Skočiť na obsah

Občan a civilista


Sniper

Odporúčané príspevky

Kedysi dávnejšie som v TV správach videl nejakú reportáž o situácii Cigánov, niekde na východnom Slovensku, a doteraz si pamätám ako jedna stará Cigánka na celú obrazovku zvrieskla "Šak nech sa štát o nás postará!".

Mala pravdu. Štát by sa mal starať o svojich občanov. A štát by mal rozlišovať medzi občanmi a civilistami.

Zdanlivo ide o to isté, ale predsa je tu len rozdiel. V sci-fi filme Hviezdna pechota sa ľudia v spoločnosti delili na dve skupiny: občanov a civilistov. Civilista bol každý radový človek. Občan bol ten ktorý pre Spoločnosť niečo užitočné vykonal, napr. si odkrútil vojenskú službu a dosiahol niekoľko vyznamenaní (o tom je skoro celý film).

 

Tento film mi vnukol skvelú myšlienku že pojem občan a civilista by mala zaviesť každá krajina na svete. Model by to bol jednoduchý. Každý človek, ktorý by sa narodil by bol automaticky civilista a občanom by sa stal až vtedy, keby pre štát resp. spoločnosť niečo užitočné vykonal. Občanmi by mohli byť všetci vysokoškoláci, pretože spoločnosť potrebuje vzdelaných ľudí. Tým pádom ľudia na vyšších profesiách ako napr. učitelia alebo lekári a pod. by boli občanmi. Občanom by sa mohol stať každý kto by vykonal vojenskú službu, napr. najmenej 2 roky by slúžil v (profesionálnej) armáde. Občan by bol aj ten, ktorý by si založil firmu a úspešne by zamestnal viacerých ľudí (pre spoločnosť spravil to, že poskytol ľuďom prácu a odbremenil štát od platenia soc. dávok). Občanom by sa mohol stať aj ten čo odpracoval napr. 25 rokov na hocijakej pozícii hodnej min. stredoškoláka (a nemusel by mať VŠ, alebo byť vojak a pod.) Je veľa príkladov, ktoré by sa dali vymenovať.

Zmysel toho všetkého je ten, že občan by bol pred civilistom v spoločnosti zvýhodnený. Napr. občan by mal v autobusoch a vlakoch lacnejšie cestovné, lacnejší lístok do kina, alebo v lietadle lepší komfort. Možnosťou by bolo aj to že občan pracujúci na rovnakej pozícii by zarábal viac ako civilista. V tomto prípade by nešlo o diskrimináciu civilistov ale najmä o ich motiváciu, aby na sebe viac pracovali a tiež sa stali občanmi.

Veľký rozdiel medzi občanmi a civilistami by bol aj ten, že štát by sa primárne staral o občanov (keďže sami pre štát niečo urobili). Občan by mal výhodnejšiu hypotéku na byt, alebo zľavu na zariadenie bytu, príp. zľavu na auto. V prípade núdze by občan mal štedrejšie sociálne dávky ako civilista.

Štát by sa teda viac staral o občanov ako civilistov.

Podobne by to mohlo fungovať aj v prípade Cigánov. Sami by museli začať na sebe pracovať aby niečo pre štát urobili, aby sa stali občanmi a mohli do kamery vrieskať prečo sa štát o nich nestará keby sa ocitli v núdzi. Ako civilisti by na to nemali mať nárok.

Možno to raz u nás bude ako v tom sci-fi filme, verím však, že to nezostane iba v rovine sci-fi.

 

Myslíte, že toto by bol dobrý model?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 33
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • Cat Eye

    8

  • game

    7

  • weirdo

    6

  • Sniper

    4

Top prispievatelia v tejto téme

ano mohol by byt dobry.

stat by sa mal (ak pripustime, ze by sa teda vobec mal) starat vo vacsej miere o tych, ako ich tam nazyvas, obcanov a v mensej o tych druhych - civilistov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

njn, bolo by treba presadzovat myslienku urcitej nerovnosti tych obcanov / civilistov ako sucast statnej ideologie.

 

a potom by prisli socialisti

to by mohla byt este tretia zvlastna kategoria - disidenti :lol:
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Z toho jasne vidieť že socializmus je vlastne nespravodlivý systém. Občanovi by sa určite nepáčilo keby civilista zdieľal rovnaké výhody ako on. A civilista by nebol nijak motivovaný aby sa stal občanom. Tým pádom počet civilistov by neustále narastal na úkor občanov. Nakoniec niečo podobné sme mohli vidieť v bývalom východnom bloku. Ľudí s nižším vzdelaním bolo podstatne viac ako dnes.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

btw, urcite by som nedaval cloveka so strednou skolou na uroven civilistu a preradil ho medzi obcanov po 25 rokoch prace. mozno tak po 5.

 

druha vec, obcania by mohli mat vyssi plat na rovnakej urovni akurat tak v statnom sektore. firmy neovplyvnis.

 

na slovensku by toto aj tak nemohlo fungovat, lebo tu panuje tazka zavist voci ludom, ktori su nejakym sposobom uspesni. uplne by to separovalo spolocnost. okrem toho - proti ciganom to nezaberie, lebo ked im ako civilistom nic nezaplati stat, tak zacnu rabovat, kradnut a podobne. podla mna by doslo k rozkladu spolocnosti, mozno dokonca k obcianskej vojne.

 

 

no a nech len nepindam, suhlasim ze socializmus je maximalne nespravodlivy system.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

btw, urcite by som nedaval cloveka so strednou skolou na uroven civilistu a preradil ho medzi obcanov po 25 rokoch prace. mozno tak po 5.

Uviedol som iba príklady. Ako by to bolo naozaj o tom by už rozhodoval niekto iný.

 

druha vec, obcania by mohli mat vyssi plat na rovnakej urovni akurat tak v statnom sektore. firmy neovplyvnis.

To už je len a len vec názoru.

 

okrem toho - proti ciganom to nezaberie, lebo ked im ako civilistom nic nezaplati stat, tak zacnu rabovat, kradnut a podobne. podla mna by doslo k rozkladu spolocnosti, mozno dokonca k obcianskej vojne.

Cigáni tu už rabovali a vyhrážali sa občianskou vojnou a ako to dopadlo? Vláda poslala na východ armádu, policajti ich v Trebišove vymlátili a bol kľud.

Systém občan/civilista by sa do praxe samozrejme neuviedol zo dňa na deň. Bol by to dlhodobejší proces, počas ktorého by ľudia boli uvedomelí čo je vlastne zmyslom tohto systému.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Bol by to dlhodobejší proces, počas ktorého by ľudia boli uvedomelí čo je vlastne zmyslom tohto systému.

hm

myšlienka je to pekná

sci fi Hviezdna pechota nám ukázala našu svetlú budúcnosť ... zrejme to bolo myslené dobre, možno že to raz bude nutné

v prvom momente mi to trochu pripomenulo román 1984 ...

prednedávnom som o podobnom výroku jednej sedemdetnej 25 ročnej cigánky z východu čítala v novinách .... povedala čosi také, že keď štát nemá na ich dávky, nech si štát požičia ....

 

celá myšlienka je dobrá, a nie sú v tom len socialisti - slovko demokracia je dosť silné, štáty sa predháňajú, ktorý bude demokratickejší ...

 

proces ktorý spôsobí, že ľudia budú uvedomelejší je dokonalá utópia

čo sa týka ľudí ... občas ani utópia nestačí

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

hned ako som precital nazov temy tak ma okamzite napadol film Hviezdna pechota :lol:

 

myslienka je dobra len neviem ci by sa presadila aj v praxi ...

kopu znamych mi hovorilo ako bolo na vojencine spred 10-20 rokov a maloktoremu to chyba ...

 

..., ze vsetci si su rovni....

a niektori su rovnejsi :)
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

este jeden veelmi velky problem takehoto zadelenia ma napadol ... politika.

 

povedzme, ze sa naozaj zavedie delenie na obcan-civilista na zaklade nejakych prvotnych pravidiel, napr tych co vymenoval Axel. tie pravidla ale urcite nebudu vyhovovat vsetkym a po istom case sa moze stat, ze vznikne vlada stran, ktore tieto pravidla zmenia. ak pritvrdia, tak ludia, ktori mali sancu sa stat obcanmi a nestali sa nimi prave kvoli tejto zmene, urcite budu protestovat. ak sa stane opak, je mozne, ze vyhody pre obcanov prave vdaka financiam budu musiet byt znizene (styl politiky Fico - naoko spravit vsetko pre ludi). potom by mohli protestovat ti obcania, ktori si zasluzili svoj status podla starych pravidiel. a zase by to slo smerom, aky som uz naznacil - kastovanie, alebo obcianska vojna.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a zase by to slo smerom, aky som uz naznacil - kastovanie, alebo obcianska vojna.

alebo dostatočne tvrdá vláda ... zdanlivo dostaneš všetko a nepýtaj sa, buď vďačný, že si tam kde si

 

smer / nie Smer / 1984

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Iste, je možné že by nastali problémy, je celkom pravdepodobné že civilisti by sa cítili diskriminovaní a je možné aj to že by sa časom mohli zmeniť pravidlá ako spomínal weirdo. Preto prechod na tento systém by musel byť dlhodobo pripravovaný. Za ten čas by si musel každý uvedomiť aké výhodné je byť občanom a robiť všetko preto aby bol dostatočne motivovaný aby sa ním stal.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Preto prechod na tento systém by musel byť dlhodobo pripravovaný. Za ten čas by si musel každý uvedomiť aké výhodné je byť občanom a robiť všetko preto aby bol dostatočne motivovaný aby sa ním stal.

axel na tomto pada vela "idealnych" systemov

nepocita s tym ze ludia su sami o sebe vzdy nespokojni, ak vidia ze oni su znevyhodnovani...

len velmi male percento ludi vidi motivaciu, ale velke percento v tom vidi nespravodlivost...

tu je kamen urazu

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hm, táto myšlienka sa mi nepáči. Pripomína mi to systém kást v Indii. Občania a civilisti - bullshit. Pred Bohom sme si všetci rovní, či sme vzdelaní alebo tupí,či sme podnikatelia, alebo či makáme na cudziu riť. Absurdná predstava. Nech nie je nikto zvýhodňovaný, cestovné nech je pre všetkých rovnako vysoké. V kapitalizme má každý šancu pokúsiť sa o lepší život, zarobiť aj na ten drahší lístok.

Ak sa ma pokúsi niekto zaradiť do druhej kategórie, tak .... :) :lol: :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nahodou kastovy system je velmi stary a velmi spravny nahlad na ludske spolocenstvo.

 

vsetci ludia nie su rovnaki. niektori su viac, ini menej.

system je velmi stary, v tom pravdu mas.

 

vsetci ludia nie su rovnaki. niekto je viac, niekto menej, ale kym v systeme obcan-civilista ma kazdy rovnaku sancu, kastovnictvo bolo polozene na zaklade povodu, a to uz nie je demokracia. takze ziadny spravny nahlad, skor mi to par crtami pripomina ceskoslovensky komunizmus (urcite nie vsetkym) - napr. mal si rodicov, ktori boli povazovani za protistatne zivly, tak si nemohol ist studovat na vysku. kastovnictvo sux.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak najskor k tomu,ze by prisla nejaka ina vlada a pritvrdila by podmienky tak,ze by sa niektori obcania stali civilistami - v pravnom state je to nemozne,zalozilo by to pravu retroaktivitu,ktora je v pravnom state neprijatelna - ale to uz su uvahy fakt daleko...V zasade by som suhlasil s takymto modelom,ale verte tomu,ze vsetko,co by sa odklanalo od "klasickej" demokracie,by bolo neprijatelne,absurdne a najma - diskriminacne...Uvedomte si,ze zijeme v dobe,ked je rasistickou uz aj bravcova polievka pre bezdomovcov...Ale myslienka je to dobra,len by to bolo tancovanie na tenkom lade,priznanie rovnakych prav bez diskriminacie a rozstupnovat len naroky plynuce z prav...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 10 mesiacmi...

Tak trochu mi to pripomenulo Texasana z Hlavy XXII a jeho pobyt s Yossarianom a spol. vo vojenskej nemocnici...

 

"A pak tam byl ten vzdělanec z Texasu, který jako by vystoupil z nějakého barevného velkofilmu. Cloumalo s ním vlastenecké přesvědčení, že lidé majetní ? to jest slušní ? by měli mít ve volbách víc hlasů než flákači, ######y, kriminálníci, zvrhlíci, ateisté a vůbec lidé neslušní, rozuměj nemajetní."

 

"Texasana položili na postel uprostřed oddělení a za chvíli už je začal obšťastňovat svými názory.

Dunbar se vymrštil, jako kdyby vedle něho uhodilo. ?Na to jsme čekali,? jásal. ?Pořád tu něco scházelo ? pořád se mi zdálo, že tu něco schází ? a teď mi konečně došlo, co to bylo.? Bouchl pěstí do dlaně. ?Vlastenecký cítění,? prohlásil.

?Máš pravdu,? zahulákal na to Yossarian. ?Máš pravdu, máš pravdu, máš pravdu. Horký párky, brooklynský koláče, maminčin jablečnej štrůdl. Za to bojuje každej. Ale kdo bojuje za slušný lidi? Kdo bojuje za to, aby měli při volbách víc hlasů? Chybí nám ten právej patriotismus, to je jasný. A matriotismus taky.?"

 

"Brzy se ukázalo, že ten Texasan je člověk dobrosrdečný, uznalý a sympatický. Takže za tři dni ho měl každý plné zuby."

 

"Netrvalo ani deset dní a Texasan je všechny z pokoje vypudil. První podlehl kapitán od dělostřelců a po něm nastal hromadný úprk. Dunbar, Yossarian a kapitán od stíhací letky vypadli jednou po ránu společně. Dunbarovi se přestala točit hlava a kapitán od stíhačů se vysmrkal a bylo mu dobře. Yossarian sdělil lékařům, že ho játra přestala bolet. Šlo to jako po másle. Zdrhl odtamtud i ten rotmistr. Za necelých deset dní stačil Texasan vyhnat všechny pacienty z pokoje zpátky do služby."

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

veľmi pekné :lol:

Hlavu XXII sme čítali zrejme takmer všetci, kto ešte nie, skôr či neskôr sa k nej dostane ...

 

lenže to nevystihuje celkom presne tému, ani texasanove názory nie ...

je jasné, že každé podobné delenie na občana a civilistu by viedlo k ovládaniu más, je jedno k akému, či už typu 1984, či akejkoľvek totalite, či tomu najtvrdšiemu kapitalizmu, kde len horných desaťtisíc má slovo, kde v tovármi pri páse môžeš len mlčať

 

ten "občan - civilista" mi dosť pripomína nedávne a vlastne stále trvajúce naše volebné kalvárie ... keď babky mali byť počas volieb zatvorené doma, aby nešli voliť Mečiara. a stúpajúce preferencie terajšieho premiéra kvôli jeho sociálnej politike, keď občania, ktorí privádzajú na svet potomstvo, ktoré bude na krku celej spoločnosti po celý život vegetovať, má rovnakú hodnotu ako to, ktoré bude na nich pracovať.

to nehovorí zo mňa žiadny rasizmus, toto je fakt, o ktorom všetci vieme.

ľudia, ktorí celý život poctivo pracovali, nie sú štátom cenení o nič viac, než tí, ktorí v živote nepracovali ... a teraz znovu nehovorím o tom, že určitá skupina ľudí má problém sa zamestnať ...

k takémuto deleniu snáď / a dúfam / nikdy nepríde, bol by tam len nepatrný krok k zneužitiu moci nad ľuďmi, kto by určoval, kto je občan, kto civilista ... poznajúc ľudskú povahu, veľmi rýchlo by sa to zvrhlo v niečo úplne iné ...

ale aj tak samotná myšlienka - ruku na srdce, koho podobné veci už nenapadli ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Game

Práveže vystihuje, Heller to vystihol a vojaci utekajúci radšej na front ako počúvať také bludy to vystihli tiež.

Občan je občan už od starej gréckej demokracie, keď na agore sa k veciam verejným mohol vyjadriť každý slobodný občan rovným hlasom... Môže sa jedine deliť na aktívneho alebo pasívneho... to ostatné nemá zmysel, i keď nepochybujem, že mnohým "politikom" by to tak vyhovovalo.

Áno, tiež verím, že k tomu nikdy nepríjde... Kupovanie hlasovo je oveľa férovejšie...i keď ani to mi akosi nejde z huby von.

 

Výraz babka demokratka alebo recipročne babka kadeháčka (tam ten elektorát je ešte starší) je niečo obludné. Vymysleli ho nehodní vnuci, ktorí im prežrali dôchodkové fondy a oni z biedneho dôchodku ešte vnukom na narodeniny alebo Ježiška niečo kúpili alebo dali vreckové. Za odmenu sa im ušiel výsmech a netolerancia k názoru. Nemám tieto výrazy rád a mám pocit, že ich vymyslel spoločenský suterén.

 

stúpajúce preferencie terajšieho premiéra kvôli jeho sociálnej politike, keď občania, ktorí privádzajú na svet potomstvo, ktoré bude na krku celej spoločnosti po celý život vegetovať, má rovnakú hodnotu ako to, ktoré bude na nich pracovať.

Toto neviem odkiaľ máš..., toto určite nie je slovenská realita...

 

Že sú dôchodky také aké sú a že je tu kategória dôchodcov de luxe, to nie je premiérov problém, ale Kaníkov. Premiér musí len plátať zanechanú sekeru v sociálke (ktorá sa považuje za verejný dlh a zhoršuje náj maastrichstké kritéria) a taktiež musí spätne a naďalej vyplácať zobraté invalidné dôchodky, lebo tak rozhodol ústavný súd.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ako si babky vnukov naučili, tak majú

pracujem s takými babkami, aj ich vnukmi, aj nešťastnými babkami, ktoré vyberú poslednú korunu z knižky, pretože šak treba mladým pomáhať ... chce sa mi zakaždým veľmi neslušne povedať : h o v n o

babku, ktorá sa ma dôverne spýta, či už má teda rozdeliť tie peniaze, alebo nie, aj keď je na ňu vnuk zlý a syn k nej nechodí ...

to sú tragédie

 

nikdy som od žiadnej babky či rodiča nepýtala ani korunu, musel by mi jazyk zdrevenieť

domovy dôchodcov sú plné dôchodcov, ktorých deti a vnuci poznajú len v deň dôchodkov

 

babka demokratka bola tá, ktorá bola schopná pred kamerami dážnikom zbiť reportéra, len čo vypustil z úst meno jej idolu a nedbali čakať na autobus a dať sa zvážať na jeho rádobyvtipné mítingy a zabávať sa na jeho primitívnych vtipoch a mať balíčky a zábavu a svojho idola zadarmo ...

to nebolo tak dávno, a poznám ešte babku demokratku, ktorá má na kredenci stále Jeho polmetrovú farebnú fotku ...

babky kdháčky sú z podobného cesta, až na to, že ony nejdú za kdh, ale za pánom farárom

v tomto kontexte znie "babka demokratka" trochu ináč, nech to vymyslel kto chcel, začalo to vtipom, ale stala sa z toho politická skutočnosť na mnoho rokov

 

ja nehovorím ani slovom, že sa majú tieto babky považovať za civilistov, hovorím o faktoch, ktoré tu boli, zažili sme ich

 

občania, ktorí privádzajú na svet potomstvo, ktoré bude na krku celej spoločnosti po celý život vegetovať, má rovnakú hodnotu ako to, ktoré bude na nich pracovať. "

 

Toto neviem odkiaľ máš..., toto určite nie je slovenská realita...

nie je ?
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Game,

 

Ani nie, tá volí toho, koho poradí pán farár a ten sa nemýli. KDH má najstarší elektorát... Ale tá babka má právo, tak ako aj tá prvá... veď pluralita... nanajvýš sa usmejem.

 

 

 

Nie... Veď uveď príklady...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Game,

ešte, ak môžem. Dnes sa bude hlasovať o rozpočte. Opozícia chce navýšiť 5 mld. Podľa dnešnej tlače "Opoziční poslanci chcú viac peňazí pre školstvo, vedu a výskum a navrhujú aj valorizovať príspevok pre dieťa." Kto teda viacej myslí na "druhotriedne" potomstvo aj za cenu vyššieho deficitu štátneho rozpočtu:confused: Tomanovej zvýšený príspevok na prvé dieťa je aspoň adresný a v rámci možností. I keď by som ani ten nedával, ale čo už.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov