Skočiť na obsah

Fanatické pomsty na kultúrnom dedičstve ľudstva, zničené vzácnosti


game

Odporúčané príspevky

Pálenie kníh je zlá vec. Ničenie prvotlačí a unikátov ešte horšia.

nedajú sa nahradiť.

nedá sa nahradiť Alexandrijská knižnica, nedá sa nahradiť nič, čo ľudia vo svojom bezuzdnom svätom zápale zničili. celá história je toho plná, ale keď to človek zažíva dnes vďaka netu a okamžitým správam a zmenšenému svetu v priamom prenose, je to des.

 

aj oni sú ľudia, aj my. aj to boli ľudia, ktorí budovanie socializmu začali premieňaním kaštieľov na maštale a skladiská a skvosty nechali doslova zhniť.

Talibanom podmínovaný a nenávratne zničený afganistanský jedinečný skalný Budha je nenávratne preč. napriek prosbám celého sveta.

 

dnes je na rade historické Timbuktu.

na to sa nedá dívať. radikáli v africkom mali neznášajú uctievanie ničoho iného, nech je to staré tisícky rokov, prežili tisícky karaván, stali sa miestom opisovaným v stovkách kníh, miestom kde sa natáčali krásne filmy, miestom, aké viac nebude, nech je Timbuktu zapísané v historickom zozname svetového dedičstva UNESCO ... do nádherných stavieb sa pustili krompáčmi.

 

toto je šialené. šialené šialené. toto sa nedá bez sĺz prežiť :

Prežili storočia, sucho aj záplavy. Nájazdy islamistov s krompáčmi ich však podľa svedkov zničili.

V západoafrickom Mali radikáli zdemolovali podľa medzinárodných agentúr šesť až sedem zo šestnástich mauzóleí a hrobiek v Timbuktu, zapísaných na zozname svetového dedičstva UNESCO.

 

Islamisti, ktorí obsadili sever krajiny, sa vyhrážali, že zničia všetky svetovo cenené mauzóleá v jednom z historických centier islamskej viery. Nepáči sa im údajné uctievanie svätcov, ktoré považujú za modlárstvo.

V pondelok sa dokonca pustili do desaťročia zatvorenej brány mešity Sidi Jeja, ktorej otvorenie podľa miestnych prináša nešťastie. Svedkovia podľa francúzskeho denníka Le Figaro plakali.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/...l#ixzz1zUq9v5sb

ďalšie dedičstvo ľudstva, aké už nikdy nebude.
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Islamisti z Talibanu svojho času takto v Afganistane zničili sochy Budhu, čím doslova rozbili najvzácnejšie dôkazy o budhistickej minulosti Afganistanu. Nepomohlo ani to, že rôzne inštitúcie ponúkli za zachovanie sôch milióny dolárov. Alah prikázal zničiť, tak sa ničilo!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Búrali a stavali v mene kresťanstva a Boha alebo búrali a stavali v rámci architektonických zmien, čo býva bežné prakticky v každom rozvíjajúcom sa meste?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je to smutné, ale takéto zaslepené nasledovanie ideológie nesúvisí len s náboženstvami. Rovnako si počínala napríklad aj komunistická strana, ktorá na našom území menila stáročné synagógy na centrá detskej záujmovej činnosti, či kresťanské kostoly na hospodárske stavby. Všetko je to rovnaká banda tupých zadubencov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

potrebujes to mat oficialne deklarovane? co islo dole pre most snp?

 

a prosim ta pekne, pripomen mi jedno hlavne mesto nejakeho statu, ktore si zbura v ramci architektonickych zmien polovicu historickeho centra kôli mostu a dvom stvorprudovym cestnym komunikaciam.

 

valcik, a kde sa podla teba v krestanskej spolocnosti zrazu zrodilo tolko komunistov? a kam sa podeli pred 20 rokmi?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V dnešných večerných správach som sa dozvedel, že kresťania v Novom Mexiku spálili miestnu školu, ktorá sídlila v budove postavenej na začiatku osemnásteho storočia. Podľa rozvášnených veriacich obsahoval výukový program príliš málo náboženských predmetov, preto usúdili, že školu ovládol Diabol. (Keď vygúglim správu z nejakej tlačovej agentúry, prihodím link.)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

krestania zburali cast bratislavy a postavili euroveu, rovnako ako pred tym most snp

 

potrebujes to mat oficialne deklarovane? co islo dole pre most snp?

 

Takže kresťania zbúrali časť mesta, aby postavili Euroveu a Most SNP?
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

axel

prosim ta pekne, pripomen mi jedno hlavne mesto nejakeho statu, ktore si zbura v ramci architektonickych zmien polovicu historickeho centra kôli mostu a dvom stvorprudovym cestnym komunikaciam.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

stotoznujem sa s vyrokom, ze nabozenstva su pliaga..

 

No neviem, ale mam dojem, zue v mimonabozenskych konfliktoch sa porucalo radovo vacsie mnozstvo "kulturnych" dedicstiev a to neratam ludske obete.....a ze ta vobec poucam :(

 

asi teraz budem za extremistu :) ale krestania zburali cast bratislavy a postavili euroveu, rovnako ako pred tym most snp

 

Co keby si sa vratil naspet do jaskyne a pokrok sledoval z nejakeho stromu :ahooj:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Egypt by mal zbúrať pyramídy, tvrdí klerik

 

Vplyvný bahrajnský duchovný označil egyptské pyramídy za pohanský symbol. Podľa viacerých arabských médií to vyhlásil prominentný bahrajnský klerik a vraj už telefonoval egyptskému prezidentovi Muhammadovi Mursímu, aby sa o to postaral.

 

Bahrajnský klerik Abdal Latíf Mahmúd si však myslí, že nová egyptská vláda by mala dokončiť to, čo v 7. storočí začali moslimskí dobyvatelia Egypta.

 

Viaceré zdroje pripomínajú ničenie budhistických pamiatok Talibanom a upozorňujú, že egyptskí islamisti by sa mohli nechať inšpirovať.

 

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/6454095/egypt-by-mal-zburat-pyramidy-tvrdi-klerik.html#ixzz20MPxJVPU

Toto sa mi zdá také neuveriteľné, že odmietam tomu veriť, že tí psychopati by boli tohto schopní.
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

detto buranie soch komunistickych diktatorov, milicionarov, cervenoarmejcov ?

podla mna aj socialisticky realizmus je umenie, tak ked uz to nechceme mat na namestiach, tak aspon to uchovat v nejakom muzeu, ved aj to je sucast nasej (umeleckej) historie....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

informator

 

Co keby si sa vratil naspet do jaskyne a pokrok sledoval z nejakeho stromu

ok. v jaskyni zrejme nenajdem strom, ale vysplham sa na nejaku giganticku hubu :ahooj:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Búrali a stavali v mene kresťanstva a Boha alebo búrali a stavali v rámci architektonických zmien, čo býva bežné prakticky v každom rozvíjajúcom sa meste?

 

tak sa spýtam ešte raz otázkou,ktorú ti dal(a) Trojka: a prosim ta pekne, pripomen mi jedno hlavne mesto nejakeho statu, ktore si zbura v ramci architektonickych zmien polovicu historickeho centra kôli mostu a dvom stvorprudovym cestnym komunikaciam.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 týždňami...

Španielska starenka sa rozhodla, že svojpomocne opraví storočnú fresku vo svätyni blízko Zaragozy. Slovami korešpondentky BBC, obraz Ježiša teraz pripomína vlasatú opicu navlečenú do špatne padnúcej tuniky.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-19349921

The once-dignified portrait now resembles a crayon sketch of a very hairy monkey in an ill-fitting tunic, he says.

:zubiska:
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

babkinu iniciativu som zachytila aj ja vcera, hned mi napadol mr. bean a obraz whistlerovej matky...

 

vtipky sa vymyslaju velmi rychlo, uz som sa docitala, ze kym je takto pekne chysta sa oprat turinske platno.. :zubiska:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

v Sýrii trpí aj kultúrne dedičstvo, mŕtvoly plávajú riekou už celé mesiace, čo tam po Dohovoroch a kultúrnom dedičstve, ktoré prežilo celé pohnuté stáročia ... :niee:

v Hamá ešte stoja vodné kolesá ? zničiť ich pártisícročnú kontinuitu by bolo hodne podobné vyhodeniu afgánskeho budhu do povetria talibanom ...

 

Plamene v sobotu zničili stovky obchodov na trhoviskách v historickej časti Aleppa, ktorú v roku 1986 zapísali na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO za jej "vzácne a pôvodné arabské architektonické štýly".

Nachádzajú sa v nej i paláce, citadela z 13. storočia či Veľká mešita z 12. storočia.

 

Staré trhy "sú prosperujúcou časťou sýrskeho hospodárskeho a spoločenského života od vzniku mesta... Svedčia o významnosti Aleppa ako križovatky kultúr od druhého tisícročia pred naším letopočtom," napísala Bokovová.

Ďalej upozornila, že Sýria je signatárskou krajinou Dohovoru o ochrane kultúrnych hodnôt v prípade ozbrojeného konfliktu z roku 1954, čím sa zaviazala urobiť maximum pre ochranu tohto dedičstva pred vojenským pustošením.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/6551923/pri-bojoch-v-aleppe-znicili-svetove-kulturne-dedicstvo.html#ixzz283M1Y9bC

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

po šialenostiach v Timbuktu tu už raz boli spomenuté vyhrážky egyptských islamistov, teraz sú tu znovu :

 

po tejto správe mi zostalo nevoľno ... ako po všetkých podobných prejavoch imbecility

 

Egyptský islamský fundamentalista Murugan Sali Guharí vyzval na zničenie Sfingy a pyramíd v Gíze. Odôvodnil to islamskou ideológiou, ktorá nepripúšťa spodobovanie akýchkoľvek idolov. Z tohto dôvodu afganský Taliban zničil vzácne sochy Budhu v Bámjáne.

 

Guharí je priaznivcom Talibanu a televíznych divákov poučil takto: „Boh prorokovi Mohamedovi prikázal zničiť modly. Keď som pôsobil v Talibane, zničili sme sochy Budhu my, pretože to neurobila vláda.“

Guharího výroky vyvolali okamžite debatu medzi znalcami islamu. Do živého prenosu, v ktorom hovoril, zavolal tajomník šéfa tuniskej vládnej Strany obnovy šajch Abdal Fatah Múrú a upozornil, že ani známy vojenský veliteľ Amr ibn Ás nenechal za svojho egyptského ťaženia v 7. storočí Sfingu alebo pyramídy zbúrať.

 

„Kto ste vy, že to chcete urobiť? Prorok modly ničil, pretože sa k nim ľudia modlili, ale k pyramídam ani Sfinge sa nikto nemodlí,“ povedal Múrú. Ibn Ás bol Mohamedov súčasník, na islam konvertoval a v Egypte zomrel.

Päťdesiatročný Guharí je v Egypte známy ako zástanca násilia. Server Egypt Independent o ňom napísal, že bol dvakrát odsúdený, pritom raz na doživotie. Utiekol ale do Afganistanu, kde bol v bojoch medzinárodnej koalície proti Talibanu ťažko zranený. V roku 2007 odišiel do Sýrie, ktorá ho vydala do Egypta. Po minuloročnom Mubarakovom páde bol z väzenia prepustený.

 

jeden z mojich najobľúbenejších výrokov : " Aj najhlúpejšie dieťa vie podpáliť dom " v praxi.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nuz, zjavne pre nich nejde o druh kultury, ktoru by stalo za to zachovat pre dalsie generacie.... Sice s tym dokonale nesuhlasim, ale je to jasny priklad toho, ze pojmy ako kultura alebo bohatstvo su prudko subjektivne...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov