Skočiť na obsah

Diabol - Satan - Lucifer


alamo

Odporúčané príspevky

ja mám podozrenie, že zničením "satana" by "demiurg" zároveň zničil celý vesmír

pretože "satan" je asi dôležitou súčiastkou fungovania vesmíru.. ako "nepokoj" v hodinkách

post-624-0-12226200-1334934868.jpg

a ak odstránite z hodiniek "nepokoj", môžete ich rovno zahodiť celé, pretože sa zastavia

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no ano ... ale on si vybral.

je to jeho výber, nie jeho dilema. skúsený znalec viery, ktorý odpovedal na starú otázku, je to jedna z otázok, Prečo boh ... niečo neurobí, nezničí, neskončí, ne...

v tomto prípade Prečo nechá satana žiť.

 

On si nevybral, on stale bude uvazovat a bude to stale jeho dilema, on to nema vyriesene, pretoze uvazuje ako filozof a nie ako veriaci clovek.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

rozprávanie o tom, prečo ... o jednom prečo z mnohých prečo okolo Satana : Prečo Boh nechá žiť satana ?

 

www.youtube.com/watch?v=bpKTAU-wzMA

päť minút monológu, evidentne hlbokého prežívania, množstva myšlienok prečo, ako, začo ... vnútorné precítenie a snaha o skutočnú odpoveď ...

napriek tomu všetkému, alebo práve preto, alebo jednoducho niet odpovede ?

napriek tomu odpoveď na otázku Prečo Boh nechá žiť satana ? znie vlastne Preto. Lebo môže.

 

odpoveď na túto otázku existuje.. ale chcelo by to asi omnoho zložitejší teologický konštrukt, než je schopný podať niekto komu to myslí v mantineloch, a zajatí dogiem jeho náboženstva

 

nemohlo by byť, totiž na "pokušiteľovi" aj niečo "pozitívne"?

vezmime si napríklad také ovládnutie ohňa našimi prapredkami, oheň musel byť niečo, čoho sa museli strašne báť.. dodnes je to strašne nebezpečný živel

a muselo si to žiadať skutočne poriadnu dávku pokušenia a zvedavosti, priblížiť sa k nemu, odniesť ho k svojmu obydliu, a tam ho "kŕmiť" a snažiť sa ho využiť

a tak je to, vlastne s každým vynálezom, a rozhodnutím robiť veci inak, človek je tvor spoločenský, a každý pokus o zmenu v spoločnosti, si žiada poriadne šialenú pokušenia a odhodlania postaviť sa proti reakcii, ktoré taká snaha vyvolá

skrátka keby nebolo pokušiteľa, ani by sme sa nestali ľuďmi, ale dodnes lozili ako opice po stromoch

 

a ak by sme zostali na stromoch, nepotrebovali by sme ani Krista

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

.. on to nema vyriesene, pretoze uvazuje ako filozof a nie ako veriaci clovek.

 

Filozofia je cestou k pravde. Veriaci človek sa môže ocitnúť v slepej uličke aj s celým svojim presvedčením, tak ako sa to stalo napríklad uctievačom starogréckeho panteónu po vynájdení bleskozvodu. :zubiska:
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

klasicky judaizmus Satana = Diabla nepoznal. Dostal sa tam az pod vplyvom perzskeho dualistickeho zoroastrizmu, ktory je postaveny na dualizme Dobra a Zla :)

 

satan znamena v hebrejcine protivnik, odporca, zalobca, diabolos v grectine znamena to iste :)

 

Lucifer v latincine (eosforos v grectine) znamena Nositel Svetla (= Svetlonos), t.j. Zornicka:

 

Izaias 14:12-15: "Ako si padla z neba, žiarivá zornička! Zrazený si k zemi, čo si vládol nad národmi (= quomodo cecidisti de caelo lucifer qui mane oriebaris corruisti in terram qui vulnerabas gentes). Veď v srdci si si hovoril: "Do nebies vystúpim, až nad Božie hviezdy vyvýšim svoj trón, sídliť chcem na vrchu zhromaždenia, na stráňach severu. Vystúpim do výšin oblakov, prirovnám sa Najvyššiemu." Lenže do podsvetia si zvrhnutý, na stráne priepasti."

 

v hebrejcine je konretne: Hélél ben Šáchar = Helel, syn Zornicky (= Usvitu). Slovo Helel sa odvodzuje od hll = svietit

 

Takze toto je jeden z tych zakladov o zvhrnuti vzpurneho anjela, Satana, do pekla :)

 

Zornicka sa ako Lucifer vo Vulgate objavuje aj v knihe Job 11:17: "Život jasnejší mať budeš nad poludnie, ba aj tmy ti budú ako zore" (et quasi meridianus fulgor consurget tibi ad vesperam et cum te consumptum putaveris orieris ut lucifer)

 

alebo v Knihe Zalmov 109:3: "Odo dňa tvojho narodenia patrí ti vláda v posvätnej nádhere. Splodil som ťa ako rosu pred východom zornice" (tecum principium in die virtutis tuae in splendoribus sanctorum ex utero ante luciferum genui te)

 

Satana (Diabla) s Luciferom spojil Tertulianus, na zaklade zmienky v knihe Zjaveni 12:9: "A veľký drak, ten starý had, ktorý sa volá diabol a satan, čo zvádzal celý svet, bol zvrhnutý; zvrhnutý bol na zem a s ním boli zvrhnutí jeho anjeli"

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No ale. Nechcel si skôr napísať koľko náboženstiev, toľko právd? :zubiska:

Každá viera ti ponúka jedinú a konečnú pravdu, ale ako dokladá história, mnohé viery zanikli i so svojimi pravdami. A mnohé nové viery vznikli z filozofických smerov.

Medzi cestou ku pravde a konečnou pravdou je istý rozdiel. Nemyslíš? A to platí i o Satanovi, ktorého si patentovali kresťania.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ovšem Diabol samotný v x podobách sa ťahá celou poznanou históriou človeka, protipól k dobru fungoval v každej spoločnosti, patent, nepatent :)

 

okrem toho, mne je vždy Lucifera svetlonoša ľúto ... Lucifer mi akosi do tejto spoločnosti diablov a satanov nepasuje ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

.. protipól k dobru fungoval v každej spoločnosti

 

A v každej spoločnosti vyzeral trocha inak. Než sa na naše územie dohrnuli kresťania, mali sme svojho slovanského boha podsvetia a temnoty, ktorý túto úlohu zastával rovnako čestne a spoľahlivo. Každé náboženstvo má svojho patentovaného Satana a každé náboženstvo je presvedčené, že práve ten ich Satan je najstrašnejší a skutočný.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No ale. Nechcel si skôr napísať koľko náboženstiev, toľko právd? :zubiska:

Každá viera ti ponúka jedinú a konečnú pravdu, ale ako dokladá história, mnohé viery zanikli i so svojimi pravdami. A mnohé nové viery vznikli z filozofických smerov.

Medzi cestou ku pravde a konečnou pravdou je istý rozdiel. Nemyslíš? A to platí i o Satanovi, ktorého si patentovali kresťania.

 

Suhlasim....este sa to da doplnit-kolko advokatov tolko pravd, kolko zahradkarov tolko pravd, kolko.......ludi tolko pravd.

A to co existuje veky-vekuce sa neda patentovat :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

http://osel.cz/index.php?clanek=6322

 

Z analýzy komplexních dat získaných v průběhu 26 let od 143 197 osob ze 67 zemí světa vyplynulo, že benevolentnější víra vede k vyšší kriminalitě. Náboženská víra obsahující silné represivní složky počet trestných činů snižuje. Země, kde věřící více spoléhají na milosrdenství nebe, než se bojí pekla, mají vyšší míru kriminality než tam, kde jsou tyto názory zhruba v rovnováze.

výsledky by se daly shrnout následovně - zatímco silné přesvědčení v existenci pekla je indikátorem nižší kriminality, silná víra v nebe vede k opaku. Z toho plyne, že přesvědčení o existenci nadpřirozeného trestu, ale stejně tak i v nadpřirozenou shovívavost, jsou mocnými faktory v chování lidí.

 

trochu iný pohľad na "satanizmus" Obrázok

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Ľudia skrátka blbnú na kvadrát.

V Londýne bola v roku 2000 utýraná a zavraždená deväťročná dievčina, pretože jej pestúni boli presvedčení, že ju posadol Satan spoločne so zástupom démonov. Tu je pár smutných faktov:

http://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_Victoria_Climbié

The pathologist who examined her body noted 128 separate injuries and scars on her body, and described it as the worst case of child abuse she had ever seen;[46] Climbié had been burnt with cigarettes, tied up for periods of longer than 24 hours, and hit with bike chains, hammers and wires.

[...]

Kouao said to the pastors that she was the mother and that demons were inside Climbié. The pastor at the Mission Ensemble Pour Christ, Pascal Orome, offered prayers for Climbié to cast out the devil, and thought that her injuries were due to demonic possession.[4][51] On another occasion, Kouao took Climbié to a church run by the Universal Church of the Kingdom of God, where the pastor, Alvaro Lima, suspected she was being abused, although he took no action. He said in the inquiry that Climbié told him that Satan had told her to burn herself. The pastor did not believe her, but he still believed that a person could be possessed.[52]

Patológ, ktorý vykonával obhliadku, zaznamenal na jej tele 128 rôznych poranení a jaziev. Popísal to ako najhorší prípad zneužívania, s akým sa kedy stretol. Climbie mala na tele popáleniny od cigariet, bola spútaná dlhšie než 24 hodín a mlátili ju reťazou z bicykla, kladivom a káblami.

[...]

Pestúnka zaviedla dievčinu k pastorovi, ktorému sa predstavila ako jej matka. Oznámila mu, že do dievčaťa vstúpili démoni a pastor jej ponúkol, že sa za dievča bude modliť. Myslel si, že poranenia na tele dievčiny boli spôsobené prítomnosťou diabla. (Londýn, 1999!) Neskôr zaviedla pestúnka dievčinu aj do ďalšieho kostola, kde pastor síce podozrieval pestúnov z týrania, ale nepodnikol žiadne kroky. Ako uviedol pri vyšetrovaní, malá Climbie sa mu zdrôverila, že rany si spôsobila sama, pretože jej to prikázal Satan. Pastor tomu síce príliš neveril, ale naopak verí v to, že človek môže byť posadnutý démonickými silami.

 

Tak si vravím, či horliví veriaci toho Satana nehľadajú na nesprávnom mieste.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

Hlásanie teórií odstraňujúcich zlo by bolo dielom popierajúcim jeho evolučnou úlohu. V skutočnosti o nič také nikdy nešlo. Podobné snahy boli iba demagogickým nástrojom psychopatov, ktorým v skutočnosti o nič podobné našťastie nešlo a ani nejde. Je to podobné, ako by som sa vo fyzike snažil odstrániť potenciál. Všetko by zastalo. Neviem si predstaviť hudbu, literatúru, vedu bez takéhoto potenciálu. Odstránenie zla a intríg z Shakespearovej tvorby by jej zobralo umeleckú hodnotu a pointu. Agatha Christie bez vraždy by bola nečitateľná. Starý zákon je plný vrážd a násilia, ktorých nositeľom je diabol. Jeho odstránením by sme odstránili potenciál dobra a zla, teda rovnako aj obsah zákona. V novom zákone by Ježíš bez Judáša a totality rímskej ríše nenaplnil svoje poslanie na zemi. Nakoniec, on sám sa vyjadril na túto tému. Zlo tu bude vždy, no beda tomu, skrze koho prichádza. Potenciál teda nemôžeme (ani by sme sa o to nemali snažiť) odstrániť, môžeme si iba vybrať svoju úlohu v ňom.

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vynimocne mas pravdu......ked odstranis bakterie a virusy, tak nemas potencial, nemas choroby....niekto mozno pride aj o vynosne zivobitie.....teda hromadne hrrrrr na ne :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

Vrátim sa k zlomyseľnému a potmehúdskemu Satanovi. Na tejto drevorezbe z pätnásteho storočia je znázornená márnivá žena, ktorá sa pozerá do zrkadla, ale namiesto svojho odrazu v ňom vidí diablovu riť. :zubiska:

 

wadtnLi.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...
  • Pred 1 mesiacom...

nevychádzam z údivu nad "vynaliezavosťou" Pánbožkárov.
citujem: - čo by robilo tvoje dobro, keby nebolo zla na svete?

Inak to poviem "Ježiš a diabol" sú rodní bratia.
Sú to len dva rôzne uhly pohľadu na jedinú, tú istú existujúcu skutočnosť. Preto existujúcu, lebo skutočnosť má aj rozmer, ktorým vlastnému existovaniu predchádza.

... to sa to Kristovi víťazí nad smrťou, keď smrť je len "Pánbožkársky vynález". Telo raz umrie - ale veď ono nám odumiera každý deň, neprestajne! Neprestajne sa obnovuje. Teda smrť je našou skutošnosťou, nemožno nás správne chápať bez nej. 
Teda problémom nie je smrť, ale to obnovovanie, teda vlastne neobnovovanie!
... a teraz si predstavte situáciu že súčasťou aj tvojho bytia je rozmer, kde tvoje vlastné obnovovanie je večnosťou. Nepozná problém že by sa neobnovovalo. Toto Vám "pánbožkári" dáko zabudli povedať, však?
No nie sú zlatí? ti naši svätuškári? Namiesto toho si vymýšľajú krváky pre hlupákov.

Nedávno som spáchal toto:
http://dobrenapady.vspace.sk/psgx.pdf
pozri si to , ak sa ti chce, alebo sa na to vykašli :)
ahoj

PS: - ono to chce inteligentného pozorovateľa, chudák barbar - nemá šancu...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ivan,

čítala som tú tvoju knihu, nie slovo od slova, je dosť dlhá, ale prezrela som ju ...
je hodne podobná knihám podobného zamerania, a je dosť podobná práve dosť populárnej útlej a hutnejšej knihe Secret od Rhondy Byrne.

myšlienky sú v pohode, je to prevažne skutočne na nás, ako naložíme so svojím nadaním a ako sa presadíme v živote, prevažne.

 

udrela mi do očí tá tvoja skúsenosť po lieku Aerius, vyzerá to tak, že nielen závrate boli vedľajším účinkom ... ale po jeho vysadení aj krásny vnútorný zážitok, ktorý nedokážeš opísať / len citujem tvoje slová /
podobné zážitky opisujú mystici v či po extáze akéhokoľvek druhu, sú nimi plné sväté knihy, mimochodom podobný zážitok mala aj svätá Terézia, ( a jej socha spodobená Berninim, neustále vyvoláva spory, čo vlastne tú extázu spôsobilo ) ...

 

ivan, len mi trochu uniká súvis s diablom a satanom a luciferom v téme ... veľmi vzdialený tam je, pokiaľ je peklo to, čo prežívame a spôsobujeme si sami na zemi, ale kde je tam satan a lucifer ?  :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ivan, len mi trochu uniká súvis s diablom a satanom a luciferom v téme ... veľmi vzdialený tam je, pokiaľ je peklo to, čo prežívame a spôsobujeme si sami na zemi, ale kde je tam satan a lucifer ?  :)

lucifer = nesúcy svetlo  :D

 

Akcia nosenia svetla  sama o sebe nemusí byť zla

Mám pár priateľov, ktorí sámi na sebe hovoria, že sú pravdivé nositelia svetla.

a sú to veľmi pekné lucyferi, žijú skutočne ako kresťania.

Nemajú nič spoločné so Satanom  :smilieee:

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

David,

 

čo znamená meno Lucifera, predsa vieme, je to všeobecne známe, a už len v tejto téme sme o tom pár krát písali ... nosič svetla, a pravdepodobne to nikdy nebol zlý či neposlúchajú padlý anjel ... súhlasíš ? :)

išlo mi len o to, že toto je téma s názvom Diabol, Satan, Lucifer - a v tej knihe od pána ivana, áno, keď nahliadneme jedným okom, Lucifera ako nosiča svetla tam okrajovo medzi slovami nájdeme ...

ale so všetkým ostatným Satanom, satanášom, diablom aj s čertami priveľa spoločného nemá ...

 

preto sa pýtam, aký má tá kniha v očiach autora s nimi súvis ... ? :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

1. čo znamená meno Lucifera, predsa vieme, je to všeobecne známe, a už len v tejto téme sme o tom pár krát písali ... nosič svetla,

 

2. a pravdepodobne to nikdy nebol zlý či neposlúchajú padlý anjel ... súhlasíš ? :)

3. preto sa pýtam, aký má tá kniha v očiach autora s nimi súvis ... ? :)

Ad 1.akosi som nie našiel "nosič svetla" na našom fóre (okrem dnešneho prispevka)

 

Ad 2. nie súhlasím, a tu je zaujímavý článok:  http://www.evanjelik.sk/node/2431

 

Ad 3.  ale nechcú vyrušovať do dialógu s Ivanom :)

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Prosím pomôžte mi to tam nájsť...a v tej knihe od pána ivana, áno, keď nahliadneme jedným okom, Lucifera ako nosiča svetla tam okrajovo medzi slovami nájdeme ......

Ja to dáko neviem, ani si nespomínam že by som tam riešil niečo s Lucíkom či nosičom svetla.

Game prosím ťa došla ti odo mňa správička, niečo sa mi tvárilo že ti to odoslalo ale na fóre sa to neobjavilo. Asi som "trošku" mantavý :)

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov