Bohus Zverejnené 21. Február, 2012 Zverejnené 21. Február, 2012 Listy mimozemšťanov z planéty UMMO Na internetovej stránke www.ummo-sciences.org existuje veľké množstvo dokumentov , ktoré dostávali rôzne osoby hlavne vo Španielsku. Originály sú hlavne v španielčine preložené do francúzštiny. Určitý výber z týchto dokumentov pod názvom The esential texts je aj v angličtine. Z tohoto som časť preložil do slovenčiny. Je v prílohe k tomuto príspevku pod názvom IBOZOO UU prvá časť. Neskôr pripojím druhú časť o IBOZOO UU a potom aj dlhý článok , ktorý napísal francúzsky vedec Jean Pierre Petit o prípade UMMO a jeho názor na listy mimozemšťanov z planéty UMMO.IBOZOO UU prvá časť.doc
Darkman Zverejnené 22. Február, 2012 Zverejnené 22. Február, 2012 Da sa podla tejto alchymie aj nieco realne vypocitat/navrhnut? Ci je to dobre len ako citanie na dlhne nudne vecery? :)
robopol Zverejnené 22. Február, 2012 Zverejnené 22. Február, 2012 To asi neda darkman :) kedže tento dokument je o pohlade na zakladne veci pouzivane v našom fyzikalnom modele. Akurat to kukam.
robopol Zverejnené 23. Február, 2012 Zverejnené 23. Február, 2012 hehe, tak som si to presiel a musim uznat fantaziu autor ma :) Ale ked dojde na lamanie peciva tak vysvetlenie je vzdy rovnake. vysvetlenie je ale human z TERRY si to nevie predstavit. Paci sa mi ako vyzýva autor k predstave a na druhej strane konstatuje, že človek si to nemôže, nedokáže predstavit. Ale je to celkom zabavne, ked neustale hovori o tom, že človek svoj model poklada za realitu. Model priestoru a času a pod. Zároveň všetko co vnímame zmyslami je iluzorne a skutocny svet je iny. Ake prekvapive:) Ja som sa tam nijaku zasadnu novu myšlienku nedozvedel, iba nejake hmliste predstavy o tom ako je "UHOL" nie ten euklidovský ale iný myslený ako relatívna zmena nejakej veličiny ako je vzialenost, či čas, hmotnost, energia stale prejavom jednoho a toho istéhu IBOZOO UU.
xenocide Zverejnené 23. Február, 2012 Zverejnené 23. Február, 2012 Tak ja som to len zacal citat, ale v polovici som to vzdal....zjavne mi chybali tie spravne psychotropne latky, aby som pochopil, o co sa autor vlastne snazil :bejby:
robopol Zverejnené 23. Február, 2012 Zverejnené 23. Február, 2012 Zaujímave je niečo iné, kedže teoria strun a 11 dimenzii sa naramne podoba na ten ich 10 rozmerný IBOZOO UU. Cestvovanie časopriestorom skratkami bolo zname už dlhšie ale strunove modely nie.
tyso Zverejnené 23. Február, 2012 Zverejnené 23. Február, 2012 tak, mne sa nepodarilo zistit skoro nic, zrejme som teda pozemstan :)takze len par periel, co je to priama linia ? Uz davni sa nespoliehame na oci a mozog, mozeme to definovat v pojmoch aj euklidovskeho priestoru ale dnes hovorime o geodetike, priama linia je to po ktorej ide svetlo. A aby bola priama, tak zakrivujeme priestor (a cas). Velka cast textu sa venuje kritike nasich zmyslov, lenze fyzika stoji na modeloch a merani, Uvaham o uhloch som nerozumel vobec, obecne vo fyzike su dolezite symetrie a jedna z nich suvisi s otocenim , z nej vyplyva zakon zachovania momentu ale to asi nebude s textom suvisiet. Dalej sa v texte pise ze fyzici hovoria o spine ako o rotacii, v kazdej ucebnici sa vsak pise ze to tak nie je. Podobne nikto netvrdi ze proton sa sklada z mezonov ( kedze sa sklada z kvarkov podla standartneho modelu. ) A ze je proton nedeliteny ? To vieme, volame to uvaznenie kvarkov, problem je ze po zrazkach sa proton moze rozpadnut na ine castice a tieto procesy presne predpoveda standartny model ( vratane pravdepodobnosti, potrebnej enregie atd ) Kedze text len pise ze je to nespravne, tak sa tazko vyvracia :), rovnako predstava ze vzdialenost je kvantovana je sice pekna ale samotna takto predstava neriesi problemy kvantovej fyziky. ( to samozrejme vyskusali viaceri fyzici ) . Rovnako proton nemizne aby sa zmenil na energiu, aj pri anihilacii nam ostavaju fotony,Celkovo sa mi to zda ako bluznenie. Na jednej strane je to prilis primitivne ( uhly, topologia atd. to je oblast matematiky pomerne starej a dnesna fyzika pouziva zlozitejsie predstavy ) , znalosti nasej fyziky sa tam objavuju skreslene a bez pochopenia. Ja by som to zaradil do mašíblu.
robopol Zverejnené 23. Február, 2012 Zverejnené 23. Február, 2012 Nerozumel si tyso vobec? tak si pozemstan. Ale zas neprekrucaj :) co je to priama linia ? Uz davni sa nespoliehame na oci a mozog, mozeme to definovat v pojmoch aj euklidovskeho priestoru ale dnes hovorime o geodetike, priama linia je to po ktorej ide svetlo. A aby bola priama, tak zakrivujeme priestor (a cas).Ale spoliehame sa na oci a mozog. Euklidovský priestor je práve taký koncept. Rozlahlost aj plynutie času a jeho definicia je uzko prepojena na nase vnimanie. Aj ked sme dosli k zakriveným pristorom, tak je to stále tak, že ten Euklidovský je zakrivený v dalsom rozmere. Priama linia je interpretácia, čo je vlastne priame a ako sme na to dosli, no dosli sme na to cez nase zmysly. V tom materiale je to spominane opakovane, že to je iluzia založená na našom vnímaní reality. K časticiam tam píšu, že to je chybný koncept a neexistuje nejaký konečný počet častic ku ktorým by sme sa mali dopracovat. Aj koncept častíc ako taký posadených do Euklidovskej geometrie priestoru a času popisujú, že je postavený vylučne na našom vnimani. V podstate píšu, že nič take ako častica neexistuje v tom zmysle ako to chápeme. Nie je to gulička zložena z niečoho menšieho posadená do priestoru a času. Hovoria o tom, že prejav častica, hmota energia priestor a čas je len nejaká zmena na pozadi 10 rozmerného IBOZOO UU, ktorý existuje iba ako duality, teda existuje realtívne voči inej IBOZOO UU :) A teda, že jeden prejav relatívnej zmeny dvoch ibozoo uu je v inej rovine vnimania nejaký iny naš fyzikalny pojem. Napr. hmota a energia. A ešte k tej geometrii. Pisu, že čo je priame nie je priame ale náš mozog to vyhodnotí ako priame. Ako príklade je priama linia z bodu A do bodu B. Podla nich si nepresiel z jedneho bodu do druhého bodu ich 10 rozmerného IBOZOO UU :) V podstate píšu že tripime kolektivnou halucinaciou a premieta sa to do našich modelov.
tyso Zverejnené 23. Február, 2012 Zverejnené 23. Február, 2012 robopol, lenze zatial mame konecny pocet castic a to navyse taky ktory sedi s poctom co predpovedame. Mozno to nie je najkrajsia teoria ( potrebuje vela nameranych konstant ) ale funguje a ma aj vysoku prediktivnu silu. Povedat ze vsetko je inak ale nedat ziadne realne moznosti ako to pouzit je slabe. To uz aj teoria strun dokaze aspon co to spocitat. A k priamemu, no povedat ze si nepresiel z jedneho bodu do druheho je pekne, ale co to znamena ? Preco sa teda zachovaju iste veliciny ? Mne sa to zda ako prazdne tvrdenie. Fajn, tak pohyb neexistuje len stavy. To rozdycham, kedze z vonku to vyzera ako pohyb tak to ale problem neriesi, kazdy stav musi tomu dalsiemu odovzdat celu kvantovu informaciu a tak sme tam kde sme uz dnes. To je popis cez operatory v kvantovej fyzike a to robime uz sto rokov. Klasicka draha v KM neexistuje, je len pravdepodobnost prechodu z jedneho stavu do druheho. Tam ale ziadny 10 rozmerny priestor nepotrebujes.
robopol Zverejnené 23. Február, 2012 Zverejnené 23. Február, 2012 Ale to je len poviedka nie vedecke dielo co tu je. Tazko sa vyhovarat, že nic nepocita. Skôr hovorí o tom, v com mame problem. A to je naozaj tak, ja som tiez bojoval za to, že to je v principe zle pohybovat sa v nejakom spojitom priestore. A to naraza aj na matematiku, ako je husta os realnych cisiel. To su proste predstavy, ktoré nie su uchopitlne nijak a priroda potvrdzuje, že spojite to nie je ani pri čase ani priestore pri nicom. takže skutocne to bude tak, že sa menia stavy skokovito. Neprešiel si z miesta A na miesto B, pretože nie je ani miesto A ani miesto B od seba vzialene v metroch. Ja tiez nad tým rozmyslam ako to je myslene presne. Bud existuje priestor a jeho rozlahlost skutocne a nie je to vysledok iba nasho vnimania priestoru a teda aj polohy a pohybu v nom, alebo to je cele uplne inak. A k časticiam, nateraz sa nam zda, že ich možeme kvantifikovat v nejakej konecnej strukture, ale to je mozno znova len zdanie, pretože sme urobili nejake clenenie istých energii.
tyso Zverejnené 23. Február, 2012 Zverejnené 23. Február, 2012 robopol, no ale rozlisujme od mikrosveta a makrosveta. Od istej urovne dava pohyb velmi dobry zmysel a ak si vymyslis dimenziu tak ju aj vidis. Moze to byt statisticka obalka ale to nie je dovod tvarit sa ze je to inak ako to vidime a pocitame. A castice : nerozumiem. Dnes pracujeme systemom kladiva, nechame zrazit dve castice s vysokou energiou a pozerame co z toho vyleti. Nerobime ziadne clenenie. Do hranice energie co tam dokazeme napchat vznika obmedzeny pocet castic. Ak plati aj supersymetria tak kazda castica ma este aj svojho super symetrickeho partnera a dost. Struny hovoria ze by sme snad pri zvysovani energie dostali aj dalsie mody alenie je to dosledok naseho vnimania, musis strune dodat energiu co ju vybudi.
robopol Zverejnené 23. Február, 2012 Zverejnené 23. Február, 2012 No pre mna ked som zacal studovat trocha fyziku vo volnom case prisiel koncept častice ako koncept gule z makrosveta posadení do mikrosveta s rozdielnými vlastnostami, dualita, spin a pod. Islo vylučne o nejaku nejasnu predstavu co to vlastne častica ma byt. A bolo to bluznenie a je to bluznenie. Ja vychádzam z toho, že naše poznanie nie je na konci ale na zaciatku. 1. To čo opisujeme vo fyzike sa zaklada na merani a nasom vnimani reality. Ziadne nase merania a teorie nevynechavajú naše vnímanie reality. V každom fyzikálnom modele je nejaká entita ako je priestor, čas, ktorý ale vzišiel z našho vnimania reality a popisuje teda vnimanie našej reality a jeho zakonitosti.2. objektívna realita je pravdepodobne však mimo cely naš aparat matematiky fyziky. pretože to by znamenalo, že je niečo skutocne a naše vnímanie a teorie sú iba projekcie tej reality.3. Takže v tom clanku je ustredna myslienka tieto dva body. Nepoisujeme realitu ale popisujeme nase vnimanie reality a jej zakonitosti4. Ak je objektivna realita ina ako naša projekcia reality, potom zakonitosti projekcnej reality nas nikdy nemozu doviest k ucelenej teorii objektívnej a nevedia nas doviest ani k realite projekcnej ucelenej. Doposial je to tak, nevieme spojit ani čiastkove projekcne reality.
Tono Zverejnené 25. Február, 2012 Zverejnené 25. Február, 2012 Robopol Myslím, že asi chápem o čo ti ide. Realitu nemusíme poznať, pre fyziku stačí, keď vieme, ako pokus dopadne. A ak dopadne v zhode s našou teóriou, je to potvrdenie toho, že náš model sa blíži k realite. Nech je realita čokoľvek, správa sa našťastie predvídateľne. Ak ide o časticu, tak aspoň štatisticky predvídateľne. To je všetko, čo si fyzika stanovuje za cieľ. Preto navždy zostane experiment jediným kritériom teórie a preto sa toľko investuje do LHC. Ani fyzikálne pojmy si nenárokujú na svoju reálnu existenciu. Niektoré fyzikálne pojmy, ako napríklad hmotnosť si akoby „nárokujú“ na reálny obsah. No napríklad magnetické pole je iba fyzikálny pojem bez reálneho obsahu. Je zavedený na to, aby sa jednoduchšie fyzikálne popísali vlastnosti nabitej častice v pohybe. No hmotnosť je ekvivalentná energii a pri takejto interpretáci sa nám už jej obsah stráca. Zaviesť si môžeme akékoľvek pojmy, ktoré nemajú reálny obsah, je len otázkou, či nám uľahčia život. Podobne hybnosť je nejaký súčin. Tento pojem pri havárii rozhoduje o našom prežití, lebo ho fyzicky vnímame. No napríklad pri elementárnych časticiach sú definované pojmy ako „vôňa“, farba“ atď., ktoré nevnímame. No elementárne častice ich „vnímajú“.
Bohus Zverejnené 26. Február, 2012 Autor Zverejnené 26. Február, 2012 PRVÉ KONTAKTY UMMIŤANOV S POZEMSKOU CIVILIZÁCIOU Hovorí sa, že keď sa stretnú dvaja právnici, tak majú tri názory. Mimozemšťania ako jednotlivci tiež nie sú stopercentne dokonalí a môžu interpretovať svoju Ummiťanskú fyziku trochu rozdielne. Dokument "Prvé kontakty" v prílohe obsahuje najrôznejšie údaje, kde Ummiťania s mravenčou trpezlivosťou podávajú informáciu hlavne o tom, ako zistili, že jedna planéta v slnečnej sústave je obývaná. Už záleží na každom, či niektoré údaje tohoto dokumentu môžu byť preňho aspoň v niečom inšpiratívne. Dokument som prekladal dávnejšie, ale pravdu povediac, ešte som si ho poriadne neprečítal tak, aby som nad jednotlivými záležitosťami dlhšie pouvažoval. Ešte prekontrolujem preklad jedného dokumentu, kde fyzik Jean Pierre Petit sa zamýšľa okrem iného o tom, či celý prípad UMMO je žart nejakých pozemšťanov, alebo ide o skutočné kontakty s Ummiťanmi. Venoval prípadu veľa času. Je známy prípad pristátia mimozemského objektu vo Voroneži r. 1989, kde viac detí si všimlo na objekte znak podobný ruskému Ž. Tie deti v roku 1989 nemohli mať ani tušenie, že bol vyfotografovaný objekt s takýmto znakom kedysi okolo r. 1967 vo Španielsku. V dokumentoch Ummiťanov je to symbol ich planéty. Tento fakt je pre mňa dosť presvedčivý.Prvé kontakty.doc
robopol Zverejnené 27. Február, 2012 Zverejnené 27. Február, 2012 kauza UMMO je naozaj zaujímava, su tam iste zamlzene predstavy, no skoda len, že to nie je popisane detailnejsie.Tono,Fyzika či veda vôbec sa skôr či neskor stretne s tým, že možno naša projekcia reality sa neda spojit a preto vznikaju viacrozmerne modely ako su struny. Ja si taktiez myslim, že realita môže byt skutocne diametralne odlisna aku ju vnímame. Chcem tým povedat, že nie je na škodu hladat model, ktorý by vysvetli tu projekciu reality zvanu fyzika. Teda fyzika pojde dalej a zistíme zrejme nieco co nas prekvapi. uz sa objavuju paralne vesmíry a pod. Teda vznikaju konecpty, ktore sa odosobnuju od tej našej projekcie reality, teda uz su naznaky. A skutocne sa to toci okolo zakladných predstav ako je priestor a čas. zrejme tu bude aj pes zakopany, preto sa mi uvahy UMMO zdaju zaujimave.
Bohus Zverejnené 28. Február, 2012 Autor Zverejnené 28. Február, 2012 Prenos obrazu z oka do nášho vedomia Ummiťania poskytli v jednom liste aj obrázok a popis, akým spôsobom sa prenáša obraz z nášho oka do nášho vedomia vo vesmíre BUAWA : Ak sa pozeráme napríklad na trojuholník, tak je obraz trojuholníka v ľudskom mozgu rozbitý na milióny elementárnych impulzov. Optický nerv (fialový) prenáša tieto impulzy, potom čo sa uskutočnila prvá WOO EDUU, synapsia, v YAAESIOO BUEA (bočný uzlovitý útvar thalamu) s mozgovou kôrou zátylku, UNIIEAYAAEBU. Následne sa uskutočňuje synapsia pomocou dvoch nervových vlákien: YAAIODEE nakreslené zeleno a YAAIOSUU BIIO nakreslené modro. Inakšie povedané, každý nervový impulz reprezentujúci bod trojuholníka je prenášaný obratom dvomi cestami. Impulzy cesty YAAYODEE nakreslené zeleno pôsobia na útvar pamäti, ktorého činnosť je vám ešte asi neznáma. Jedným slovom, milióny impulzov, ktoré obrázok obsahuje, ktoré zhromažďuje naše oko, sú ukladané, kodifikované ako predbežné v sekvenčnom poradí, v tejto špirále reťazí polypeptidov BIEYAEYUEO DOO , ako by išlo o magnetofónovú pásku. V útvare pamäti BIEYAEYUEO DOO majú hlavnú úlohu atómy dusíka. Každý atóm dusíka je schopný narušiť orbitálny kvantový stav pri uložení dvoch impulzov alebo BITOV. Naviac, existuje ešte jeden veľmi významný faktor vo vnútri tejto skrutkovitej reťaze: druhá reťaz voľného plynu atómov hélia pôsobí ako vysielač a priímač priamo spájajúci PAMÄŤ s OEMBUUAW. OEMBUUAW je názov pre komplex 86 párov atómov kryptónu, ktoré pôsobia ako vysielač impulzov. Naša duša vo vesmíre BUAWA vytvorí z vysielaných impulzov vo svojom vedomí obraz trojuholníka. Impulzy z pamäti BIEYAEYUEO predstavujú kódovaný obraz trojuholníka o akom sme sa dozvedeli v detstve. Obraz, ktorý bol uchovávaný v pamäti počas týchto dávnych rokov. V poli VEDOMIA vo vesmíre BUAWA sú tieto dva obrázky porovnávané a identifikujú trojuholník ako taký. Ak toto spomínané posledné spojenie s pamäťou zlyhá, mali by sme k dispozícii len jeden obrázok, ten ktorý prichádza z očí, ale zdal by sa nám zvláštny, ako by sme ho nikdy nevideli. Takúto anomáliu nazývame v psychopatológii YAEYUEYEDOO, amnézia fixácie. Ummiťania sa vo svojich listoch venujú otázkam z rôznych oblastí vedy. V prílohe prikladám dokument fyzika Jeana Pierra Petita, kde sa venuje prípadu Ummo. Z jeho slov vyplýva, že mal prístup k viacerým zaujímavým informáciám, aké nie sú dostupné na stránke ummo-sciences.org .Prípad Ummo.doc
robopol Zverejnené 28. Február, 2012 Zverejnené 28. Február, 2012 bohus,Mal by si nas zoznamit s nejakym UMMOM :) Ja si myslím, že existuju cudzie aj vyspele civilizacie az neas nasvtivili a robili vyskum, no nejak su nesurode a povrchne tie zapisy, myslim, že odvolavat sa na to, ze ludia si to nevedia predstavit a stale to opakuju nepostacuje :) Kazda spravna myslienka sa da nejak interpretovat v nasom jazyku aspon na prikladoch z nasho sveta. neviem mne sa UMMO zda iba take volne rozpravanie. Aj ked myslienky su tam zaujimave.
Bohus Zverejnené 29. Február, 2012 Autor Zverejnené 29. Február, 2012 Robopol,Mimozemšťanov z UMMO asi by som ja nepresvedčil, aby sa zapojili do debaty na tomto fóre. :)Mimozemšťania si nájdu obvykle sami niekoho, kto po stretnutí najmenej túži.Kedysi dávnejšie som sa dosť nasmial v duchu, ako vyzerá znechutene napríklad taká žena, čo ide na nákup, ale mimozemšťania ju na dve hodiny zoberú do UFO na vyšetrenie a zrazu sa potom ocitne doma bez nákupu. Stalo sa to naozaj v Ostrave pred časom a tie zábavné podrobnosti niekedy popíšem. Čo sa týka teórií Ummiťanov, trochu ma podnietili porozmýšľať napríklad nad zotrvačnou hmotnosťou. Napríklad, v orbitálnej stanici v bezváhovom stave vznášajú sa pred fyzikom dve kovové gule rôznych hmotností, rovnakého priemeru. Môže ich obidve držať v ruke, nevážia vôbec nič. Ak s nimi nerobí prudké pohyby, ani nemá šancu zistiť, ktorá je ťažšia, hoci jedna má hmotnosť 20kg a druhá 0,2 kg. Teoreticky by mohol zistiť ich hmotnosť takto:Kladivom by udrel do jednej gule silou 20 Newtonov (sila 2 kg závažia na Zemi) v trvaní 0,1 sekundy a potom by zmeral jej rýchlosť. Tak isto by postupoval pri druhej guli a zmeral druhú rýchlosť. Zo vzorca F.t = m.v by vyrátal hmotnosti. Guľa 20 kg sa pohybuje rýchlosťou 0,1 m/s po údere kladivom trvajúcim 0,1sek silou 20NGuľa 0,2 kg sa pohybuje rýchlosťou 10 m/s po údere kladivom trvajúcim 0,1sek silou 20N Prekvapuje ma jedna vec. Obidve gule visia vo vzduchu predo mnou. Sú rovnaké navonok, okolo je len zdanlivo prázdny vesmírny priestor, ale tá ťažká guľa sa len veľmi neochotne dáva do pohybu po údere kladiva, hoci okolo gule nie je nič očividné, čo by jej malo brániť v pohybe.Podľa našej fyziky vieme, že veľká zotrvačná hmotnosť bráni guli dať sa do pohybu, ale to je pojem, ktorý nevysvetľuje ďalej podstatu javu. Aj keď sú vysvetlenia Ummiťanov veľmi nejasné,oni napríklad tvrdia, že vákuum neexistuje a v tom prípade už by som rozumel aj názornejšie, prečo sa guľa dáva do pohybu pomaly.Priestor okolo gule je vlastne „plný“ a čosi naznačujú, že pohyb nemusí byť spojený s presunom celého telesa v priestore, ale postupne sa „ preklápa“ IBOZOO UU do iného nám neviditeľného priestoru a z iného priestoru sa v smere pohybu vynára dovtedy neviditeľné IBOZOO UU.Podľa toho , koľko energie telesu dodáme, môže sa tento proces preklápania a vynárania uskutočňovať rýchlejšie. Myslím si však, že musíme sa zatiaľ držať našich pozemských teórií a vylepšovať ich, lebo zatiaľ máme v tomto smere málo informácií.
buky Zverejnené 29. Marec, 2012 Zverejnené 29. Marec, 2012 Sú rovnaké navonok, okolo je len zdanlivo prázdny vesmírny priestor, ale tá ťažká guľa sa len veľmi neochotne dáva do pohybu po údere kladiva, hoci okolo gule nie je nič očividné, čo by jej malo brániť v pohybe. Odpoveď máš priamo na obrázku, prečo nespomínaš dôležitú vec a to hmotnosť človeka, resp. kladiva ? ( a = F/m ) Umiťan pozdravuje autority :ejha:
tyso Zverejnené 29. Marec, 2012 Zverejnené 29. Marec, 2012 bohus, lenze to si vysvetlit zotrvacnost inou zotrvacnostou :) ( ciste fyzikalne je rychlost umerna sile, nie energii. Ale dolezite je ze si zaviedol zotrvacnost preklapania a teda to neposkytuje zadny hlbsi pohlad )
buky Zverejnené 29. Marec, 2012 Zverejnené 29. Marec, 2012 ciste fyzikalne je rychlost umerna sile, nie energii. Aspoň v niečom sa z hodneme :) Nie je 0,1 sek ťuk ako ťuk.
tyso Zverejnené 29. Marec, 2012 Zverejnené 29. Marec, 2012 bohus a kedze buky so mnou suhlasi, tak som samozrejme urobil chybu, nie rychlost ale zrychlenie. Buky je 100% spolahlivy, vzdy sa myli. 1
buky Zverejnené 29. Marec, 2012 Zverejnené 29. Marec, 2012 Guľa 20 kg sa pohybuje rýchlosťou 0,1 m/s po údere kladivom trvajúcim 0,1sek silou 20N Guľa 0,2 kg sa pohybuje rýchlosťou 10 m/s po údere kladivom trvajúcim 0,1sek silou 20N Bohus, ako si sa dopracoval k 20 N sile v oboch prípadoch? Ak by si mal kladivo s porcelánu, v ktorom prípade je pravdepodobnejšie, že sa rozbije ? Pýtam sa, lebo ako ummiťanovi mi to nedáva zmysel, ak počítame, že kladivo má pri strete z guľou rýchlosť v.
Bohus Zverejnené 8. Apríl, 2012 Autor Zverejnené 8. Apríl, 2012 Tyso, Buky, netreba hľadať v mojich výpočtoch žiadne nové teórie. Výpočty sú dobre urobené a sú použité bežné fyzikálne predstavy a vzorce. Guľa 20 kg sa pohybuje rýchlosťou 0,1 m/s po údere kladivom trvajúcim 0,1sek silou 20N Guľa 0,2 kg sa pohybuje rýchlosťou 10 m/s po údere kladivom trvajúcim 0,1sek silou 20N Výpočet je možné urobiť aj na základe takejto trochu presnejšej predstavy: Namiesto presne odhadnutého úderu kladivom môžeme realizovať impulz sily 20 Newtonov trvajúci 0,1 sekundy pomocou piestu, na ktorý tlačí tlakový vzduch cez elektromagnetický ventil. Časovacie zariadenie otvorí ventil presne na dobu 0,1 sekundy a na ľahkú i ťažkú gulu bude pôsobiť sila 20 Newtonov tento čas. Je zrejmé, že pri ťažkej guli sa vysunie piest len trocha za 0,1 sekundy, a pri ľahkej guli poriadny kus za 0,1 sekundy. Konečné rýchlosti fyzik zmeria nejakým spôsobom, nie je dôležité ako, tie budú známe: rýchlosť v1= 0,1 m/s a rýchlosť v2=10 m/s Teraz vypočítame, aké bolo zrýchlenie, podľa vzorca a = v/t a1=0,1 / 0,1 = 1m/s2 a2=10 / 0,1 = 100m/s2 Hmotnosť gulí vypočítame podľa vzorca m = F/a m1=20 / 1 = 20 kg m2=20 / 100 = 0,2 kg Výsledky sú teda také isté, ako v prvom prípade.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz