Skočiť na obsah

Problematické témy

Sniper

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Uvažujem nad výrazným obmedzením alebo uzamknutím tém s problematickým obsahom, pri ktorých je vysoká pravdepodobnosť konfliktov. Týka sa to tém o cigánoch, moslimoch, príp. náboženstiev atakďalej. V súčasnosti na internete vzniká množstvo diskusných fór venujúcich sa tejto problematike, okrem toho nedávno som bol na jednom z nich svedkom tvrdej diskusie, ktorá vyvolala flame-war, ktorý sa vymkol spod kontroly (samozrejme to je vec moderátorov). Treba uznať, že svet je už aj tak v riadnych sračkách, takže naše diskusie to už asi nenapravia. Takže kvôli prevencii uvažujem nad horeuvedeným plánom. Nepoznám fórum, ktoré by nepoznalo flame-war, dá sa to však takto obmeziť a tým by sme sa mali vyhnúť prípadným problémom. Ponechávam miesto na názory.

Zverejnené

k tak výraznému flame war, alebo lepšie povedané k takmer akémukoľvek v týchto témach tu zatiaľ nedošlo, a tie témy sú živé prakticky od začiatku.

k výmene názorov a názorom z opačných koncov spektra áno, ale to je úplne prirodzené

problém je, že nežijeme vo vzduchoprázdne. tieto témy patria k životu, sú ich plné médiá, noviny, net, a je to tu.

sú to problémy sveta, európy, slovenska, a žijeme vedľa nich

a samozrejme o nich počujeme, čítame, žijeme nimi, kdekto máme nejaké skúsenosti, a nemyslím, že existuje domácnosť, spoločnosť, kruh priateľov či krčma, kde by sa nehovorilo o rómoch, multi kulti, maďaroch, a všetkých pridružených témach.

tie témy sú tu, všade, v každodenných skúsenostiach aj vo vysokej politike. nie sú tabu.

otvorili ich aj ľudia ako Sarkozy či Merkelová, hovorí sa o nich na najvyšších úrovniach, a krk dám na to, že tam odznejú rovnako názory z každej farby spektra.

to, že máme iný názor, povadíme sa, a budeme sa tváriť, že "kto nie je s nami, je proti nám", neznamená, že pri týchto témach musíme chodiť po špičkách, alebo sa tváriť, že vôbec neexistujú.

doteraz sa nám darilo celkom kultúrne popísať, že občas vzbĺkli vášne, to sa stalo aj v iných témach. o tom je diskusia, že si o tom pohovoríme.

okrem toho som konkrétne v multikulturalizme svojho času popísala kopu príspevkov, kde boli vážne podklady, a čiastočne sa mi vyvíjal názor ... rovnako v témach o rómoch. tie témy sú normálne.

médiá servírujú svoj pohľad, najlepšia správa je senzačná správa, ľudia majú svoje skúsenosti, aj dobré aj zlé. ale diskutujeme, a máme iné názory. to tiež považujem za normálne. ale nemôžeme sa tváriť, že to neexistuje.

keď zatvorím oči, svet neprestane existovať.

Zverejnené

Cenzúra?

Ak cenzúru, potom navrhujem aj zmazanie tém, ktoré sa venujú Maďarsku, Maďarskému jazyku alebo Slovanu Bratislava. Tiež to tam občas poriadne zaiskrí. Ďalej by mohli nasledovať všetky témy, do ktorých sa aktívne zapája elfant, tam vzbĺkajú požiare pravidelne.

:)

• Pridať bod 1
  • Odobrať bod 1
Zverejnené

O cenzúre tu nepadla reč. Zmyslom nie je cenzurovať, ale prirodzene sa vyhnúť (alebo aspoň prejaviť o to snahu) problematickým témam. Témy o Slovákoch a Maďaroch považujem len za žabomyšie vojny, v ktorých sa môže vyžívať len zopár šovinistov a témy o Slovane sú zase o niečom inom, na Slovan si každý rád zanadáva, takže to neboli moc dobré príklady :)

• Pridať bod 1
Zverejnené

Ďalej by mohli nasledovať všetky témy, do ktorých sa aktívne zapája elfant, tam vzbĺkajú požiare pravidelne. 

:)

Tvoje posledne navstevy na FSP boli maj, jul a november a vsetky prispevky boli rypacie. Aj ked posledne sa skor zameriavas na LEG-a :)

Tak by som o poziaroch skor pomlcal, byt tebou :D

Zverejnené

takže keď odhliadneme od rýpania, myslím, že resumé je jasné, aj keď nie je reč o cenzúre, ale existencii istých tém.

tie témy sú živé, aktuálne, a doteraz sme si dokázali vymieňať názory v daných témach primerane, dokážeme to aj teraz.

myslím, že sa skutočne nemôžeme tváriť, že tie témy nie sú, keď sú, a hovorí sa o nich na každej úrovni.

okrem toho je tam skutočne kopa rozličných názorov aj bez flame, a diskusia je o vymieňaní názorov

keď budeme jeden druhému pritakávať, to nie je diskusia.

a keď nebude kde diskutovať, to diskusia už vôbec nie je ... mne osobne by bolo rozhodne tých tém veľmi ľúto, lebo ma zaujímajú, a inde o nich diskutovať nechodím, a patria sem.

Zverejnené

axel len prosím ťa nič neuzamkýnaj ... čím viacej tiem sa bude zatvárať tým menej ľudí sem bude chodiť a to by bol kaťas

• Pridať bod 1
Zverejnené

Tvoje posledne navstevy na FSP boli maj, jul a november a vsetky prispevky boli rypacie. Aj ked posledne sa skor zameriavas na LEG-a :)

Vďaka za súhrn, približne to sedí. :)

A uvoľni sa trošku, starec, neprskaj, o rýpaní by sme mohli viesť dlhú a plodnú debatu. :D

Napokon, doberal som si Axela a jeho "cenzúru", nie teba. Prečo sa pletieš do diskusie, ak nechceš písať k téme? Presne o tom som písal v predošlom príspevku, si skrátka húževnatý a privilegovaný troll. :- ))

• Odobrať bod 1
Zverejnené

Uvažujem nad výrazným obmedzením alebo uzamknutím tém s problematickým obsahom, pri ktorých je vysoká pravdepodobnosť konfliktov. Týka sa to tém o cigánoch, moslimoch, príp. náboženstiev atakďalej. ...Takže kvôli prevencii uvažujem nad horeuvedeným plánom. Nepoznám fórum, ktoré by nepoznalo flame-war, dá sa to však takto obmeziť a tým by sme sa mali vyhnúť prípadným problémom. Ponechávam miesto na názory.

Zamykanie by som nepovazoval za stastne riesenie. Temy s problematickym obsahom su mozno narocnejsie na moderovanie, rusit ich nie je ale riesenie.

To, ci v nich vzniknu konflikty zalezi od diskutujucich, od faktu, ci si dokazu udrzat vecnu uroven argumentacie, a aj od toho, ci tam pridu diskutovat, alebo sa prvoplanovo hadat. Neriesil by som temy, ale ludi, ktori tam su, samozrejme, pokial je to nutne.

Problemom takychto tem, je skor to, ze ked v nich prevladnu zurvalci, tak normalni diskuteri sa zvycajne stiahnu, a ostanu len ti "problemovi". Zase, na strane druhej, aj chronicky flamewarista potrebuje niekoho, kto mu oponuje. Sam so sebou sa hadat nema pre neho vyznam, a provokovat "do prazdna" ho tiez prestane bavit, a presunie sa inam.

• Pridať bod 3
Zverejnené

.. To, ci v nich vzniknu konflikty zalezi od diskutujucich, od faktu, ci si dokazu udrzat vecnu uroven argumentacie, a aj od toho, ci tam pridu diskutovat, alebo sa prvoplanovo hadat. Neriesil by som temy, ale ludi, ktori tam su, samozrejme, pokial je to nutne.

Rovnaká pointa sa ukrývala i v mojom pôvodnom príspevku. Bingo!

Problemom takychto tem, je skor to, ze ked v nich prevladnu zurvalci, tak normalni diskuteri sa zvycajne stiahnu, a ostanu len ti "problemovi".

Keby len tém..

Je to problémom diskusných fór. Keď prevládnu egoistické, zlomyseľné, či povýšené typy ľudí - teda zurvalci, potom rozumní diskutujúci vyprázdnia pole a presťahujú sa inam. Tak, máme to myslím krásne zhrnuté. Vďaka za spoluprácu, elfant. :)

Zverejnené

mna nevytacaju diskuteri skor presunutie do inej temy alebo zamknutie. Tiez vyzva aby som sa zapojila, ked sa prave zapojit nechcem. Cokolvek co pocitujem ako obmedzenie mi vadi.

Zaujimave je ze ked niekto "chatuje" na diskusii je upozorneny ale ked niekto napr. slimak diskutuje sam so sebou nikoho to nerusi :-)))

Zverejnené

mna nevytacaju diskuteri skor presunutie do inej temy alebo zamknutie.

No máme tu aj takých moderátorov čo radi presúvajú, spájajú a čo ja viem čo ešte :D

Zaujimave je ze ked niekto "chatuje" na diskusii je upozorneny ale ked niekto napr. slimak diskutuje sam so sebou nikoho to nerusi :-)))

To preto lebo moderátori na tomto fóre sú veľmi zhovievaví. Na jednom známom fóre (nie je to PF aby elfant zbytočne nerozmýšľal :)) mi jeden moderátor na moju obyčajnú otázku, prečo sa jedna istá téma zamkla, priamo na fóre povedal, že aby som zavrel hubu. Takže aj takto sa moderuje. Ale to sa stáva najmä vtedy keď moderátori majú v priemere -násť rokov. To potom tak aj vyzerá.
Zverejnené

Na jednom známom fóre (nie je to PF aby elfant zbytočne nerozmýšľal :D) mi jeden moderátor na moju obyčajnú otázku, prečo sa jedna istá téma zamkla, priamo na fóre povedal, že aby som zavrel hubu.

Ani len vo sne ma to nenapadlo, ze by islo zrovna o toto nemenovane forum

Ak by sa to stalo, tak s tym moderatorom, by som velmi rychlo vybehol :)

Zverejnené

Axel, moderuje niekto modetorov?

Tiez si myslim ze cim menej sa do toho vrta tym viac diskuterov bude.

Zverejnené

Ja si pri moderovaní všímam iba to, či sa neporušujú pravidlá 4.x a prekáža mi keď niekto spojí novú tému ku staršej (niekedy sa to hodí, ale väčšinou nie, to je na dlhšiu diskusiu).

Poriadok na Fóre musí byť, aj za cenu že si moderátor niekoho znepriatelí. Ak sa nebude moderovať tak to bude vyzerať ako v krčme a ak by sa to zvrhlo do tohto štádia, tak game vie, že na 100% by som Fórum definitívne vypol (ďaleko k tomu nebolo), čo sa už na iných fórach par krát stalo. Pokým to však bude mať úroveň, tak nie je žiadny dôvod niečo rušiť alebo zamykať. Výrazne závisí od osadenstva.

Pokladám za prirodzené, keď sa v citlivých témach vyskytne flame-war, vtedy je dôležité aby to nepreskočilo do osobných urážiek alebo vyhrážania. Môže niekto povedať, že napr. nemá rád cigánov lebo robia bordel, čo môže byť pravda, ale môže mať oponenta, že to neplatí pre všetkých čo tiež môže byť pravda. Keď diskusia skĺzne do takej úrovne, ako som to videl na jednom fóre, že (zhruba citujem): "Ja by som tých skur... cigánov nahádzal do plynových komôr", tak to už je hrubé porušenie pravidiel, ktoré sa ihneď trestá. Všeobecne nevadí ani ostrá výmena názorov, ale keď nastane stav, že diskutujúci sa oslovujú napr. ako "Ty " a pod., tak to je tiež hrubé porušenie pravidiel. Samozrejme niekedy je ťažké rozlíšiť čo je ešte v norme a čo nie. Výhodou tohto Fóra je, že vekový priemer je trochu vyšší ako na iných (nie všetkých) fórach a na úrovni diskusií to vidieť. Ďalším problémom môže byť latentné provokovanie, viac krát som videl diskusie, kde istý diskutujúci nenápadne, ale očividne provokoval moderátora, aby sa ten k niečomu "uchýlil". A nie vždy sa moderátor dokáže všetkého zdržať.

Myslím že každému Fóru pomôže, keď moderátori sú "externého typu", teda že sa nepoznajú, vtedy členovia fóra majú prirodzený rešpekt k práci dotyčných moderátorov a aj tí moderujú s iných nadhľadom. Ak sa členovia fóra a moderátori poznajú, tak sa moderuje pomerne dosť ťažko, a nastáva situácia podobná Standfordskému experimentu, ktorý v určitej forme raz prebehol aj tu. Čo sa týka mňa, ja prakticky nemoderujem už dosť dlho, Fórum využívam najmä k mojej práci s webovými stránkami a pod.

Zverejnené

Co sa tej externosti tyka, skor ci neskor sa ludia spoznaju, tomu sa neda zabranit.

Okrem toho, tak ako medzi clenmi, tak aj medzi moderatormi prebieha prirodzena, samovolna selekcia. Na moderatora su kladene vyssie poziadavky, ako na bezneho clena, je pod vacsim tlakom a tak sa stane, ze ti "slabsi" to nakoniec neustoja.

Jednoznacne je vyhodou, ked je moderator vyzretejsi po osobnostnej stranke.

Moderovanie moderatorov je niekedy potrebne, inokedy zase dokazu moderatori existovat uplne autonomne. Je to pripad od pripadu a zalezi od toho, aka moderatorska "smecka" je prave pokope. Idealny stav je, ked admin nemusi do ich prace vobec zasahovat.

Zverejnené

Idealny stav je, ked admin nemusi do ich prace vobec zasahovat.

Toľkokrát som si to želal!

Dúfam, že raz to tak bude.

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

Co sa tej externosti tyka, skor ci neskor sa ludia spoznaju, tomu sa neda zabranit.

S týmto nesúhlasím.

Moderujem viaceré fóra súčasne, niektoré z nich sú zahraničné a s užívateľmi sa osobne nepoznám. (Až na dve-tri dôkladne zvážené výnimky.)

Na moderatora su kladene vyssie poziadavky, ako na bezneho clena, je pod vacsim tlakom a tak sa stane, ze ti "slabsi" to nakoniec neustoja.

Pravda, ale nezabúdajme, že sa pohybujeme vo virtuálnom priestore.

Každý z nás navštevuje stránky, ktoré považuje za prínosné, no kvalita stránok sa neustále mení a nie vždy je to zmena k lepšiemu.

Niektorí to možno "neustoja", ďalším zase nesadne prístup administrátorov; iní možno hľadajú priestor, ktorý ponúka väčšiu slobodu prejavu, alebo hoci len komunitu s priateľskejším a optimistickejším prístupom.

Jednoznacne je vyhodou, ked je moderator vyzretejsi po osobnostnej stranke.

Áno, iste je to výhodné.

Ako už spomenul Axel, mnohé fóra sú moderované žiakmi základných, alebo stredných škôl.

Vyzerá to potom ako vojnová zóna, nie ako diskusné fórum.

Pozor ale, problémom je aj to, ak je moderátor po osobnostnej stránke prezretý. :)

Takí ľudia sa nedokážu zbaviť dlhoročných návykov z civilného zamestnania a prenášajú ich na fórum, kde je potrebný najmä nadhľad a otvorený pohľad na vec. Ak sa moderátorom stane, povedzme, dlhoročný byrokrat so zapareným zadkom, navyknutý používať pri práci intrigy či posmešky, je to skôr na škodu.

Zverejnené

Niektorí to možno "neustoja", ďalším zase nesadne prístup administrátorov; iní možno hľadajú priestor, ktorý ponúka väčšiu slobodu prejavu, alebo hoci len komunitu s priateľskejším a optimistickejším prístupom.

Netreba zabúdať ani na to, že medzi členmi sú aj takí, čo cielene provokujú moderátorov alebo adminov a keď si taký moderátor alebo admin povie DOSŤ tak potom lietajú warny a bany a podobne. Potom sa "poškodení" začnú oháňať nedostatkom demokracie a podobnými žvástami. Dávnejšie som na lamer.cz našiel jeden citát, ktorý sa sem celkom hodí a presne vystihuje podstatu celého problému:

• <Provokatér> Koukám že se tu nic nezměnilo a vše je při starym... pořád starý "dobrý" nedemokratický forum
  • <Normálny člen fóra> V čem ti připadá "nedemokratický"? Že se tady netrpí dementní témata jako máš ty?
  • <Moderátor/Administrátor> Když se v samoobsluze vyseru uprostřed regálů, nemá to s demokracií nic společnýho, je to neslušné, protože to není moje samoobsluha a majitel mne tam uvítal za účelem nákupu zboží, nikoliv kvůli kálení. To samé platí i zde na fóru. Pokud chceš srát mezi regály, pořiď si vlastní samoobsluhu...

Samozrejme najideálnejšia situácia nastáva vtedy keď fórum netreba moderovať, myslím že toto Fórum medzi ne trochu patrí, problémy bývajú občas iba s novými členmi keď si neprečítajú pravidlá a zakladajú témy o všelijakých powermanageroch a pod. Častokrát sú rôzne drobné porušenia prehliadané, ak by sa moderovanie malo striktne dodržiavať pri každom príspevku, tak polovica fóra by už mala bany. To však platí takmer všade. Ja osobne som dosť takých porušení nachal plávať (ak mám dobrú náladu), s výnimkou porušenia niektorých bodov pravidiel 4.x, tam sa nekompromisne moderuje.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Uvažujem nad výrazným obmedzením alebo uzamknutím tém s problematickým obsahom, pri ktorých je vysoká pravdepodobnosť konfliktov. Týka sa to tém o cigánoch, moslimoch, príp. náboženstiev atakďalej.

Zamykat je predcasne, existuju nastroje, ktore zamknutiu predchadzaju /editovanie, mazanie prispevkov/. V spomenutych temach nevidim ako problem "vysoku pravdepodobnost konfliktov", ale prispevky pohybujuce sa na hrane zakona. Inak by bola hlavnym aspirantom na zamknutie tato tema <_<

Zverejnené

táto téma sa mi nezdá byť ašpirantom, nie sú tu osočovania národov, rás, mimoriadne osobné konflikty, maximálne tak vlastné názory, ale aj tak a v prvom rade je to téma o témach, pri ktorých sme sa myslím tak všeobecne zhodli, že bez nich by bolo fórum chudobnejšie, a ako tu odznelo naposledy, nejaké mimoriadne moderovania si nevyžaduje ani kvôli háklivejším témam, len zriedkavo. vymieňanie názorov sa deje pomerne slušnou formou, čo sa od dospelých vzdelaných ľudí aj očakáva, aj deje a kontroverzné a v spoločnosti háklivé témy vyvolávajú kdekoľvek debaty s rôznymi názormi, a kdekoľvek inde s omnoho ráznejšími názormi.

• Pridať bod 1
Zverejnené

prispevky pohybujuce sa na hrane zakona. Inak by bola hlavnym aspirantom na zamknutie tato tema <_<

Kvôli čomu konkrétne?
Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov