alamo Zverejnené 29. Marec, 2011 Zverejnené 29. Marec, 2011 zaujala ma táto stánka na wiki Micronation podstata veci je jednoduchá, ten kto je chronicky spokojný zo stavom spoločnosti okolo seba (alebo sa mu "iba" nechce platiť dane), nevidí žiadne možnosti ako ju reformovať, a ani nevidí nijakú uspokojivú možnosť že by sa odsťahoval inam, dopracuje sa k myšlienke že so založí vlastný štát, v ktorom by mohol žiť podľa zákonov, ktoré si odsúhlasí sám.. pokusov o niečo také bolo mnoho, od čistej recesie, až po vážne mienené snahy najbližšie sa asi k realizácii dostali v republike Minerva , skončilo sa to dosť dramaticky, ostrov čo vybudovali im zabral ostrovný štát Tonga iný pokus v stredozemnom mori ukončili taliansky karabinieri, a plošinu v mori vyhodili do vzduchu http://en.wikipedia...._of_Rose_Island čo si o tom myslíte? bolo by ešte možné niekde na svete, nájsť "bláznov" rovnakého zmýšľania, a trebárs na plávajúcom ostrove v medzinárodných vodách, založiť si vlastný štát, vytvoriť fungujúcu ekonomiku, a vydupať si zahraničné uznanie existencie? ..mne sa tá predstava vidí lákavá..
elfant Zverejnené 29. Marec, 2011 Zverejnené 29. Marec, 2011 Co ti brani zalozit si niekde daco ako Duchy of Bohemia a vytvorit si fungujucu ekonomiku zalozenu na internetovom predaji slachtickych titulov ? Aj ked, "vydupanie si zahranicneho uznania existencie" bude asi problematickejsie. Duchy of Bohemia
Sniper Zverejnené 29. Marec, 2011 Zverejnené 29. Marec, 2011 Ja by som sa v takom miništáte asi nudil. Skôr to vidím reálnejšie vo virtuálnom svete. Aj toto Fórum by mohlo byť takým miništátom, ako aj iné stránky, napr. Facebook by bol už skôr Impériom (niečo ako zo Star Wars).
alamo Zverejnené 29. Marec, 2011 Autor Zverejnené 29. Marec, 2011 Co ti brani zalozit si niekde daco ako Duchy of Bohemia a vytvorit si fungujucu ekonomiku zalozenu na internetovom predaji slachtickych titulov ? čo ja viem? asi som "republikán od kosti".. už slovné spojenie "predaj titulov", je mi dačím "nesympatické":niee: to by som sa už radšej pustil, do predaja pozemkov na odvrátenej strane Mesiaca :) alebo by som na "svojom" umelom ostrove v medzinárodných vodách, vytvoril "turistický priemysel", založený na pestovaní "trávy" pre "miestnu spotrebu" a návštevníkov ostrova :) toto by fungovalo, určitý druh turistov by sa len tak hrnul.. ale mnohých "susedov" by to dosť nakrklo, čo by bol problém.. :) a aj ten "špecifický" druh turistov a spoluobčanov, by asi časom, narobil riadne problémy :D Aj ked, "vydupanie si zahranicneho uznania existencie" bude asi problematickejsie. to áno.. ale práve to ma láka najviac, tá možnosť, zlomiť "vieru" že je to nemožné :D Ja by som sa v takom miništáte asi nudil. ak si videl film "pláž", a prečítal si si čo som napísal vyššie, tak pochopíš že poctivej "nudy", by si si moc na mojom ostrove neužil :D
Tom Zverejnené 29. Marec, 2011 Zverejnené 29. Marec, 2011 Ma zaujma skade ma Principality of Sealand GDP 600 000 USD. na tej plosine
alamo Zverejnené 29. Marec, 2011 Autor Zverejnené 29. Marec, 2011 Ma zaujma skade ma Principality of Sealand GDP 600 000 USD. na tej plosine to je asi prehnané, podľa posledných správ chce "Knieža Sealandský" plošinu predať, s čím má menší problém, lebo štát (zdá sa že ani neuznaný) predať nemožno :D ale zdá sa že s predaja suvenírov, známok a mincí, pasov (kúpte si občianstvo :D) a webhostingu, mohol nejakú dobu prosperovať
elfant Zverejnené 29. Marec, 2011 Zverejnené 29. Marec, 2011 to áno.. ale práve to ma láka najviac, tá možnosť, zlomiť "vieru" že je to nemožné :Dnikto netvrdi, ze je to nemozne. ostatne, vacsina tychto ministatikov, nech uz boli proklamacie akekolvek, bola zalozena a fungovala ako off shore krajiny, datove raje, piratske radia a podobne ekonomicke ulety, ktore vlastne zabezpecovali ich existenciu. Idealy o slobode boli prekladane, ale realita bola ina.
alamo Zverejnené 29. Marec, 2011 Autor Zverejnené 29. Marec, 2011 nikto netvrdi, ze je to nemozne. táto veta, s tvojej "klávesnice", ma neuveriteľne potešila asi by fakt stálo za to, zamyslieť sa nad tým hlbšie.. a brať to ako "projekt" Idealy o slobode boli prekladane, ale realita bola ina. SLOBODA? to je príliš "veľké" slovo, doteraz sa ľudia nerozhodli a nerozhodli čo vlastne znamená a realita, je vždy iná ako sny
xenocide Zverejnené 30. Marec, 2011 Zverejnené 30. Marec, 2011 Teoreticky to mozne je - ale zakladny problem je v tom medzinarodnom uznani, co uz spominali. Toto je zakladna zakladna otazka. Medzinarodne prave je sice subor pravidiel a dohod, ale neexistuje nijaka vyssia instancia, ktora by dohliadala a presadzovala (no rozdiel od prava co plati vramci statov, kde je delba moci a zaroven ma stat monopol na silu). Takze v konecnom dosledku plati to, co sa rozhodujuce mocnosti dohodnu (aj ked nie vzdy dobrovolne a s nadsenim), ze platit ma. Takze je mozne aby vramci medzinarodneho prava vznikali nove staty - naposledy sa rozdelil Sudan. Na to aby sa taketo nieco akceptovalo je potrebna trosku specificka situacia. Nikto z toho vacsinou nechrochta blahom, takze nestaci "len vyhlasit" - ale ide o dost dlhy vyvoj. Casto "musi" byt krvavy, aby sa novy stat akceptoval ako jedine najlepsie riesenie.Takze si len tak vyliezt na odstavenu ropnu plosinu a vyhlasit stat je irelevantne, takyto stat nikoho nezaujima a nikto ho neberie ako stat. Za druhe je problem s podstatou statu - na jednej strane sice zapad obhajuje obciansku spolocnost, ale vseobecne sa ako zaklad statu chape nieco co obcanov spaja - cim vacsinou byva spolocna historia, narodnost, nabozenstvo. Tu si treba uvedomit, ze na svete nie je len "zapad" - a ten zvysok ma casto vlastne problemy s integritou a udrzanim jednoty svojich statov. Vari si niekto vie predstavit, ze by Rusko, India, Cina, Iran akceptovali plnopravny stat, co vznikol len-tak? Ked maju sami casto problem sa udrzat pohromade? Ani nahodou. Za tretie je tu prinosnost. Ak sa po dlhej obcianskej vojne nejaky stat rozpadne, nemusime na tom hned zarabat miliardy - ziskom moze byt aj dobry pocit, ze sice sa stat rozpadol, no aspon sa uz nezabija. Sem-tam sa proste urobi aj nieco nie rpilis zistne, aj ked priamy zisk je lepsi. A aky by bol prinos pre ine staty, ak by zacali uznavat takyto ministat? Nijaky. Za strvte mas otazku na funkcnost takehoto statu. Ak je na ropnej plosine, kludne moze byt aj na nafukovacke, jeho zivotnost je prudko obmedzena, takze nic moc. Zopar desiatok alebo stoviek ludi moze vytvorit fasa klub, ale nie funkcnu statnu ekonomiku. Mozu predavat suveniry, poskytovat webhosting - ale to by mohli aj bez vlastneho statu, ktory potom sluzi len aby sa neplatili dane. Taketo miniaturne staty si nedokazu zabezpecit bezpecnost geograficku, ekonomicku a ani vojensku. A kedze ich prinos pre ostatnych je prakticky nulovy, nie je dovod, preco by ine staty mali stat za nimi. Cize - zatial ide alebo o nezmyselne utopie, sposobi realizacie ujetych megalomanskych planov, alebo o obycajne vyhnutie sa danovym povinnostiam. Aby to fungovalo, musel by si sa vykaslat na tie idealy. Za iniciativou by musel stat niekto velmi silny a velmi bohaty - kedze nie stat, tak zrejme firma. Alebo zdruzenie firiem. Dalej by bolo potrebne mat pravne nalezitosti - napr. presne uznanie konkretnej plosiny PRED vyhlasenim statu, ako jeho uzemie. To by znamenalo velmi dlhu a narocnu pravnicku kampan, nie taketo hura-akcie.Pomohla by podpora verejnosti, takze masivne PR kampane.Dopredu dohody s klucovymi statmi, aby bolo jasne ake budu mat konkretne vyhody. A co sa tyka nejakej prehnanej slobody...ehm. Preco by prave tento stat ju mal poskytovat? V com by bol vyhodnejsi a slobodnejsi? Nuz a nejake dane by musel vyberat aj tak. Ak niekto nechce platit dane, chce zit v drsnom prostredi a starat sa sam o seba, bernak ho uprostred kanadskych lesov alebo na opustenom atole v polynezii hladat nebude :D 1
alamo Zverejnené 30. Marec, 2011 Autor Zverejnené 30. Marec, 2011 Teoreticky to mozne je - ale zakladny problem je v tom medzinarodnom uznani, co uz spominali. Toto je zakladna zakladna otazka. hm.. "medzinárodné uznanie" keď sa pozriem na to ako si EU podávala paprčku s Kadáfim, a ako sa s ním bračekovali (do času), tak si musím položiť otázku či o také "uznanie" stáť? podľa mňa "uznanie" znamená, že je "čo uznávať" oni totiž neuznávali Kadáfiho, ale "ropu" a ekonomickú silu a možnosti, z nej vyplívajúce to znamená že ak sa podarí vybudovať fungujúcu stabilnú ekonomiku, uznanie príde "samo" otázky sú "kde?" a "ako?" totiž kde ten ostrov postaviť, a čo na ňom robiť, aby niekto nedostal nutkanie, poslať naň "karabinierov" čo by ho vyhodili do luftu..
xenocide Zverejnené 30. Marec, 2011 Zverejnené 30. Marec, 2011 keď sa pozriem na to ako si EU podávala paprčku s Kadáfim, a ako sa s ním bračekovali (do času), tak si musím položiť otázku či o také "uznanie" stáť?Ak nie je stat uznany, akoby neexistoval. Ak sa k nemu nikto nesprava ako k samostatnemu statu, nie je to samostatny stat. Jednoduche. to znamená že ak sa podarí vybudovať fungujúcu stabilnú ekonomiku, uznanie príde "samo"Jednak nepride "samo", pretoze sa staty rozhoduju pragmaticky, cize by to uznanie muselo mat vacsie prinosy ako negativa - co nema. A 200 ludi na zhrdzavene ropnej plosine nevybuduje stabilnu ekonomiku. oni totiž neuznávali Kadáfiho, ale "ropu" a ekonomickú silu a možnosti, z nej vyplívajúceNo a? Ved o tom hovorim. Parta nadsencov 1200 km od kerguelenu co budu mat ako jediny prijem poplatky z webhostingu a predaja reklamnych triciek je mensia ekonomicka sila nez miestna pobocka Tesco. Nie je nijaky dovod ich uznavat, brat ich ako seberovnych a vobec sa s nimi zaoberat.
alamo Zverejnené 30. Marec, 2011 Autor Zverejnené 30. Marec, 2011 Ak nie je stat uznany, akoby neexistoval. Ak sa k nemu nikto nesprava ako k samostatnemu statu, nie je to samostatny stat. Jednoduche. to je pravda.. ale otázkou vôbec je či si to vlastne predstavujem ako "štát", keď sa tu vlastne zaoberám myšlienkou ako z iného "vziať roha":D bola by to "komunita" riadiaca sa svojimi pravidlami (čo najjednoduchšími) potom hovorím o "plávajúcom ostrove", ktorí je na "kotve" v medzinárodných vodách (teoreticky by ho bolo možné odtiahnuť inam) vlastne by sa jednalo o "plavidlo", a jeho " dočasný štatút" by bol riešiteľný tak, že sa plaví "pod vlajkou" nejakého iného štátu :D musím sa na to pozrieť ako to vlastne funguje.. Jednak nepride "samo", pretoze sa staty rozhoduju pragmaticky, cize by to uznanie muselo mat vacsie prinosy ako negativa - co nema. A 200 ludi na zhrdzavene ropnej plosine nevybuduje stabilnu ekonomiku. No a? Ved o tom hovorim. Parta nadsencov 1200 km od kerguelenu co budu mat ako jediny prijem poplatky z webhostingu a predaja reklamnych triciek je mensia ekonomicka sila nez miestna pobocka Tesco. Nie je nijaky dovod ich uznavat, brat ich ako seberovnych a vobec sa s nimi zaoberat. nemusí to byť iba "200 hipíkov" dimiacich z džointov a vodných fajok jak fabrika (to by asi dobrí základ, pre trvalú udržiteľnosť) ono existuje čosi ako "distribuované občianstvo", ad absurdum ho rozvinul a predstavil Neal Stephenson v "diamantovom veku" určitým príkladom a ukážkou v praxi, je práve Sealand kde "vláda" "rozdistribuovala" takmer 150 000 svojich pasov.. na môj vkus už trochu veľa.. však ich aj potom museli zrušiť.. takže na takéto niečo sa "zmestí" 150 000 občanov takže otázkou je skôr, koľko "občanov" to ešte znesie, kým sa začnú trable, a ako ich vyberať? všade okolo 1200 km od kerkerguelenu, je na môj vkus moc chladno.. skôr by ma zaujímalo stredozemné more.. stabilná príjemná klíma, a žiadne moc veľké extrémy, ako tsunami a hurikány.. možno by sa tam dalo nájsť miesto, ktoré je dosť ďaleko od pevniny, aby tam mali "karabinieri" a daňováci dosť ďaleko mimo dosah právomoci, a dostatočne blízko aby tam zablúdili aj nejaký turisti, a najlepšie na hranici medzi dvomi "exkluzívnymi záujmovými ekonomickými zónami" aby mali problém dohodnúť sa kto má "zasiahnuť"
xenocide Zverejnené 30. Marec, 2011 Zverejnené 30. Marec, 2011 bola by to "komunita" riadiaca sa svojimi pravidlami (čo najjednoduchšími)Treba si ujasnit ci chces komunitu co si stanovi vlastne pravidla a na zvysok sveta bude prdiet - ale stat. Pretoze stat ma nejake nalezitosti, aby to bol stat. A sovereign state is a state with a defined territory on which it exercises internal and external sovereignty, a permanent population, a government, independence from other states and powers, and the capacity to enter into relations with other sovereign states.[1] It is also normally understood to be a state which is not dependent on, or subject to any other power or state.[2] While in abstract terms a sovereign state can exist without being recognised by other sovereign states, unrecognised states will often find it hard to exercise full treaty-making powers and engage in diplomatic relations with other sovereign states. vlastne by sa jednalo o "plavidlo", a jeho " dočasný štatút" by bol riešiteľný tak, že sa plaví "pod vlajkou" nejakého iného štátuHehe, pod vlajkou statu X sa nanho vztahuju zakony statu X, takze nijaka samostatnost :D určitým príkladom a ukážkou v praxi, je práve Sealand kde "vláda" "rozdistribuovala" takmer 150 000 svojich pasov.. na môj vkus už trochu veľa.. však ich aj potom museli zrušiť.. takže na takéto niečo sa "zmestí" 150 000 občanovPricom v tomto pripade sa "pas" rovnal clenskemu preukazu v nejakom zaujmovom zdruzeni. ono existuje čosi ako "distribuované občianstvo", ad absurdum ho rozvinul a predstavil Neal Stephenson v "diamantovom veku"Nuz, ale preto je Stephenson (vyborny) autor scifi - a nie politik :niee: A Kryptonomicon a Rtuť mi aj tak sadli viacej :D
alamo Zverejnené 1. Apríl, 2011 Autor Zverejnené 1. Apríl, 2011 Hehe, pod vlajkou statu X sa nanho vztahuju zakony statu X, takze nijaka samostatnost hm.. napríklad z Vanuatu je to do stredozemného mora dosť ďaleko.. bolo by zaujímavé sledovať ako sa tamojšia vláda snaží presadiť presné dodržiavanie svojich zákonov, na plávajúcom ostrove, ktorí sa nachádza na opačnom konci sveta navyše vlajka sa dá zvesiť, a vymeniť za inú podľa potreby to je zaujímavý nápad.. meniť ústavu a zákony, vytiahnutím inej vlajky na stožiar navyše ten "ostrov", asi v praxi nebude jedno veľké monolitické plavidlo, ale celá halda pontónov "zviazaných" dohromady, a na každom z nich vyvesiť úplne inú vlajku, hoci aj 20 naraz takže z hľadiska práva, sa tam dá vytvoriť dokonalí "progresívny" zmätok, v ktorom by sa nikto z "vonku" totálne nevyznal, a obyvatelia by si museli vytvoriť čosi ako svoje vlastné "zvykové" právo je síce prví apríl.. ale tento "podraz" s vlajkami, by na dočasné riešenie právneho štatútu a akejsi "autonómie" stačil
game Zverejnené 1. Apríl, 2011 Zverejnené 1. Apríl, 2011 prosím xeno, uvádzať zdroje a citovať podľa možnosti s multicitátom, aby sme nemuseli hľadať v tom množstve, odkiaľ sa cituje. ďakujem.
xenocide Zverejnené 4. Apríl, 2011 Zverejnené 4. Apríl, 2011 game Sorry - to fialove bol citat z wiki a ten zvysok z predchadzajucich prispevkov :niee:
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz