sshock Zverejnené 16. Apríl, 2012 Zverejnené 16. Apríl, 2012 Čo myslíte, kam sa ukladajú "udalosti", ktoré sa už stali?Letia ďalej priestorom tzn. dajú sa "dobehnúť"?Alebo proste zaniknú hneď po ich "životnosti" tzn. keď prestanú interagovať so svojím okolím? Dík
Tono Zverejnené 16. Apríl, 2012 Zverejnené 16. Apríl, 2012 Sshock Udalosti nemôžu „lietať“. Predstav si (pre jednoduchosť) dvojrozmerný priestor so súradnicami x, y. Udalosť je bod [x0, y0, t0], kde x0, y0 sú priestorové súradnice tejto udalosti a t0 je čas tejto udalosti. Tento čas je samozrejme pre pohybujúcich sa pozorovateľov rôzny.Každý pozorovateľ ale uvidí rovnaké poradie udalostí (bodov) danej "epizody", no v inom vlastnom čase.
robopol Zverejnené 16. Apríl, 2012 Zverejnené 16. Apríl, 2012 Tonolen mu to nekomplikuj :). Ale to na čo sa skor pýta či sa informácia straca alebo nie. Uz sme tu pisali niekde o tom, vola sa to informacny paradox o tom istu dobu Hawking meditoval pol zivota :)
Tono Zverejnené 16. Apríl, 2012 Zverejnené 16. Apríl, 2012 Robopol Pravdu povediac, o tom informačnom paradoxe som si až teraz zbežne niečo prečítal. Ak sú ale dve častice kvantovo previazané a jedna je na horizonte, tak tá druhá by sa o jej zániku „dozvedela“ za nekonečný čas, takže tam nijaký paradox nevidím. Ale nečítal som to poriadne.....Pardon, ešte raz som si to prečítal a tam ide o to vyparovanie, tak neviem...
robopol Zverejnené 16. Apríl, 2012 Zverejnené 16. Apríl, 2012 Informacný paradox je o tom, ci sa v nasom vesmíre informácie stracaju ci nie. ide o princíp a islo o to, či sa v black hole informacia strati. Teda to bolo tvrdenie hawkinga na zaciatku, potom prisli argumenty, že informácia sa rozprestrie na horizonte udalosti a nestrati sa principialne, potom zas prisiel hawking s tým, že sa straca v našom vesmíre a objavuje sa v inom paralelnom vesmíre. V skutocnosti su to len teoreticke dohady.
sshock Zverejnené 18. Apríl, 2012 Autor Zverejnené 18. Apríl, 2012 Ja som skôr myslel na to, že sa udeje nejaký dej a o dajme tomu o 5 minút sa už deje niečo iné.A otázka je, kde sa nachádza ten dej, ktorý sa udial pred 5 minútami?Je niekde v priestore a dá sa "dobehnúť".
buky Zverejnené 18. Apríl, 2012 Zverejnené 18. Apríl, 2012 sshokAk se dej odohrá za prítomnosti svetla, resp. odrazu svetla od daného deju, tak si ho môžeš zaznamenať aj na video a máš dej uložený.hubblov teleskop tiež vidí udalosti aj niekoľko miliónov rokov staré :)
perdy Zverejnené 2. Máj, 2012 Zverejnené 2. Máj, 2012 O tomto nic neviem, ale na podobnu temu som cital poviedku Langolieri od Stephena Kinga a ta bola celkom zaujimava :) Edit: nejakym nedopatrenim som spravil z Kinga Hawkinga :)
sshock Zverejnené 5. Máj, 2012 Autor Zverejnené 5. Máj, 2012 Ale udalosti ktore vidi napr uvedenu hubblov teleskop by sa teoreticky mali dat dobehnut.Ak by sme isli rychlostou viac ako rychlost svetla(rychlost sirenia informacii v nasom vesmire).Tak vieme dane udalosti znovu ovplyvnit.Myslim teda ze vsetko co sa odohralo sa da znovu"dobehnut" a zmenit.O tom bola cca moja otazka na zaciatku.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz