec pisal ten list. Oni vlastne rozhoduju, kedy dodavatelia nakupuju energiu. Nie cely objem oni nakupili len malu cast to co potrebovali pre male firmy, aj to len cast a ist za najvyssie  - nerealne ceny nenakupovali. Len ak by vedeli, ze ideme podojit stat.  Vsetko tomu nasvedcuje, ze scenar bol podojit stat.  

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov