Skočiť na obsah

Budúcnosť diskusných fór

Sniper

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Zhruba okolo roku 2002 som začal používať internet, od r. 2003 aktívne. Pamätám si, že asi v tej dobe sa začali rozbiehať diskusné fóra (na starom FS2 Fóre a PF som začal zhruba v rovnakej dobe) a veľa ľudí diskutovalo. Diskusné fóra boli veľmi populárne a zažívali boom, takže nebol problém na aktívnych fórach napísať 300-400 alebo aj 1000 príspevkov denne (na FSP bol rekord 29.8.2006 - 317 príspevkov), ale v poslednej dobe (niekoľko mesiacov) si všímam, že na bežných diskusných fórach to viazne (kedysi jedno z najväčších fór - Post fórum - tam to tiež už nie je bohviečo), málo sa diskutuje, témy sú už obkecané a fór je veľmi veľa. Hoci veľa z nich nie je známych, ale aj tak ich je dokopy veľmi veľa. Takže konkurencia a následný odliv užívateľov je častý. V poslednej dobe sú populárne sociálne siete MySpace a najmä Facebook. To ma privádza k myšlienke, že sociálne siete ničia konvenčné diskusné fóra a tie zrejme čaká úpadok. Myslím, že diskusné fóra začínajú byť prežitkom. Staré známe: dávam boľševikovi rok, maximálne dva, platí aj v tomto prípade. Myslíte si, že bežné diskusné fóra majú šancu ešte stále o nejaké dva roky? Nepočítam warez fóra.

Zverejnené

Tak to,ci budu diskusne fora fungovat bude zavisiet len a len na prispievateloch. Ci budu mat zaujem diskutovat. Myslim,ze je este pomerne silna skupinka takych ludi :lol:,verim tomu,ze nic nie je stratene v nenavratne.

Zverejnené

Sociálne siete typu Facebook a My Space sú ešte stále takpovediac novinkou, prežívajú snáď svoj vrchol, ale zrejme aj ten v pomerne krátkom čase pominie. Podľa môjho názoru bude vždy časť ľudí, ktorým viac vyhovuje klasické diskusné fórum ako Facebook a v priebehu dvoch rokov sa situácia môže znovu obrátiť. Iste, tém na fórach je veľa, mnohé sú už pomerne dosť obdiskutované, ale nemyslím, žeby sa vyčerpali úplne, čosi nové sa stále nájde. Ale určite fóram prospeje tiež prísť občas s čímsi novým, čo prípadne zvýši ich príťažlivosť (v tejto chvíli nemám na mysli nič konkrétne).

Zverejnené

No ja som fanusik diskusnych for, asi 4,5 rokov ako som nadabil na PF. Rad si citam ine nazory, podla mna ma ovplyvnili v dobrom zmysle, co bez nich by sa nestalo. Velmi rad citam aj clanky ci blogy, presedim za netom 3,5 hodin denne.

Zrejme tie fora niekomu aj zmenili uplne zivot, nasli si tam zivotnych partnerov, kamaratov. Ja som to nepotreboval. Ale je ix ludi ktorych nazor si precitam v hocijakej teme a v urcitych temach(tie co ma zaujimaju) som vdacny za kazdy nazor, myslienku, reakciu.

takze forum, je pre mna dolezity, socialne siete asi nie. Takze ja ho budem nadalej sledovat.

Inak tie fora boli popularne, lebo predtym ten kontakt nebol, bolo to nieco nove, ale za tych 7,8 rokov sa uz asi vsetko obkecalo(kazdy sa mohol vytarat). Priemerneho ucastnika to bavi asi 1-3 roky a potom sa na to vykasle. A novych uzivatelov nieje tak vela. Upne stary uz nebudu pisat, co by pr. na tomto fore aj pisali, a mladych co sa naucia pisat za rok je 50 000, a ztych co dojde na nejake forum je mozno percento. To sa tyka tych vseobecnych for. Ale nieco podobne je aj na specializovanych - porada tam uz bolo povedane asi vsetko ak pride niekto novy z problemom, tak sa len malokto uz snazi mu poradit, resp. to uz ani necitaju, max. mu poslu linky kde sa to uz preberalo. bA podla prace nasich poslancov danu temu len upgradnu.

Zverejnené

facebook a spol. je boom, netrúfnem si odhadnúť, koľko vydrží, je to novinka, niekomu to vvyhovuje, niekomu menej - je to bláznivé a hravé a chaotické, a iné, to viem z vlastnej skúsenosti a skúsenosti zopár iných ľudí, niekto sa v tom našiel, niekto sa nevie nájsť, rovnako ako kdekoľvek inde ... stať sa fanúšikom parenice sa dá raz, čítať si, čo si myslia o nejakej veci či udalosti iní, je iná vec ... : )

a kde nájdem odpoveď na všeličo, čo potrebujem vedieť, a kde sa tak dobre dá povadiť a vymeniť svoje názory ... názory nikoho iného sa mi ešte vymeniť nepodarilo : )

mnohé témy sú otvorené, ale stále sa nájde niečo nové, okrem toho je občas potreba vytiahnuť niečo zo sladkého spánku a prediskutovať znovu, aj sa to tu deje, to je dobre

nelámala by som palicu nad dobrými diskusnými fórami, ani po dvoch či neviemkoľko rokoch, aj keď sa práve nepíše stodvadsať príspevkov denne, rozhodne tie zaujímavé fóra neumierajú

je to tiež kúsok sociálnej siete, hlavne také fórum ako je fsp, kde funguje všeličo

a samotná komunita, je dobré vidieť, že každý deň sa zídu ľudia, čo sem chodia viacmenej pravidelne ... trochu intímnejší a väčší pocit blízkosti, ako witch píše, stále dosť silná skupinka ľudí, jej výklad snov je pre mňa dôležitejší ako byť fandom kečupu :lol:

Zverejnené

Presne tak,ako pise game. Ja teda chodim na facebook,ale len ak tak pozriet,kto ma ake fotky,aky znamy sa pridal a asi hotovka. Mno vlastne este nejaky ten kviz si urobim a potom hresim,aku blbost som to zase dala :lol:.

Ale ze by sa tam nieco diskutovalo,alebo nejakke zaujimave rady,ci prispevky..take nic tam nie je. Tu je to o niecom inom. Chodim sem denne,pretoze viem,ze sa tu neustale nieco deje,nieco prebera,riesi...piseme si sem denne zazitky,sny,problemy,rady..je toho velmi vela o skole,knihach,hudbe...z kazdeho rozku - trosku..a to bude fungovat vzdy,pretoze vzdy sa nejaka aj ta starsia tema da oprasit a ozivit :)

Zverejnené

diskusne fora zrejme dospievaju k tomu, ze tak ako jeden clen raz vsetko so vsetkymi uz ma prediskutovane, tak napokon aj vsetci so vsetkymi budu mat vsetko prediskutovane, a tym padom dalsie diskusie budu moct prebehnut iba o aktualnych veciach. takze tu a tam, ked sa nieco objavi, tak sa o tom popise nieco k veci, ale to postupne opat prejde do ordinerneho tliachania o nicom a vzajomneho prekarania sa dlhorocnych clenov - ako napr na PF, alebo do kaprovania - ako tu.

Zverejnené

co je kaprovanie ?

viem co je to u rybarov, taktiez co to znamena vo fetackom slangu

v netovom newspeaku som to este nepostrehol :lol:

k teme

diskusne fora maju svoj vyvoj, pricom zakladne aspekty su ich napln a ludia, ktori sa tam stretnu

zakonitosti prezivania, alebo ich zaniku su priblizne rovnake, ako v kazdej inej realnej komunite ludi

specifikom je virtualita, ale zakladne principy funguju rovnako

myslim ze preziju, aj ked momentalne preziva boom socialnych sieti

Zverejnené

Myslíte si, že bežné diskusné fóra majú šancu ešte stále o nejaké dva roky? Nepočítam warez fóra.

Maju, rozhodne :] Myspace a facebook, to je len novinka, horuca a uzasna, kazdy to chce... ale pride dalsia novinka, aj ta bude horuca a uzasna, potom pride dalsia a dalsia a ludia sa toho objedia a nakoniec sa vzdy radsej vratia na stare dobre diskusne fora, ktora sa viac ako na moderne kvizy, rozne hry a dalsie "cool" novinky sustreduju na samotnu interakciu a vymienanie nazorov :] facebook sa mi paci len preto, ze je to zatim nove, ale do par mesiacov sa toho obzerem :] a nakoniec sa aj tak vzdy vraciam sem - hoci nie az tak casto, ale predsa len.

Zverejnené

Kedze tam, kde som kedysi pracoval bol internet zavedeny ako jeden z prvych, mal som ako jeden mozno z prvych 5000 - 7 000 ludi na Slovensku e-mail. Aktivne som sa zacal zucastnovat nejakych diskusii niekedy v roku 1997. Islo o politicke fora, ktore neboli tak diferencovane ako toto. Ale napriklad na zoznam.sk bolo forum, podelene na oblasti Kultura, Politika, Sport.... nedali sa ale zakladat temy.

Neviem aka je buducnost, bude to suvisiet s rozvojom technologii IT a nejakym dobrym napadom, ako bol napriklad FaceBook - velke komunitne forum, ci zoskupenie. Klasicke fora ako je toto, chat, ICQ ale zostanu zachovane. Dokedy? Ked ich nevystrieda nieco ine... nejaka virtualna realita. Nejake formy kontaktovania a komunikacie medzi ludmi budu celkom urcite.

Predchodcom ICQ bol telnet, ktory umoznoval komunikaciu cez prikaz talk, alebo ytalk. Raz som tak komunikoval z nemecka s kolegom v Kosiciach a dalsim v Dubne v Rusku... KUA, to boli odozvy. :lol: :)

Zverejnené

Nemám pocit že by bol FaceBook módny výstrelok, ale tomu sa nechcem venovať. Klasické diskusné fórum má tie nevýhody, že štandardné témy, ktoré nájsť snáď na každom fóre sú už obkecané, a skutočne sa dá venovať iba takým, ktoré sú aktuálne. Možno sa viac darí fóram, ktoré sú zamerané na určitú tému, ale ťažko to porovnávať s niečím iným. Tiež by ma zaujímalo čo je to to kaprovanie.

Zverejnené

Kaprovanie je proste stav pokrocileho kapra :lol: Kedy sa na fore prispieva len do statistickych tem, a nic sa na nom poriadne nerozobera.

Facebook, myspace a diskusne fora sa nemozu porovnavat, kedze ide o uplne odlisne veci.

Facebook je socialna siet, ktorej ulohou je urdrziavat kontakty medzi znamymi ludmi. Priestor na zdielanie fotiek, videii, odkazov.... medzi ludmi, ktori sa poznaju. Pytat sa, ci facebook ohrozi diskusne fora je rovnako trafene ako sa pytat, ci diskusne fora ohrozi youtube, alebo icq.

Facebook skor ohrozuje ostatne socialne siete, ako azet, alebo booom.

Diskusne fora su hlavne na diskusiu, co je nieco, co na facebooku vobec nefunguje. Diskusia je tam skutocne velice, velice obmedzena.

Od toho su tu diskusne fora.

Klasické diskusné fórum má tie nevýhody, že štandardné témy, ktoré nájsť snáď na každom fóre sú už obkecané, a skutočne sa dá venovať iba takým, ktoré sú aktuálne.

Problem s obkecanim tem uzko suvisi s vekom fora. Proste, ak aj mlady pouzivatel dobehne na nejake etablovane forum, tak ma velku sancu ze vacsina tych odrhovacich tem (napr. ako mam zbalit xy) sa tam premlela uz x-krat. Takze, aj ked sa opyta, tak diskusiu uz nerozvinie, kedze clenovia maju takych tem uz akurat dost.

Na mladsom fore by to podla vsetkeho dopadlo inak.

A aktualne temy (ci uz zo sportu, z politky, ekonomiky) su nekonecna studnica, ktoru proste diskusne forum nemoze vycerpat. Horsie je, ze pouzivatelia mozu vyhoriet a celkovo na diskusne fora zanevriet. Ale to by sa dialo, ci je facebook, alebo nie.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Horsie je, ze pouzivatelia mozu vyhoriet a celkovo na diskusne fora zanevriet. Ale to by sa dialo, ci je facebook, alebo nie.

To je pravda, aj ked by som slovo "zanevriet" nepouzil. Len si ludia povedia... "A naco by som to robil?" Proste diskusne forum splnilo v ich zivote urcitu ulohu a uz sa posunuli niekde inde. Casto sa ale da na to DF vratit, pozriet, co nove... atd.atd. Kazde DF potrebuje aj novu krv, ktora prinesie nove pohlady a myslienky. No a potrebuje vedenie, ktore necha ludi "dychat". Inak take DF skonci a ludia ho budu z daleka obchadzat. Ak je DF dobre vedene, aj z tych najvacsich burlivakov, ci problemovych ludi sa mozu stat absolutne pohodovi ludia. Staci trocha ludskeho pristupu, nadhladu... Tak ako aj v beznom zivote. V ludoch treba podchytit to pozitivne a nie negativne...

Zverejnené

Pod posledne dve prispevky sa mozem len podpisat(resp. moj opisali). A wysky pise velmi rozumne.

Zverejnené

Kaprovanie je proste stav pokrocileho kapra :lol: Kedy sa na fore prispieva len do statistickych tem, a nic sa na nom poriadne nerozobera.

uz rozumiem, je nalogovany, pozera a len potichu otvara naprazdno usta

stretol som sa s pomenovanim batman, alebo netopier :)

je to asi vyznamovo to iste

• Pred 5 mesiacmi...
Zverejnené

..je nalogovany, pozera a len potichu otvara naprazdno usta

stretol som sa s pomenovanim batman, alebo netopier :)

tu len doplním termín "lurker", ktorý sa v tomto prípade bežne používa.

Vrátim sa ale k téme, chcel by som krátko opísať svoj postoj k diskusným fóram.

Myslím, že budúcnosť majú, no mnohí užívatelia vyhľadávajú fóra, ktoré sú špecializované na konkrétny okruh tém. Tam nájdu užívatelia jednak hodnotné odborné rady, ale i ľudí s rovnakými záujmami.

Pre mňa diskusia na fóre stratila svoje čaro a považujem ju za stratený čas, preto som sa pred istým časom aktívne zapojil do projektu s podobným zameraním, ale so širšími možnosťami, ktoré svojim užívateľom ponúka. Predpokladám ale, že diskusné fórum s kvalitným technickým zázemím si svojich spokojných užívateľov nájde vždy, hoci mám dojem, že väčšina ľudí si na fórach len vybíja svoju frustráciu.

Ak Vás zaujíma aj môj aktuálny náhľad na FSP, rád ho doplním, ale nebude to nič lichotivé. :lol:

• Pridať bod 1
Zverejnené

len smelo do toho.

a este by ma zaujimalo, o ktorom projekte to pises.

Zverejnené

Ak Vás zaujíma aj môj aktuálny náhľad na FSP, rád ho doplním, ale nebude to nič lichotivé. :lol:

Jeden nemenovaný administrátor z nemenovaného fóra raz povedal: "Fórum je také aké si ho vytvoria samotní užívatelia." Keď sa niekomu niečo nepáči, tak sa ho spýtam: "A čo si pre to spravil ty?" V tvojom prípade valcik by to tiež nebolo moc lichotivé :)
  • Pridať bod 3
Zverejnené

valcik ma bod, ale nemusi to byt len strata casu, par ludi si stale rad precitam, co mas voci vybijaniu frustracie? To je plus nie?

• Pridať bod 2
Zverejnené

Ja som zvedava na ten tvoj nazor, valcik. Len do toho :lol:

Zverejnené

.. Keď sa niekomu niečo nepáči, tak sa ho spýtam: "A čo si pre to spravil ty?" V tvojom prípade valcik by to tiež nebolo moc lichotivé ..

Axel, ak sa teraz jedná o úroveň diskusie, myslím že ak som v tomto smere nespravil nič výnimočné, rozhodne som tu nič nepokazil. Či áno? To je však len rečnícka otázka a pretože predošlý príspevok som písal skôr ako vysvetlenie na rozlúčku, než ako začiatok novej debaty, nemá asi zmysel ďalej to rozoberať. Kritiku svojej osoby ale uznám a rád si ju prečítam.

A ako som povedal už mnohokrát - po technickej stránke nemám voči FSP jedinú námietku, fórum je moderné, prehľadné a funguje bezvadne. Mám však dojem, že úroveň diskusie prudko klesá, v porovnaní s tým, čo som tu našiel pri svojom príchode krátko po registrácii. Presne ako vravíš - fórum je také, aké si ho vytvoria užívatelia. Mne sa nepáči, čo si tu istá skupina užívateľov "vytvorila" či naďalej "vytvára" a preto sa lúčim, to je všetko.

Napriek tomu, je tu registrovaných zopár ľudí, s ktorými som diskutoval vždy rád. Niektorých som si obľúbil, iných si vážim pre ich vedomosti a musím priznať, že mi naše debaty budú trošku chýbať. Tým myslím najmä celú čitateľskú partu. :-)

Zverejnené

Valcik, myslim, ze to ma skor spolocne s tym, ze postupom casu sa temy vycerpali a horlivost prispievatelov ustupila. Stale je tu o com kecat, ale tak vek sa urcite podpise pod kazde forum :]

• Pridať bod 1
Zverejnené

(ani metalisti mi tu nevadia lebo sú celkom inteligentní) ;)

:lol: :) :)

akoby povedal Rymus

To si zabila ;)

Zverejnené

A mne zase ani tomassi nevadi,hoci je depesak a rad sa zasmeje na hocicom :lol:

• Pridať bod 2

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov