game Zverejnené 27. November, 2014 Zverejnené 27. November, 2014 po sľube pre Hellé sem pridávam Babkine plnené kapustné listy, ktoré sme robili pred dvomi týždňami ... sú špeciálne "babkine", trochu sa odlišujú od bežných kapustných listov, preto ich robíme zriedkavo, lebo sú trochu pracné ... babka si priniesla recept z voľakedajšieho panského domu, kde kedysi desne dávno ako dievča pracovala ... mala spústu takýchto síce obyčajných, ale prípravou luxusnejších receptov, a varila báječne ... :agree: k týmto kapustným listom sa bravčové mäso krája - na kocečky do 1 x 1 cm ... mäsa znesú dosť, zvyčajne dávam nad kilo, asi do kila a pol. vyskúšajte, s nemletým mäsom je to jedlo vážne iné : ) kapustné listy oddeliť, povariť, nechať vychladnúť, nech pekne zmäknú - niektoré kapusty sú dosť nepoddajné, a pri balení ich preväzujeme párkrát bielou niťou, nech držia pekne pokope - odporúčam. plnka potom drží pekne pokope aj po uvarení a servírovaní. takže plnka - všetky ingrediencie sú cca: - 1/4 kg surovej premytej ryže- bravčové mäso 1 - 1/2 kg - nemleté - pokrájané na drobučké kocky - pre chuť pridať na drobučké kocky pokrájané údené - môže byť aj prerastená údená slaninka ale málo, stačí tenký plátok či dva slaninky- vajíčka : 2 - 3 ks- bravčovú masť, asi lyžicu, dve lyžice- pol hrnčeka studenej vody - soľ- mleté čierne korenieporiadne premiešať - pri plnení možno ryža vypije vodu, trochu vody prípadne môžeme pridať. nech nepláva zmes vo vode, ale nech je mokrá. asi 1 kg kyslej kapusty budeme potrebovať.do hrnca na spodok tenšiu vrstvu kyslej kapusty, na to vrstvu zabalených kapustných listov - do kapustného listu sa dá plnka za takú trochu väčšiu hrsť.znovu vrstvu kyslej kapusty.druhú vrstvu plnených listov, zakončíme vrstvou kyslej kapusty. / ja mám vyšší hrniec, do plochého širšieho vyjde možno jedna vrstva balíčkov / podlejeme vodou, aby bola celá zmes zakrytá, mierne pod vodou.varíme cca 1 a pol hodiny. na konci môžeme prifarbiť zásmažkou s červenou paprikou - naliať na celú váru. na druhý deň ešte lepšie ... :) 1
Hellé Zverejnené 27. November, 2014 Zverejnené 27. November, 2014 takze mame tu dlhe zimne vecery..musime sa nejako zabavit..ideme varit... na zaciatok Hod guľou do kapusty no ono su to obycajne gule v kapuste..ale tento sposob je rychly, elegantny a nakrmite davy...takze potrebujeme1 cibulu, olej, lyzicku papriky 500g mleteho masa /brav.prip nejaky mix/, 1 vajce, sol, korenie, majoranka, strucik cesnaku, za hrst surovej ryze voda, paradajkovy pretlak a sacok kyslej kapusty ideme na to....pustime si nejaku hudbu...a zapneme plynna panvici na oleji oprazime nakrajanu cibulu a ked zacne pomaly hnednut odstavime a zamiesame do oleja lyzicku cervenej papriky vezmeme nejaky elegantny skleneny pekac ..pripadne hocico ine vhodne na zapekanie, co nam ladi s lustrom, ocami, obrusom a tak. na dno dame polku kyslej kapusty a zacne tvrda robota v mise zmiesame tie ingrediencie pocnuc mletym masom a konciac ryzou. a teraz vlastnymi holymi rukami chapete? vlastnymi rukami upatlame z hmoty zopar gul a elegantne ich porozkladame do kruhu /model Stonehange/ alebo nejako inac do misy na kapustu.zvysnu kapustu drbneme na gule a navrch este tu opecenu cibulku s olejom a paprikou. a ideme do finale..paradajkovy pretlak rozmiesame s vodou cca hm 500ml? a nalejeme na kapustu, tak aby boli gule priblizne ponorene..sup do rury na 180 stupnov a na tak 1-1,5 hodky. tot vsjo. :thumbsup: kukam ze game ma predbehla..takze mate na vyber.. 2
Hellé Zverejnené 27. November, 2014 Zverejnené 27. November, 2014 tak ked uz pisem este jeden recept kde pomer namaha/efekt je viac nez priaznivy tak ideme na to..dame si panaka ouza, pustime si nieco od Kazatzakisa alebo niekoho s podobnym menom..a ideme ohurit kamosov ci necakanu navstevu... Feta s paprikami potrebujeme1 fetu, 2-3 roznofarebne papriky, 1-3 struciky cesnaku, hrst oliv, bylinky /oregano, rozmarin, tymian..cokolvek/ korenie a opatrne sol /ta ani nemusi byt olivy a feta su slane dost/, olivovy olej cca 6 lyzic aj viac vezmeme znova nieco ladiace so stolom..idealne malu sklenenu misu nakrajame do nej papriky na pasiky, fetu na kocky, okorenime, prihodime olivy, bylinky a zalejeme olejom, do ktoreho sme pretlacili cesnak opatrne premiesamea na 180 stupnoch pecieme v rure cca 20 minut.. k tomu bageta, chlieb a nejake biele vino... a mozno zoznete aj potlesk na otvorenej kuchynskej scene..je to velmi dobre.. jedine co nerobte..nesetrite..!!! feta!!!..ziaden balkan z Lidlu..ten pusti stavu a jedlo sa nepecie ale dusi a nie je to ono... kali orexi :P 2
Vilma Flinstonova Zverejnené 28. November, 2014 Zverejnené 28. November, 2014 s tými kapustnými listami ste ma, kočky, inšpirovali. najbližšie keď príde "žilinčanka" to urobím. Som zvedavá, ako s tým zabodujem. :zubiska:
cumel30 Zverejnené 29. Marec, 2015 Zverejnené 29. Marec, 2015 Ja papám striedmo a po malých dávkach, to isté platí aj u chlastu, ale mám aj také obdobia, keď nepoznám mieru ani Vieru!!!!!!!!!
game Zverejnené 14. Apríl, 2015 Zverejnené 14. Apríl, 2015 dnes po hodne dlhom čase bryndzové halušky ... :agree:
member2793 Zverejnené 14. Apríl, 2015 Zverejnené 14. Apríl, 2015 tak na hnusy ako sú bryndzové halušky alebo špenát ma nezlomili ani na vojne. a to sme boli občas riadne vyhladovaní, ale radšej som chrúmal suchý chleba, prípadne nejakú konzervu /ak som mal ušetrenú/, ako takéto "gastronomické skvosty" B)
slimak Zverejnené 14. Apríl, 2015 Zverejnené 14. Apríl, 2015 Zrusila sa restauracia co som mal oproti firme - fungovala polroka - velka pekna - z pociatku aj dobre varili. Teraz ak nemam sa kde ist najest domov - chodim do inej (v minulosti som mal inu-ale ta sa tiez rekonstruovala a je to horsie ako bolo), jedine co mi nevyhovuje ze je relativne daleko,asi tak ako do bytu. Ale teraz byt nemam tak chodim tam. Dnes svieckova na smotane a knedliky som sa tesil pekne to vizeralo - bol som hladny - mal za sebou franfurtsku polievku s chlebom. Ale ta omacka bola slana. Nemam rad sol a korenini. Ja mam problem so zaludkom - potrebujem pravidelne jest - vecer staci pit pivo.
Vilma Flinstonova Zverejnené 19. Apríl, 2015 Zverejnené 19. Apríl, 2015 Včera bol šéfkuchár Flinstone, zas robil šúľance a ešte aj cesto robil z krumplí v šupe uvarených, boli ozaj dobré, dala som si ich s mojím obľúbeným makom...dnes som varila ja, plnené papriky, paradajkovú omáčku a knedlík, pochutnali sme si.Dala som do tej omáčky klinčeky a zodva úlomky badiánu, akú fajne chuť to urobilo!!! 1
flora Zverejnené 19. Apríl, 2015 Zverejnené 19. Apríl, 2015 Vilma samé dobré jedlá. šúľance aj paradajková omáčka s knedlíkom. ja čosi takéto som robila dnes. troška som si to prispôsobila. http://www.jancigovci.com/tag/masite-2/ 1
littlewitch Zverejnené 29. Apríl, 2015 Zverejnené 29. Apríl, 2015 Ja som si skusala sulance zo spaldovej muky :D boli take trosku srandovne, ale chce to asi len cvik :D
iskra Zverejnené 7. Máj, 2015 Zverejnené 7. Máj, 2015 Rada pripravujem už osvedčené, vyskúšané jedlá, ktoré nám chutia, ale rada sa aj nechám inšpirovať novými receptami od známych, priateľov, aj od vás forumáci, recepty z internetu, inšpiruje ma aj Veronika Kokešová alias Koko http://www.smartpress.cz/image/data/book/menu_podle_koko/listovani/koko-listovani.pdf https://www.stream.cz/porady/menudomu 1
game Zverejnené 15. November, 2015 Zverejnené 15. November, 2015 dnes varil syn. a klobúk dole, od začiatku do konca komplet poctivú grécku musaku. to je parádna pipľačka, krájačka, kopce ingrediencií, všetko predpripraviť, predvariť, predpiecť, hrnce, wok, bešamel dohladka nechať vychladnúť, vymiešať s vajíčkom a syrom, navrstviť, zapiecť ... baklažán, ošúpané rajčiny, rajčinový pretlak, zemiaky, mleté mäso, soľ, mleté čierne korenie, maslo, múka, smotana, vajíčko, syr gran padano, olivový olej ... a určite som niečo ešte zabudlaja som robila len nakoniec "děvče k ruce" ... umyla som riady :) 1
Hellé Zverejnené 20. November, 2015 Zverejnené 20. November, 2015 olala, musaka..tolik prace a takovahle blbost :zubiska: ..ale nie, klobuk dolu..toto by som nedokazala..ja ale musaku nejem, neznasam besamel a baklazany.. ja som dnes uvarila slepaciu polievku s domacimi rezancami od mojej mamy, a viedensku rostenku..zajtra uz len uvarim ryzu a upeciem kolac..jablkovy alebo orechovy alebo oba.. teraz uz len sedim pri pc a popijam chardonnay :drink:
sahara Zverejnené 19. Február, 2016 Zverejnené 19. Február, 2016 najnovší hit v našej domácnosti: - zemiaky- kelové listy- maslo- syr (strúhaný, plátky, kúsky..)- soľ, čierne korenie zapekaciu misu vymažeme maslom, poukladáme plátky zemiakov (lepšie sú predvarené, kratšie sa to zapeká a z kelu nebude blato), plátky masla, osolíme, okoreníme, ďalej kelové listy, na ne syr (veľmi sa osvedčil údený oštiepok), opäť vrstvu zemiakov, soľ, korenie, maslo. zapekáme 25 minút pod alobalom, potom 5 bez alobalu. teplota cca 200°C. najsamvác! 1
member2793 Zverejnené 22. Február, 2016 Zverejnené 22. Február, 2016 u nás sa to robí podobne, akurát s dvomi drobnými rozdielmi. namiesto plátkov masla ide na kolečká nakrájaná cibuľa, a kelové listy sú nahradené vrstvou kolečiek klobásy a plátkov slaniny :thumbsup: ešte ten syr prelejem kyslou smotanou, a v sezóne posypem nejakou nadrobno nakrájanou šmantou: pažítka, zelerová vňať... moji chalani tomu dali pracovný názov Zemiaková torta :dalbysomsi: 1
member2793 Zverejnené 29. Február, 2016 Zverejnené 29. Február, 2016 takto vyzerá príprava a takto finálny produkt 1
Vilma Flinstonova Zverejnené 19. Marec, 2016 Zverejnené 19. Marec, 2016 mne sa varí na šporheli segedín...verzia pre nás a verzia neslaná s menším množstvom mäsa pre otca, ktorý má už nedostatočne pracujúce obličky.
game Zverejnené 19. Marec, 2016 Zverejnené 19. Marec, 2016 ako robíš verziu neslanú, prosím pekne?z kyslej kapusty?
Vilma Flinstonova Zverejnené 26. Marec, 2016 Zverejnené 26. Marec, 2016 presne tak, z kyslej kapusty. Viem, že tam nejaká tá soľ je, ale určite je to menej ako keby som tam ja nakydala soli podľa Flinstonovej chuti.Dnes som robila normálnu fašírku a aj neslané fašírky kvôli otcovi, na zajtra mám nachystané plnené papriky, zasa neslané aj normálne, upečiem ich v trúbe na plechu a omáčky navarím 2 hrnce, normálnu aj neosolenú, a ochutím to bobkovým listom, klinčekom a badiánom a dám do toho aj cibuľu. neslaná verzia bude pre otca. Už tu mal byť, má u nás byť počas svtatkov až do pondelka, ale nejako ho nie je, asi šiel za segrou do špitálu, neviem načo, ked sme tam boli aj s ním včera a dnes tam bude mať manžela, ale to už je OT. Veľmi ma potešilo, že Flinstone nevymýšľal, aby sme navarili aj pre mladých, od neho by to vystalo, nedávno sa vyslovil, že by sme mohli variť na víkend pre nás + pre mladých + pre môjho tatka + pre jeho mamku, každému dačo iné, :wacko: naozaj som nevedela, či je to len nejaký jeho nejapný vtip, ale od neho to pokojne mohlo byť aj naozaj...a včera ma opäť "potešil" už keď som mala zemiakový šalát a vypraženého kapra, a všetko poumývané a poupratované, že ide robiť tie svoje šúľance... :janie: ale to si len robil srandu, našťastie. Vrele som mu odporučila, nech ich ide robiť k mladým alebo k mamke, tá sa určite poteší jeho spoločnosti...ale šúľance z origoš zemiakového cesta doma robeného sa nekonali... A takto som robila ten segedín, s výnimkou tej soli, tú sme si my dali dodatočne na konci, keď som odobrala tú nesolenú časť ): Ingrediencie: koľko mäsa, toľko kyslej kapusty, bravčová masť, cibuľa, nové korenie, bobkový list, drvený kmín, soľ, čierne korenie, zemiak, na masti speníme cibuľu, pridáme nové korenie, drvený kmín, a bobkový list, osmahneme na tom to mäso pokrájané na kocky, posypeme ho červenou paprikou, pomiešame a podlejeme a chvíľu podusíme. Posolíme. Okoreníme čiernym korením, Potom pridáme kapustu, podlejeme a dodusíme asi hodinu. Nastrúhame do toho zemiak a necháme chvíľu povariť. Nakoniec pridáme smotanu, najlepšie na šľahanie (ja som pomiešala kyslú smotanu so šľahačkou). 1
D'Ady Zverejnené 31. Marec, 2016 Zverejnené 31. Marec, 2016 ako robíš verziu neslanú, prosím pekne?z kyslej kapusty?hmmm cokolvek varim z kyslej kapusty, tak to netreba solit... pardon, halušky ano, tie si posolim vzdy, ale tam je vlastne kapusta len "posýpka" 1
Vilma Flinstonova Zverejnené 1. Apríl, 2016 Zverejnené 1. Apríl, 2016 ja by som to tiež nemusela soliť, ale Flinstone by si tam potom kydal od výmyslu sevta, lebo by sa mu to zdalo nedochutené, ako raz... pridám príbeh zo záhrobia. To som bola začínajúca gazdinká, bol to jeden z prvých samostatne uvarených obedov v našej spoločnej osamostatnenej domácnosti. ja doma na materskej, Flinstone v práci. I uvarila som omáčku, nejhaké mäso k nej a už sa nepamätám, či knedlík alebo čo, podstatná bola tá omáčka. I prišiel Flinstone z práce domov a Vilma ako dobrá takmernovomanželka vytiahla tanier, zohriala obed i naložila...I ochutnal hladný Flinstone váru, ktorá sa mne zdala celkom ok, ale nie tak jemu. prisolil, okoštoval. Pokrútil hlavou, dosypal korenie, okoštoval, pokrútil hlavou, že furt to nie je ono. Ja už neviem, čo všetko si tam psotupne dosypal, ale čím ďalej, tým to menej bolo ono. Nakoniecf keď už neboli k dispozícii žiadne neodskúšané koreniny, vstal, vykydol to do hajzla a povedal takým bežným konverzačným tónom: "xxx, prosím ťa, druhýkrát mi takéto už nevar."Dodnes neviem, čo tomu chýbalo. A potom že vraj hlad je najlepší kuchár. 1
game Zverejnené 1. Apríl, 2016 Zverejnené 1. Apríl, 2016 toto je ... smutný príbeh ... preto som sa na to pýtala, lebo kyslá kapusta má v sebe soli a soli ... niektoré várky a niektorí gazdovia solia viac, než je zdravé : )s tou kyslou kapustou sa mi pripomenul príbeh - tiež zo záhrobia. ja som vôbec nevedela variť ... prvýkrát som varila ako mladá manželka s taškou nabalenou zeleninou od svokry a s receptom na zeleninovú polievku od mamy ... a moja inteligentná otázka bola na mamu: a mrkva sa nerozvarí? :innocent: prvý polrok bol podarený, zbierala som vedomosti a recepty vrátane časov na varenie a všetkých podrobností, a ono sa to poddalo po čase ... ale nezabudnem na prvú kapustnicu ... u nás sa robí aj tzv. mokrá, tam ide len mäso, aj údené, hodne mäsa, prekladané kyslou kapustou, prípadne pre farbu klobáska, zaleje vodou, kto chce, dá paprikovú zápražku ... a tú som prosím pekne uvarila na "nemokro" ... bez vody. ale uvarila sa, a dokonca bola aj k jedeniu a aj chuť mala, len bola "suchá" ... teda v záchode neskončila, vlastne nikdy nič neskončilo tak až tak neslávne :)
Vilma Flinstonova Zverejnené 7. Apríl, 2016 Zverejnené 7. Apríl, 2016 ja na to spomínam so smiechom, hoci vtedy som bola nabrúsená. Dodnes neviem, čo tam tomu chlapovi chýbalo, keby sme mali prasiatka, tie by si isto boli pochutnali :)U nás funguje viacero druhov kapustnice, aje najväčší úspech zožína taká, že v jednom hrnci dám variť kyslú kapustu vo vode s bobkovým listom, pár guličkami korenia, pár strúčikmi cesnaku, kmínom, sušenými slivkami, sušenými hríbkami, môže byť aj kus jablka. Na panvici osmahne sa na kocky pokrájaná cibuľa, pridá sa na kocky pokrájané bravčové mäsko, trochu sa posolí (nie je nutné), pridá sa trocha majoránky, podleje a podusí do mäkka.Tiež sa dá variť údené, keď je uvarené, vyberie sa a pokrája na kocky.Do tej variacej sa kapusty s uvedenými prísadami sa nasype aj to údené (môže sa pridať trocha vody čo sa v nej varilo, ale nie je to nuitné), to dusené mäsko aj so šťavou a cibuľou, a klobáska, ktorá sa potom ešte pokrája a vloží nazad aj s tým, čo z nej vytečie.Nijakú zásmažku ani zátrepku tam nedávam, ale iniciatíve a fantázii sa medze nekladú, koľko ľudí, toľko chutí. Moja babka robila zas takú, že dala variť kyslú kapustu s bobkovým listom, korením, krumplíkmi na kocečky, hríbkami, kmínom a cesnakom, do druhého hrnca údené. To údené potom pokrájané dala do tej kapusty s trochou vody, v ktorej sa predtým varilo. nakoniec pridala kyslú smotanu, poprípade postrúhanú krumpľu na zahustenie. Včera som robila brokolicu zapekanú v syrovej omáčke, a prihodila som tam aj pár krumplí. Bolo to fajne, zblajzol sa celý plech. Najlepšie je, že jedna z mojich mačiek, Viki, toľko obchendovala, že som aj jej naložila do jej tanierika a zožrala to, len sa za tým zaprášilo, a to predtým zožrala svoju obvyklú večeru. 1
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz