Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Zakladam temu o knihe, ktoru snad citalo vela ludi a som zvedava, ako na vas zaposobila...

ved kto by nepocul o ruzi, skrotenej liske, o veciach, ktore mozme vidiet iba srdcom.....

vraj je to kniha ..pre dospelych, ktora sa tvari, ze je knihou pre deti, a ze sa da citat viackrat a furt sa tam da najst nieco nove

proste vsetci ludia /teda takmer vsetci/ su z Maleho princa pokakani a dojati a ja chcem vediet, ci aj vy..a ak ano, tak preco??? :)

Zverejnené

tak zrejme je reč o Malom princovi od Antoine de Saint Exupéry ...

mám ju doma niekoľko desaťročí, od doby, keď sa o nej na intráku priveľa rozprávalo, objavila som ju teda pre seba, v kníhkupectvách sa objavilo nové vydanie v novom obrovskom náklade, a každý to musel mať

mám ju v mini brožovanom lepenom vydaní, v maďarčine, samozrejme s originálnymi kresbičkami autora. vtedy som ju prečítala, to si pamätám.

o knihe sa hovorí nanovo a stále v nových vlnách, zrejme každých pár rokov dorastie nová vlna ľudí, ktorí ju musia poznať ...

potom som ju prečítala ešte raz, tuším, lebo sa o nej rozprávalo, a chcela som byť v obraze.

mám pocit, že odhliadnuc od toho, že človek vidí najlepšie srdcom a podobných večných právd je tam len to, čo v každej inej knihe podobného razenia.

rozdiel je v krátkej forme, a v ilustráciách. to je iné. autor napísal svoju knihu, inú, ako ostatné, nie je tuctový.

myslím, že tie autorské obrázočky a veľmi jednoduchý popis príbehu urobili z knižky to, čím je.

myšlienky sú ok, ale nič svetoborné, takéto už písali pred ním a po ňom tisícky spisovateľov

tragický osud dobrého človeka a zároveň autora je ďalším kľúčom k nezabudnutiu

baobaby a ovečky a náročná ruža a neviem už čo všetko tam ešte je, je ok. je to samostatná párstránková kniha, originálne podaný minipríbeh, ilustrácie ju ozvláštňujú, ale to je tak viacmenej všetko.

to, čo tá kniha hovorí, je pre cítiaceho a mysliaceho človeka samozrejmé, pre človeka necítiaceho nie je tým, čo zmení jeho svet.

necítim potrebu otvárať tú knihu len preto, aby som prečítala večné pravdy.

prečítala som ju, kedysi, pamätám si kresbičky, posolstvo.

prečítať si ju nie je na škodu, ale to je tak všetko ... viacmenej ... je v knižnici, a raz za desať rokov si ju prezriem, a odložím.

niekedy mám z tej knižočky skôr taký pocit, že kdekto ju potrebuje spomínať a ochkať nad ňou z istého snobizmu, proste sa patrí tú knižku poznať a ochkať.

nie každý, verím, že ju v rukách raz za čas obracajú ľudia, ktorým dáva veľa, pripomína a vracia kamsi do mladosti, prináša pekných desať minút, kým ju prečíta, alebo jednoducho čítajú rozprávku, návod, ako sa byť dobrým aj zlým aj trpezlivým aj ...

Zverejnené

hej hej, Exupery..mea culpa..ale je to tak preflaknuty titul..ja som to citala prvykrat na strednej na odporucanie spoluziacky, ktorej tato kniha citujem " zmenila zivot a plakala nad nou od dojatia"

takze citam a nechapem..to co ma byt?? zbierka vseobjimajucich laskyplnych hovadin..knihu som vratila a zabudla na baobaby aj ofce...nahodou som pred par dnami citala recenzie na martinuse..Maly princ je dojimavy, krasny, uzasny..kazdy by to mal precitat aspon raz za mesiac :) dokonca sa niekto chvalil, ze knihu precital za 5 hodin :) ..asi nejaky dyslektik

takze podme zas..precitala som to znova..ze mozno za tie roky som zmudrela a pochopim vseobjimajuce pravdy..ale bola som tam, kde predtym..mna jednoducho taketo navody na zivot /maly princ ale aj Alchimista/ rozcujuju..asi to nie je literatura pre cynikov, raz darmo...

game, v madarcine? ...podstatne veci su ociam latathatlan??? :(

Zverejnené

uhm, dokonca sa mi zdala v maďarčine krajšia, ale to je jedno ... :)

podstatné je, že keď som prvý krát knižku videla, čudovala som sa, keď som ju prečítala aj s obrázkami za nejakú hodinku, / bolo to dávno, presne si už nepamätám /, som sa čudovala, a čudujem sa stále ...

tá knižočka mi nezmenila život, neplakala som celé hodiny po prečítaní,

neuvidela som krajšie zajtrajšky ako zjavenie pri jej čítaní, proste knižočka o tom, čo je v iných tisícich knihách napísané na tristo stranách, a v školskej eseji na troch, príjemný príbeh, prečítaš, pozrieš obrázky, odložíš ...

nestal sa zázrak.

pamätám si z toho niečo, ako si pamätám z tisíca iných kníh. pamätám si slonoklobúk, autorovu fantáziu oceňujem, ale všeobjímajúce láskyplné uzrenie ničoho sa nedialo ...

stojím si za tým, čo som písala tam vyššie

Zverejnené

nie je to zlá knižka - dobré ľahké čítanie (ako sa zvykne hovoriť, pre všetky generácie)

len násťroční z toho zvyknú robiť intelektuálnu onaniu

• Pridať bod 1
Zverejnené

Čítal som veľmi dávno, bola to celkom dobrá kniha. Príliš veľa si z nej už nepamätám, ale páčili sa mi tam obrázky :)

Zverejnené

- preco pijes?

- lebo som smutny

- preco si smutny?

- lebo pijem

ta toto je inte inte intelektualne!

Su aj ine knihy pre dospelych, ktore sa tvaria ako knihy pre deti a vobec nie su tote inte.. tie som cital radsej :)

Zverejnené

na svete boli napisane tisicky vynimocnych knih, tisicmi vynimocnych autorov

Maly princ patri medzi ne. Nemyslim, ze by som ho cital viackrat. Maloktoru knihu citam viackrat, mam ich na to prilis vela, aby som si mohol dovolit take mrhanie casom. Kedysi ano, ked som si chcel dat prestavku medzi Heglom a Carlylom, tak som siahol po nejakom westerne alebo sci-fi :D

2tomassi - ak "nastrocni intelektualne onanuju nad literaturou", znamena to, ze sa zamyslaju nad svetom okolo seba; znamena to, ze maju velku sancu, aby sa z nich vyformovali osobnosti; znamena to, ze raz ich kniznicu zaplnia tisicky vynimocnych knih a Maly princ moze byt medzi nimi...

Zverejnené

Malý princ patrí u mňa medzi tie najmilšie knižky. Čítal som ho viac krát, v rôznych životných etapách a vždy to som na to hľadel iným pohľadom, a vždy na mňa táto knižočka zanechala inší dojem. Každopádne, všetky tie metafory a prirovnania dokážu zaujať a snáď aj každého čitateľa sa zamyslieť nad tým čo bolo, čo je, a čo bude... Plus k tomu mnoho pekných myšlienok, ktoré človeka chytia za srdce. A ešte aj tie rozkošné kresbičky :)

• Pridať bod 3
Zverejnené

veľmi veľa ľudí číta túto knihu v rôznych etapách života

a vždy v nej nájde niečo iné

ktovie či to bude kvalitou textu

alebo len jej útlosťou

Zverejnené

Knihu Malý princ som si zamilovala tak, ako aj všetko vzácne v živote.

Táto kniha od Antoine de Saint Exupéry je úžasné majstrovské dielo pre deti a dospelých. Exupéry nám v nej odovzdáva vzácne posolstvo, poukazuje na pravé ľudské hodnoty a zmysel ľudského života.

Exupéry vložil do knihy to najvzácnejšie. " Malé srdce, ale zlaté " ! :)

• Pridať bod 1
  • Pred 3 týždňami...
Zverejnené

shooty na FB k identifikovaniu jednej skrvny na chodníku

Shooty Dohodnime sa, že je to Robert Smith.

Neznášam Malého Princa aj s jeho hadom a krabičkou a ružičkou a líštičkou.

• Pridať bod 1
  • Pred 2 týždňami...
Zverejnené

už som sa začala strachovať, že sme len tak na počítanie na jednu ruku, asi toho bude viac ...

tá knižka má šťastie, že je útla, ako poznamenal tomassi.

mám ju doma s písmom ako v prváckom šlabikári v prvom polroku, prešpikované kresbami, doslovom predslovom, malý formát, vytiahnuté na 90 strán aj s vakátom ...

a že je smutno ružičkovo ovečková.

Zverejnené

Mne sa páčilo, že keď chcel vidieť západ slnka, tak mu stačilo posunúť si stoličku o pár metrov :D

• Pred 1 rokom...
Zverejnené

pre milovníkov aj nie milovníkov malého blonďatého princa s tromi baobabmi a jednou zlomyseľnou ružou je tu informácia o tom, že vychádza nové vydanie Malého princa v slovenčine ... :)

Jediné slovenské vydanie s autorovými ilustráciami oprávnené dedičmi Antoina de Saint-
Exupéry.

Malým i veľkým čitateľom tohto skvostného dielka ponúkame Malého princa v malom
formáte a v takej podobe, v akej ho napísal a nakreslil autor a ako vyšiel ešte za
jeho života. Saint-Exupéry svoju knižku s čistým detským pohľadom na svet venoval
priateľovi. Veď všetci dospelí boli najprv deťmi. No máloktorý sa na to pamätá.

http://www.gorila.sk/t/product.php?id=444474&ref_id=13news04-29

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov