game Zverejnené 4. November, 2006 Zverejnené 4. November, 2006 v lete sú v pohode, zima je horšiaobčas nad tým premýšľam, aké to je ...nesledujem reality show, len som sa kdesi dočítala, že aj hrať sa na bezdomovca nie je jednoduché / nedávno taká nejaká show vraj bola/ nie každý aktér, aj keď vedel, že sa za deň za dva vráti do teplého príbytku medzi svojich, zvládol.kedysi sme sa divili, že v západných filmoch svoj majetok tlačili na nákupnom vozíku a prespávali v lepenkových škatuliach... už ich vidíme naživo .inšpirovali ma články z novín, že náhly nástup zimy už si vyberá svoju daň, v Prievidzi zomreli dvaja bezdomovci, muž v meste, žena pri rieke, na podchladenie .nedávno som videla jednu reláciu v tv o bezdomovcoch - bol medzi nimi človek s doktorským titulom, inžinier, robotník, stredoškolák ...ako ľahko sa človek stane bezdomovcom ? poznáte vo svojom okolí nejakých ? prečo sa stali bezdomovcami ? stretávate ich, aký z nich máte pocit, napadne vás, keď ich vidíte, ako ľahko sa tam možno dostať, aký máte z nich pocit ? vôbec: ako sa dívate na to, že sú tu bezdomovci .a ešte : vidíte niekde riešenie? dá sa im efektívne pomôcť ? viacerí sú v tejto situácii z vlastnej vôle, ale mnohým to priniesol osud ... je tu treba pomáhať , okrem stavania stanov na zimu ? ako ?
cizy Zverejnené 4. November, 2006 Zverejnené 4. November, 2006 poznáte vo svojom okolí nejakých ? ano nejakch poznam, resp. uz iba dvoch, poznal som Vsemohuceho a Inziniera a este Ficka. Vsemohuci bohuzial zomrel predminulu zimu na podchladenie pri potravinach. On bol velmi dobry kamarat s Inzinierom a vsade chodili spolu. Kupovali si cuco popijali na lavicke. Obcas sme si s nimi na lavickach vypili. Odkedy vsemohuci zomrel tak sa mi zda ze Inzinier je z toho dost vprdeli... Ficka som uz dlhsiu dobu nevidel, lebo uz nechodim do krcmy, kde som kedysi s kamaratmi pravidelne chodieval. Ficko nie je uplny bezdomovec, kupil si za par korun 1203ku a tu ma zaparkovanu na ulici a tam prespava. Este jedneho pozname, s tym sme tiez pijavali v krcme, ale teraz mi vypadlo meno sakra. Zohnal nam raz aj vinko domace tabletkove. stare dobre casy...
nerra Zverejnené 4. November, 2006 Zverejnené 4. November, 2006 No, po mene nepoznam, ale ti co ste z Blavy, ste urcite poznali toho co zastavoval spoje na Zochovej, a robil chaos.. :) tak toho som vidavala dost casto, taky dobracisko, uz bolo o nom i v telke. Normalne, ze mu z oci islo nejake dobro ;) , ludia mu kupovali sem-tam stravu. :) Minule ho videli este s dalsim a ten takisto skakal do premavky, dobreze sa ten prvy nepridal ;) A potom, mozno trochu OT, ale vidavam niekedy ludi fotit bezdomovcov ako spia, dokonca som jedneho takeho exota aj poznala :lol: , ten mal zbierku bratislavskych bezdomovcov v mobile, niakych 15 ;)
Ajk Zverejnené 4. November, 2006 Zverejnené 4. November, 2006 minule som isiel zo skoly do mesta na obed... a zistil som ze mam len 40 sk :) tak som si dal richmana - 30sk a krabicovy dzus - 7sk... slusne som sa nazral a isiel do skoly... a cestou som stretol bezdomovca.. pozeram ze mu dam, ale tie tri koruny sa mi nechceli vyberat, ked som videl ze ma vyzobranych dobrych 50sk tak ma napadlo, ze taky bezdak keby jedol same richmany, tak aj obezitu bude mat... :) ale inak je mi tych ludi strasne luto.. urcite to nie je dobrovolny styl... raz som videl jeden film na CT... bol cesky... bol zhruba o tom ako sa stat bezdomovcom... na zaciatku bol slusne zarabajuci 50tnik s rodinkou... na konci bol tento 50tnik ubohy bezdomovec... a vsetko to bolo kvoli tomu ze bol na sude svedkom ze jeho suseda bili nejaky vytrznici baseballovou palicou.. od toho sa zacalo odvijat vsetko.. vyhrazky, terror, vypalne, nedoplatky, konflitky v rodine etc etc... vystahovanie, vyhodenie zprace... bezdomovec... :lol: keby sa to dalo, mohla by aspon fungovat nejaka velka hala, vykurena, kde im daju deky a kde budu mat aspon teplo... na jedlo sa da vyzobrat (vid hore) ale ide o to byvanie... cizy> s tou skodou to neni zly napad...
Sniper Zverejnené 4. November, 2006 Zverejnené 4. November, 2006 Mňa v poslednej dobe bezdomovci dosť iritujú. Čakám na stanici na autobus a jeden príde za mnou: "Prosím ťa mám problém, nemám peniaze a nemám sa ako dostať domov." Po prvý krát som mu zopár korún prihodil, ale odvtedy za mnou prišiel ešte asi 4x (zakaždým iný deň) a hovoril furt to isté. Je jasné že domov nepotrebuje nikam ísť, nemá na čúčo :lol: Veľmi častá otázka od iných: "Nemáš cigaretu?" ma tiež v poslednej dobe dosť irituje. Ale viac ma sere keď pýtajú peniaze.
Ajk Zverejnené 5. November, 2006 Zverejnené 5. November, 2006 moja mama to riesi tak ze im dava gastrace... za tie si chlast ani cigy nekupia ... minule sa jej stalo ze jeden ich odmietol... :-/
cizy Zverejnené 5. November, 2006 Zverejnené 5. November, 2006 ale da sa aj za gastrace, kupoval som si tak
game Zverejnené 5. November, 2006 Autor Zverejnené 5. November, 2006 na gastrolístky u nás bez problémov, neviem síce, či aj bezdomovcovi, ale predajú aj fľašu aj cigarety ... jeden párik bezdomovcov tu žije už roky, prebývajú kdesi pri kaštieli, je tam ešte zopár starých budov, bývalé správcovské a kdejaké domy, postupne sa renovujú, a vraj tam žijú niekde v pivnici ...ale už skutočne veľmi veľa rokov ... z roka na rok vyzerajú horšie, špinavšie, ale sú stále spolu, vypijú si, popozerajú nejaké kontajnery, ale vždy spolu a nikoho neobťažujú ... ale z čoho žijú, to neviem. pikantné na celom je, že ona odtiaľto pochádza, žije tu jej mama, a tá je zo svojej dcéry nešťastná ... ale jej to takto vyhovuje ... toto je snáď jediný prípad dobrovoľného bezdomovectva, ktorý poznám ... žobrať som ich v živote nevidela.
nerra Zverejnené 5. November, 2006 Zverejnené 5. November, 2006 Nie je to cisto postreh o bezdomovcoch, ale tyka sa to podobeho...Na Slavicom na Dusicky som raz pred rokmi dala nejake peniaze zobrajucemu clovekovi na vozicku. Bolo mi ho luto, bol v strednych rokoch, bolo zima a tie Dusicky, vsade same sviecky :lol: Inak im nedavam ani fuka, ale teraz ma to akosi chytilo...a o par dni ho videla moja mama pit v podchode s inymi podobnymi...Vtedy som sa zasekla a povedala dost :)
game Zverejnené 5. November, 2006 Autor Zverejnené 5. November, 2006 so žobrákmi je to u mňa ináč ... nikdy neviem, či ten človek nemá niekde zaistené zázemie, po šichte pozbiera zárobok, a ide do najbližšej krčmy alebo domov ... je mi ľúto bezdomovcov, takých skutočných, ktorých niekto obabral, niečo sa v ich živote pokazilo, a skončili na ulici ... neraz aj v tých úbohých podmienkach si zachovajú aspoň nejakú dôstojnosť ... žobrákov nemám rada, hlavne nie prešpekuľovaných... takého som zažila pred rokmi v ba pri tescu : na niečo som čakala, išla som si dať pizzu, sadla som si vonku, a po chvíli si prisadla jedna staršia dáma a pila svoju kávu ...zrazu sa objavil postarší občan rómskeho pôvodu :lol: , vytihol odniekiaľ malý hnedý kastról a husle, reku dobre, aspoň zahrá ....no iste ... asi štyrikrát prešiel slákom cez struny, chytil kastról a začal obiehať okolo stolov ... povedala som mu, že mu za to, čo predviedol, nič nedám ... dokonale ho to rozčúlilo, dokonca mal nie celkom pekné reči o bohatých a skúpych bielych ... tá pani pri stole len hľadela ako puk - že ona mu doteraz vždy niečo dala, ale po tomto výkone už končí aj ona... pred nejakým časom jedna "žobráčka" v ba nahlas vykrikovala a obťažovala ľudí ... keď mi príde šek na charitu, na detské domovy, postihnuté deti, teraz mi prišiel aj s hromadou nádherných pohľadníc z Nakladateľstva umelcov maľujúcich ústami a nohami .... to áno, zakaždým im prevediem aspoň niečo ...
Mgr. L.E.G. von Trips Zverejnené 5. November, 2006 Zverejnené 5. November, 2006 žobrákov nemám rada E! e ako zEbrakov ani ja neznasam zebrakov, ale musim daco podotknut. ked date niekomu z nich peniaze, je to vase slobodne rozhodnutie vzdat sa moci v prospech ineho cloveka bez akehokolvek naroku na kompenzaciu. nic vas neopravnuje ponosovat sa potom ako on nasledne s tymi peniazmi disponuje. lebo tam nie je ziaden reciprocny vztah. to by ste nesmeli len tak hocikomu len tak nieco dat. ale prosim, ako chcete - lenze potom darmo mudrujete a sudite homlessaka za to, co s tym spravi, ci to prechlasta alebo co - do toho uz vy mu nemate co hovorit. to si uvedomte predtym ako zase niekomu nieco date.
cizy Zverejnené 7. November, 2006 Zverejnené 7. November, 2006 vcera sa mi stala taka vec.isiel som zo skoly domov a v podchode na trnavskom myte stal bezdomovec a predaval nota bene, ja som isiel oproti a nikto iny tam nebol a mi to ponukal ze dobry den, nech sa paci a ja mu ze nemam peniaze a on mi tak odpovedal ze: "ani ja..." ale tak to povedal tak cudne ze este doma som mal vycitky z toho, ale ja som vazne nemal pri sebe nic ani 1sk.
game Zverejnené 7. November, 2006 Autor Zverejnené 7. November, 2006 včera bol asi taký deň ... :lol: ... ja som bola podobne včera v nemocnici na Antolskej ... trikrát som prebehla vo vestibule okolo jedného bezdomovca, ktorý ponúkal Nota bene, bol veľmi prívetivý, každému s úsmevom prial príjemný deň, či kúpil, či nekúpil ... a mala som cukanie ho kúpiť, a nekúpila som ...a doteraz nad tým rozmýšľam, že som mala... aj keby to nikto nečítal ...
weirdo Zverejnené 7. November, 2006 Zverejnené 7. November, 2006 E! e ako zEbrakov to je bratislavske narecie, alebo cielena dehonestacia istej skupiny ludi?
Darkman Zverejnené 7. November, 2006 Zverejnené 7. November, 2006 E! e ako zEbrakovsi sa trosku sekol, 'pan' jazykovedec... noze rychlo pohladaj nejaky slovnik slovenskeho jazyka. pripadne pouzi ten online http://www.forma.sk/onlines/slex/index.asp :lol: A tym zvyskom sa tak isto mylis. Ja ked dava zobrakovy peniaze, tak mu ich davam za nejakym ucelom. Ja ked nemam ziadne vedomosti o tom, na co zobraci peniaze davaju... a vymami ich odomna pod zamienkou ze ich chce na jedlo. Tak mozem byt nanho pravom nasraty, ked si kupi liter akostneho jablckoveho vinka. Zneuzil svoje postavenie na to, aby odo mna dostal peniaze. Peniaze, ktore mu boli poskytnute za istym ucelom, a tym bolo kupenie jedla a pitia (nemyslim chlast).
Wink Zverejnené 7. November, 2006 Zverejnené 7. November, 2006 Ja zobrakom nedavam peniaze, aj ked v Krtisi ich je ozaj dost. Neviem ci len tu, ale ono tu rodicia posielaju zobrat svoje deti.... takze cim ich maju viac tym im je lepsie. Co uz kupia si nejake cigarety, fajn pivko slivovicu a na deti sa vybodnu... aspon pre nich ma kto zobrat Dneska som bola s mamou v Bille a samozrejme deti zasa pred vchodom. Ci nemate korunku, ze nejedli nic a na rozok by potrebovali... aano jasne na rozok mama ked im vybrala z tasky styri rozky a dala im tak odrazu uz ziadne rozky nechceli a radsej zmizli. Samozrejme cest vynimkam, nemyslim ze kazdy z nich je taky, ale vacsinou sa da zbadat ci ta prosi o peniaze nejaka alkoholom pachnuca, potacajuca sa osoba alebo niekto, podla svojich moznosti upraveny predavac Nota bene.
Sniper Zverejnené 7. November, 2006 Zverejnené 7. November, 2006 Ja ked dava zobrakovy peniaze, tak mu ich davam za nejakym ucelom. Ja ked nemam ziadne vedomosti o tom, na co zobraci peniaze davaju...Keď dám žobrákovi peniaze a on si kúpi za to hotdog lebo je hladný, to je v poriadku. Ale ak si za to kúpi poldeci z pochybnej pálenice tak to sa mi nepáči. Ale to je ich vec, zase tých peňazí nedávam veľa.
game Zverejnené 7. November, 2006 Autor Zverejnené 7. November, 2006 preto vlastne nedávam žobrákom peniaze ... je to možno smutné či kruté, či inak odsúdeniahodné, ale aj tak im nedávam... o zopár žobrákoch už vysvitlo, že majú na chleba, a nepotrebujú to na to, aby sa najedli ... a po historkách s deťmi, ktoré posielajú rodičia žobrať, už vôbec nie ... nedávno som o tom čítala, z Rumunska a Albánska a neviem ešte odkiaľ sem pricestujú s deťmi, a to je ich obživa , že deti pre nich žobrú - keď nevyžobrú dosť, trestajú ich je mi z toho zle, ale ja to nespasím ... v každom prípade ... majú svoje miesta, je taký, ktorého dlhé roky vidím v ba furt na tom istom mieste ... keby sa mu to nevyplatilo, tak tam už nie je ...
hisham Zverejnené 7. November, 2006 Zverejnené 7. November, 2006 Ja som tiež toho názoru, že keď dám žobrákovi prachy, nemám sa čo rozčuľovať, keď ich minie aj na chľast. Dala som mu ich, dala som mu povolenie minúť ich a naložiť s nimi podľa svojej vôle. U nás žobráci nie sú a tí v BA ma berú do svojho družstva (ako v lete keď si ku mne prisadli a dávali mi rožky a papriku, že vyzerám byť hladná, ehm :lol: )Párkrát som nejakému homelessákovi dala pár drobných, ale nič moc.
nutrinka Zverejnené 7. November, 2006 Zverejnené 7. November, 2006 u nás moc nestretávame, ani nebývajú, ale jeden sa teraz začal objavovať v podchode, inak ničja im vlastne ani nemám čo dať, ja som tak švorc dlhšiu dobu... ale kedysi dávno u nás v meste bol bezdomovec Elvis, vždy spieval na námestí alebo na busovej stanici nejaké songy, ale nie preto, aby mu niečo ľudia hodili, ale jednoducho preto, lebo chcel a naši chalani s ním chodili stále niekam, bavili sa s ním a tak.raz prišli, že Elvis umrel, veľký smútok vtedy nastal
Linkman Zverejnené 7. November, 2006 Zverejnené 7. November, 2006 Prvýkrát sa mi včera stalo - že prišiel ku mne bezdomovec a spýtal sa či by som mu nekúpil hot dog lebo už dva dni nič nejedeol.Bolo to tak úprimné tak som mu jeden kúpil.
Wink Zverejnené 7. November, 2006 Zverejnené 7. November, 2006 Taktiez suhlasim s tym ze niektori tie peniaze aj maju ale ked sa im podari aj vyzobrat nieco tak este lepsie, ved penazi nikdy nie je dost. (Cest skromnym vynimkam :lol: ) Mame susedov, dve rodiny romov ktori chodia kazdy druhy mesiac zobrat do Talianska. Zaobstaraju si nejakeho vychrtleho zjazveneho psa, kedze taliani vraj na psoch velmi lipnu, a jednoducho zobru. Vecer si poskladaju veci a idu na plaz spat, ak je zle pocasie, ubytuju sa.Za mesiac zarobi jeden okolo 60.000 co je poriadne vela, zhruba dvakrat tolko za co moja mama maka 20 hodin denne. Kazdy druhy mesiac dojdu domov, sedia na zadku a uzivaju si peniaze. Dom maju uz postupne ultramoderne zariadeny a chodia znackovo obleceni... A to za par hodin presedenych, vlastne pocas dovolenky na ulici.
Mgr. L.E.G. von Trips Zverejnené 7. November, 2006 Zverejnené 7. November, 2006 Zneuzil svoje postavenie na to, aby odo mna dostal peniaze. Peniaze, ktore mu boli poskytnute za istym ucelom, a tym bolo kupenie jedla a pitia (nemyslim chlast). to, ze sa niekto javi v zebrackom postaveni nezavazuje ostatnych k tomu, aby mu poskytovali peniaze. na druhej strane nic nezavazuje zebraka, aby ked mu niekto taketo peniaze poskytne, musel s nimi nalozit v sulade s motivmi predchadzajuceho majtela. si sa trosku sekol 'pan' jazykovedec pochybujes o mne? :lol:
indiana Zverejnené 7. November, 2006 Zverejnené 7. November, 2006 U nás je skupinka "bezďákov", ako ich volajú deti, nič zlé nerobia, posedávajú so svojou fľaškou a pár rožkami a zdá sa, že sú spokojní. Ktovie. Isté je, že nie každý je spúokojný so svojím osudom, a napr. starému človeku, ktorý sa prehŕňa v kontajneri dám nejaké drobáky, ale mladému, ktorý by sa dokázal aj zamestnať, aspoň v tech. službách ako pomocník, to NIE.Starý,aj keby chcel sa ťažko zamestná, samozrejme opitému nedám peniaze, ale mladý má viac možností.Mali by sa v centrách, kde dostávajú polievku alebo majú možnosť nocľahu, skúsiť zabezpečiť im nejakú prácu,aby si sami mohli privyrobiť a zaradiť sa ako tak do normál. života...vtedy by sa zistilo, kto z nich chce využiť možnosť žiť dôstojnejšie a kto nie.Potrebovalo by to samozrejme viac, ako len toto, ale začať sa niekde musí.
weirdo Zverejnené 8. November, 2006 Zverejnené 8. November, 2006 pochybujes o mne? :lol:ano. zebrak nie je slovenske slovo.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz