Skočiť na obsah

Sedem smrteľných hriechov

Odporúčané príspevky

Zverejnené

myslim, ze myslia desatoro, cize ak, tak v biblii tie hriechy su.. ale potom by znamenalo, ze obzerstvo je horsie ako vrazda..

Zverejnené

Dobre - desatoro to su prikazania. Mozeme povedat, ze porusenie prikazani je hriechom. Ale smrtelny hriech, kapitalny hriech, to je nieco ine - tieto boli v znamej forme definovane ovela neskor.

Takze ked je tema 7 SMRTELNYCH HRIECHOV, tak sa mysli 7 smrtelnych/kapitalnych hriechov a nie porusenie prikazani :)

Zverejnené

je v tom kus gulas a mozno len ja neviem, ako to naozaj je napisane... smrtelne hriechy su taka novela desatora.. len to nemozu dat do biblie, lebo sa boja zatratenia..

Ja dosvedčujem každému, kto počúva prorocké slová tejto knihy, Keby niekto k tomu niečo pridal, tomu Boh pridá rany opísané v tejto knihe.

Zj 22:18

Zverejnené

myslim, ze ten povodny vyklad je o tom, ze ta Boh potresta, nie "ludska spravodlivost"......, a s tym mam dost problem. Ze nebudem zit vecne ma netrapi, lebo ja budem...:). Stve ma len to, ako sa zbavit tych hriechov, co som napachal. Ale ked ich dostatocne olutujem, aj to mi nejako prejde...:)

Zverejnené

http://www.gotquesti...h-hriechov.html

Je však myšlienka siedmych smrteľných hriechov biblická? Áno a nie. Príslovia 6:16-19 vyhlasujú, že „Šesť vecí nenávidí Hospodin a sedem je pre Neho ohavnosťou: 1) pyšné oči, 2) lživý jazyk a 3) ruky prelievajúce nevinnú krv, 4) srdce, čo zákerné zámery snuje, 5) nohy, čo chvatne bežia k zlému, 6) falošného svedka, ktorý sipí lož, a 7) toho, kto rozsieva nesvár medzi bratmi.“. Avšak tento zoznam nie je to, čo ľudia vnímajú ako sedem smrteľných hriechov.

Neskôr v 6. storočí boli vymenované v rovnakom poradí a to pápežom Gregorom I. Veľkým. Toto je sedem smrteľných hriechov: pýcha, lakomstvo, závisť, hnev, smilstvo, obžerstvo a lenivosť. Aj keď sa nedá poprieť, že tieto veci sú hriechmi, nikdy nie sú v Biblii pomenované, ako „sedem smrteľných hriechov“. Tradičný zoznam siedmych smrteľných hriechov môže poslúžiť ako dobrý spôsob na roztriedenie mnohých rozličných hriechov, čo existujú. Takmer každý hriech by mohol byť vložený pod jednu z týchto siedmych kategórii. No napriek tomu si musíme uvedomiť, že týchto sedem hriechov nie je o nič viac smrteľných, ako je akýkoľvek iný hriech. Každý hriech končí smrťou (Rímskym 6:23). Sláva buď Bohu, že skrze Ježiša Krista, všetky hriechy, vrátane „siedmych smrteľných hriechov“, nám môžu byť odpustené (Matúš 26:28; Skutky 10:43; Efezským 1:7).

"sedmička" je vlastne zoznamom "vášní" pre "slasť", ktoré majú schopnosť rásť, až nakoniec nezostane miesto pre nič iné, ani pre vlastný život..

Epikúros považoval slasť pochádzajúcu z "fyzična" za dobrú, ale tvrdil že vďaka nestriedmosti, sa môže premeniť na čisté utrpenie

pretože citlivosť k "rozkoši" - "príjemnému podráždeniu" klesá s každou "dávkou", žiada si dosiahnutie uspokojenia čoraz silnejšiu "porciu"

ako sa to končí, snáď vieme všetci

veľmi temnou víziou, nestriedmosti dotiahnutej ad absurdom, sú "Hellraiser" od Clive Barkera, hlavný "hrdinovia" hľadali "rozkoš" tak dlho, až jediným popudom ktorý boli schopní vnímať, sa stala bolesť, ktorú vášnivo prijímali sami, aj ju vášnivo rozdávali iným

post-624-0-50903900-1320425366.jpg

nemusíte povedať, že sú "bezprostredne smrteľné", ale každý kto im prepadne, si skracuje život

Zverejnené

Ze nebudem zit vecne ma netrapi, lebo ja budem... :). Stve ma len to, ako sa zbavit tych hriechov, co som napachal.

ak budes zit vecne, tak ti to moze byt jedno.... B)
Zverejnené

pink.. tí čo chcú žiť večne, a nezbavia sa predtým slabostí, dopadnú jedine takto:

post-624-0-22052300-1320430390.jpg

Zverejnené

pink.. tí čo chcú žiť večne, a nezbavia sa predtým slabostí, dopadnú jedine takto:

a ty to odkial vies?
Zverejnené

to čo znamená ?

ten " priliehavý " obrázok dokladuje čo, okrem fantázie maskérov a režiséra pre nejaký hollywoodsky výmysel ?

prečo si to myslíš, alamo ?

téma je Sedem smrteľných hriechov, nie fantázia tvorcov filmových efektov.

Zverejnené

je to "pekná" a priliehavá "alegória", toho čo potencionálne z človeka zostane, ak má možnosť "zdokonaľovať" sa v "hriechu", na "večné veky, a nikdy inak"

Zverejnené

nie je ani pekná, ani priliehavá, a alegória ... keby si sem hodil Boschovo Peklo, je to viac alegória, a aj by nás to kultúrne viac povznieslo.

nedokazuje to nič ani o hriechu, ani o Siedmych smrteľných hriechoch, nehovorí o nich, ani o možnej odplate, ani o ničom podobnom.

len o tvojich možných predstavách, čohosi, ktoré kopírujú predstavy o čomsi nejakého štúdia pri výrobe filmov. to je všetko.

Zverejnené

hm.. čo myslíš, ako pôsobilo Boschovo Peklo, na súčasníkov autora?

rozhodne sa im nezdalo pekné, a rozhodne sa pri pohľade naň necítili povznesení, pretože oni v peklo skutočne verili

skutočne verili tomu, že ak podľahnú "hriechu" ten ich strávi, a do pekla sa dostanú

cítili sa rovnako ako ty, pri pohľade na ten "hollywoodsky" obrázok

ja len tvrdím, že ak sa človek, jedného dňa dopracuje k nejakej verzii nesmrteľnosti, a vstúpi do nej nepripravený

a "neočistený od túžby po hriechu", tak si vytvorí veľmi skutočnú "materialistickú" a "pozemskú" verziu "pekla"

Zverejnené

ak budes zit vecne, tak ti to moze byt jedno.... B)

ale lepsie by bolo zit vecne s cistym stitom... :)

alamo, tebe ten mozog prapodivne pracuje..., ale to je OK, vsetci sme rozni...:)

Zverejnené

hm.. čo myslíš, ako pôsobilo Boschovo Peklo, na súčasníkov autora?

rozhodne sa im nezdalo pekné, a rozhodne sa pri pohľade naň necítili povznesení, pretože oni v peklo skutočne verili

skutočne verili tomu, že ak podľahnú "hriechu" ten ich strávi, a do pekla sa dostanú

cítili sa rovnako ako ty, pri pohľade na ten "hollywoodsky" obrázok

ja len tvrdím, že ak sa človek, jedného dňa dopracuje k nejakej verzii nesmrteľnosti, a vstúpi do nej nepripravený

a "neočistený od túžby po hriechu", tak si vytvorí veľmi skutočnú "materialistickú" a "pozemskú" verziu "pekla"

je to podivuhodné, ale aj v Boschovej dobe nie všetci súčasníci brali jeho Peklo ako peklo, ale na strašenie dobrého ľudu stačili aj duchárske historky, zaberali viac, ako zobrazenia a popisy pekla, ľudia hrešili a páchali sedem smrteľných hriechov a stovky hrieškov rovnako v každej dobe.

u Boscha v jeho oltárnom triptychu bolo aspoň jasné, že mu ide o nebo-peklo, pričom už jeho súčasníci a kritici uznávali, že jeho peklo je ďaleko lepšie než Nebo

iste sa niekto cítil aj nedobre, alebo prestal páchať Obžerstvo, ale Sedem smrteľných hriechov sa tiahne starou Bibliou a je témou dodnes, nič sa nezmenilo, človek ich rád pácha naďalej ...

ak je to "ty", teda "ja", ja sa pri pohľade na ten obrázok z filmu necítim nijako, maskéri už musia siahať hodne hlboko, aby ešte šokovali ľudí.

stále ten maskérsky počin nemá súvis, nedokazuje nič o Siedmych smrteľných hriechoch.

Zverejnené

hm.. tak to už neviem, ako to zobrať

ak sa niekomu, venovanie sa ničeniu, a sebazničeniu zdá zábavnejšie

ako venovanie sa niečomu skutočne tvorivému

už jeho súčasníci a kritici uznávali, že jeho peklo je ďaleko lepšie než Nebo

ak je to "ty", teda "ja", ja sa pri pohľade na ten obrázok z filmu necítim nijako, maskéri už musia siahať hodne hlboko, aby ešte šokovali ľudí.

stále ten maskérsky počin nemá súvis, nedokazuje nič o Siedmych smrteľných hriechoch.

aha.. otupelosť.. zníženie prahu citlivosti

žiadajúce si čosi silnejšie

:devil:

"nech sa dostane každému, podľa jeho viery"

Zverejnené

to sú dve rozdielne veci : )

dielo Hieronyma Boscha si niekto objednal, pretože to bol umelec, a chrámy sa v jeho časoch zdobili adekvátnymi triptychmi.

Hieronymus bol jedinečný umelec, ako bolo jedinečný Dante a jeho peklo.

anjelské chóry sú menej lákavé ako zobrazenie pekla, vždy lákalo viac, a strašilo viac, priťahuje pohľad ako rana, niečo na spôsob klasickej človečej vlastnosti " nechcem tam pozerať, ale musím "

napriek tomu ľudia hrešili a hrešia a páchajú smrteľné hriechy ... aj v mene boha.

tá fotka z nakrúcania nehovorí nič o Siedmych smrteľných hriechoch, ani odplate za ne, ani viere v nebo peklo, len o majstrovstve maskérov v nejakom štúdiu.

to s tým má pramálo spoločné, prah citlivosti človeka pri dnešných filmoch a majstrovstve animátorov a maskérov je podružný.

v pohode môže byť pohľad nepríjemný, nechutný, niekto tie masky zbožňuje, niekto ich neznáša a nemusí ich pozerať, ale je každému vrátane prváka v škole jasné, že sú to masky vo filme ...

stále to nemá nič spoločné so Siedmymi smrteľnými hriechmi z témy.

Zverejnené

keď si to už spomenula..

o čom asi myslíš, že "tie anjelské chóry", budú asi tak "spievať"?

bude to len také nudné, bezobsažné "tralalala" na večnosť, alebo "a raz - a dva - a tri - a štyri, a povstaň nový veľký tresk, nové neuveriteľné bytie, aké tu ešte nebolo!!!"?

myslím si že väčšina ľudí, má o "anjelských chóroch", fakt nesprávnu predstavu ;)

Zverejnené

dobre by bolo pozrieť si knihu o umení a Boschovu predstavu Neba a Pekla, možno sa ti ujasní, prečo je predstava o nebi pre generácie ľudí menej vzrušujúca než vidina a predstavy a zobrazenia pekla.

/ Bosch je na to jeden z najlepších, priam popisných príkladov. /

nikto nevie, o čom budú anjelské chóry, ani peklo ani nebo, všetko sú to osobné predstavy, od Zjavení sv. Jána po najrôznorodejšie umelecké zobrazenia aj v povedomí človeka.

ty to vieš ? : )

aj Boschov triptych bol objednaný ako namaľovaná predstava.

predstava/ predstavy sú aj anjelské chóry, možno gregoriánske chorály, možno anjelské trúby, možno pop, možno rockenroll, možno Čajkovskij a možno Bach, možno v tom je nebo nebeské, že každému podľa dobrého srdiečka. hm ? : )

téma je Sedem smrteľných hriechov .

• Pridať bod 1
Zverejnené

Ved sa neplas. Staci si najst pozitivnejsie ladenu mytologiu a vyjde ti to ovela prijemnejsie. :)

Ergo - vsetci su tu uplne vyklepani z krestanskej predstavy pekla a hriechov. Kua, preco? Je to len historicky a politicky fakt, ze region, kde sa narodili neovladol niekto s inym nabozenstvom a inou predstavou pekla. Alebo podsvetia. Takze je lepsie si nerobit zbytocny stres dopredu, ked nevieme, ako sa veci naozaj maju.

Clovek moze zit cely zivot ako asketa - a ako na jed po smrti zisti, ze najvyssi bohovia by ocenili, ak by sekerou rozmasiroval zopar hnusnych existencii. A ako nudny asketa bude sluzit ako palivo pod kotlom, kde sa bude varit pivo pre bojovnikov. Alebo nieco na ten sposob. :)

• Pred 4 rokmi...
Zverejnené

proste - preco oznacujes niektore hriechy za smrtelne? Co znamena ta smrtelnost hriechu?

Podľa mňa by sa odpoveď na takúto otázku mala hľadať skôr v súvislosti s tzv Apokalypsou, Zjavením Jána, s pojmom druhej smrti, teda išlo by skôr nie o smrť v pozemskom živote, ale skôr o smrť (seba)vedomia po telesnej smrti, v duchovných svetoch.

Zj 21,8
Ale bojazlivým a neverným a ohavným a vrahom a smilníkom a čarodejníkom a modlárom a všetkým lhárom bude ich diel v jazere, ktoré horí ohňom a sírou, čo je druhá smrť.
Zverejnené

hm. tých sedem prastarých pôvodných smrteľných hriechov ... tu sú:

- Hnev
- Lakomstvo
- Lenivosť
- Obžerstvo
- Pýcha
- Smilstvo
- Závisť

je tak hutných, tak vystihujúcich človeka a tak starých, ako človek sám.

reálne je možné skutočne do každého z nich umrieť z tomto živote, fyzicky.

a reálne otravujú dušu, /nech už je dušou čokoľvek - zaoberá sa tým inde téma Duša/ a reálne rozrušujú integritu človeka ... vlastne sú skutočne smrteľné.
aj prvoplánovo.

Apoklaypsa, zjavenie Jána, videnia v druhej časti Apokalypsy sú natoľko symbolické, zmätené a mätúce vidiny, a majú toľko výkladov, že sú vlastne aj kresťanstvom a katolíckou cirkvou prijímané len z časti, aj tam len ako symboly, že akékoľvek odvolanie sa na Jánove vidiny je podľa všetkého len symbol sám osebe ...

v prípade siedmych smrteľných hriechov a smrti duše to vysvetlenie vskutku môže pôsobiť ako konečná smrť. aj bez druhej smrti. natoľko otrávená rozrušená celistvosť duše, že končí konečnou smrťou.  (keď teda duša skutočne je schopná prežiť telo)

aj bez Jánovho pekla s síry a bez jazera s plameňmi.

Zverejnené

Súhlasím s tým, že tie hriechy môžu viesť k fyzickej smrti, ak sa duševno tak somatizuje.

No pravdou je, že veľa ľudí s takými hriechmi žije veselo ďalej do vysokého veku.

Takže cirkev by riskovala veľkú nedôveru až výsmech, keď ľudia zisťujú, že smrteľné hriechy nie sú až tak smrteľné.

Ten druhý argument o duševnej integrite je preto zaujímavejší, ale rovnako ako v prvom prípade ľahko spochybniteľný až vyvrátiteľný pre bežný fyzický život. Je veľa ľudí s takými hriechmi, ktorí sú duševne kompletní a integrovaní od narodenia až po smrť.

Takže tak či onak, ak niekto tvrdí, že tie hriechy sú smrteľné, mňa osobne to odkazuje na úplne inú smrť, než je normálna smrť.

Pretože normálna smrť je istota pre každého z nás, jedno či hreší alebo nie. Navyše, upaľovaním kacírov a bosoriek cirkev sledovala z jej hľadiska pozitívne ciele - spálením hriešneho tela oslobodiť dušu. Čiže normálna smrť nie je ničím, čím by niekto v stredoveku ľudí mohol strašiť. Rytierstvo v tej dobe navyše pokladalo udatnú smrť za správny a skvelý čin. Posmrtný život v raji bol prioritou kresťanov.

Takže ak v takejto nálade niekto ide hroziť smrťou, tak mi príde logické, že hrozí horšou smrťou, než je fyzická smrt - smrťou duše pre posmrtný život. Že hrozí neúčasťou na živote v raji, hrozí zatratením, smrťou voči večnému životu.

Zverejnené

hm. tých sedem prastarých pôvodných smrteľných hriechov ... tu sú:

Game, čo myslíš pod slovným spojením "prastarých pôvodných"?

Zverejnené

áno - v tomto konkrétnom prípade som použila to slovné spojenie výsostne len kvôli tomu,

že som zoznam tých siedmych "smrteľných hriechov" nalinkovala z prvého, zakladajúceho príspevku tejto témy,

kde sú vymenované aj "nové smrteľné hriechy"

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov