Skočiť na obsah

Sedem smrteľných hriechov

Odporúčané príspevky

Zverejnené

nebude to tým, že otroctvo je v biblii celkom legálna vec, kdekoho predávajú do otroctva a berú za otroka, kým s neviestkami a sexom je tam trochu problém ?

Zverejnené

cele je to dake divne, myslim, ze to nie je oficialny text /ak taky vobec existuje/... skor to novy cas prelozil do zrozumitelnej reci pre siroke masy svojich citatelov...

Zverejnené

divne veru, pripada mi to rovnaka zlatanina, ako moralny kodex budovatela komunizmu

veci povytrhane z konteztu a nahadzane bez ladu a skladu

Zverejnené

divne veru, pripada mi to rovnaka zlatanina, ako moralny kodex budovatela komunizmu

veci povytrhane z konteztu a nahadzane bez ladu a skladu

jo, toto - "V honbe za ziskom bohatnúť na chudobných." je urcite vytrhnute z ucebnice politickej ekonomie... :)

a toto - "Rozhadzovanie peňazí na luxusný tovar" z ficovho prejavu, ktory mu naskriabal sudruh machala...

hm, ked to tak po sebe citam, tak sa mi straca rozdiel medzi ucebnicou a prejavom... :lol: :)

Zverejnené

vsak prave, aj stylisticky je to uplny gulas, ked chce niekto pisat urcitu normu, co pravdepodobne aj toto tu ma ambiciu byt, tak si zvoli rovnaky stylisticky styl, takto to je len subor viet, ktore vyzeraju skor ako copy/paste z roznych zdrojov

Zverejnené

lopatova verzia:

Nových sedem smrteľných hriechov:

- Zásahy do ľudských génov. Klonovanie zvieracích génov je naproti tomu dovolené.

- Prostitúcia je porušenie základných ľudských práv a tým pádom smrteľný hriech.

- Znečisťovanie životného prostredia, najmä vypúšťanie jedov do prírody.

- Obchod s drogami, ako aj ich užívanie by sa v budúcnosti malo stať smrteľným hriechom.

- Zneužívanie detí a mladistvých.

- V honbe za ziskom bohatnúť na chudobných.

- Rozhadzovanie peňazí na luxusný tovar

verzia, ku ktorej som sa dostala ja:

Medzi sedem moderných smrteľných hriechov 21. storočia podľa Vatikánu patrí:

1) obchod s drogami, ich distribúcia a užívanie

2) znečisťovanie životného prostredia

3) genetická modifikácia

4) vedecké experimentovanie na ľuďoch v rozpore s etikou

5) nenásytnosť po peniazoch a život v nadmernom bohatstve

6) správanie vedúce k sociálnej nespravodlivosti

7) zapríčiňovanie chudoby

Katolícka cirkev sa zhodla na tom, že moderná doba prináša nové pokušenia, ktorým treba čeliť a vyzvala katolíkov celého sveta, aby si boli vedomí "nových" hriechov, ktoré sa objavujú ako "následok nezastaviteľného procesu globalizácie" a spôsobujú veľké environmentálne a morálne škody.

zatial overitelny priamy zdroj nemam, poskytujem iba to, k comu som sa dopracovala... myslim, ze je rozdiel v tom, ako sa to poda....

Zverejnené

pink v podstate to ide do prdele, a verzia pink jej realizovanie je toho plny priklad.

Zverejnené

slimak,

pink v podstate to ide do prdele, a verzia pink jej realizovanie je toho plny priklad.

môžeš prosím bližšie objasniť, čo si týmto príspevkom myslel ?

pink,

tá lopatova verzia je preklad do reči čitateľov nového času, tá tvoja vyzerá oficiálnejšie, ale v podstate hovorí to isté : )

skúšam nájsť niečo oficiálne, zatiaľ bez úspechu, podstata tých dvoch verzií je rovnaká

Zverejnené

1) obchod s drogami, ich distribúcia a užívanie

2) znečisťovanie životného prostredia

3) genetická modifikácia

4) vedecké experimentovanie na ľuďoch v rozpore s etikou

5) nenásytnosť po peniazoch a život v nadmernom bohatstve

6) správanie vedúce k sociálnej nespravodlivosti

7) zapríčiňovanie chudoby

Ako to vidim ja.

1. na vzostupe a dlhodobo, a preco aj nie(prinasa to prachy a ine bonusy), niekto tomu brani?

3,4 neviem sa ktomu vyjadrit, darkman co namietal je podla mna rozumne, ale kym sa ktomu dostaneme, ze si organy budeme vediet vyrobit, vsak sa aj ukradnut daju, kosovo, lybia ci pre mna nezname ine krajiny?

2. som nechtiac preskocil, ale nemam informacie ze by sa tato oblast zlepsovala

5. mas aktualnu a vzdy bude bud to budeme vidiet alebo nie ale toho sa nezbavis

6. tomuto nerozumiem. nerozumiem co je to socialna spravedlnost

7. suvisi s 5.

Zverejnené

voci tejto novej verzii nemam vobec ziadne namietky a je to uz podstatne jasnejsie

teda aspon pre mna :lol:

Zverejnené

Zaujal ma posledny smrtelny hriech - zapricinovanie chudoby...to by som potrebovala blizsie vysvetlit,ale od samotnej cirkvi,ako to oni myslia a vidia. Znie to dost hm,ani nemam na to ten spravny vyraz,pomozte mi..

Zverejnené

tu je vyjadrenie tlacovej kancelarie KBS, ktore prinasa trochu iny pohlad

http://tkkbs.sk/view...nku=20080313009

Nové úchylky, staré hriechy

„Cirkev nevyhlásila sedem nových hlavných hriechov. Cirkev upozorňuje, že existujú nové špeciálne ľudské úchylky, ktoré nie sú zahrnuté v definícii siedmich hlavných hriechov,“ hovorí Baláž. „Sú to veľmi ťažké stavy ľudstva, ale sedem hlavných hriechov zostáva. Keď ich dobre rozoberieme, prídeme na to, že každý jeden z nových spadá do predošlých ťažkých hriechov. Je to len lacné pomenovanie toho, čo je dávno v cirkvi definované.“

VIDEO - Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Ján Kováčik o hlavných hriechoch

Medzi sedem hriechov 21. storočia zaradila cirkev napríklad nenásytnosť po peniazoch. Kováčik však tvrdí, že bohatstvo samo osebe nie je hriechom. Hriechom sa stáva, až keď ho ľudia využívajú len na egoistické potreby.

Arcibiskup Alojz Tkáč hovorí, že homosexualita sa stáva hriechom, až keď sa ľudia prestanú riadiť prikázaním Nezosmilníš!

http://www.sme.sk/c/...y-su-stare.html

takze, ako som predpokladal, ti co uz vyrazili lyncovat papeza, sa uponahlali :lol:

Zverejnené

Tak som si to,Elfant precitala, a ten predstavitel cirkvi sa v podstate vratil k povodnym smrtelnym hriechom,ako na konci uvadza. Vazne mi je to trochu pritiahnute za vlasy,ked sa "vymyslaju nove hriechy" ved povodne sa celkom presne aplikuju aj na dnesnu dobu. A to uz sa opakujem,pardon :lol:

Zverejnené

v tom vyjadreni KBS (prvy link) je to jasne napisane, nie je to novych sedem smrtelnych hriechov, len upresnenie (doplnenie) tych stavajucich

logiku v tom vidim taku, ze ak sa v spolocnosti objavi nieco take, co stavajuce normy nezahrnuju, tak sa tam len doplnia, prepisovanie desatora to ale neznamena, preto to cele vyzeralo tak divne a zmatene

tu je popisana geneza celej tej kacice http://www.postoy.sk/node/1325 je otazne, kto spravil chybu v informovani, ale je to asi jasne, ze to bola dezinformacia a ani samotna problematika a nazory na nu, nie su jednotne ani v cirkevnych kruhoch

Zverejnené

Ani po precitani tejto temy som celkom nepochopila, preco je tam ta cast s prostituciou... A inak to cele povazujem za dost potiahnute za vlasy. Boli tam menovane akurat vseobecne nemoralne veci, o ktorych uz i tak kazdy vie a nic s tym nemoze robit. Tradicne smrtelne hriechy sa mi viac pozdavaju, samo o sebe je to fascinujuca tema na pokec, akurat ze sa vrha inym smerom. :lol:

Mojim osobnym najhorsim hriechom je hrdost... To len tak mimochodom.

• Pridať bod 1
Zverejnené

no pretože prostitúcia tak krásne vždy pritiahne pozornosť, nikto sa nezaoberal alebo len minimálne inými

podružnými smrteľnými hriechmi, prostitúcia stačila na pár dní debaty : )

ináč hrdosť môže byť hriech, ale nie smrteľný. to je možno zlá či dobrá vlastnosť, o tom je tu kdesi téma, pohľadám ju potom.

tu je : Naše vlastnosti

Zverejnené

Tak ktoré hriechy sa vám páčia viac tie prvotné alebo tieto " novelizované " ? A ktorému z nich holdujete :)

A zabudol som sa k tomu vyjadriť, takže - tie prvotné sa mi páčia viacej, tie "novelizované" sú ako keby len upozornením na demoralizáciu sveta, takže tak.

A ktorému z nich "holdujem"? - Závisť! Ale nie materiálna, ani kariérna!!! Závidím ľuďom šťastie a lásku... :lol:

Zverejnené

k tym hriechom som si dnes nasiel peknu info...pokrytecky vatikan ako jediny v EU povoluje sex uz od 12tich rokov :lol:

Zverejnené

A to je nejaké novodobé povolenie alebo sa zachovalo zo 7-8 storočia? V dávnej minulosti bolo úplne bežné, keď ženy alebo skôr dievčatá rodili v pubertálnom veku. Ľudia sa dožívali podstatne menej rokov a bolo treba zachovať ľudský rod. Keby ženy v minulosti rodili tak neskoro ako dnešné "celebrity", teda v 40-tke, tak by sme kompletne vymreli behom jednej-dvoch generácií.

Zverejnené

vsak sa podel a daj zdroj, nebud taky sebec Obrázok

BTW Julia mala 13 rokov, tak sa necudujem ze je tam vekova hranica nizsia ... aj ked by ma zaujimalo kolko mladistvych dievcat ma obcianstvo Vatikanu Obrázok

mimochodom, neprebral Vatikan legislativu Talianska nahodou ?

ale teraz vazne, aj ked ten prispevok si to ani velmi nezasluzi

hranica 12 rokov bola aj v legislative Talianska, ktore to neskor novelizovalo a hranizu zvysilo, Vatikan uz nie a predpokladam ze dovodom bola neaktualnost tohto zakona

inak, aj na nasom uzemi neboli este stale formalne zrusene niektore nariadenie z monarchie a tym padom platia stale

Nokia kraca v lopatovych slapajach Obrázok

Vatican State

There is an equal age of consent set at 12 years of age in Art. 331 (1)[citation needed] . When there is a relationship of dependence (like teacher/student, etc.) the age of consent is 15 years in Art. 331 (2)[24]

The criminal law was introduced 1929 and was the same law as the Codice Penale in Italy on 8 June 1929. Because of the death penalty, reintroduced in 1926 in Italy, the reference point was changed in 1969 to 31 December 1924, but this has no effect on the age of consent laws. The age of consent in the Codice Penale from Italy was changed in 1930, but this no longer had any effect on Vatican City. Vatican law provides that criminal suspects arrested in Vatican City are to be tried under Vatican law in Italian courts, while those who escape to Italy before their arrest are to be tried under Italian law, even if their alleged crime occurred on Vatican territory.[24]

http://en.wikipedia....ican_State

BTW odkedy je Vatikan clenom EU, nieco mi uniklo ?

Zverejnené

elfant bol by som rad ak by si ma neurazal

nasiel som to ako pikosku...a je jedno z akeho roku to nariadenie plati, ked sa dokazu do novych veci "obut" nech si najprv upracu u seba...

Zverejnené

neurazam ta, ale takyto bulvar by som od teba necakal

mohol si kludne radsej vytiahnut ze boli casy ked vo Vatikane boli zriadene aj nevestince, Obrázok

argumentovat tym, ze maju najnizsiu vekovu hranicu na sex je jedna vec a nespomenut, ze vo Vatikane platia aj cirkevne zakony, ktore hovoria jasne v tejto veci, je vec druha

Vatikan je cirkevny stat a ma dvojitu legislativu ... to si ale v tej pikoske nespomenul :lol:

Spanielsko ma napriklad vekovu hranicu 13 rokov

Zverejnené

o spanieloch viem...

vatikan ma dvojitu legislativu, ale uplne zbytocnu...ako vravim, ked sa obuvaju do vsetkeho okolo, nech maju najprv u seba 100% poriadok...co nemaju...

Zverejnené

ked vies, preco si ich nespomenul ? Inkvizicia vznikla tam Obrázok bol by to este lepsi argument

ci je zbytocna, alebo nie, je na diskusiu, jednak je to zalezitost tradicii a okrem toho, tazko budes sudit porusenie dogmy svetskou legislativou a naopak, aspon si to neviem nejako v praxi predstavit

okrem toho, aj ked je to relikt, JUDr je v preklade doktor obojeho - utriusque prava, cize svetskeho aj cirkevneho, aj ked v praxi to uz u nas neplati

o tom neporiadku je na samostatnu diskusiu, da sa vytiahnut vselico, aj opravnene, obdobie schizmy je jeden preslap za druhym a aj v sucasnosti je toho dost ... ale argumentovat takymito detinskostami, da sa aj lepsie Obrázok

osobne si mylim, ze chvalabohu ze je cirkevne a svetske pravo oddelene, saria je svetlym prikladom, ako by to mohlo koncit

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov