Skočiť na obsah

Ajk

Odporúčané príspevky

... a ja som sem klikla v dobrej viere, že sa dozviem úžasnú inšpiráciu aj s receptom, čo budem zajtra variť ... -_-

 

ty si mi pomoc ... takto je istá zatiaľ len tradičná nedeľná polievka :smile2:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Po ukončení všetkých úprav v baráku sme mali pred pár dňami "bytovkovú sešlost",

kde sa jedlo, pilo, hodovalo ... kam SA priniesli rôzne dobroty ...

... suseda priniesla šalát, ktorý mal nesmierny úspech. :oook:

Viacerí sme si vyžiadali aj recept ... a suseda sa nebránila podeliť sa s nami.

/nemá to byť reklama na "náš" jogurt, ale je to vraj výsledok jej viacročných skúseností/ :smile2:

 

Jablkový šalát

2 ks veľkých jabĺk /alebo 4 ks menších/

1 ks cibuľa

4 ks vajcia uvarené na tvrdo

20 dkg syru /dva druhy, napr. Niva + údený syr/

1 ks krabica sterilizovanej kukurice /len kukurica/

1 lyžica horčice

1 kelímok bieleho smotanového jogurtu /údajne je najlepší zvolenský/

1-2 lyžice tatárskej omáčky /vraj SA nič nestane, keď nie je, alebo keď sa nahradí kyslou smotanou/

soľ, korenie, prípadne štipľavá paprika a šťava z ½ citróna /na pokvapkanie jabĺk, aby nezhnedli/

 

Jablká, cibuľu, vajcia a syr postrúhať na WS strúhači /alebo nakrájať na tenké rezance/,  pridať ostatné prísady a zamiešať.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ha,

nam tiez teraz obracaju stavbari bytovku hore nohami, tak ked skoncia, tiez mozno spravime nejaku session, ale bude to skor o gulasi alebo grilovacke za domom ;)
 

ten salat podsuniem manzelke, vyzera to zaujimavo, len sa spytam - ta kukurica tam musi byt ??? pripadne nedalo by sa to niecim nahradit ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Priznávam sa, že je som tento šalát ešte nerobila a ani ho tak skoro robiť nebudem,

pretože to množstvo je pre viac stravníkov a najlepší je čerstvý.

Mne sa tam ale tá kukurica hodila a netuším, čím by sa dala nahradiť.

Pýtala som sa akurát na tatársku omáčku, pretože "tá sa" u nás nemusí.

Suseda je v súčasnosti hodne na cestách, a tak som s ňou nemohla "prehodiť reč".

 

Ale ak by som mohla poradiť ...

... nech po prvýkrát manželka urobí šalát tak ako je v recepte a sama potom podľa chuti, alebo podľa toho

čo kto z vás "môže a nemusí v jedle" zistí, čo by tam ešte mohla pridať, prípadne čo ubrať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

na zopár starých receptov na šaláty " na pohostenia pre väčší počet ľudí "  ( nikdy neodskúšaných ) od jednej pradávnej kolegyne, tento jablkový je novum ...

 

pri tomto  recepte sa mi zdá, že kukurica je tam akoby trochu do počtu, viem si predstaviť nahradiť ju hráškom ... alebo úplne vynechať kukuricu aj s náhradou :)

kukuricu môžem ako prílohu, varenú, pečenú, akúkoľvek, v jedlách mi pripadá trochu priveľmi výrazná, prebije chuť ... aspoň teda pre mňa :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Kukuricu mozem - napr. klasicky varenu, alebo pukance, hoci najlepsia je pripravena na ohni, ked sa cele neosupane sulky hodia do pahreby.
Vadi mi kukurica v zeleninovej polievke, z pizze si ju necham opadat... nie ze by som nezjedol, ale pripada mi tam navyse...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 Jablkový šalát od secretkinej susedy som ešte nerobila, ale určite  skúsim.    :)  U nás akékoľvek chutné šaláty majú úspech.

 

 

 

 

 

Dnes som navarila väčší hrnec plnenej  kapusty a zopár plnených paprík. To bude bašta.  

Teraz sa ešte pečie jednoduchý  jablkový koláč. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

ludia, co poviete na toto ? prislo mi mailom, aj s obrazkami, ale tie netreba... text skoro bez uprav, nechce sa mi

Ako si doma pripraviť chutnú smotanovú nátierku podobnú Lučine. Tu je postup.

1. Pripravíme si suroviny. Ja som použila 3 veľké jogurty a smotanu na varenie /
tú som mala doma / , ale vraj môže byť aj kyslá . Dievčatá skúšali aj kyslou a
vydarilo sa. :-)
2. Všetko zmiešame, v nádobe . Jogurty + smotanu + soľ podľa chuti . Je to dosť
riedke. Keď budeme používať do dezertu - soľ nedávame.
3.Do sitka vložíme plátenko a podložíme nejakú nádobu, kde bude odtekať srvátka.
4. Opatrne prelejeme jogurty so smotanou a necháme 24 hodín odpočívať v
chladničke. Vôbec som tomu neverila.
5. WAU.... Po 24 hodinách syr vyklopíme na tanier. Pekne drží tvar. V pozadí je
srvátka tú môžeme použiť ako základ polievky, alebo vypiť - komu to chutí. / je to
veľmi zdravé /
6.Natierame na pečivo. Chuť je smotanová a jemná. Hotovú nátierku môžete
dochutiť cesnakom, alebo bylinkami.
7. Preložíme do nádoby s vrchnákom a odložíme do chladničky.
8. Na druhý deň som ju ochutila cesnakom, pridala strúhaný syr a posypala
pažítkou. - Dobrotka.

moze to fungovat ? skusat sa mi to nechce... a este ma zaujalo, ze v povodnom texte bola uvedena znacka jogurtu Pilos (to je tusim z Lidla) a na obrazkoch bol Clever (Billa)... no, teda zrovna tymto dvom znackam vobec nemam chut verit...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  :)    ja osobne tú smotanovú nátierku podobnú Lučine nebudem skúšať  

 

dnes budeme mať hovädzie mäsko, kôprovú omáčku, domácu kysnutú knedľu ... a na zajtra mám naplánovanú   vyprážanú tekvicu, nové zemiaky s cibuľkou, uhorkový šalát

 

pridám ešte jeden recept na Liptovský šalát :) 

1/2 kg Liptovská saláma

3-4 kyslé uhorky

3 uvarené vajíčka

cibuľa podľa chuti

- všetko nadrobno nakrájať

 

Uvaríme: 1 malý pretlak

                 1 malá lyžička soli

                 1 malá lyžička octu

                 3 lyžice kryštálového cukru

                 2 lyžice oleja

                 2 lyžice plnotučnej horčice

                 1/2 malej lyžičky kari korenia

- dáme vychladiť, potom zmiešame s 1 majolenkou a zalejeme nakrájané suroviny.

 

Kto by mal na tento šalát niekedy chuť, nech vyskúša  ... :)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ludia, co poviete na toto ?

D'Ady, toto je ten typ receptov, ktoré nemusím ... priveľmi pracné, a výsledok je srvátka, ktorá asi skončí vyliata, pripomína mi to boom pripravovania domácich jogurtov spred pár rokov

tiež bolo treba nechávať kultúru, opatrovať ju, a nezabudnúť v pravidelných intervaloch robiť z toho jogurt ... jedna babka robievala kedysi z  poctivého nekrabicového mlieka tvaroh, pri varení to zvládla v pohode, a bolo to oveľa jednoduchšie než výroba lučiny

okrem toho mi to pripadá, že výroba hocičoho z z dnešných mliek a jogurtov, na tisíckrát ošetrených kdečím, a takto pracne, nestojí za tú lučinu :innocent:

 

nedávno mi došiel mailom recept na výrobu domáceho chleba, vyrátaná príprava cesta ráno pred odchodom do práce na necelých tuším 10 minút, hodíš do chladničky, a poobede len pečieš ...

zvyčajne sú to recepty, ktoré aj keď niekto odskúša, priveľmi dlho ten elán nevydrží ... mno, hovorím zo skúsenosti, mojej a susedov :)

 

  :)    ja osobne tú smotanovú nátierku podobnú Lučine nebudem skúšať  

 

dnes budeme mať hovädzie mäsko, kôprovú omáčku, domácu kysnutú knedľu ... a na zajtra mám naplánovanú   vyprážanú tekvicu, nové zemiaky s cibuľkou, uhorkový šalát

 

pridám ešte jeden recept na Liptovský šalát :)

ten Liptovský šalát mi sadne do zbierky šalátov, ktorých mám kopy, len sa k ich realizácii málokedy dostanem :)

len ma na receptoch občas rozčuľuje jedna vec - a týka sa to aj D'Adyho receptu :

 

nedávno som sa kdesi mierne rozčúlila nad jedným receptom, kde bola uvedená nejaká neviemaká babičkina smotana ... podobne som kedysi podostávala od jednej kolegyne recepty na kdejaké šaláty na väčšie pohostenia, a všade bol uvedený názov salámu, aký treba použiť ... také salámy na Slovensku neboli, a dnes po nich ani nechyrovať ...

okrem toho záleží od kraja, kde sídli výrobca, každý si nazve svoj výrobok ináč, a netušila som, čo je babičkina smotana ...

podobne je to s Liptovskou salámou, práve sme boli v mäsiarstve, a schválne som sa pýtala, či majú Liptovskú salámu, pani sa ma pýtala, to je taká mäkká ? :)

netuším, tunajší výrobcovia majú veľmi často iné názvy, a ani srnky netušia, čo to za ingredienciu tam ide ...

 

dokonca som pri jednom recepte našla, že treba použiť Palmarin

jedna česká čitateľka sa pýtala, čo je Palmarin - samozrejme majú úplne iné značky - či stužený tuk 

a jedna slovenská čitateľka jej odpovedala, že áno, je to stužený tuk

keď to urobí so stuženým tukom, môže celé jedlo vyhodiť

Palmarin je margarín,  margarín je širší pojem, stužený tuk je veľmi mastný výrobok, ktorý netuším, či má dnes nejaké meno, ale kedysi sa predával pod názvom stužený tuk, a boli na neho špeciálne recepty

keď je recept na stužený tuk, je tam napísané stužený tuk.

keď niekto napíše do receptu Palmarín, bez pridania slova "margarín", nastáva chaos

Palmarin obsahuje časť stuženého tuku, ale nie sú vzájomne nahraditeľné ...

 

mno, už som sa vyžalovala, môžeme ísť ďalej :)

 

iskra, narobila si mi chute a dodala inšpiráciu ... my sme dnes varili prastaré babičkovské recepty :)

babičkinu polievku so žemľovými / rohlíkovými / guľami, po ktorej sa ideme utĺcť, a osúch s kyslou smotanou, dorazený uškvarenou slaninkou :

 

post-3-0-93205500-1371662039.jpg   post-3-0-42595200-1371662047.jpg

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Liptovská saláma  :) áno, mäkká, diétna

 

Palmarin, to poznám, ale niekedy sa to volalo  tuším  Iva .. používam to na koláče, na prípravu cesta, ale aj na čokoládovú polevu ... na plnky používam Héliu .. najbližšie cestujem do   Prahy a plánujem tam synovi upiecť  koláč, tak potom budem mať prehľad,  ako sa to aj u nich volá

 

 

 

game, zbiehajú sa mi tu slinky z týchto jedál .. ak budeš mať čas, tak poprosím recepty, lebo ja som ešte  také nerobila, že: babičkina polievka  s guľami, a ani taký osúch

ja som najprv myslela, že to bude dáka lokša, nie pečená tenká zemiaková .. takú robím,  ale, že skôr taká hrubšia, ako robila dávno ešte moja babka a piekla ju potom  na piecke ..., ale to bude  niečo iné ... také velikánske na plechu a tá smotana, slaninka,  bašta aj pre oči  :)

uškvarená slaninka je mi veľmi povedomá na našich bryndzových haluškách, ktoré dosť často robím a k tomu tiež neodmysliteľne patrí  kyslá smotana. 

 

 

 

D'Ady

osvedčený recept je, že sa to má variť, ale ak chceš,  vyskúšaj aj bez varenia .. a daj vedieť, ako chutilo :)

 

Liptovská saláma                       Palmarin  -  spoľahlivý  pomocník  pri pečení :)

post-2385-0-47684400-1371663787.jpg

post-2385-0-19240700-1371664034.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja Liptovskú salámu evidujem v obchodoch kontinuálne už od čias socíku :-)

inak, suverénne "najlepší" bol jeden socialistický recept, čo som našla pri prepisovaní maminých zozbieraných receptov - vezmi smotanu za 3,10 (v tom štvorcovom kelímku)... a teraz hádaj - bola to sladká alebo kyslá smotana a koľko jej bolo? hm...


Game, niečo také osúchovité s kyslou smotanou sme doma pár krát piekli, len bez tej slaninky, to je ale skvelá vychytávka...

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak teda recepty :)

osúch :

na osúchové cesto som zopár vyskúšala, v poslednom čase robievam jeden, celý recept je v téme Pečenie, tu :

https://www.freespace.sk/tema/1607-pe%C4%8Denie/strana-5?do=findComment&comment=199956 , pod názvom Osúch na slano :)

 

------------

 

Babičkina polievka so žemľovmi guľami

 

- je skutočne polievka mojej starej mamy, a jej mamy ... a je to pekne starý recept, počiatky dávala babička kedysi do časov, keď Maggi začalo vyrábať polievkové kocky

veľmi jednoduché, robím ju vždy, keď zostanú doma zbytky starého pečiva, aj za niekoľko dní - staršie, nie najčerstvejšie pečivo je na to najlepšie

pôvodný recept bol na žemle, klasické veľké biele žemle, ale v poslednom čase pozbieram aj hnedé pečivo, aj so slnečnicovými semiačkami, aj sezamom, proste všetko, čo zostane / pretože tú polievku robievam na dva dni, a robím jej veľa, lebo si z nej každý naloží dvakrát, množstvo pečiva na gule sa prispôsobuje množstvu gúľ /

na 1 liter polievky :

 

2 hovädzie maggi kocky / 1 na 1/2 litra, a hovädzie sú najosvedčenejšie a najlepšie z nich chutí polievka / dať variť do vody

do väčšieho hrnca pripraviť červenú zápražku s paprikou / nakoľko silnú, nakoľko múčnu, záleží od každého, ja ju robím len pre farbu /

keď je maggi voda zovretá, preliať ju do hrnca so zápražkou

 

medzitým si pripraviť materiál na gule :

 

namočiť do vody pečivo / na 1 liter polievky 3 - 4 rohlíky, cca /

 

nasiaknuté pečivo vymačkať od vody, dať do misy

pridať 1 - 2 vajíčka

štipku mletého čierneho korenia / nemusí byť /

trochu drvenej petržlenovej vňate / tú dávam vždy /

trochu oleja, asi lyžicu / prípadne trochu masti /

a toľko múky, koľko táto zmes prijme / dávam trochu polohrubej a zbytok hladkej /

 

zmes trochu prepracovať, netreba priveľmi, len nech sa prísady trochu premiešajú

zmes nemá byť mäkká, ale ani tvrdá, tak akurát, aby sa z nej mokrými rukami dali vytvarovať guľky, tak trochu väčšie do dlaní

/ prípadne menšie, každý príde na ten svoj systém : ) /

 

medzitým sme dali dokopy do väčšieho hrnca maggi vodu a zápražku, a polievka nám vrie

do tohto pridávame guľky

keď sú tam všetky, trochu opatrne premiešame zospodu, a necháme variť ... postupne začnú vychádzať navrch, občas ich vareškou pretočíme.

keď do polievky hodíme poslednú guľu, pozrieme na hodiny - zvyčajne po 15 minútach sú gule uvarené - tých 15 minút je osvedčených

/ odskúšať sa to dá tak, že jednu jemne primačknem varechou o okraj hrnca - je poddajná, je uvarená /

 

povyberať gule, vypnúť polievku.

treba ich povyberať, lebo by polievku vypili

keď gule vychladnú, sú tvrdšie, ľahšie sa dajú krájať, ale to málokedy vydržíme - najprv do taniera gule, nakrájať ich, na to horúcu polievku, opačne je to zložitejšie :)

 

celá príprava polievky so všetkým dokopy asi pol hodiny.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ten osúch dakedy vyskúšam, kysnuté cesto mám rada a ide mi... :-)

my máme tiež "rodnnú" polievku, voláme ju miliónová a varievala ju moja mama, keď sme boli malí, pred tým jej mama a atď, teraz ju varievam ja, bola to asi prvá polievka, čo som navarila, keď som sa osamostatnila, je rýchla a jednoduchá... :-)

ja varievam veľký hrniec a keďže máme radi husté (tzv. sypké) polievky, dávam veľa zeleniny, ale na priemernú polievku stačí zeleniny len tak přiměřene - nastrúham nahrubo mrkvu a petržlen, môže byť aj trochu zeleru a kalerábu, pridám mrazenú kukuricu, opražím na troche oleja, zasypem krupicou, opražím, zalejem vriacou vodou, osolím, okorením, pridám zo 3 strúčiky cesnaku (nastrúhať na jemno alebo roztlačiť) a povarím... zelenina rýchlo zmäkne, stačí variť ozaj krátko.... do hrnčeka rozklepnem vajíčko (ja do veľkého hrnca polievky aj 3), rozhabarkujem, osolím. okorením a zasypem krupicou, aby vzniklo riedke cestíčko a vylejem ho do vriacej polievky a zároveň ho vidličkou v tej polievke rozšľahám, následne tak 5 minút povarím a nakoniec pridám (ak mám) petržlenovú vňať... potom už treba len vydržať, kým polievka trochu vychladne... mňam, mám na ňu chuť... ale v tomto počasí je vhodnejšie asi gaspacho (mám v chladničke!) :-)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Vedeli ste o tom, ze kukuricu ludske telo nevie stravit? ze ostane v takom stave v akom ho zjete?

 

Ja som si v poslednej dobe oblubila velmi bulgur, nieco ako kuskus a da sa robit na rozne sposoby. 

Moj najoblubenejsi je Bulgur s cukinou a baklazanom a syrom:)

Na olivovy olej date bulgur, zalejete vodou v pomere 1:2, date trochu soli. Z citronovej stavy, 2-3 lyzic olivoveho oleja a cibule a soli spravite taky mensi dressing. Bud na panvicke alebo v rure si pripravte baklazan a cukinu. A ked je hotova tak zmiesajte s bulgurom. A ako posledny krok dajte syr.Napriklad aj kozi.

Kludne sa to da jest aj na studeno.

 

 

 

 

edit.

Odstránená reklama; stránka je navyše označená ako nebezpečná. s.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja milujem ryby. Su chutne a hlavne velmi jednuche na pripravu. Moj oblubeny recept:

Rybu ( ja mam najradsej prazmu) len umyjeme, nasolime citronvou solou, zmesou byliniek, najlepsie cesrtvych a dame zapiect do truby. Najlspie su ryby grilovane, ale to sa da len v lete.

19prazma.jpg

 

tak to je prazma :)

 

na pecenie nepouzivam zapekacie mysku, alebo plech, ale takuto specialnu podlozku, ktoru som kupila na klingel.sk Ked peciem na pekaci tak ta spodna strana sa dobre neopcie. No opecie sa dobre, ale nieje taka chrumkava. Takto sa opecie do chrimkava z oboch stran. 

844330H.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

čiže podložka na plech, aby sa prepieklo aj zospodu ?

môj problém s pečením bol, že sa zospodu na plechu či na bársčom upieklo, zhora nepieklo a nezapekalo, vyriešil to až nový sporák s teplovzdušnou rúrou ...

 

spolu so sporákom prišla do domácnosti grilovacia panvica, nie presne táto, ale takáto ... mama si ju nevedela vynachváliť, griluje na tom na plyne všetko, vrátane zeleniny ... ešte som ju nevyskúšala, ale práve som dostala chute ... a na rybu zvlášť :)

post-3-0-24837800-1372948421.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov