Skočiť na obsah

Svarozicove problémy so ženami a životná filozofia


Svarozic

Odporúčané príspevky

Ale nezabudol,mam ich,aj modre oci aj to ostatne.Obcas si zapustam aj bradu.Ked zacne liezt na nervy tak oholim.Ale ked ju mam tak mi moji srbski priatelia hovoria ze vyzeram ako pravy srbski cetnik alebo Milos Obilic.Ich pravoslavni knazi ich tiez zvyknu nosit dlhe,vyzera to ovela lepsie ako tie odporne katolicke tonzury.Srbov mam zo vsetkych najradsej.Su nekonecne hrdi nato cim su a za nic by nemenili.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale nezabudol,mam ich,aj modre oci aj to ostatne.Obcas si zapustam aj bradu. ... ze vyzeram ako pravy srbski cetnik alebo Milos Obilic.

 

tak toto som musela pozrieť, s četníkom-Obiličom som zatiaľ nemala tú česť, no čo už, človek nemôže poznať všetko ... takže takto akosi :

http://i.ytimg.com/v...stnt6fcgo/0.jpg :) mnnno ... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nuz konkretne na tohto Obilica sa nepodobam,lebo nie som ciernovlasy ale blond,vlasy si zpredu neupravujem a mam ich ovela dlhsie daleko cez plecia.Obilic na obrazku je herec z jedneho filmu o bitke na Kosove roku 1389.Bol to srbsky rytier ktory zabil sultana Murada.Nikto nevie ako presne vyzeral,ale bezne si ho predstavuju s velkymi vlasmi a bradou ako zvykla mat ich slachta v tej dobe,preto to prirovnanie.Cetnikom nebol ti sa objavili pocas 1.sv. vojny,boli to srbski vlastenecki bojovnici za krala a otcinu a tiez sa nestrihali a neholili.Doll-zatial som tu pravu nestretol,ale nezblaznim sa z toho aj keby nikdy.Ja som clovek viery,ideologie.Staroslovenska stara viera a cela kultura je mojou hlavnou zivotnou prioritou.Rad by som ju prebudil k novemu zivotu taku aka skutocne bola.V tom sa vidim,tomu zijem,s tym umriem.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nesúhlasím, Ludevít nebol blonďák ! bol síce zanietený pre jednu myšlienku aj miloval len jednu, a nedostal, ale podľa popisu, alebo popisov keď nie čierny Obilič, tak niečo takéto ... http://www.pagansouls.ic.cz/vedma.jpg ... síce to nie je Svarožič, ale predstava starého slovanského čarodeja ... ale nakoniec nikto nevie, ako skutočný Svarožič vyzeral, tak prečo nie ? :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No,ta druha fotka je uz naozaj ovela lepsia,akurat odev a typ celenky su vymysel,tie nosili ine.A Svarozic je inym menom pre Peruna a znamena syn Svarogov.V mene Svarozica tiahol storocia do boja proti franskym krestanom kmenovy zvaz Luticov.Ich meno znamena zurivci.Vraj zvlast strasne rubali sekerami,rozsekavali nimi tonzury misionarov v tvare kriza,krestanske mrtvoly hadzali za svoje hranice aby nezneuctovali ich zem.Nikdy sa ich nepodarilo pokrstit,radsej vsetci padli.Vymreli v 13. storoci.Pre mna predstavuju tych najpravejsich z pravych,najvernejsich z vernych-slovensky vrchol vrcholov.Uctievam ich pamiatku.Ich zbran-sekera bradatica je obrazom duse nasich bojovnikov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

uff, ešteže sa neorientuješ na Húnov alebo nejakých Vikingov... :zubiska: Ich bohovia by mi pôsobili problém čo len vysloviť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

S Keltami a Germanmi(aj Vikingami)som sa vela zaoberal.Ved predstavuju druhe dve hlavne skupiny bielej rasy.Pacili sa mi jedni aj druhi.Stari Germani mali aj velmi jasny a pekny jazyk,napr. staru anglosascinu.Takisto nadherne svojske umenie.To mali aj Starosloveni a vobec nie horsie.Vykopali sa miestami uzasne nalezy.Zozbierat kvalitnu a siroku dokumentaciu o Slovenoch da riadne zabrat.Vobec to nie je lahko dostupne.Potom si vsetci myslia ze to boli akisi primitivi,ktorym sem trebalo nosit kulturu.Pravdou je,ze v case pokusov o zavadzanie krestanstva mali Kelti,Germani aj Sloveni omnoho krajsiu a hodnotnejsiu kulturu a umenie ako krestania,ktori znamenali pre nas stratu nasho dejepisu aj duse.Vacsina vobec netusi nakolko sme kvoli tomu zdegenerovani.Moje osobne pocity v case ked som to cele prekukol a do hlbky pochopil velkost nasich kulturnych a duchovnych strat som takmer neprezil.Bolo velmi tazke s tym vediac to zit.Bezhranicna nenavist k povodcom a podporovatelom tohto stavu a fanaticka laska a hrdost na nase skutocne korene v nevyslovnej sile ma celeho zachvatili.Uz som si nikdy nemohol dopriat ten lahostajny klud nevedomych.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nesúhlasím, Ludevít nebol blonďák ! bol síce zanietený pre jednu myšlienku aj miloval len jednu, a nedostal, ale podľa popisu, alebo popisov keď nie čierny Obilič, tak niečo takéto ... http://www.pagansouls.ic.cz/vedma.jpg ... síce to nie je Svarožič, ale predstava starého slovanského čarodeja ... ale nakoniec nikto nevie, ako skutočný Svarožič vyzeral, tak prečo nie ? :)

 

Ta vedma (vedmak?) vyzera skor ako portret z Woodstocku.

Inak, Obilic mal vraj matku vilu a otca draka, tak je otazne, ako teda vlastne vyzeral. Rozne romanticke predstavy si ho budu samozrejme skor stvarnovat ako vysokeho, dusevne aj telesne krasneho, inteligentneho, a vlastne zakonite to musel byt vylupok vsetkych kladnych vlastnosti. Inak by z neho aj svateho nespravili.

Vsak aj Pacho mal podla cisarovnej cez dva metre.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

vedma v odkaze, v článku vedmák ... tak tak. aj som mu uprene hľadela na hrudník chvíľu, ale ... aj v článkoch sa hovorilo o "čarodejoch" ... tak som ho prijala za vedmáka ... : )

koniec koncov, ani majster Svarozic neprotestoval - zobrala som do úvahy predošlé opisy: hovoria mu že je krásny, blond, neupravované neofinkové dlhé vlasy, a modré oči ... vedmák tak vypadá, hľadaný Svarožič ani jeden ...

romantické predstavy starého Slováka vedmáka sedia na zromantizovanývh starých Slovákov. aj keď je otázne, nakoľko mali blond vlasy a modré oči, keď prichádzali v troch prúdoch z troch strán, a zrejme boli aj fyzicky odlišní... no nevadí. v každom prípade je to pekný exemplár ... ideálna predstava, duchovne čistá, prírodná a romantická ...

okrem toho, predsa nikde nikto nenapísal, že hippies nemohli brať predstavy starých Slovákov za vzor. nielen Indiáni lúbili prírodu a nosili čelenky ... mno, aj germánsky bohovia majú čelenky a ... vôbec, všetci sa vracali k prírode, k dlhým vlasom a čelenkám ...

teda chcem tým povedať, že všetkým to celkom sedí ... woodstock bol koncentrácia blata, vytrženia a pôvodnej prírodnej módy ... len šamani chýbali, ale možno ani nie ...

 

okrem toho ... či už tak vyzerali či nie, strata pôvodnosti sa nedotýka snáď už len novoobjaveného indiánskeho minikmeňa kdesi v Amazónii ... byť centrom sťahovania národov a presúvania a miešania nemohlo nezanechať stopy, nech sa priznávame k akýmkoľvek koreňom a duši a spätosti s prírodou, všetko pošlo, všechno odnes čas ...

a vôbec sa to netýka len starých Slovanov ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Romantizovanie minulosti je zvycajne cestou do pekla a vyrabanie si nejakych idealnych predkov je to iste, len nasobene.

Navyse ked sa to robi sposobom, aky je prezentovany napr. aj v tomto referate :)

Ale to sme sa od Tomasovych problemov odklonili uz velmi daleko

 

v úvode autor vyjadruje svoj smútok nad osudom Pobaltských slovanov, ktorí boli násilne ponemčený. Vyzýva slovanou k tomu, aby sa nevzdávali nádeje. Vyzýva slovanou k tomu, aby upreli zrak k mocnému cárskemu Rusku, ktoré prirovnáva k dubisku – ktoré ako jediné si dokázalo uchrániť svoju slobodu. Varuje slovanou pred odvekým nepriateľom, ktorým boli výbojní Germáni, ale zároveň odcudzuje všetkých zradcov národa, ktorý boli poddanjný voči svojm zotročiteľovi, ktorý sa neštítia nadávať na svoj vlastný národ. Hovorí, že sú to ešte väčší nepriatelia ako Germáni.

...

Autor vyzýva slovanov k tomu, aby boli jednotný a svorný, aby zabránili tomu, že by ich Slovenský národ bol uvrhnutý do nešťastia tak ako sa to stalo Polapským slovanom. Autor vyjadruje nádej, že na rujinách starého slovanského sveta vznikne svet nový, kde budú žiť Slovania šťastne a slobodne.

...

Autor vyjadruje svoj hnev nad tým aký sú Slovania pasívni, nejednotní, úplne ľahostajný voči svojmu osudu. Opätovne ich vyzýva k tomu, aby sa zjednotili. Slovanský národ prirovnáva k holubičnému národu – pretože tak otec holuby aj Slovania vedia žiť jednotne. Autor naznačuje možný zánik Slovanského národa, ak si neuvedomia, že sa musia postaviť za svoje práva.

...

Autor sa zamýšľa nad budúcnosťou Slovanou. Verí v to, že získajú svoju slobodu a stanú sa popredným národom, ktorý bude mať také isté postavenie ako iné národy. Je mu ľúto, že sa tých časov už nedožije, ale verí, že jeho myšlienky ostanú živé a budú si ho vážiť ako človek, ktorý klinil cestu k slovanskej slobode.

http://referaty.aktu...ure/referat-984

 

vidim, ze si to uz konecne rozdelila, praskni tam aj toto :D

ano, už máme Svarozicovu tému, Tomášovu nechávame Tomášovi, Svarozic má svoju tu ... g. :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ano,strata povodnosti sa dnes tyka uz skoro vsetkych,ale tu a tam badat aj snahy co najviac z tej minulosti zachranit a obnovit,pretoze bez minulosti v urcitom zmysle niet ani buducnosti.Ked ma byt pravdou doby na vsetko sa vykaslat tak zrusme svojbytny narod,ukoncme jeho historiu a pouzivanie jazyka vymenou za anglictinu a pripojme sa k USA ako dalsi statik.So sucasnym prazdnym bezduchym postojom k zivotu je to pre vacsinu ta najvyhodnejsia varianta.Ved okrem zarobkov nic v hlave aj tak nenosia.Ja povazujem nasu staru vieru za pravdivy system,ktory by nas ako ludsky druh udrzal pri zivote dalsie storocia a hlbkou svojho poznania a z neho vyplyvajucej moci mohol urovnou postavit nad ine narody.Z dnesneho naroda o nicom by sme mohli znova vytvorit nieco velkolepe.Otazka je ci sme schopni najst este v sebe tu silu a pustit sa do takeho projektu alebo uz fakt nic z nas a skapal tu pes.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Svarozic....pismenka precitat viem. Zmysel jednotlivych slov chapem. Ale subor vyssie napisanych viet, ako suvisly text, zmysel nedava. Neviem ci schopnost zmysluplneho pisanie je automaticky negovana nadsenim pre staroslovanske nabozenstvo, alebo ide o nahodnu zhodu okolnosti - ale ako recesia to je dobre. Co veta, to perla :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ano,strata povodnosti sa dnes tyka uz skoro vsetkych,ale tu a tam badat aj snahy co najviac z tej minulosti zachranit a obnovit,pretoze bez minulosti v urcitom zmysle niet ani buducnosti.

 

Vsetko sa meni a vyvija, nic nemoze zostat nemenne pocas tisicroci, takze je blbost nariekat nad tym, ze sa veci menia.

 

Ked ma byt pravdou doby na vsetko sa vykaslat tak zrusme svojbytny narod,ukoncme jeho historiu a pouzivanie jazyka vymenou za anglictinu a pripojme sa k USA ako dalsi statik.

 

O takejto pravde nikto nic nehovori a jazyk s existenciou statu nesuvisi, kedze slovaci ako narod prezili aj ked stat nemali a nie su vynimkou. Teda take klasicke zabrzdene blabla, plne uslzeneho fnukania nad tym, ze sa musis ucit cudzi jazyk a na jazyk, ktorym hovori pocet ludi rovnajuci sa obyvatelom dvoch stvrti Sanghaja svet kasle.

 

So sucasnym prazdnym bezduchym postojom k zivotu je to pre vacsinu ta najvyhodnejsia varianta.Ved okrem zarobkov nic v hlave aj tak nenosia.

 

Doporucujem hovorit sam za seba - a sebakritiku, ze zijes bezduchym zivotom a myslis len na peniaze, prijimam. Ani ty, ani nikto iny, nema pravo urazat miliony inych ludi. A zase tato veta ja inym klasickym pripadom - arogantnej namyslenosti, ked sa niekto vyvysuje nad miliony inych a vyhlasuje, ze oni su horsi nez on sam. Klasicka odpoved pre vsetkych takychto arogantnych namyslencov je, aby sa niekam isli strcit - pretoze pri tom, ako urazaju inych, si slusnejsiu odpoved nezasluzia.

 

Ja povazujem nasu staru vieru za pravdivy system,ktory by nas ako ludsky druh udrzal pri zivote dalsie storocia a hlbkou svojho poznania a z neho vyplyvajucej moci mohol urovnou postavit nad ine narody

 

Staroslovanska viera ma vyzdvihnut slovensky narod ako ludsky druh nad ine narody? Obavam sa, ze tu ide zase o dalsi typicky pripad - ked pisatel len hromadi slova, ale absolutne nechape ich zmysel. Ale jasne je, ze ma megalomanske predstavy o tom, ako by "svoj" narod obdaroval mocou, ktora ho dostane NAD ine narody. Arogantny a navyse megaloman. Nic divne.

 

Z dnesneho naroda o nicom by sme mohli znova vytvorit nieco velkolepe.

 

Uctievanim bozikov z doby bronzovej a zeleznej tazko. Mozno unikatny skanzen ranneho stredoveku, kedze arogantny megalomansky grafoman odmieta vydobitky modernej doby.

 

Otazka je ci sme schopni najst este v sebe tu silu a pustit sa do takeho projektu alebo uz fakt nic z nas a skapal tu pes.

 

Silu urcite. Ale snad nie demenciu, vdaka ktorej by sme sa zacali chovat v zmysle vyssie pisaneho.

 

Takze - ja som to v podstate pochopil. Nie si prvy, ani posledny. Je vas v podstate mnoho - vo svojej bezvyznamnosti strateni vo velkom a nebezpecnom svete, utiekajuci k rozpravkovej pseudominulosti a snivajuci o tom, ako pozdvihnu svoj narod alebo rasu nad ine. A zaroven vyjadrujuc celu dobu pohrdanie nad zvyskom sveta, ktory maka a nenarieka, ze sa svet meni. Kym ty budes fnukat a planovat, ako bude ludsky druh slovakov povyseny pomocou polyteistickych nabozenskych ritualov - cinania sa naucia po anglicky a budu kolonizovat mars.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To ze v decembri nebudeme slavit narodenie krista, ale kracun z nas vacsi a hrdy narod nespravi. Nech si tu nasu 2 tisrocia staru vieru hociako romantizujes.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Xenocide-proti uceniu cudzich jazykov nic nemam.Davnejsie som sa naucil nemecky,nedavno srbsky,anglictinu mam slabsiu,ale raz ked bude treba tak sa ju na potrebnu uroven doucim.Vydobytky modernej doby-techniku atd. neodmietam,kvoli comu by som to robil?A ako som myslel to prevysenie inych narodov?Jednoducho.Hocijaky narod keby dnes siel touto cestou by tie ostatne prevysil.Nasa doba technicky sice prevysila tie pred sebou ale vyvojom historie,prichodom hlupych krestanov uplne zanikol jeden vedecky odbor a to ten,ktory pojednava o veciach medzi nebom a zemou,o vyssich silach,ktore riadia osudy vsetkeho.Dnes o tom nemame ziadne vedomosti a tvarime sa ze to patri do rise bajok.Ja by som cloveku doby kamennej za jeho vedomosti z tejto sfery dal na vymenu vsetky dnesne vydobytky,pretoze s tym co vedel on si poradim v kazdej dobe.Tu neide o to ze niekto sa z bezmoci utieka k nejakym bozikom ale o to ze tie veci realne existuju a funguju a ich nepoznanie ta velmi znevyhodnuje po mnohych strankach.Mam tu vyhodu ze som s duchmi od malicka mal osobne do cinenia a preto nemusim riesit dilemu ci take nieco existuje alebo nie.Ja nie verim,ale viem ze ano.Tie stare kultury neboli natolko sproste ako si ich dnesni ludia predstavuju.A co sa tyka toho urazania ostatnych,mozem ja zato ze vidim vsade skoro samych takych co ich zaujima iba kde a kolko zarobia a s cimkolvek inym by si ich nudil?To je konstatovanie faktu a nie urazanie pre urazanie.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hlupaci krestania vybudovali modernu technicku civilizaciu - a momentalne su na vzostupe hlupaci potokovia budhistov, ci ini hlupaci ako moslimovia. Nemam dovod nekriticky obhajovat krestanstvo, alebo blbost je proste blbost aj ked smerovana proti nim :)

 

A stare kultury neboli sproste - lenze sa vyvijali. Co je dokaz toho, ze sproste neboli. Ak niekto popiera prinosnost ich vyvoja, tak mozno taky aj bude :)

 

No a pokial staroslovanski bohovia realne existuju, tak si to najprv vyjasni so stovkami inych nabozenstiev, ktore tvrdia to iste o tych svojich. Nebudeme predsa skakat na povel kazdeho, kto sa bude ohanat nejakou mytologiou. Este by sme ta posluchli a nakoniec by mali pravdu Aztekovia a najvyssim mi bol nejaky krvilacny opereny had. A potom co, ha????? Kdeze.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

vrátim sa k tým zabudnutým a strateným vedomostiam, oni sú pravdepodobne staršie než slovanský pôvod kohokoľvek, či akýkoľvek pôvod ktoréhokoľvek národa či etnika. trochu sa tým vzdialime od slovanov, a od starých slovákov nadobro, ale objavilo sa už x kníh, ktoré predpokladajú zabudnuté vedomosti - nielen vedomosti o niečom, ale zabudnutú schopnosť využívať prastaré časti mozgu, ktoré človek v praveku a staroveku využíval.

to, čo zostalo starým národom, aj Slovanom aj Slovákom aj Germánom aj Etruskom aj kdekomu, boli len zbytky. prešli sme zmenou od duchovného k neduchovnému, aj to je vývoj, zrejme nevyhnutný.

zostáva možnosť, že sa raz naše zbytky vrátia k využívaniu toho zabudnutého.

o svojbytnosť by som sa nebála. čím viac nás napríklad európa zjednocuje, tým viac sa národy nachádzajú v stave sebaurčovania.

s jedným súhlasím ... neučíme sa dosť o svojej minulosti.

poznáme tak maximálne Perúna a Morenu, a okolo toho zopár okrojovaných dievčat, ktoré zapaľujú bábu a posielajú het. nič viac o sebe nevieme. aspoň zo školy iste nie.

ide o to, že by sme sa mali poznať, nie vyfabulované romantické povesti, ale aspoň to, čo vážne o sebe vieme.

myslím, že by sme boli hrdší, v prvom rade.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Moderna technicka civilizacia nebola postavena vdaka krestanom ale napriek nim.Oni sa praveze storocia zubami-nechtami snazili tomuto vyvoju branit.Kolko vynalezcov s nimi malo problemy vsetci co pozname historiu vieme.Ale to co sa ukazalo byt uzitocnym nemohli brzdit donekonecna a tak sa im situacia jedneho dna vymkla z ruk a dnes tu stoja kazdym dnom smiesnejsi,blbsi a stratenejsi vo svete ktoremu nikdy neboli nicim uzitocni.Keby cisar Konstantin,ktory ich dostal k moci vedel co z toho pre buducnost vykvitne,mozno by to nechal tak a obetoval by aj svoj postup na funkciu cisara.Ale on nim chcel byt a kedze nesplnal vtedajsie podmienky musel zlikvidovat cely system a nahradit ho niecim inym co by mu to opravnenie obhajovalo.Pohanski Rimania zostali cely krestansky stredovek kulturne,technicky aj vojesky nedostihnuti.Prichod krestanstva znamenal civilizacny upadok a specatil osud stareho Rima.Keby nebolo krestanov dnes sme technicky ovela dalej.Pravda je jedna a bohovia starovekych kultur su ti isti pod inymi menami v inom umeleckom pojati.To umelecke pojatie tej istej veci,vyrazova forma je to v com sa prejavuje narodna svojbytnost-odraz ducha naroda,jeho jedinecnost.Jeho typ odevu,architektury,ornamentu,foriem.Jeho sposob vyjadrovania cohokolvek.Je to nezamenitelny rukopis.Ten staroslovensky bol tak pekny,ze by ho bola skoda definitivne poslat na smetisko dejin.Moderne materialy a techniky mu neuskodia,skor naopak.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Moderna technicka civilizacia nebola postavena vdaka krestanom ale napriek nim.

 

1. Navrat do skoly. Podla moznosti zakladnej.

2. Vymenuj mi 20 statov s napokrocilejsou vedou a technikou.

 

Pisal som o modernej technike, nie o objave kolesa. Tak nech sa paci. Knihtlac cinania....ale kto zacal vydavat knihy? Kompas cinania....ale kto staval vo velkom lode, co plavali okolo celeho sveta? Nie kto nieco vymyslel - ale rozsiril a zaviedol do praxe. Parny stroj. Modernu medicinu. Metalurgiu. Elektroniku. Fyziku. Hm?

 

Boli to, zhodou okolnosti, hlavne krestanke krajiny, ktore poslednych 500 rokov tahaju vedecky a technicky pokrok sposobom, ako nikto nikdy pred tym v historii. Co take prevratne dali ludstvi Inkovia? Co dal moslimsky kalifat? Indicki Mughalovia? Zuluovia? Aborigeni z Australie? Bhutanci? Tuaregovia? Kolko vynalezov modernej vedy a techniky priniesli? Pokial nieco, tak minimum.

 

Budes sa musiet s tym nejak zmierit :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Znova si mi neporozumel,alebo to predstieras.Cirkev nikdy ziadny pokrok nepodporovala.Kazdy z vynalezov sa presadzoval za ich velkej nevole a vsetko co mohli hned vyhlasovali za diablov napad.To ze to prave Europa dotiahla najdalej je podmienene genetickymi schopnostami nasej rasy.Este ze mudrejsi krali a kniezata vedeli bystrych ludi vziat pod svoju ochranu a nechat ich pracovat.Keby to zaviselo iba od cirkvi tak si v stredoveku dodnes.Nie kazdy vynalezca mal to stastie a mnohi boli zlikvidovani aj s ich vyskumom.Ved to ze pohansky Rim este storocia po zavedeni krestanstva museli dobiehat je dlho znama skutocnost.Do tvojich skol ma neposielaj,nastuduj si o tom nieco odborne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Cirkev nikdy ziadny pokrok nepodporovala

 

Pisal som - KRESTANSKE KRAJINY, resp. tie, ktore patrili do krestanskej civilizacie. Aj keby cirkev nepodporovala, tak toto "nepodporovanie" malo mensi uspech, nech to co cinili inde vo svete - kedze tam boli v tmarstve 100x uspesnejsi :)

 

A skus si pozriet zoznam prvych zalozenych univerzit - kto ich zakladal? A kolko ich vzniklo mimo krestansky svet? (maximalne zopar v muslimskom). Je jedno kolko knih bolo spalenych - ale ktora civilizacia vydavala viacej knih? Kdeze. Cirkev mohla byt casto proti, ale zaroven pomahala vytvorit system, ktory viedol k modernej dobe.

 

Este ze mudrejsi krali a kniezata vedeli bystrych ludi vziat pod svoju ochranu a nechat ich pracovat.

 

No a co? Krali boli korunovani z vole bozej a zo strany cirkvi. V Cine si mohol cisar dovolit zakazat zaocenske plavky, aj v Japonsku - ale v Europe? Kdeze. Cirkev aktivne pomahala formovat Europu, kde sa darilo rozumu. No a ked sa niekto znepacil katolickym hodnostarom, mohol zdrhnut do luteranskej ci kalvinistickej krajiny. System, ktory fungoval ovela lepsie nez vsetky ostatne, aj ked mal svoje chyby.

 

A je jedno kolko vyskumu bolo zlikvidovane. Vari niekto iny vyprodukoval VIACEJ vyskumu a vedeckych prac, nez europania? Nejaka pohanska krajina? Ani nahodou.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov