Skočiť na obsah

Formula 1 (sezóna 2013)


aljak63

Odporúčané príspevky

Rozhodne, konečne to bolo vcelku dramatické a počas väčšiny GP nebolo jasné, kto napokon bude sláviť víťazstvo. Len škoda, že to nevyšlo ani Markovi, ani Romainovi, ale zas a znovu len Vettelovi. Škoda, že Hamilton hneď na začiatku pretekov musel odstúpiť - som si istý, že by bojoval taktiež minimálne o pódium, ak nie rovno aj o víťazstvo. Vettelova dominancia je už trochu neznesiteľná a to čo sa dialo v ére Michaela Schumachera je tu opäť v novom prevedení. Už len málo chýba, aby Sebastian získal s istotou aj ten 4.titul v rade. Aj keď to vyzerá tak, ako keby mal viac neprajníkov ako fanúšikov. Ale som rád, že Romain v posledných GP predvádza vynikajúce výkony - akurát teraz, keď sa rozhoduje o jazdeckom zložení pre budúci rok je to veľké Plus. Miesto v Lotuse si dúfam že udrží a s napätím čakám koho si ešte vezmú namiesto Kimiho, no naďalej verím, že to bude Nico Hülkenberg, ktorý v poslednej dobe z priemerného Sauberu dokázal vyťažiť asi až za hranicu maxima.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

GP INDIA 2013 - Airtel Indian Grand Prix

india.jpg

Základné informácie o GP:

  • Oficiálny názov: III Airtel Indian Grand Prix
  • Okruh: Buddh International Circuit
  • Poloha: Greater Noida, India
  • Počet kôl: 60
  • Dĺžka kola: 5,125 km
  • Dĺžka pretekov: 307,249 km



Program GP Indie 2013:

Piatok - 25.október 2013

  • 1. voľný tréning: 6:30 - 8:00
  • 2. voľný tréning: 10:30 - 12:00


Sobota - 26.október 2013

  • 3. voľný tréning: 7:30 - 8:30
  • Kvalifikácia: 10:30


Nedeľa - 27.október 2013

  • Preteky: 10:30



Výsledky GP Indie 2012:

  • Víťaz: Sebastian Vettel (Red Bull)
  • Pole-position: Sebastian Vettel (Red Bull)
  • Najrýchlejšie kolo: Jenson Button (McLaren)
  • Pódium: 1. Vettel / 2. Alonso / 3. Webber

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

GP ABU DHABI 2013 - Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix

abudhabi.jpg

Základné informácie o GP:

  • Oficiálny názov: IV Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix
  • Okruh: Yas Marina Circuit
  • Poloha: Yas Island, Spojené arabské emiráty
  • Počet kôl: 55
  • Dĺžka kola: 5,554 km
  • Dĺžka pretekov: 305,355 km



Program GP Abu Dhabi 2013:

Piatok - 1.november 2013

  • 1. voľný tréning: 10:00 - 11:30
  • 2. voľný tréning: 14:00 - 15:30


Sobota - 2.november 2013

  • 3. voľný tréning: 11:00 - 12:00
  • Kvalifikácia: 14:00


Nedeľa - 3.november 2013

  • Preteky: 14:00



Výsledky GP Abu Dhabi 2012:

  • Víťaz: Kimi Räikkönen (Lotus)
  • Pole-position: Lewis Hamilton (McLaren)
  • Najrýchlejšie kolo: Sebastian Vettel (Red Bull)
  • Pódium: 1. Räikkönen / 2. Alonso / 3. Vettel

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ešte dodatočne výsledky víkendovej veľkej ceny v Spojených arabských emirátoch:

 

Výsledky: Sebastian Vettel ovládol aj GP Abu Dhabi!

 

TOP5: 1. Sebastian Vettel, 2. Mark Webber, 3. Nico Rosberg, 4. Romain Grosjean, 5. Fernando Alonso

 

Majster sveta Sebastian Vettel si pripísal už svoje 11.víťazstvo v tejto sezóne!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ako sa už dlhšie povrávalo v zákulisí F1, dneska sa "klebety" potvrdili a Kimi Räikkönnen predčasne ukončil pôsobenie v Lotuse. V najbližších dňoch sa podrobí operácii chrbtice, aby sa stihol čo najlepšie rehabilitovať pred nadchádzajúcou sezónou, v ktorej sa opäť predstaví vo farbách Ferrari. Otázne je však, kto Kimiho nahradí v Lotsue vo zvyšných 2 závodoch sezóny (GP USA a GP Brazílie). Som celkom zvedavý, či šancu dostane niektorý z rezervných jazdcov Lotusu (čiže Davide Valsecchi, resp. Jérôme d'Ambrosio) alebo na rýchlo sa budú snažiť získať nejakého iného jazdca zo štartového pola, s ktorým plánovali zahájiť budúcoročnú sezónu, hovorí sa najmä o Nicovi Hülkenbergovi. Tak uvidíme, čo v Lotuse ešte vymyslia, lebo GP USA je už za dverami!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A klebety tiež hovoria, že McLaren po sezóne vykopne Peréza a dosadí Magnussena....nuž, ale je to obrovské riziko, nováčik a hneď by nastupoval za špičkový tím (hoci tento rok má na pomery špičkového tímu McLaren na prd stroj). Ono, Hamilton to dokázal, ale predsa len pred rokmi nebolo to testovanie tak striktne obmedzené....a sú to ešte aj tie zmeny....na druhej strane Peréz je nekonzistentný, podobný bol aj v Sauberi, pred sezónou mal síce veľké reči, no ale skutek utek... to ani Button nie je extratrieda typu Hamilton, Alonso, Vettel (zas ale titul rozhodne nezískal náhodou, len je veľmi citlivý na nastavenia auta a až príliš často mu to robí problémy). A čo sa týka Lotusu, tak Hulkenberg by tým prestupom až tak teraz nezískal, zvyknuť si na nový tím nie je otázkou pár dní, však ide o iné auto, ľudí, tak trochu každý tím pracuje inak. No a navyše Lotus akosi tiež má problémy s platením...nuž a čo sa týka Kimiho - verím tomu, že má problémy s chrbticou, na druhej strane je dosť možné, že to mohlo počkať až po sezóne, tak ale Lotus mu neplatí a teraz riskovať ešte väčšie komplikácie....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hm, no McLaren by až tak riskovať veru nemal. Obzvlášť, keď od budúcej sezóny prichádzajú nové technické pravidlá, a práve vtedy bude asi treba mať čo najskúsenejších pilotov, čo sa o Kevinovi veru povedať nedá. Áno, vyhral tento rok Formulu Renault 3,5 - no to je príliš málo na to. Hamiltonov vstup do F1 vo farbách McLarenu bol veru o niečom inom, keďže ten už dlhodobo preukazoval talent - či už v F3 Euroseries a potom aj v GP2. Pérez je podľa mňa veľmi talentovaný, len jeho problém je to, že je príliš dravý a tým pádom robí aj veľa chýb, pri ktorých stráca. No a treba uznať, že s tohtoročným monopostom McLarenu sa moc zázrakov spraviť nedá, o čom svedčia aj Buttonove priemerné výsledky. Nech len Magnussena ešte pošlú niekam do iného teamu sa zabehnúť, lebo riskovať s ním by sa moc nemuselo vyplatiť. A čo sa týka toho Lotusu, tiež by som radšej dal šancu niekomu zo spomínanej dvojice rezervných pilotov. Ale od budúcej sezóny by som tam rád videl dvojicu Grosjean & Hülkenberg. Keď im odíde Kimi, tak zrazu sa snáď aj ich rozpočet dosť uvoľní, keďže Kimi mal poriadne vysoký plat. No a tá chrbtica Kimiho, máš pravdu - isto by to ešte ako tak vydržal na novom okruhu v Austine, ale Interlagos je jeden z najhrbolatejších okruhov v kalendári, tak to už by asi bolo nezvládnuteľné. Samozrejme, nevidíme to pozadie, a všetko čo sa k nám dostane sú už prikreslené fakty a občas aj klebety, ale všetko so všetkým svojim spôsobom súvisí.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A máme potvrdené - Peréz musí po sezóne opustiť McLaren. Je ohľadom toho veľa diskusií, ale podľa mňa urobil McLaren dobre, zas Sergio tak výnimočný nie je. Je nevyrovnaný, sem tam síce zažiari (ako v Sauberi) ale to je tak všetko. Však ešte sám Peter Sauber povedal, že minuloročný Sauber mal naviac...áno, tohtoročný McLaren je podpriemerný, ale tým sa nedá stále oháňať. Čo sa mu ale nedá uprieť, je bojovnosť a odhodlanosť ísť do súbojov....

Už sa len oačkáva, kedy McLaren oficiálne potvrdí Magnussena....nuž, nasadiť nováčika je obrovským rizikom, ale uvidíme.

 

No a Massa zas bude od budúcej sezóny jazdiť za Williams namiesto Maldonada....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja mám Péreza rád, tak mi je to celkom ľúto. Snáď si potom nájde ešte nejaké uplatnenie a neskončí mimo F1. Som potom zvedavý dokedy si chcú v McLarene držať Buttona, ktorý tiež práve moc nežiari (aj keď áno - tohtoročný McLaren nie je až tak konkurencie schopný). Som zvedavý čo s tým napokon dosiahnú, keď si vezmú absolútneho nováčika, hoci talentovaného (ale to sa vždy vravelo aj o Pérezovi). Čo sa týka Massovho angažovania do Williamsu, tak podľa mňa úplná hlúposť (tak ako aj predtým keď si vzali Barrichella). Bohužiaľ, Massa už dávno nie je tým, čím býval - a aspoň mne to tak príde, že odvtedy ako prišla tá toľko omielaná nehoda na Hungaroringu 2009, Massa nevyhral ani raz - a pritom auto na to má. Nuž, možno pre zmenu vo Williamse chcú ťažiť potenciál zo skúseného pilota (možno sa to aj celkom hodí pri vývoji nového monopostu).

 

A ešte som zvedavý čo vlastne vymyslia v Lotuse. Na zvyšné 2 GP sa pokúšali stiahnúť Hülkenberga, ale ten z pochopiteľných príčin odmietol. Vraj za Kimiho pôjde zaskakovať Heikki Kovalainen, čo by ma celkom potešilo keby sa pripomenul nejakým dobrým výkonom (v rámci možností). No ale keď je voľný Maldonado, ktorý teoreticky disponuje schopným kapitálom (aj keď neviem ako to je po Chávezovej smrti), tak pre finančne trápiaci sa Lotus by bol dobrou voľbou. Aj keď stále trvám na tom, že najradšej by som tam videl Nica Hülkenberga.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Peréz má za sebou aj veľký balík peňazí, takže môže byť ešte aktriktívny, podobne ako Maldonado. Hej, ani Button nežiaril (s tým autom sa ani nedá, hoci aj v zlom aute sa dá v rámci možností niečo ukázať), no keď je Peréz tak výnimočný, tak ho mal podstatne častejšie dostávať pod tlak....a čo sa týka Massu - nuž, nikdy nepatril medzi mojich obľúbencov, no mnohí asi majú krátku pamäť, keď hovoria, že "po Hungaroringu 2009 nie je tým, čím býval". Ja by som rád pripomenul, že nekonzistentný bol už pred tým Hungaroringom, napriek tomu, že skoro vyhral titul v roku 2008. Áno, ten Hungaroring mu nepomohol, ale stále zvalovať všetko na to...navyše Massa má za kolegu silne egocentrického Alonso (ale aj výnimočného) a to mu tiež na psychike nepridalo....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vlastne hej, Pérez je na tom so sponzormi tiež dobre. Uvidíme, čo vymyslia v Lotuse, kde vlastne ani Romain Grosjean ešte zmluvu na ďalšiu sezónu nemá. Ale to by bola obrovská škoda ho akurát teraz poslať preč, keď konečne predvádza výborné výkony, aj keď občas sa ešte stane nejaká tá chybička. Budúci rok bude každopádne plný zmien, tak verím, že to už bude oveľa vyrovnanejšie ako táto sezóna, ktorú žiaľ Vettel ovládol až príliš dominantne. Čo sa týka toho Massu, nikdy nebol nejaký mega úspešný a konzistentný (to som ani nevravel), aj keď v roku 2008 som mu ten titul prial (pre mňa vždy prijateľnejšie ako Hamilton). Ale aj viacerí odborníci sa zhodli, že po tom Hungarorignu sa trochu zmenil aj jeho jazdecký štýl a trošku zvoľnil - no a to sa prirodzene odrazilo aj na výsledkoch. No aby niekto za posledné 3 roky u Ferrari získal len 3x pódium, zatiaľ čo Alonso ich získal za rovnakú dobu 31!!!, tak myslím že nie je o čom. O konzistencii výkonov a jazdeckých chybách ani nevravím, tiež neporovnateľne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Myslím si, že z veľkej časti za to môže Alonso efekt ;) Nejde len o prosté štatistiky. Hovorím, určite mu Hungaroring nepomohol, len ma akosi irituje to večné "po tom Hungaroringu..."

A čo sa týka Grosjeana - súhlasim, bola by to škoda, keby nemal zmluvu, v druhej polke sezóny sa výrazne zlepšil, predvádza veľmi dobré a vyrovnané výkony.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak Perez toho moc vela neukazal, a prvu polovicu sezony sa nanho znasala len kritika z kadej strany kvoli prehnanej agresivite (napr. monako), druhu polovicu sezony to uz bolo lepsie, ale aj tak ma takmer o polovicu bodov menej ako Button. K Buttonovmu zotrvaniu v McLarene napomaha stabilita a aj reputacia slusnaka a stym spojena obrovska marketabilita.

 

A skutocne dufam, ze v Lotuse buduci rok skonci Hulkenberg. A Maldonado ze sa poberie z F1 kade lahsie, vie byt miestami rychly, ale je absolutne bezohladny a nema prehlad co sa okolo neho deje. Co ukazal za svoju karieru uz viackrat, napr. ked pod zltymi vlajkami zrazil tratoveho marsala v monaku v jednej z nizsich sutazi, a nakoniec to ukazal aj v Abu Dhabi, kde skoro zostrelil Pereza pri navrate na trat...akoze, snazit sa vratit na trat v apexe zakruty mi pride ako riadna idiotina.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No áno, s Maldonadom je to tak....na jedno kolo vie byť naozaj veľmi rýchly a aj celkovo sa vie predviesť, no fakt je často až príliš bezohľadný a nevyrovnaný. A neskutočne sa preceňuje, odkedy minulý rok raz vyhral si fakt myslí o sebe, že je extratrieda....no a čo sa týka Hulkenberga, fakt by to bola škoda, keby nedostal miesto a zároveň by to bolo aj na zamyslenie....ale ako sa hovorí, peniaze sú "až" na prvom mieste.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale jasne, že to nie je len o Hungaroringu. Nebolo to o tom, že dovtedy bol geniálny a potom zrazu odvtedy úplný zlom. Písal som skôr o tom, že prišla mierna zmena jazdeckého štýlu - na prvý pohľad nepozorovateľná, ale predsa len je. Určite Alonso efekt pôsobí dosť, však ale to uvidíme budúci rok ako budú popri sebe v jednom teame dve také dominantné osobnosti ako sú Kimi a Fernando.

 

btw. Kevin Magnussen už je potvrdený u McLarenu pre budúcu sezónu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Bude to mať Kevin veľmi ťažké(hlavne z dôvodov, ktoré sme tu už prebrali), ale samozrejme mu prajem čo najviac úspechov....a dúfam, že McLaren na budúcu sezónu pripraví lepší stroj ako na túto. Aj keď možno by aj tím by si zaslúžil väčšiu reorganizáciu po takejto sezóne...ale ktovie, do vnútorných záležitostí vidí málokto. 

 

A Heikki Kovalainen nahradí Kimiho v Lotuse na posledné 2 GP...aj on to bude mať veľmi ťažké, naskočiť do iného auta počas sezóny, zvyknúť si na to auto, na tím, navyše okrem pár vystúpení za Caterham piatok až tak veľa si nezajazdil. Takže zázraky neočakávam, ale snáď na nejaké body dosiahne

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

GP USA 2013 - United States Grand Prix

usa.jpg

  • Oficiálny názov: XXXVIII United States Grand Prix
  • Okruh: Circuit of the Americas
  • Poloha: Austin, USA
  • Počet kôl: 56
  • Dĺžka kola: 5,513 km
  • Dĺžka pretekov: 308,405 km



Program GP USA 2013:

Piatok - 15.november 2013

  • 1. voľný tréning: 16:00 - 17:30
  • 2. voľný tréning: 20:00 - 21:30


Sobota - 16.november 2013

  • 3. voľný tréning: 16:00 - 17:00
  • Kvalifikácia: 19:00


Nedeľa - 17.november 2013

  • Preteky: 20:00



Výsledky GP USA 2012:

  • Víťaz: Lewis Hamilton (McLaren)
  • Pole-position: Sebastian Vettel (Red Bull)
  • Najrýchlejšie kolo: Sebastian Vettel (Red Bull)
  • Pódium: 1. Hamilton / 2. Vettel / 3. Alonso

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Škoda, že Webber pokazil 3. sektor vo svojom poslednom kole, mohol byť práve on prevý ani Vettel (ktorý ale zajazdil skvelý 3. sektor). Inak veľmi pekne si dnes počínal Bottas. Ale musím uznať, že aj Peréz, Button trochu zaostal....

 

Očakávam víťazstvo Vettela, ale verím, že to bude dobrá a pozerateľná GP, podobne ako minulý rok.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No veru, opäť dominancia Red Bullu, a obávam sa, že iné to nebude ani zajtra. Mňa potešil Grosjean a Hülkenberg, ktorí odštartujú z druhého radu. Len škoda, že Red Bullu už asi nikto nedokáže konkurovať - ale potešilo by, keby sme zajtra videli aspoň zaujímavé preteky a súboj o bodované priečky. Stred pola je krásne vyrovnaný, takže aspoň ten sa dokáže postarať o atraktivitu pretekov. Heikki Kovalainen to zvládol solídne, tak verím že aj zajtra sa mu podarí nejaký pekný výkon - aspoň nech sú z toho body, hoci ani TOP5 nie je úplne nereálna. Bottas tiež veľmi pekný výkon, len keby sa mu podarilo získať aspoň 1 bodík, to mu prajem. Massa, Rosberg a Button nepostúpili ani len do Q3, tak som zvedavý čo zajtra predvedú zo zadných pozícií. Aj keď už je o tituloch rozhodnuté, stále je o čo bojovať - najmä súboj o 2.miesto v pohári konštruktérov medzi Ferrari a Mercedesom môže byť ešte dosť zaujímavý (2 GP pred koncom je rozdiel len 11 bodov v prospech Mercedesu).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Výsledky: Sebastian Vettel ovládol aj USA, vyhral 8.krát za sebou!

TOP5: 1. Sebastian Vettel, 2. Romain Grosjean, 3. Mark Webber, 4. Lewis Hamilton, 5. Fernando Alonso

Majster sveta Sebastian Vettel si pripísal už svoje 12.víťazstvo tejto sezóny!

 

Valtteri Bottas si pripísal svoje prvé body v kariére F1 = 4 body za 8.miesto.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov