Skočiť na obsah

Hypotekárna kríza v USA


Cactales

Odporúčané príspevky

V USA trvá už niekoľko mesiacov postupný pokles trhov spôsobený americkou hypotekárnou krízou ku ktorej došlo v dôsledku neschopnosti nízkopríjmových domácností splácať úvery. Prezident Georg Bush navrhol Kongresu ozdravné opatrenia, ktoré by mali pomôcť ekonomike. Hlavným z nich je zníženie daní, ktoré by malo do ekonomiky vliať približne 140 miliárd dolárov. V súvislosti s vývojom v USA však narastajú pochybnosti, či Bushov plán môže zabrániť recesii v najväčšej svetovej ekonomike.

Podľa predstaviteľa Európskej komisie by USA mali skôr znížiť "dvojitý (fiškálny a obchodný) deficit", ktorý je dlhodobo zdrojom obáv vo svete. "Obchodný deficit a deficit verejných financií sú hlavnou príčinou turbulencie," uviedol v utorok eurokomisár pre ekonomické a menové záležitosti Joaquín Almunia.

http://ekonomika.sme.sk/c/3691703/europe-v...emom-v-usa.html

Krízy v najsilnejšej ekonomike sveta za posledné storočie mali vždy väčší či menší dopad na svetovú a teda aj európsku ekonomiku. Tým viac to platí v dnešnom globalizovanom svete. Hoci je ešte predčasné situáciu dramatizovať a ekonomické ukazovatele eurozóny sú na dobrej úrovni, pokiaľ sa situácia v USA čoskoro nestabilizuje, v relatívne krátkom čase by sa mohla výraznejšie prejaviť aj v EÚ, ktorá je najväčším obchodným partnerom USA.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 53
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • Sniper

    9

  • Pete

    8

  • Cactales

    7

  • Cat Eye

    7

Top prispievatelia v tejto téme

pokiaľ si pomätám, dlhé roky sa viac menej verejne šepkalo, že USA sú preúverované, boli už predtým, než vo veľkom začali poskytovať prakticky nesolventným ľuďom hypotéky, začali to kreditné karty a povolené debety nad možnosti klientov, každý úver je pre banky výnosný, pokiaľ je splácaný ... a ešte keď je to v USA, ktoré hýbu burzami

dotkne sa to aj Európy, myslím, že niektorých oblastí viac, niektorých menej, ale skutočný čierny utorok z toho nebude ... hoci burza v Tokiu už zažila svoj čierny utorok, Európy sa kríza dotýka rovnako, ako Ázie, zrejme sa nevyhne ani Slovensku, čo priznáva aj Národná banka, aj keď podľa odborníkov nie tak hlboko.

zatiaľ to pocítili tí, ktorí investovali do podielových fondov a dôchodkové fondy a pocítila to slovenská koruna a klesajú všetky meny v regióne, koruna stratila oproti euru za týždeň asi 70 halierov, hospodársky pokles by však nemal hroziť a finanční odborníci predpokladajú ozdravenie fondov, asi môžeme len držať palce USA, aby sa z toho vyhrabali čím skôr, tým skôr to skončí aj pre svet

neviem, akoto bude vplývať na prechod na euro

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Soros: USA a Británia sa asi nevyhnú recesii

... "Treba zachrániť trhy, inak sa dostaneme do krízy, ako sa to stalo v 30. rokoch," povedal Soros. Dodal, že súčasné turbulencie na trhoch signalizujú presun globálneho vplyvu na rozvíjajúce sa trhy. Neočakáva však recesiu svetovej ekonomiky. "Neočakávam celosvetovú recesiu. Očakávam výrazný presun moci a vplyvu predovšetkým z USA v prospech rozvíjajúcich sa regiónov, predovšetkým Číny." Podľa jeho slov politici v uplynulých 20 rokoch príliš dôverovali trhu...

 

http://ekonomika.sme.sk/c/3692945/Soros-US...nu-recesii.html

Celkom zaujímavý postreh od svojho času protagonistu globalizácie, slobodného trhu a finančných skupín (private equity)...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Situáciu v USA sa zatiaľ nepodarilo stabilizovať a analytici čoraz viac prirovnávajú dnešnú situáciu s hospodárskou krízou v tridsiatich rokoch. Americká centrálna banka FED pri svojich opareniach už neberie ohľad na infláciu, ale snaží sa zachrániť, čo sa ešte dá.

 

Kurz dolára klesá takým tempom, že napríklad malé zmenárne v Amsterdame odmietajú túto menu vymeniť z obavy, že by ich museli predať so stratou.

http://ekonomika.sme.sk/c/3783026/Male-zme...mat-dolare.html

 

Američanov sa snažil upokojiť aj prezident Bush. Odkázal im, že ekonomická kríza už vrcholí a hospodárstvu sa v dlhodobom horizonte darí. ?Práve teraz sa však nachádza v ťažkej situácii,? povedal.

http://ekonomika.sme.sk/c/3783312/Greenspa...elmi-vazne.html

Spomínam si že keď končil Clinton vo funkcii prezidenta písalo sa, že americká ekonomika je v najlepšej kondícii vo svojej histórii. Bush možno opustí svoj úrad v presne opačnej situácii...
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja si myslím, že aktuálnu finančnú situáciu má na svedomí aj vojna v Iraku. USA tam "investovali" viac ako bilión dolárov.

V každom prípade USA ako ekonomická veľmoc sa otriasa v základoch. Toto bude vhodná príležitosť aby sa ukázalo akou mocnosťou je EU.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Som rovnakého názoru. Bush si príliš veril a nie len vojna v Iraku ale aj v Afganistane majú na dnešnom stave americkej ekonomiky určite významný podiel.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...

Zdá sa že je to čoraz horšie a horšie. Nemá náhodou AIG nejaké aktíva aj tu na Slovensku?

 

Kríza v USA sa dramaticky zostrila, AIG na šikmej ploche

 

Finančná kríza v Spojených štátoch sa dnes dramaticky zostrila a pomery na Wall Street sa jedným úderom zmenili. Pokus o záchranu investičnej banky Lehman Brothers stroskotali. Banka Lehman Brothers dnes ráno ohlásila platobnú neschopnosť.

 

Faktický bankrot Lehman Brothers znamená, že sa končí 158-ročná história bankového domu, ktorý prežil svetové vojny a pred desiatimi rokmi aj krach hedžového fondu Long-Term Capital Management (LTCM), ale nemal dosť síl, aby zvládol súčasnú krízu hypotekárnych ústavov a krízu medzibankovej dôvery.

 

Tretiu najväčšiu investičnú banku Merrill Lynch kupuje Bank of America (BofA).

 

Dnešok drasticky zmenil tvár amerického finančníctva: na Wall Street sú už len dve nezávislé investičné banky - Goldman Sachs a Morgan Stanley. Pred pol rokom ich tam bolo ešte päť.

 

Na obzore je ďalší potápajúci sa krížnik - poisťovňa AIG. American International Group (AIG) patrí medzi najväčšie svetové poisťovne. Americkú centrálnu banku, Fed, požiadala o preklenovací úver 40 miliárd dolárov. Tým chce zabrániť, aby bol jej rating dnes znížený.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ako tento problém vidim ja, cez prizmu dvoch semestrov politickej ekonómie - zároveň chcem odborníkov poprosiť, aby mi odpustili.

1. Škoda že k tejto kríze nedošlo pred tak 30-mi rokmi - prof. MRH by mali bohovskú radosť ááách, čo už

2. Nedávno som im (amíkom) radil, aby podľa nášho vzoru previedli pohľadávky na napr.za tým účelom špecializovanú banku White horses konsolidation bank.

Počúvli - nedávno som čítal, že dve najviac postihnuté banky už sú pod štátnou kuratelou ( alebo ako sa volá tento zákrok štátu?).

3, Pán J.E. Stiglitz, nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu o.i.obvinil z tohoto stavu benevolentný prístup bankárov, ktorí si naviac pri odchode dali vysoké

odstupné, beztrestne odišli.

To tiež okopčili od našich, tí mali miliónové odstupné, plné "vrecká" provízií a ešte urazení odišli - nám zostala 100 miliardová sekera.

4. Niekto tu tvrdí, že vojny ktoré USA vedú tiež môžu za súčasný stav - ja si myslím, že naopak, bez nich a podobných aktivít by už bola recesia ďalej.

 

Ami - forgive me!

 

 

Mimo súťaž: čo by robili naše banky, keby "bratislavčania" prestali vo významnej miiere splácať 2-3 mil. úvery a bankám by zostali barabizne s hodnotou do 1 mil.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Problémy na americkom fnančnom trhu sa naďalej prehlbujú, dnes jej padla za obeť najväčšia americká sporiteľňa aj Washington Mutual, čo je tiež najväčší bankrot finančnej inštitúcie v amerických dejinách.. Viditeľné problémy už majú viaceré európske ekonomiky, do recesie sa už dostalo Írsko, očakáva sa, že ho budú nasledovať Nemecko, Španielsko a Británia. Kým na Slovensku, kde polovicu exportu tvoria automobily produkcia stúpa, v západnej Európe sa problémy už výrazne prejavujú aj v tomto sektore.

 

Americký kongres zrejme schváli vládny plán, podľa ktorého by mal štát stiahnuť z trhu zlé úvery, čo by malo pomôcť oživiť bankový systém. Amerických daňových poplatníkov by mala táto záchranná akcia stáť stovky miliárd dolárrov. Napriek výhradám aj zo strany republikánov tento plán zrejme prejde, keďže nikto neprišiel s lepšou alternatívou.

 

Aký máte názor na to, či sa podarí pomocou Bushovho plánu zastaviť kolaps finančného systému a nakoľko sa tieto problémy prejavia na Slovensku?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ťažko sa vyjadriť, pretože nepoznáme rozsah problémov na fin. trhu t.j. či sú to len zlé úvery a či sa vie o všetých(objavujú sa nové), aký je stupeň recesie ekonomiky vzhľadom na export znížený silnou konkurenciou a zároveňn neochotou amikov ubrať na svojom už teraz nepodloženom blahobyte. Pre jeho udržanie sú schopní čohokoľvek( o.i. oni nemôžu podpísať "kjotsky protokol"a my chudáci počítame gramy a p.)

Týka sa to aj veľkých štátov v Európe, či budeme vládať robiť na nerentabilné materské firmy a ich spokojných zamestnancov a svojou nekonečnou skromnosťou udržiavať konkurencieschopné výrobky na svet. trhoch.

K Bušovmu plánu - to nie jeho plán, ja to viem už polroka, Mikloš to urobil v 99om, to je postup podľa nejakej ekonom. učebnice-zakopnutie ho.na pod posteľ( naša konsolidačná zatiaľ realizovala len malú časť pohľadávok)

Takže, samozrejme ozdravenie fin. trhu prevzatím problémov na štát pomôže Amerike i eu, ale bude potrebný aj rad impulzov v iných oblastiach - nedajbože nie tých z bodu 4, môjho predchádzajúceho recesistického príspevku...

...... a ja nemôžem mať recesiu??

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

odkedy sa len hovorí o tejto hypotekárnej kríze a super americké banky jedna dokonalejšia ako druhá padajú jedna za druhou a odchádzajú do nenávratna, mi behá po hlave jedna čudná spomienka - a v posledných dňoch sa objavujú správy, že FBI vyšetruje zopár pánov bankárov v súvislosti s touto krízou ...

pred pár rokmi, snáď desať, dvanásť, neviem už, išiel na ktorýchsi tv staniciaciach americký tvorcami vychvaľovaný seriál Obchodníci - seriály tak všeobecne nepozerám, pár krát sa vtedy stalo, ako aj inokedy bežne, že pri prepínaní tv / vtedy som ešte nevenovala gro času netu / som natrafila na tento seriál, alebo som ho videla v programovej ponuke ...

 

pokiaľ som to pochopila, išlo tam o to, že veľké bankové domy, dôležití páni v super oblekoch a dámy vo Wall Street kostýmčekoch mali najväčšiu starosť, ako vyrobiť peniaze z ničoho a ako požičať komu fiktívne peniaze na superúrok, aby z toho mala banka samozrejme čo najväčší zisk ... najhroznejšie bolo, keď niektorému "obchodníkovi" takýto obchod vybuchol rovno do tváre, katastrofa a hanba na wallstreet, zbohom klimatizovaná kancelária veľkosti futbalového ihriska s výhľadom na neviem a kú rieku a kam a s hanbou odchod do rodnej Iowy ...

 

asi o tomto to bolo ... neviem koľko dielny seriál, dokopy som videla z celého asi tri- štyrikrát po pár minút, ale na grcanie to stačilo ...

stále sa mi motá v hlave spomienka na tento seriál ... toto boli tí superhrdinovia, uhľadení bankári decentne našminkované bankárky v čiernych oblekoch a kostýmoch len z najznačkovejších obchodov, ktorým ich kšefty, peniaze pre peniaze, fiktívne peniaze, preúverovanie, hypotéky preručené do dna pekla, peniaze na papieri vybuchujú rovno do tváre

 

bushov plán to zrejme nie je ... má tam hordu poradcov okolo seba, zatiaľ toho veľa zachrániť nedokázali

asi by bolo načase s tým niečo začať, ľudia ešte hromadne neskáču z mrakodrapov, ale tak všeobecne je kríza odborníkmi hodnotená rovnako zle, ak nie horšie, než z roku 1929 ... a ešte nemá koniec, len sa nabaľuje a prevaľuje pomaly po svete ...

takže bush a jeho štáb by mohli zdvihnúť zadky a niečo aj robiť

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak, tak oni majú natočené filmy na všetky možné nešťastia - takže občas sa skutočnosť do nich trafí. Niekde som už spomenul, že "alkaidaô ich občas preberá a šetrí na vývoji zla - to sú hotové reglementy.

Amíci zabúdajú, že už nie sú absolútni ekonomickí hegemóni, aj keď v makroekonomických číslach sú jedničky, ale konkurencia nespí a oni sú nenásytní

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Táto kríza má aj jedno veľké plus. Svet si uvedomí že finačníctvo stálo na hlinených nohách, firmy ktoré stáli na miliárdách nekrytých(?) dolároch padnú a tento sektor sa prečístí od pliev. A od veľkých pliev. Aj energetický gigant Enron bol veľkou plevou a krásnou ukážkou toho keď vo vedení sú ľudia čo si myslia že s peniazmi si môžu robiť čo sa im len zachce a budú pracovať spôsobom že sa budú zabávať len na večierkoch. Kríza poučí ľudí. Bushova administrátíva myslím že na tomto nemá veľký podiel, skôr je to dôsledok neplánovaných zmien v politike po 09/2001. Len vojna v Iraku stála USA cez bilión dolárov. S tým asi nerátali.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Kto mi vysvetlí ( bo neviem), vzťah vedenie vojny verzus recesia a súčasný stav fin.trhu?

Niekoľkí tvrdíte, že vojna v Iraku prispela k tejto zlej situácii.

Ja si myslím, že na vojne a podobných aktivitách bežia tisícky firiem = tisícky dobre zarábajúcich=celý ten kolotoč....... do rozpočtu ide viac formou daní, a že to oni v zápätí rozflákajú...... ale, že by to spôsobovalo recesiu? Astronomický štátny dlh už majú od Kolumba.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

K Bušovmu plánu - to nie jeho plán, ja to viem už polroka, Mikloš to urobil v 99om, to je postup podľa nejakej ekonom. učebnice-zakopnutie ho.na pod posteľ( naša konsolidačná zatiaľ realizovala len malú časť pohľadávok)

Takže, samozrejme ozdravenie fin. trhu prevzatím problémov na štát pomôže Amerike i eu, ale bude potrebný aj rad impulzov v iných oblastiach

Je tu trochu rozdiel. USA to budú realizovať v nepomerne väčšom rozsahu a prípadný úspech, či neúspech opatrení pocíti prakticky celý svet.

 

 

 

Kto mi vysvetlí ( bo neviem), vzťah vedenie vojny verzus recesia a súčasný stav fin.trhu?

Niekoľkí tvrdíte, že vojna v Iraku prispela k tejto zlej situácii.

Ja si myslím, že na vojne a podobných aktivitách bežia tisícky firiem = tisícky dobre zarábajúcich=celý ten kolotoč....... do rozpočtu ide viac formou daní, a že to oni v zápätí rozflákajú...... ale, že by to spôsobovalo recesiu?

Samozrejme, časť prostriedkov sa do rozpočtu vo forme daní, ale staré heslo, že vojna sa musí živiť sama tu celkom neplatí. Aj u nás v 90-tych rokov krajina vykazovala vysoký rast predovšetkým kvôli štátnym zákazkám, až kým bublina nespľasla...

 

Táto kríza ešte prinesie viacero zmien vo fungovaní finančných trhov a zvýši tu sa zrejme vplyv štátu.

Čo sa týka podielu Bushovej vlády, tak tá zrejme mohla predísť tomu, aby situácia zašla až tak ďaleko. Súčasný stav americkej ekonomiky príliš nepridá na šanciach ani republikánskemu kandidátovi McCainovi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No a máme to aj doma. Vlajková loď slovenskej ekonomiky VW pôjde na 2 zmeny a 2000 zamestnancov ide nedobrovoľne na dovolenku...

 

Raz darmo, na Wall Street kýchnu a na Slovensku bude chrípka...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

iste ... hlavne aby sa nezmenšili zisky

aby správne rady mali čo natrieť na chleba

dnes mám strašne hnusnú náladu, unavená som ako kôň, a na wall street nekýchli, tam majú priam črevnú chrípku

 

a zdá sa mi, že to vw trochu preháňa, pripomína mi to niečo také, ako vyvolanie davovej psychózy výkrikom hlavne žiadnu paniku, ľudia !

svetová ekonomika je poprepájaná, je, bola aj bude, stačí zmienka v novinách, aby mala dexia problémy, medzi ľuďmi doma je podľa analýzy nbs niekoľko desiatok miliárd korún doma v pančuchách, akosi tá logika tu kríva ... v prípade poriadnej krízy by im boli pekne nanič

vw prestane toľko vyrábať, prepustí ľudí, lebo klesá kúpyschopnosť ... vyrába pre ľudí, ktorí stratou miesta prídu o kúpyschopnosť

cena domov sa preceňuje, založiť trikrát už založené, vyrábať fiktívne hodnoty a fiktívne peniaze sa muselo nejako vypomstiť

že je to snehová guľa, je, aj v tridsiatych rokoch bola, aj ropná kríza v sedemdesiatych bola, globalizácia nie je práve najnovší vynález, svet je prepojený už veľmi veľmi dávno, len sa v poslednom čase o tom viac papuľuje

nie tak dávno som kdesi čítala, že sa nejaký americký ekonóm ozval, že cena dolára voči euru je nespravodlivo nízka, žijeme vo svete, kde peniaze rozprávajú rozprávky, kde fiktívne na papieri existujúce peniaze zrazu len zhoreli na menej fiktívny popol

nepáči sa mi vlastne tento svet

mimochodom, naše banky, aspoň tie najväčšie, neveľmi investujú v usa

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Raz darmo, na Wall Street kýchnu a na Slovensku bude chrípka...

že je to snehová guľa, je, aj v tridsiatych rokoch bola, aj ropná kríza v sedemdesiatych bola, globalizácia nie je práve najnovší vynález, svet je prepojený už veľmi veľmi dávno, len sa v poslednom čase o tom viac papuľuje

Ten prejav kýchnutia na Wall Street je skutočne tiež jedným z "výdobytkov" globalizácie, pri ktorej hrajú stále prvé husle USA... Pokiaľ by existoval nejaký relatívne uzavretý ekonomický systém, (možno niečo ako bývalé RVHP) tak zrejme ten by sa podobnej chrípke z domino efektu mohol (ale samozrejme nemusel) vyhnúť...

 

Americký senát nakoniec na druhý pokus Bushov plán schválil, je to zrejme lepšie riešenie ako žiadne, uvidí sa nakoľko to zaberie...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zvedavec priniesol komentár profesora Columbijskej univerzity a nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu v roku 2001 Josepha Stiglitza na súčasnú krízu Ovoce pokrytectví. Prikladámdva citáty, ale oplatí sa to prečítať celé:

 

Zvykli jsme si na pokrytectví. Banky odmítají jakýkoliv návrh na regulace, odrážejí každý pokus na anti-trustová omezení, ale když se dostanou do úzkých, najednou požadují intervenci státu: musí být vykoupeny, jsou příliš důležité na to, aby mohly padnout.

Vše se dělo ve jménu inovace a jakákoliv regulační iniciativa byla odražena tvrzením, že by to inovace potlačilo. Inovovali, dobře, ale bohužel ne tak, aby to učinilo ekonomiku silnější. Nejlepší a nejchytřejší mozky Ameriky věnovaly svůj talent vymýšlení, jak obejít standardy a regulace navržené k efektivnímu chodu ekonomiky a k bezpečnosti bankovního systému. Bohužel byli v této snaze až příliš úspěšní a my všichni – majitelé nemovitosti, pracující, investoři i daňoví poplatníci - teď za to platíme.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Na Islande ma prekvapila skutočnosť, že pomoc hľadali u Rusov. A veľmí rýchlo našli.... vo forme 4 mld. pôžičky. Kto vie, či si Rusi nespomenuli na rímsku zásadu "Kto rýchlo dáva, dvakrát dáva!"

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nemá kto začať, Georg má teraz iné starosti... Už aj Hugo sa posmieva:

Ak napríklad venezuelský parlament prijme zákon na ochranu spotrebiteľov, hovoria: ´Pozerajte sa, Chávez je tyran!´ Alebo povedia: ´Chávez reguluje ceny, porušuje pravidlá trhu.´ Koľkokrát ma kritizovali za znárodnenie telekomunikačnej spoločnosti? Hovorili, že štát by sa v tomto nemal angažovať. A teraz Busha nekritizujú za znárodňovanie najväčších bánk sveta," rozhovoril sa Chávez a dodal: "Súdruh Bush smeruje k socializmu."

http://www.sme.sk/c/4116174/chavez-sudruh-...socializmu.html
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No a máme to aj doma. Vlajková loď slovenskej ekonomiky VW pôjde na 2 zmeny a 2000 zamestnancov ide nedobrovoľne na dovolenku...

Continental (bývalý Matador) má od 15.12. celozávodnú dovolenku. Tiež kvôli kríze.

 

Všeobecne o slovenskú ekonomiku nemám obavy. Vďaka reformám Dzurindových vlád (na ktoré každý nadáva) je ekonomický sektor zdravý a stabilný, mám len menšie obavy aby terajšia vláda niečo nedovrzala, ale snáď nie. Najhoršie však je, že rast HDP Slovenska je dosť závislý od exportu, takže krízu pocítime.

 

aj v tridsiatych rokoch bola, aj ropná kríza v sedemdesiatych bola, globalizácia nie je práve najnovší vynález, svet je prepojený už veľmi veľmi dávno, len sa v poslednom čase o tom viac papuľuje

nie tak dávno som kdesi čítala, že sa nejaký americký ekonóm ozval, že cena dolára voči euru je nespravodlivo nízka, žijeme vo svete, kde peniaze rozprávajú rozprávky, kde fiktívne na papieri existujúce peniaze zrazu len zhoreli na menej fiktívny popol

Skutočným problémom globálnej ekonomiky je petrodolár. Viac netreba k tomu nič dodať, každý si domyslí.

 

Ja sa zacinam bat ze koli hospodarskej krize bude este vojna bojim sa toho.

To snáď nie, ale mám dosť silný pocit že koniec bude veľmi neistý. V každom prípade myslím, že to bude mať vplyv na výmenu elít vo svete. Do popredia pôjde Čína príp. arabské krajiny, Západ sa oslabí.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov