Skočiť na obsah

Automobil vs. hromadná doprava


Tomáš

Odporúčané príspevky

Zakladám diskusiu na tému: vlastný dopravný prostriedok vs. hormadná doprava ale keďže vo väčšine prípadoch sa ako vlastný dopravný prostriedok používa automobil tak teda áutá alebo hromadná doprava. Zatiaľ je obecne známe medzi najlacnejšie pohonné hmoty patrí elektrina a preto vedú vlaky. Potom v tej istej cene zhruba (niekedy aj lacnejšie) dokážu prepravovať aj diaľkové autobusy hlavne súkromníci. Drahšia je regionálna doprava štátnymi autobusmi a najdrahšia je vlastnými autami. Občas prídu nejakí fanatici čo spomenú elektromobil so solárnym panelom na streche ale cenovo sú tie autá pre bežných ľudí nedostupné. Niekto obhajuje mopedy ktoré majú nízku spotrebu ale mopedom sa nedá jazdit celý rok. Takže ostávajú autá, vlaky a autobusy. Napríklad dám že Galantčan má mať rande s Bratislavčankou v centre mesta. Je to zhruba 50-60km + cesta do centra, hľadanie si porkoviska atď. Takže ak ide jedna osoba na aute už je samotná cesta nevýhodná. Potom musí sedliak trafiť z okraju veľkomesta do jeho centra (cca 20€ za benzín) a v ňom sa samozrejme nedá hocikde zaparkovať ako to býva zvykom v menších mestách. Väčšinou stoja autá všade kde sa len dá, chodníky, trávniky, čo i len nejaké 4m štrkovej plošiny za novinovým stánkom, užaj tam niekto parkuje. Takže sa dajú využiť len podzemné parkoviská veľkých budov v centre ktoré za hodinu pýtajú nemalé peniaze (2,50 za hodinu pod hotelom). Takže jedno rande teda 2-3 hodiny strávené s kočkou v Bratislave môžu sedliaka výjsť aj 30€ len za to že sa tam dostavil. Čo je na 60km vzdialené mesto dosť veľa. Verejnou dopravou za to otočí aj Trenčín. Takže vlak z GA do BA stojí zhruba 2-3 (neudám presne lebo za rok to nemusí byť aktuálne) takže cesta tam aj spať sa dá zvládnuť za 6 eur. Keďže väčšina miest má stanicu blízko centra tak hneď odpadne aj tá cesta z periférie do centra. Ako napríklad v Bratislave mám z hlavnej stanice pešo do 25 minút akúkoľvek časť významnejších ulíc centra. Takže ďalšie výdavky ako taxík či MHD niesu zapotreby. Ale aj keby tak nech MHD činí ďalšíe to euro dve a vždy mám za 10€ cestu vybavenú. A ešte keby som si chcel dopriať luxus a ísť taxíkom ako v amerických filmoch tak nech aj 5€ vypýta vždy to neni 30€.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 4
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • Tomáš

    3

  • chrust

    1

  • lopata555

    1

Top prispievatelia v tejto téme

Auto nevlastním takže autom idem akurát tak z rodičmi keď niekam ideme alebo ak idem z partiou kamarátov ideme autom lebo vtedy je to v celku lacné ak sa na benzín zložíme, ak idem sám a cestujem iba na malú vzdialenosť tak idem autobusom, ak už idem ale dákam či do Bratislavy alebo niekam za Trenčín a ďalej tak určite vlak.

Čo sa týka parkovania to je asi problémom každého mesta na Slovensku, neviem ako to je inde. Ak je parkovisko strážené tak nevidím v tom problém ak by som si mal za parkovanie priplatiť, a ak autá stoja na ceste či inde kde nemajú čo hľadať tak je to hlavne chyba policajtov, treba dať pupučky a je to vybavené.

Taxíkom sa veziem len ojedinele tak 8-10 ráz do roka. Hlavne v nočných hodinách keď sa inak nemám ako dopraviť domov :joint: ... či je to drahé ? no za cca 10 km si u nás pýtajú od 8 do 11 ečiek. Samozrejme bez blóčiku :D ale myslím že pri súčasnej cene benzínu, a iných veciach pri starostlivosti o auto je to normálne

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

Zakladám diskusiu na tému: vlastný dopravný prostriedok vs. hormadná doprava

Najviac požívam bicykel. Jazdím na ňom v Bratislave do práce keždý deń. V lete v zime. Neidem iba ak je náľadie,alebo snehu viac ako cca 5cm. Jazdím aj keď husto prší,či padá iná pliaga. Všetci v práci s tým majú problém,okrem jediného človeka - mňa :) Aj s výkendovými výjazdmi,mám ročný nájazd cca 5.000km.

Tuto pod oknom parkujem Feliciu. Mám ju na nákupy,výlety a do roboty,keď treba. Ročný nájazd cca 5.000km.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 rokmi...

Veľmi pekne píšete, pochvaľujem vás... Ale problém je zase tipycky slovenský. Nemáme dobre prepracovanú verejnú dopravu, keď sa SAD vyhovára na nenaplnenosť a stratovosť spojov, tam nabehbe Jančura so svojim regiojetom a hneď ho ziskovo prevádzkuje?! Na tej istej trase... Takže zase sme pri tom že kým to bude fungovať po slovensky tak to tu nikdy lepšie nebude. Ďalší problém je absencia cyklotrás zase so slovenskými výhovorkami rypu kde na to vziať, vysporiadanie pozemkov pod cyklotrasou atď. S čím v iných štátoch nemajú problémy... Tak ako to robia? Snáď čarujú? A posledná vec je MENTALITA slovákov ktorá je podobná ako v USA že aj pre jedno mlieko do jednoty v susednej ulici ide na aute! Napríklad keď som začal jazdiť do práce na bicykli (keďže harmonogram SAD nevyhovuje vždy) tak sa ma jeden kolega opýtal či to mám v hlave v poriadku a druhý ma posoelal za lekárom rovno... Proste BEZ AUTA SA NEDA ZIT!!! Toto je postoj vacsiny ludi v mojom okolí.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Robia sa rôzne propagačné akcie typu ,,do práce na bicykli" alebo v Berlíne raz primátor dačo také špekuloval... Realita je taká že je viac áut ako naše cesty, obce, parkoviská pojmu. Preto už prestáva platiť zásada že mať auto je výhoda, skôr nevýhoda. Jeden mladík v Tokiu povedal že ani si nechce robiť vodičák keď vidí tú dopravnú situáciu v meste. Hromadná doprava je oveľa rozumnejšia vec keďže autobis odvezie toľko ľudí že by 40 áut mohlo zostať doma... V severských štátoch ale aj v Holandsku či vo Švajčiarsku to je v ľuďoch že sa bicyklujú. V prvom rade je to o mentalite ľudí a tu na slovensku ako to pozorujem je to podobné ako v USA že ešte aj pre jedno mlieko na vedľajšu ulicu idú na aute. Sme pohodlný národ rovnako ako američania ,,načo by som sa bicykloval alebo čakal bus keď môžem ísť autom" a ja keď som šiel do práce na bicykli alebo som spomenul že som bol na bicykli niekde 30km od nás tak jeden sa ma spýtal či som zdeavý a druhý ma posielal k lekárovi. Čo ti sibeee jaa by som toolko slapal, v zivote by som nesadol na bicykel! Na aute treba chodit! ... taketo podobne vyhlasenia maju ludia v mojom okoli.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov