Skočiť na obsah

Ruský medveď sa prebúdza


Sniper

Odporúčané príspevky

 

Samozrejme, že obchodné záujmy sú pre veľmoci dôležité. Rovnako dôležité sú aj teritoriálne, alebo vojenské záujmy, prístup k zdrojom, surovinám, udržanie si technologickej vyspelosti. Rusko a Čina sú totalitné politické systémy, ktoré fungujú na inom princípe, ako USA, alebo EU.

Západná civilizácia sa dlho spoliehala na to, že sloboda a demokracia sú záruky, že v tejto súťaži zvíťazia. Dnes sa však už situácia mení. K pojmom slobody a demokracie, ako sa chápali napríklad pred 60 rokmi v USA, alebo Európe, by sa dnes málo kto odvážil hlásiť. Dnes západnú civilizáciu charakterizuje skôr korektnosť, humanita, tolerancia a autocenzúra. No v svete biznisu tieto pojmy nemajú obsah. A tak sa západná civilizácia dostáva do schizofrénneho postavenia, keď sa na povrchu hlási k humanistickým hodnotám, ktoré však nikto vo svete nebude rešpektovať. Zostáva už iba vojenský potenciál a technologická prevaha, ktorú už Čína každým dňom dobieha.

Keď som sledoval nedávne nepokoje v USA, labilitu NATO, neschopnosť EU, zabezpečiť si vlastnú vojenskú bezpečnosť, tak to vnímam tak, že demokracia vo svete je teraz veľmi krehká. A nemá len vonkajšieho nepriateľa, ale aj vnútorného. Mám pocit, že sa história opakuje, ako pri páde Ríma. Dúfam, že sa mýlim a ničomu nerozumiem.   

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

K pojmom slobody a demokracie, ako sa chápali napríklad pred 60 rokmi v USA, alebo Európe, by sa dnes málo kto odvážil hlásiť. Dnes západnú civilizáciu charakterizuje skôr korektnosť, humanita, tolerancia a autocenzúra.

nie pred 60 rokmi, ale pred 30-35 rokmi...vsetko sa to zvrtlo na to, co popisujes a ja tomu vravim nastupujuca totalita...vsetko mozes pouzit, ale iba voci "triednemu" nepriatelovi....komunisticke a fasisticke myslenie, ako s poucky...takze. ano, demokracia je v ohrozeni, ale paradoxne nie zo strany Ciny alebo Ruska, ale z este trochu demokratickych statov zlucenych v EU a z USA....a vies preco?...lebo "dobri holuby se vraceji".... :(

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ak nastanú ekonomické problémy, zmenia sa na spoločenské a politické. To je ideálna doba pre diktátorov, ktorí samozrejme vždy vedia, kto je na vine.

Dúfam, že k tomu nedospejeme. História sa vraj opakuje, ale nikdy nevstúpiš do tej istej rieky. Verím, že odstrašujúci potenciál zbraní a vyspelosť technológie západnej civilizácie, dokáže zakonzervovať jej status quo vo svete, ešte dlho, aj napriek jej vnútornej rozvrátenosti.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nezdielam tvoj optimizmus, co sa tyka zakonzervovania status quo pomocou zbrani a vyspelej tecchnologie......zapadnu civilizaciu nema nikto v zaujme napadnut, pretoze ona je uz minimalne v polcase samodestrukcie.....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 12 hodinami, Tono napísal:

A nemá len vonkajšieho nepriateľa, ale aj vnútorného. Mám pocit, že sa história opakuje, ako pri páde Ríma. Dúfam, že sa mýlim a ničomu nerozumiem.   

teraz roky hlavne toho vnútorného... trochu pustili z rúk opraty a ono sa to trochu vypomstilo... v prvom rade si myslím musia dať do poriadku svoje myslenie a svoje  miešanie sa do politiky svojich krajín, alebo to robiť citlivo... isteže s postkomunistickými krajinami treba pracovať ináč... na ťapnutie po prstoch sú spravidla citlivé. sloboda a demokracia sa nerodila tak ľahko, ako si myslíme, a nie je stále ustálená.

či povedal Putin Bidenovi čosi o ich dodržiavaní ľudských práv - o tom mám svoj názor, Putin nie je debil, hlavne. a je jedno, či si tu neikto myslí, z čoho má obavy a čo chce, idiot to nie je.
najprv si treba upratať vo svojom chlieviku. američania sa montujú do každého, počnúc vietnamom, čo ani sami američania nie celkom chápu dodnes, čo to bolo za nezmyselnú akciu, až po Irak a falošné dôvody na anexiu... a ešte kdečo iné.
iste, aj rusi majú svoje maslo na hlave, ale nerozdávajú rozumy svetu... aspoň nie tak nahlas ako amerika a jediná najsamlepšia demokracia na svete... čo ovšem už dávno nie je celkom pravda. že.

história sa rozhodne opakuje, to sa v súvislosti s eu a európou ako takou hovorí už pridlho... blazeovaná EU pôsobí tak, akoby nemala predstavu o tom, čo robí a ako robí... na blazeovanosť a podceňovanie kdečoho dopadol aj Rím.
nemusí to prebiehať rovnako, ale základ tam rovnaký je.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ked sa vratime k rusku :

Ludske prava boli spomenute ale v skutocnosti je to len opakovanie z minulosti, Rusko nechce a nebude ziadne ludske prava dodrziavat. A tak sa opakuje "U vas bijete cernochov".  Ale  to nebola skutocna tema,   skutocnym obsahom bolo rokovanie o kyberbezpecnosti,   Biden stanovil cervenu ciaru ( 16 cielov v USA), ktore ak budu zasiahnute kyberutokmi tak USA odpovie utokmi v Rusku. 

Rusko tak dostalo cukor v podobe uznania za svetovu velmoc a bic v podobe jasnych hranic,  ( tam patri aj varovanie ze maju Navalneho nechat zit, inak pridu daslie sankcie,  a ze USA pomoze Ukrajine ak ju napadnu). 

 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:)  bolo aj horsie.  Sledovanie spojencov je faux paux ale  nikdy sa ho nezbavime.    Predsa je len rozdiel medzi sledovanim a vyhadzovanim municakov.  Ale inak,  nech si Rusko tiez povie co nechce a kde sa bude branit.  ( Zatial naznacuje ze ked  krajiny, ktore povazuje sa "svoje" pojdu do NATO).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 1 hodinou, tyso napísal:

------ Predsa je len rozdiel medzi sledovanim a vyhadzovanim municakov.  Ale inak,  nech si Rusko tiez povie co nechce a kde sa bude branit.  ( Zatial naznacuje ze ked  krajiny, ktore povazuje sa "svoje" pojdu do NATO).

to je pravda, ale je aj rozdiel medzi vyhadzovanim municakov a zabijanim ludi v celom svete pod zamienkou sirenie demokracie....to je zasa pripad USA a jeho satelitov sustredenych v "obrannom" spolku NATO.....a by ma zaujmal postoj "mierotvorcu" USA, ak by sa Rusko, samozrejme zo suhlasom danej krajiny, usilovalo o zriadenie vojenskej zakladne napr. na Kube alebo v takej Venezuele, ci u Kima na severe, alebo tot nedaleko, v takom Srbsku.....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Toto podla mna patri k teme, prisla mi to ako celkom dobra analyza Ruska:

Putinovi najviac pomohla stupajuca cena ropy, vdaka ktorej mohol krachujuce Rusko ekonomicky postavit na nohy a ziskat tak znacnu popularitu. Myslim, ze v Rusku je silny nazor, ze moze byt dobre riadene iba diktaturou, kedze nezazilo uspesnu demokraciu. Skody napachane Leninom stale pretrvavaju...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

informator, tvoj naivny rusotrollny nahlad je zabavny.  Ale len tak namatkou,  poliaci o americku prosia a chcu ju platit. Americke zakladne su totiz dost ziadane,  dost odradzuju susedov od utoku.  To sa o ruskych zakladnach neda povedat.  A americky zasah v srbsku zastavil boje,  nesiril demokraciu ale riesil konkretny humanitarny problem.  A nie vzdy sa to podari ale Srbsko bol priklad kde sa to podarilo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

Srbský kabinet venoval výročiu mimoriadnu schôdzu a ministri položili vence k pamätníkom vojenských, policajných a civilných obetí náletov. Školy v celej krajine začali vyučovanie minútou ticha za obete.

„Útok na našu krajinu bol nezákonným činom, bol v rozpore s medzinárodným právom a bol vykonaný bez rozhodnutia OSN,“ povedal premiér Mirko Cvetković na zasadnutí vlády. „Srbsko nemôže na tieto tragické dni zabudnúť. Obete, minulosť i budúcnosť našich detí nás zaväzujú, aby sme už nikdy nedovolili opakovanie takýchto udalostí,“ zdôraznil.

V spomienkových akciách sa podľa agentúry AP často odrážali protizápadné nálady prameniace v bombardovaní, ktoré prinútilo Belehrad odovzdať kontrolu nad Kosovom Organizácii spojených národov a Severoatlantickej aliancie. Prevažne Albáncami obývané Kosovo vyhlásilo minulý rok za podpory USA a väčšiny európskych štátov nezávislosť, ktorú doteraz uznalo len 56 zo 192 členských štátov OSN. Belehrad stále považuje Kosovo za súčasť Srbska a nikdy jeho samostatnosť nehodlá uznať.

„Letecké útoky nevyriešili problémy Kosova a nepomohli nastoliť mier a rešpektovanie zákonov. Naopak vyvolali etnické čistky, obrovské porušovanie ľudských práv a medzinárodných noriem a tiež nové napätie,“ povedal Cvetković.Podľa Cvetkoviča pri bombardovaní zahynulo 2500 civilistov, vrátane 89 detí, a 1002 vojakov a policajtov. Zranenia utrpelo ďalších 12 500 ľudí. „Materiálne škody spôsobené náletmi dosiahli 30 miliárd dolárov,“ povedal Cvetković a dodal, že následky bombardovania sa nepodarilo odstrániť ani po desiatich rokoch.

 

ano chceme verit , ze bombardovanie bol jediny sposob ako zastavit vzajomne vrazdenie . ale neviem ci sa tomu da verit

 

 

@smiley by ma zaujimalo preco sa kazdy stara do politiky Ruska . stara sa Rusko do inych krajin aku politiku si vedu?

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nuz historia,  vieme kam vedie nestaranie. Ale pravne ide o dodrziavanie charty  osn, ktoru podpisali. Ide o dosledok 2 sv. vojny. Dovtedy nestaranie bolo sucastou diplomacie

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

plati to na vsetkych,   starat sa moze kazdy a rusi to robia rovnako.  Odsudzovanie americkej politiky  robia uz 75 rokov.  Len to nie je velmi doveryhodne pre svet. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 8 hodinami, tyso napísal:

informator, tvoj naivny rusotrollny nahlad je zabavny.  Ale len tak namatkou,  poliaci o americku prosia a chcu ju platit. Americke zakladne su totiz dost ziadane,  dost odradzuju susedov od utoku.  To sa o ruskych zakladnach neda povedat.  A americky zasah v srbsku zastavil boje,  nesiril demokraciu ale riesil konkretny humanitarny problem.  A nie vzdy sa to podari ale Srbsko bol priklad kde sa to podarilo.

tvoje naivne obhajovanie sirenia "demokracie" pomocou zbrani obhajoval aj Napoleon a Hitler.....co mas s nimi spolocne?.....a ja tu netrolujem v obhajovani Ruska, ale som ti polozil otazku,  no neodpovedal si na nu.......a co sa tyka Srbska, tak to je  ukazka tvojej jednostrannej obhajoby agresivnej politiky USA a jeho satelitov v NATO.....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to vies,  tvoji kamarati predviedli srebrenicu,  chapem ze tvoje fasisticko srdcko sa raduje pri zabijani moslimov ale vacsina sveta to vidi inak.  A tak ta "agresivna" politika zastavila zabijanie na balkane.  A menej zabijania,  to je jasne zle. Teda pre teba, to uz vieme.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@tyso aky jeho kamarati ? ty mas nejake info o tom ze by informator mal priatelske vztahy s osobami ktori su zodpovedni za masaker v srebrenici ? a odkial mas info ze sa raduje zo zabijania moslimov? odkial mas info ze podporuje zabijanie ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ved citam :smile1: a preto sa pytam

Citát

to vies,  tvoji kamarati predviedli srebrenicu,  chapem ze tvoje fasisticko srdcko sa raduje pri zabijani moslimov ale vacsina sveta to vidi inak.  A tak ta "agresivna" politika zastavila zabijanie na balkane.  A menej zabijania,  to je jasne zle. Teda pre teba, to uz vieme.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ak sa pytas na juhoslaviu, tak co vies o vojnach co sa tam od rozpadu viedli? mas aspon hmliste povedomie co sa tam dialo?  Fasisticka scena na slovensku to zuzila na bombardovanie srbska, co tu papaguje informator. A co ty ? Co o tom vies?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

skus citat.  slovanske bratstvo proti hnusnej amerike. Nebavi ma vysvetlovat veci pre matersku skolku. Bud ukaz ze nieco vies, alebo si najdi temy kde to nevadi.

  • Odobrať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to ta neopravnuje sirit pod veci

Citát

o vies,  tvoji kamarati predviedli srebrenicu,  chapem ze tvoje fasisticko srdcko sa raduje pri zabijani moslimov

 

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov