Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

čízkejk. domaci robeny, v chladnicke vonajuci, na tanieri atraktivny, na vidlicke pevny, a na jazyku hebky. a v zaludku len a len vesely. vcera som kuchitla, piekla, a ze peceniu zdar, a obratila som sa na svoj oblubeny, a odskuseny recept, len som ho mierne doladila: do plnky som hodila zo 3 lyzice kakaa, a pouzila skoricove susienky miesto obycajnych. hned to ma viac vizaze a chuti; na jazyku citit mdlu, drazdivu chut kakaa, ktoru skorica len doladuje + mascarpone. no proste stazovat sa neda.

ale mam to odskusane aj ako uplne mascarpone, 1/2 natierkove maslo natural a 1/2 mascarpone, a komplet natierkove maslo. chutovy rozdiel velmi nebadat, celkom sa na seba podobaju ako take sestry, a proste mnam. prikladam link na recept. bez ci s ovocim, je to dobre. hodi sa tam skor cerstve - v mojom sa miestami potuluju mrazene, roztopene, docukrovene maliny, a veru to nie je uplne lahoda. kyslost tam dodavaju zaujimavu, ale odteraz iba cerstva ovocie. pokojne by som tam na male kusky nakrajala aj marhule, moje oblubene, a potom sup aj oriesky do korpusu, trebars v poslednej dobe oblubene pekanove, ktore osobne mozem. alebo mandle. ochhh... a mozno by som najblizsie do plnky mohla aj aromu dat... aj kokosove lahodky mam rada, a karamel je znamy svojimi terapeutickymi vlastnostami... 

... kde som to bola...

jaj, recept.

http://kolacovemudra.blogspot.sk/2011/04/cheesecake-challenge.html

• Pridať bod 1
Zverejnené

malinový džem

teraz na tom fičím.  maliny rozmixujem s troškou vody, prepasírujem cez gázu, aby sa zachytili maličké jadierka a potom odvážim koľko mám čistej šťavy.

na 1kg šťavy, 1/2 kg  cukru

uvariť džem, nie veľmi hustý.

Fantastický je 

• Pridať bod 2
Zverejnené

No ked chcete dobre spravit rybu, tak vyskusajte ulozit rybu horizontalne ako keby ste ju polozili do vody :) upece sa rovnomerne :)

• Pred 4 týždňami...
Zverejnené

pol kila listkoveho cesta. nadabila som. pravidelne som nan zabudala. dnes vytahujem, pozeram datum spotreby... 12. august. kontrolujem dnesny datum-

fak. : ) 

tak som narychlo piekla. game mi bola svedkom. a mam teraz tri zaviny doma, lahodne, a mnam mnam. 

prvy: tvaroh, skorica, kardamon, muskatovy orech, susena citronova kora, sladidlo (zijem dietne, cize tak. aj tvaroh bol odtucneny, ale taky jemny a kvalitny, ze by som ho prstami vyjedala). zapiect, super. zavin je taky vlhky a... a bozinku, taky dobry. citit tam jemne tu koru. jemnunko sladunky je, a plus ta zmeska korenia... ach.

druhy: pomarancova marmelada, natriet. posypat skoricou a potom cokoladovym pudingom - iba tym, tak, prasok. netreba ho varit a ani nic. opat zapiect. skorica nadherne spaja sladkost a kyslost marmelady s prijemnou horkostou cokolady. mnam. mierotvorca ako sa patri : )

treti: biely zrejuci syr (hocaky by tam mohol ist, fakt), a bolonska omacka. posypala som to cili korenim, at to ma grady, a ma. mnam. na zajtra na cely den mam takto navarene - keby nieco, siahnem po haluskach, co mi vystali, a prihodim tam vajicka. pripadne strapacky budu. tak. 

• Pridať bod 2
Zverejnené

Eien! azaňďalát, zase mi robíš chute? :thumbsup:

trochu odbočím, ale keďže je to téma o jedle myslím že to patrí sem. všimol som si, vo firemnej veľkovýkrmni, že sa krátkym pozorovaním dá zistiť ktorý kolega bol na vojne a kto nie: tí čo nemali to "šťastie" hrdinsky brániť svoju vlasť potrebujú na jedlo zhruba dvojnásobný čas (a viac nechávajú na tanieri) ako my ktorí sme v zdraví dokázali prežiť účinky dlhodobej konzumácie "stravy" servírovanej v ČSĽA :zubiska:

a keď už som tu ešte aktualizujem toto:

mäso za normálnych okolností jem 3x denne

najnovšie jedávam mäso len 2x denne, na raňajky si teraz namiesto mäsa dávam vajíčka na slanine :dalbysomsi:

Zverejnené

a co, slanina nie je maso? :stuart: ci ako? 

ale vajicka na slanine. mnam. hned mi to spravilo chut na bryndzove halusky... a vidis. basta, ved aj halusky spravene mam, slanina je v chladnicke... :spiteful: pomsta, bratu. nemas co drazdit slaninou. bude sa kuchtit a potom sem vsetko dokumentovat (a bude fazulova polievka, tiez. mnam. mozno tam udene hodim. mozno ano. pravdepodobne. mnam.)

Zverejnené

a co, slanina nie je maso? :stuart: ci ako? 

a je? samozrejme že nie je! ako by si sa tvárila keby si v obchode vypýtaš mäso a oni ti dajú slaninu :D ?

Zverejnené

asi tak isto, ako ked som si ako 6-rocna vypytala v autobuse listok, a autobusar mi dal najdrahsi. pri otazke preco ma odbil: nepovedala si aky :stuart:

a just by som ti dala to najdrahsie maso! a mas konkretizovat! na, foie gras ti treba. :spiteful: 

Zverejnené

a just by som ti dala to najdrahsie maso! a mas konkretizovat! na, foie gras ti treba. :spiteful:

ale ani foie gras nie je mäso, ale vnútornosť :lol:

a kačacia pečeň je lepšia ako husacia, ako chlapčisko som sa išiel za tým odrať, teraz mi to až tak nechutí, nehovorím že nezjem ale nemusím to mať.

Zverejnené

nie je! :lol: ale da sa to kupit u masiara. co sa tyka tychto srand, ak sa to da kupit u masiara, je to pre mna maso. i ked je to len masovy vyrobok a podobne. 

psh. moju logiku neskumaj. nikto nemusi vediet, ze je chybna :spiteful:

kacaciu pecen mam velmi, velmi rada. aj kuraciu. aj tresciu. trescia pecen je lahoda. vnutornosti ma velmi nelakaju, ale pecienka? mnam. dala by som si, hned. mam v spajzi. 

Zverejnené

hned zrana ma nutite rozmyslat, co si dam na veceru...

chladnicka je po vselijakych dovolenkovo-letnych cestach dost vymetena, vcera sme dotiahli velku flasu utopencov, zalozenych pred dvoma tyzdnami (keby sme neboli doma, uz je davno po nich)

tak asi hrianky a flasku vina si dam :D

Zverejnené

tak asi hrianky a flasku vina si dam :D

Víno? V tejto horúčave?

Nie radšej jedno orosené zo siedmeho schodu?  :smile2:

Zverejnené

vino je v chladnicke

ale syn nieco kuchti, takze asi az tak zle nedopadnem...

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

mnam. tekvicovy kolac. mnam. chuti ako Vianoce ^_^ domaca tvorba. a to som sa bala, ze nebude chutit - tekvicove pyre pri vyrobe nevolo velmi vabne, a aj matka nad nim ohrnula nosom s komentarom, "fuj!" ale nakoniec si dala kolac aj ona - a pochvalila!  :D tomu sa hovori vyhra! 

Zverejnené

minulý týždeň som varila chilli con carne, ale bez mäsa, miesto toho som tam dala tofu (čiže chilli con tofu)... mali sme plný hrniec a veľmi rýchlo zmizol, mňam, bolo to dbré...

Zverejnené

chilli con carne bez mäsa? však to je normálne svätokrádež! :lol:

• Pridať bod 1
Zverejnené

jedla som chilli con carne, čo mi chutilo, tak toto teda nazvime "mexický hrniec", aby z toho nebol hriiech :D

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

od jedného známeho sme dostali desať či pätnásť kilov "šalátových" žltých zemiakov, sú pomenšie, dobre sa varia, majú vynikajúcu chuť, len nemáme vhodnú pivnicu, aby sme ich skladovali ... tak varíme zemiaky na x spôsobov ...

včera boli na rade v šupke v rúre pečené, ešte horúce s maslom, himalájskou soľou a čajom ... taká zimná večera : )

dnes stará dobrá sedliacka omeleta - pod takým názvom /parasztos omlett / som to kedysi našla v jednom prastarom časopise : babka kedysi v 50. - 60. rokoch objednávala jeden ženský časopis, kde sa vyskytovali okrem iného aj kopce jednoduchých a dobrých receptov, a kým sa pri sťahovaní nevyhodili, vždy znovu a znovu aj po mnohých rokoch v nich bolo čo čítať ... tento recepis pochádza odtiaľ:

Sedliacka omeleta

v šupke varené zemiaky, na drobno pokrájaná slaninka, uškvariť, na nej podusiť do sklovita na drobno pokrájanú cibuľu

zemiaky očistiť, nakrájať / ja ich pretláčam cez malý ručný drôtený krájač / posoliť, trochu mletého čierneho korenia a primiešať slaninku s cibuľkou

/ opatrne, nemusí tam ísť všetka masť /

na omelety : vymiešať na redšiu zmes vajíčka, hladká múka, mlieko, trochu soli, pridávam trochu zeleného - zvyčajne zelerovú alebo petržlenovú vňať

omelety opiecť tesne pred podávaním, na jednu stranu navrstviť zemiakovú zmes, preložiť ... a vynikajúce jedlo je na svete :)

trochu roztrasená fotka a poriadna napchatá sedliacka omeleta :

post-3-0-34201900-1382107708.jpg

Zverejnené

sem moc nechodím, račšej používam vidličák ako vidličku, ale game nakázala ,tak poslúcham:

Ošupať avocado, vidličkou rozmačkať v tanieri.Trochu čierneho korenia, štipka soli, bylinkové maslo,jeden-dva strúčiky cesnaku pretlačiť a počkať 10", kým sa uvolní nejaký alicín, potom zmiešať. Ja to potom robím tak, že zapnem plyn, dám rozohriať plotňu a VYPNEM plyn, aby som nemal topinky.Manželka to závadne nevypína a potom luftujeme... :D Položím bagetu vytiahnutú z mrazáku a po rozmrazení mám teplučkú bagetu, ako keby ju vytiahol pekár z peci. Potom príde to najdôležitejšie. Zoberiem nožík, naberiem pomazánku, otrem o bagetu a urobím ham. :smilieee:

Zverejnené

ja viem, budem vyzerať ako spiatočník, toľko receptov som videla na kopu pomazánok z avokada, jeden čas som pozerala na tv paprika, tam ich robil ktosi na x spôsobov, aj som ju raz kdesi ochutnala  ... a ja som to ešte nerobila ... :innocent:

tento teplý bagetový alarmovský systém ale pôsobí ako búchanie hrncov na Pavlovove psy ... najvyšší čas urobiť avokádovú pomazánku ! :)

Zverejnené

Tepelnú predprípravu používam už dlhé roky na všetko. lebo to všetko je v mrazáku. Aj sladké makové rožky z maslom sú chutnejšie teplé s kakavkom, ako tie, ktoré by som nechal v chlebníku do druhého dňa. Sú z nich potom gumy a moje plasťáky by s tým mali problém. :happyroll:

Zverejnené

takto to dopadne, keď to píše chlap...

Po rozdrtení vidličkou treba pokvapkať citrónom a premiešať, aby tá hmota neohnedla a do toho ešte pridať na drobno pokrájanú cibullu.

Zverejnené

Avokádo som niekedy pred 10 rokmi nemohol ani cítiť, ale sám sa divím, ako sa mi chute zmenili. Avokádo som schopný naraz celé zjesť surové; považujem ho za veľkú lahôdku. Občas si ho aj veľmi máličko posolím. Ale  pridávam si ho aj k surovej zeleninovej narajbanej zmesi, v ktorej ani cesnak nechýba.

Avokádo údajne dobre pôsobí na kĺby. Zdá sa, že to bude pravda. Asi pred tromi rokmi som sa sťažoval ortopédom, že mám nepríjemné bolesti v kolene a podľa snímku povedali, že mám koleno "prázdne" v zmysle, že tam nevidia chrupavku. Jeden z tých lekárov mi navrhoval umelý kĺb. 
Dnes som sa presvedčil, že mojim kĺbom v kolenách už absolútne nič nie je. Dal som sa totiž dnes nahovoriť na výstup na Choč, ktorý má 1611 metrov. (Inakšie, bol dnes nádherný deň na fotenie v horách.)  Aj keď som nestačil mojej vnučke, čo chodí do piatej triedy, predsa len som vyšiel na Choč za 2 hodiny a 40 minút. 

Presne v roku 1987, pred 26 rokmi som bol naposledy na Choči a vtedy mi výstup trval 2 hodiny.

Že ma kĺby teraz po výstupe vôbec nebolia, pripisujem to hlavne tomu, že nejem lepok a mliečny kazeín ale aj konzumácii surovej zeleniny s avokádom.

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

dnes sme robili v kuchyni doslova ako za stara ...

našu obľúbenú gombolcovú polievku - polievku so žemľovými guľami, kdesi tu je recept, a tvarohové šúľance, ihruškali sme sa a šúľali každý kúštik samostatne, pekne ako kedysi babka :)

mala som tvrdší tvaroh, menej mastný, prispôsobila som trochu recept
dva 250 gramové tvarohy, 3 menšie vajíčka, cca 350 g polohrubej múky, dve štipky soli

/ nebolo toho až tak veľa, tak akurát pre štyri / príp. päť / osoby - v tej miske je celé vyvarené množstvo /

našúľať, naukladať do vriacej vody, keď vyjdú na povrch, povariť ešte cca 4 - 5 minút - po vybratí trochu odpariť vodu, premiešať trochou roztopeného masla

mali sme nastrúhané orechy, tak boli orechové, ocukrované, pokvapkané roztopeným maslom, s kvapkou marhuľového džemu :)

post-3-0-70910800-1383251040.jpg  post-3-0-35173700-1383251042.jpg

• Pridať bod 1
  • Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

dnes som si odskúšala "pomaly varené hovädzie" podľa tohto receptu http://baranek.blog.sme.sk/c/294770/Varime-s-medvedom-Pomaly-dusene-hovadzie.html

hovädzie mäso, cibuľa, mrkva, cesnak, deci vývaru, soľ, trochu čierneho mletého korenia, po čajovej lyžičke korení : rozmarín, rímska rasca, tymian. to je všetko.

rozdiel bol len v tom, že ja mám liatinový hrniec so sklenenou pokrievkou, pretože ja proste musím vidieť, čo sa tam dnu deje ... :)
po štyroch hodinách na 120° som už chodila pravidelne porovnávať, čo sa dialo v mojom hrnci, s tým, aký bol výsledok fotoreceptu v červenom hrnci :)

zasa sa mi potvrdilo, že moja rúra pracuje pianko, potrebovala o cca hodinu viac, aby bol výsledok úplne rovnaký.

jednoduché jedlo, málo ingrediencií, nachystať, nechať na rúru ... ale je to hutný vývar, a veľmi dobrý

nakoniec to vyzeralo takto, celkom ako v pôvodnom recepte v tom červenom hrnci :innocent:  :

post-3-0-03960500-1385904126.jpg   post-3-0-61813300-1385904127.jpg

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov