Skočiť na obsah

Šitie, vyšívanie, ručné práce


flora

Odporúčané príspevky

trini, dala by som, ale fakt nerobím nič ... práve som prečítala túto super tému od začiatku, a všade som strkala akurát staré veci, a potom som všade akurát písala, že sa hanbím, ale už hodne dlho nerobím nič ... dokonca som veľmi dlho ani nič nešila, hoci sa k tomu už statočne dokopávam ... a tie krásne látky v skrini na mňa už priam hulákajú :innocent:

 

až bude, bude to tu, namojdušu ... zatiaľ nám len trini pekne ukazuj cestu, ako na to ... vždy mi prinesieš chuť niečo podniknúť :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

lietadielko dostal darkman a black sabbath jeho ocino :D hej, uz pracujem trosku na zakazky :D aj teraz robim kravatu s ruzou depeche mode, dost sa s tym trapim, nejde to podla mojich predstav aaa d arby, dakujem za inspiraciu ;) aaa dakujem za pochvaluu :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

tak, pre dámy aj pánov, ktorých hobby je čosi vyrábať či aspoň byť informovaný - test o technikách ručných prác :)

sú tu aj nové, ktoré sme my nepoznali, resp. nerobili či málo robili, u nás sa viac šilo a vyšívalo a štrikovalo a hačkovalo ... priznávam, keby som nečítala mimibazar a nenazrela občas do podobných webov s nápadmi / to je časť prejavu môjho mazochizmu /, o niektorých technikách by som netušila - aj tak som sa v jednej splietla, ale o tej som vážne nič netušila :)

otestujte sa :

Poznáte techniky ručných prác ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 9 mesiacmi...

flori, si mi pripomenula ...

 

ešte ako decko ma mama naučila štrikovať aj háčkovať, aj som to nejaký čas robila, začala s kamarátkami pre bábiky, asi ako vtedy bežne takmer každé dievča ... nejaké superzložité vzory som nerobila, ale ale uštrikovala som aj sveter, aj čapice, aj uhačkovala ... dokonca v jednom čase bolo módne hačkovať takým špeciálnym vzorom predložky a koberčeky z vyradených pančúch - to boli časy, keď sa spotrebovalo všetko, a keď už pančuchy po x opravách nebolo možné ináč zachrániť, dámy si to možno budú pamätať :)

 

ako sledujem, dnes je to všetko znovu v móde :)

dámy sa v dospelom veku učia hačkovať a štrikovať, a hačkujú prehozy, podušky, predložky a koberčeky a štrikujú pufy a hačkujú umelé ovocia a hračky a umelé pečivo a čokoľvek, čo komu napadne ...

 

no ... ale čo mi tie biele florine čipky pripomenuli:

 

dostala som do daru jednu hačkovanú dečku, asi pred mesiacom ... od mamy jedného známeho / ktorú nepoznám :) / - je to veľmi pofidérna cesta, ako sa k niečomu dostať, ale pani hačkuje o dušu, a dobrým známym synov rozdáva ...

rozmer je cca 50 na 40 cm, taká ani malá ani veľká, a biela ...

pekne som pozdravovala a poďakovala, ale ja nedečkujem a nepoužívam nič podobné už nejakých veľmi veľa rokov, tak teraz trochu neviem, čo s tým, ale možno pôjdem cestou bydlenek, a urobím z toho PODUŠKU! :smile2: :happyroll:

 

post-3-0-83054300-1432897629.jpg  post-3-0-84625600-1432897633.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 7 mesiacmi...

malý pohľad do zákulisia ... vyššia škola ručných prác

len malá ukážka z dielne Chanel:

 

nakoniec sa aj z haute couture hodne vecí dá vyrábať strojovo, ale aj tak je všetko treba odskúšať najprv ručne ... strojovo ale nikdy nepôjde všetko :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

game, také podobné dečky háčkovala aj moja babka, tiež záclony rôznych krásnych vzorov, pamätám sa na také pavúčiky ako keby, potom mala taký rám a na ten to napla, aby to malo požadovaný tvar. napnúť sa to muselo po každom praní.

 

test - 6/10. Tie výrazy som vôbec nepoznala, poznám len klasiku. mala som kolegyňu, ktorá robí krásne veci z "pačvorku", vankúšiky, prikrývky, kabely, dokonca aj kabelky, fakt pekné.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tie háčkované zázraky ...

 

mama má doma krásne háčkované z úplne jemnej priadze, také pavučinové, menšie, väčšie, oválne, okrúhle, aj na väčší okrúhly stôl, vyzerá to ako čipka ... niečo aj ona zdedila, niečo jej vlastná práca.
od babky mám superjemné vreckovky z tenunčkého batistu, ktoré majú rohy doplnené trojuholníkom háčkovaným, z tak jemnej nite, že vyzerá vlastne ako niť na šitie ... to sú také vecičky - zabaliť do hodvábneho papiera, opatrne odložiť do skrine, a len občas potešiť očičká ... :)

 

a z ďalekého detstva si ešte pamätám tie háčkované záclony ... to bolo tesne predtým, než sme od východných nemcov začali v rámci rvhp pašovať umelé záclony ...
pri či vlastne teda po praní sa tie háčkované naťahovali na drevený rám, a už len prať takúto záclonu nebolo vôbec jednoduché ...

 

dečky sa mierne naškrobili a vyšpendlili na deku, aby pekne držali tvar ...

 

 

táto dečka darovaná od tej tety, ktorú ani nepoznám, nakoniec nie je ani na podušku ... má nedobrý rozmer, a nepasuje mi nikam, na stôl už vonkoncom nie, okrem toho je to pekné, ale na stôl trochu hrubé ... tak je pekne pri ostatných pokladoch v skrini. tam je tomu dobre ... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tie háčkované zázraky ...

... tak je pekne pri ostatných pokladoch v skrini. tam je tomu dobre ... :)

obdivujem šikovné ruky, ktoré dokážu vytvoriť aj tieto háčkované zázraky ...  rôzne romantické vzory, kvetinky a tak..  ja háčkovať neviem, ale štrikovať trošku áno, niekedy som štrikovala svojim malým synom svetríky ... najradšej s obrázkami zvieratiek ...  krásne časy  :)

háčkované prestieradlá  vie veľmi pekne vytvoriť  moja teta ..., aj ich  mám zopár doma, ale tiež pekne  uložené v skrini, a občas sa pokochám ich krásou  :) na stole mám rada  jednoduchosť bez rôznych dečiek ...  čisté drevo, sklo, a ako dekorácia úplne stačí  kvet vo váze,  dekoratívna  sviečka.  :yes_yes:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

o mojej prvej štrikovanej veste z červeného chemlonu som tu už písala...ale háčkovala som lykové nákupné  tašky rôznych vzorov, tuším do 6. triedy som chodila, keď som s tým začala, našim som takých tašiek uháčkovala do kokosu, ešte dodnes tatko niektoré má. Tiež som odkukala od krsten mamy, ako sa háčkuje čiapka, vetdy sa tomu hovorilo "kukla" - tiež niekoľko vzorov, prvú mi uháčkovala ona, keď som tam bola na víkend, potom som tiež narobila takých čapíc - kukiel - sebe aj segre, ani sme ich nevynosili.

Tiež som sa niečo navyšívala súprav dečiek pod kávové šálky, moja mamka si potrpela pri káve na servírovanie, vždy musela mať dečku pod šálkou - tak som jej navyšívala niekoľko rôznych takých súprav.

To sme ešte boli decká.

Na strednej som sa ručným prácam nevenovala, až na výške, moja spolubývajúca krásne štrikovala, a nejak som s tým začala aj ja, obštrikovala som mamku, tatka a aj segru, a pravdaže aj seba. Svetrov, pulóvrov x-y. A tiež sa vtedy nosili také háčkované šerble - klobúčiky, uháčkovala som si hneď dva, jeden bol červený a druhý modrý. Tie som nosila až kým nevyšli z módy.

Šiť som sa naučila až na materskej, bolo to super, moje kamošky šili a ja som sa radila s nimi, lebo oni boli už zručné švadlenky a ja len začiatočník, potom sme si vždy ukazovali navzájom naše veľdiela. čo ktorá ušila pre svoje ratolesti...

potom som sa odvážila si aj na seba ušiť letné šaty, strih som si vymyslela, bol jednoduchý, výstrih do V, také tesne nad kolená, asi 3cm široké pruhy, biele a čierne, ušila som si ich tak  aby tie pruhy šli zvislo, mala som z tých šiat veľkú radosť. Kúpila som si k nim červený opasok a červené letné  topánky na opätkoch. A vybrala som sa v nich ku kamarátke aj s deckami, akože inak, decká sa pekne hrali a my sme pili kávu- a nedrgla som do šálky s kávou? No drgla...a neobliala som si tie nové šaty? No obliala! Šľak ma išiel trafiť, kamoška mi požičala jedny zo svojich (sme rovnako vysoké a mali sme aj podobné postavy), hneď som si ich aj vypláchla, ale nepodarilo sa mi to vyprať tak, aby to nebolo vidieť. Pokúsila som sa si ich aj zafarbiť, čert ber biele pruhy, tak dobre, nech sú béžové...riť Palovu, fľak tam bol furt. Tak skončili moje prvé mnou ušité šaty. Odvtedy som si žiadne neušila. Ak sa mi podarí niekde v krabici v skrini u deciek nájsť nejaké výrobky, kde aj moja fantázia zapracovala, hodím to sem. Niektoré boli podľa m§ňa fakt vydarené a aj decká to radi nosili.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

este niekedy v zime som dosila tazky zimny  kabat z odlahceneho flausu podsity s umelym ovcim runom( to bola ta tazka cast) , tazka zakazka, ale dala som ta a dufam, ze uspesne, kamaratka sa zatial somnou kamarati a nezmrzla :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

gratulujem :)

ušiť kabát je taký probovací kameň každej dámy, ktorá šije, podarilo sa, nosí sa a páči sa,  skladám klobúk ... :klobuk:

kedysi som tiež šila, aj vetrovky aj kabáty, aj jarný plášť, ale už dávno ... dnes už nemám nervy na to, ani vytiahnuť šijací stroj z kufra na úpravu čohokoľvek, a že sa mi tie budúce úpravy pekne hromadia ...

 

ten tvoj úspešný kabát ma aspoň trochu povzbudil - či ten stroj aj vytiahnem ... netuším, hanba mi  :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

bola to vyzva, pretoze dama, pre ktoru sa robil bola pomerne netipicka, vysoka a zarovenzenskejsich tvarov :D nastastie mamina je byvala spickova konstrukterka strihov,tak sme to spolu zvladli :) a gejm poviem ti, posunulo ma to a zase mamchut nieco sit

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to, že ťa to posunulo, verím na sto percent :)

 

 

ušitím saka, kabátu, plášťa a podobných záležitostí sa dostaneš na vyšší level, a hlavne získa dáma za strojom sebadôveru ... potom už ani neprekáža, keď prípadne nejakú drobnosť pokazí ... kabát je skrátka kabát  :agree:

a že máš po ruke takú odbornú pomoc, to je terno

ja som sa kedysi učila vedľa našej tety, maminej sestry, len tak za pochodu ... pustila som sa do šitia viacemenej odpozorovaním jej fígľov,
so strihmi to bolo zaujímavejšie, ale ušila som takmer všetko, aj bez prešpekuľovaných strihov, mala som jeden, ten som rpispôsobobala, na nohavice jeden, prispôsobil sa akejkoľvek móde, ... ale vtedy ešte okrem kabátov  ...

skutočné strihy a kabáty prišli až neskôr, svokra bola krajčírka, vybrala z burdy, upravila . na strihy som nervy nikdy nemala, ale šitie komplet bolo na mne :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 8 mesiacmi...

jedna z ručných prác, ktoré ma ani v časoch svojej najväčšej slávy nikdy mimoriadne neoslovilo.

napriek tomu, že som teda robila kdečo, a okolo mňa tohto bolo mraky, kdekade to viselo po stenách, nosili sa z toho tašky, vyrábali sa opasky, náramky, vo veľkom, nikdy som ani len neskúsila macramé.

 

macramé existuje a vyrába sa aj dnes, prežíva svoju renesanciu, ale v takých rozmeroch, ako to fungovalo v 60. a 70. rokoch XX. storočia, sa to zrejme už nikdy nevráti.

pritom macramé pochádza ž pravdepodobne z 13. storočia, ako prví túto techniku používali arabskí tkáči. v 14. a 15. storočí sa dostalo macramé cez maurov a Španielsko do Európy a bolo nesmierne populárne.
nanovo sa zobudilo práve v 60. a 70 rokoch dvadsiateho storočia v USA - odtiaľ sa vydalo na ťaženie do sveta.
macramé sa vyrábali hlavne z nefarbených povrázkov, dnes sa robia prevažne farebné.

 

macramé - pamätám si skutočne dobre, boli toho mraky, ale nikdy som to nerobila, neoslovilo ma to  - pamätá si niekto?  a kto z vás to robil? :)

 

post-3-0-35243600-1483986504.jpg  post-3-0-16997200-1483986506.jpg  post-3-0-78055300-1483986506.jpg

post-3-0-94911300-1483986536.jpg  post-3-0-00906200-1483986538.jpg  post-3-0-07072200-1483986539.jpg

post-3-0-19669300-1483986565.jpg  post-3-0-42001200-1483986566.jpg  post-3-0-03075000-1483986567.jpg

foto: canadahun.com

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

uff, tá sieťovka je super. Dokonca si viem aj Takú dlhšiu vestu takto robenú predstaviť.

Opasok som taký veru mala, rada som ho nosila k jednoduchým úpletovým šatom+, bol robený z tenkého materiálu a náhodou vyzeral pekne :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 7 mesiacmi...

pri tom, čo som vypratávala ten otcov byt, som našla aj dečky, ktoré som vyšila mamke k MDŽ, ked som chodila do 3. a do 4. triedy. Až som sa podivila, celkom pekné práce, nevyhodila som to. našla som aj servis, ktorý som vyšila mamke k nejakým guľatinám, ona mala rada také veci, aj ten som si zobrala, a našla som tam obrus, tiež moju prácu. Výšivky, ktoré boli zachovalé, som nevyhodila, Tie, čo som robila ja, som si vzala, ostatné som darovala nejakým známym mojej kolegyne, ktorým by sa to vraj mohlo hodiť.

 

ešte na jar som si kúpila vlnu a háčik, že malej uháčkujem klobúčik a nejaké iné vecičky, ale nijak som s tým nepokročila a asi tak skoro ani nepokročím...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 rokmi...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov