Jump to content

Radosť zo štátnych sviatkov a voľných dní

game

Recommended Posts

1. tak a teraz ma ukameňujte, ale som vďačná Cyrilovi aj Metodovi, že ich deň vyšiel tento rok na stredu ...

v stredu mám v práci "dlhý" deň a ja som moc šťastná, že je dnes voľno ... pravdu povediac tie stredy nemám rada :)

2. hm... podobne je to s ostatnými sviatkami ... keď dostaneme nové kalendáre ku koncu roka, to je prvé, po čom sa pátra - na aké dni padnú sviatky ... hm.. ale aspoň to prenechávam tým druhým ... aspoň natoľko si ukľudním svedomie ... ;)

3. vraj máme veľa sviatkov ... niekde som videla rozpis z eu krajín, sú také, kde majú sviatkov viac ...

4. nuž teda ja sa zvyčajne z týchto "darovaných" voľných dní teším ... aj vy ? :)

1. A ja som nedávno nadával že kvôli dvom týpkom čo vymysleli slovanom azbuku mi nejde spoj do práce... Takže pre mňa to boli desivé dni lebo súkromník (ktorých sa axel tak zastáva) nám tak rozpisovali hodiny aby sme nemal žiaden príplatok za sviatok a vôbec ho nezaujímalo ako sa dostaneme do práce alebo z práce v ten deň! Tak sa nedivte že na nich toľko nadávam.

2. My sme detto to robili s kolegom aby sme vedeli s akými plus prekážkami máme rátať že si na tie dni musíme zháňať odvoz do/z práce, riešiť taxíky, prosiť známych čo mali auto atď.

3. Áno máme. V maďarsku ich je menej, to viem lebo jedna fabrika dodávala do Györu a išli sme podľa maďarov keď sme my mali sviatky to neplatilo, keď maďari mali sviatky tak vymysleli že inventúra, upratrovanie, vypomáhanie iným oddeleniam atď...

4. Ja ich preklínam a prajem si aby všetky prerobili na spomienkové dni, že kto chce ísť klásť vence k padlým rusom z SNP alebo uctievať vymyslenie azbuky nech si ide klásť vence k sochám ale nech nerušia spoje človeku čo sa musí dostať do práce.

ja sa na sviatky teším...nemusím skoro vstávať a môžem si doma dorobiť, čo som nestihla inokdey.

a najväčšiu radosť mám z piatkov či pondelkov voľných, to je potom viac voľna naraz...niekedy je to v práci potom fofr, ale nech, voľný deň pomôže si oddýchnuť, lebo niekedy naozaj ten víkend ubehne a furt treba niečo spraviť, niekam ísť a neviem čo ešte a človek na seba nemá čas, a ten voľný deň to napraví. :)

Ale sranda bola ešte keď som pracoval v Bratislave a šiel som (ako obvykle) cez štátny sviatok do práce a trolejbuse mal šofér pustené rádio, moderátor tam splietal niečo ako "áááá prajem príjemné ráno poslucháčom, dnes máme voľný deň..." a to bola haluška že o akom voľnom dni ten rozpráva? Moderátor čo je v práci hovorí o voľnom dni človeku čo šoféruje trolejbus teda je v práci a pasažierovi ktorý cestuje do práce takže pointa bola toto. Ale keď Fico vybaví ozaj tie príplatky a podnikatelia to nebudú obchádzať tak už bude aj dôvod na radosť zo sviatkov že predsa človek v ten deň robí za väčšiu mzdu.

niekde už to obchádzajú, víkendovú prácu jednoducho zrušili a neborákov zamestnancov naháňajú jak zduté kozy, aby pre nichdohonobili cez týždeň to, čo by inak robili cez ten víkend. bez nároku za nadčasy samozrejme.  :(

Vilma pochopila čomu som rád. Nebol úmysel provokovať s Ficom ale naozaj teraz berte že zamestnania kde sa pracuje cez sviatky na čo sa majú tešiť? Nejdu dobre spoje, nemajú ani to voľno, nemajú to však ani nijako zaplatené a najhoršie je že aby zamestnávatel znížil náklady tak im ten deň uvoľní ale s tým že musia potom doháňať. Takže pre človeka čo pracuje v odvetví kde sa sviatky robí fakt nič príjemné, takí na to len a len doplatia. Pre nich by bolo lepšie keby sviatky neexistovali a boli to len spomienkove dni v kalendári.

nuž, k radosti zo štátnych sviatkov tu máme odpoveď aj priamo z Jerevanu

Otázka do Rádia Jerevan: Je možné souložit v době oslav státního svátku VŘSR ?

Odpověď: Ano. Ale výlučně s vlastní manželkou, aby radost ze soulože nepřevýšila radost ze státního svátku.

:thumbsup:

do pozornosti dávam, milí fórumáci, nájdete aj v téme Diskusie o fóre:

prečítajte si prosím toto - aby sme neprišli o fs, ktoré beží ešte na zastaralej verzii / nie, nebude to žiadna sociálna sieť, tu je všetko vysvetlené/

https://www.freespace.sk/tema/5960-freespace-fórum-do-konca-roku-2017/?p=259085

a k tomu je tu demo verzia  dostupná 5 dní - modernejší vzhľad, zopár zmien, ináč stále fórum https://www.freespace.sk/tema/5960-freespace-fórum-do-konca-roku-2017/?p=259108

ďakujem. :)

V podstate mi to práve tí darebáci a niekedy aj moje nešikovnosť vynahradia tie štátne sviatky vo forme pobytov na úrade práce... Tých sviatkov je zhruba 15 a ja keď to spriemerujem že medzi výmenami zamestnaní strávim zopár dní "nikde" alebo na úrade práce tak v roku priemerne aj vyjde tých 15-20 dní možno aj viac... Ale je to slabá kompenzácia keďže radšej by som bol v tej práci a pokiaľ mi štátny sviatok nijako nesťažuje dostatie sa do práce tak vlastne sa nemám naň prečo hnevať ale ani tešiť keďže pre mňa je to obvykle taký istý pracovný deň ako ostatné. Možno by som sa mohol potešiť tomu príplatku za sviatok ale viem že to agentúry vedia obísť takže nič.

• 1 year later...

vraj máme veľa sviatkov ... niekde som videla rozpis z eu krajín, sú také, kde majú sviatkov viac ...

nuž teda ja sa zvyčajne z týchto "darovaných" voľných dní teším ... aj vy ? :)

A tešila by si sa aj vtedy keby ti zamestnávateľ oznámil že je nariadena zmena a musíš prísť do práce? Ja som mal nejedno také zamestnanie... A to sa chcem spýtať či podľa vás môže zamestnávateľ dať absenciu keď počas "údajného voľna" neprídete do práce?

Ale prvý máj bude sviatok práce takže ho budeme oslavoať prácou. Cez toho cyrila a metoda ktorý je spomenutý v prvom príspevku som bol tiež v práci. Tak vlastne čomu sa dá tešiť v deň "pracovného pokoja" keď vám zamestnávateľ v reále nedá pokoj? A ešte je spústa ľudí čo dochádza spojmi (lebo taký luxus ako zmenová doprava nemá každá firma) nemá dajme tomu kvôli sviatku spoj a musí ísť taxíkom. Taký sa môže tešiť sviatku? Že nieželen musí ísť do práce ale ešte aj dostatie sa do práce mu ten sviatok skomplikuje.

Môžeš vedeniu Amazonu oznámiť, že nemáš záujem pracovať cez sviatky a môžeš slobodne odísť, keď sa ti nepáči. Nikto ťa tam predsa nebude nútiť byť nasilu.

• Upvote 1

Tomáš, budeš mať ten nadčas zaplatený? predpokladám že ano ... tak drž tlamu a makaj! aj tak furt vyplakávaš, ako máš málo peňazí :P

Môžeš vedeniu Amazonu oznámiť, že nemáš záujem pracovať cez sviatky a môžeš slobodne odísť, keď sa ti nepáči. Nikto ťa tam predsa nebude nútiť byť nasilu.

Ale myslel som to tak že bez toho aby to malo následky...

Tomáš, budeš mať ten nadčas zaplatený? predpokladám že ano ... tak drž tlamu a makaj! aj tak furt vyplakávaš, ako máš málo peňazí :P

Áno je zaplatený. Len ma zaujímalo že aké je mať voľno cez údajný voľný deň... A čo môže zamestnávateľ urobiť ak v ten deň nepríde zamestnanec do práce. Nikdy som si nedovolil nejsť do práce počas sviatku. Mal som ale zamestnania kam sa bol problém dostať lebo kvôli sviatku nešli niektoré spoje. Ale u momentálneho zamestnávateľa je zvozová doprava takže nebude so sviatkom žiadny problém. V minulosti pre mňa sviatok znamenal komplikácie dostať sa do práce ale teraz mi vlastne nijako neprekáža.

Zákaz práce vo sviatok

Podľa § 94 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov nariadiť zamestnancovi vykonávať prácu vo sviatok je možné len výnimočne, po prerokovaní so zástupcami zamestnancov, pričom práca, ktorú má zamestnanec vo sviatok vykonávať, je prácou nevyhnutnou, ktorá sa nemôže vykonať v pracovných dňoch.

Vo sviatok možno zamestnancovi nariadiť len tieto nevyhnutné práce, ktoré sa nemôžu vykonať v pracovných dňoch:

• naliehavé opravárske práce,
  • nakladacie a vykladacie práce,
  • inventúrne a uzávierkové práce,
  • práce vykonávané v nepretržitej prevádzke za zamestnanca, ktorý sa nedostavil na zmenu,
  • práce na odvrátenie nebezpečenstva ohrozujúceho život, zdravie alebo pri mimoriadnych udalostiach,
  • práce nevyhnutné so zreteľom na uspokojovanie životných, zdravotných a kultúrnych potrieb obyvateľstva,
  • kŕmenie a ošetrovanie hospodárskych zvierat,
  • naliehavé práce v poľnohospodárstve v rastlinnej výrobe pri zakladaní, ošetrovaní a zbere pestovaných plodín a pri spracovaní potravinárskych surovín,
  • práce v nepretržitej prevádzke,
  • práce potrebné pri strážení objektov zamestnávateľa.
Zamestnávateľ nemôže nariadiť zamestnancovi, aby v dňoch sviatku vykonával iné práce, ako sú práce vyššie uvedené. Zdroj: Mzdové centrum

Takže amazonu sa týka: nakladacie a vykladacie práce

Takže game ja mám takú radosť zo sviatkov že tak isto idem do práce ako deň pred ním a deň po ňom. Len som reagoval na tému ako vnímame sviatky a voľná ktoré som mal reálne voľné len na škole a úrade práce...

A tešila by si sa aj vtedy keby ti zamestnávateľ oznámil že je nariadena zmena a musíš prísť do práce? Ja som mal nejedno také zamestnanie... A to sa chcem spýtať či podľa vás môže zamestnávateľ dať absenciu keď počas "údajného voľna" neprídete do práce?

Tomáš... a to som si naivne myslela, že už nedokážeš vypotiť nič, čo by ma vedelo nejako veľmi prekvapiť... no zasa som bola priveľmi dôverčivá.

tak ja ti niečo poviem, milý zlatý:

my sme v prípade potreby ťahali bez náhrad 10 - 12 a viac hodín tri týždne v kuse, keď bolo treba....

robili sme na Silvestra, robili sme bez náhrad v prípade potreby v soboty aj nedele, a nikoho nezaujímalo, ako sa dostanem na 20 kilometrov do práce.... ke´d na sviatok bola obmedzená doprava... išla som taxi, a do noci!

u nás neexistovali v kolektívnej zmluve niečo také, že nadčasy a preplatené nadčasy... nikdy nikto nepovedal pol slovom, že nepríde na nariadaný pracovný deň!

a to boli iné práce, milý môj... keď sa kolkovali, keď sa menili peniaze, keď sa vymieňali za nové, keď nás tri týždne denne do noci strážili vojaci a policajti, a my robili dvanásť až štrnásť hodín každý deň celé týždne.... a všetko muselo vždy do haliera sedieť... a do toho ludia, a rady a rady a stovky ludi ... nemas sajn.

ako keď sa vymieňali koruny za eurá.... to neprajem nikomu už nikdy!

keď sa zavádzalo stavebné sporenie, to úplne prvé, otvorení v sobotu v nedeľu, celé týždne,

pre podnikateľov na konci marca sme boli otvorení aj v sobotu aj v nedeľu,

na silvestra sme čakali na posledných podnikateľov, ktorí boli vyčúraní až strach...

vieš koľko takýchto bolo?!

mám chuť ťa práve tak skutočne prvýkrát v živote prefackať, Tomikám, aby si sa prebral z mrákot....

a toto je odo mňa tuším to najsilnejšie, čo som ti kedy napísala!

Tomáško nám musí cez sviatok do práce, a asi by sme ho mali teraz, kolektívne, celé fórum poľutovať ... nemá ťa niekto prísť aj pohladkať po hlave a utešiť?

debo, čo si myslíš že si jediný? vieš koľko nadčasov som sa narobil? soboty, nedele, sviatky, či 16 hodinové smeny. ty drbohlav vymletý! skúsil si niekedy robiť 16ky niekoľko týždňov v kuse? mal som robotu, kde som ich robil pravidelne - raz 6 týždňov na jeden záťah! +soboty, a z piatka na sobotu aj 4 hodiny nočné. v robote som aj prespával, lebo nemalo cenu chodiť domov sa len vyspať - chodil som na týždňovky do práce vzdialenej 15 km od bydliska!!! za jediný mesiac som mal odrobených 347 hodín! na personálnom mi vtedy viedli dva záznamy o dochádzke, lebo sa báli prúseru, v prípade náhodnej kontroly z inšpektorátu práce, alebo pri pracovnom úraze ...

... a ty nám tu ideš vyplakávať nad jediným posratým sviatkom, ktorý musíš do práce, chudáčik náš nedocenený  :angryfire:

Debil debilný, už chápeš, prečo si taká socka? Jeden poondiaty sviatok a v kuse špekuluješ ako sa vyhnúť robote.

Keď máš takýto postoj celý život, potom tu nevyplakávaj, že si taký skrachovanec, že nič nemáš a len závidíš, že druhí majú.

Ťahá ti na 40 a celý život špekuluješ len nad tým ako zarábať kráľovsky, ale pri tom sa nenarobiť. Len problém je, že vždy zostaneš len pri tých špekuláciách, ale reálne neurobíš nič. Lebo tebe sa NECHCE ani len ten sviatok odrobiť.

tak to ja som naozaj rada, že my kolektívnu zmluvu máme. Niežeby ma robota nebavila, práve naopak, ale zasa až taký dobrák nie som, kto dá čo mne zadarmo? Keby som mala ísť robiť cez sviatok, šla by som, nemám s tým problém, ale by som to chcela aj zaplatiť podľa zákona. Predtým pred pár rokmi sa mi páčilo, že časť nadčasov sme dostali zaúplatené, a časť sme si potom v lete mohli vybrať ako náhradné voľno, a nikto nám nenariaďoval, kedy si to máme vybrať. Vedeli sme, kedy je treba porobiť, a kedy si to môžeme dovoliť, a kedy si šéf odboru poradí aj bez nás, hoci on nám rád zadával aj veci, ktoré by si aj sám vedel urobiť. 

Ak treba, tak robíme dlhšie, len naša vedúca sa furt obáva, že budeme mať veľa nadčasov a že príde nejaký audit. Dokonca som pred pár dňami dostala sprdung, ked ma posielala domov, vraj si potrebujem oddýchnuť, a pritom ja som bola úplne v pohode a vôbec som nebola unavená ani nepozorná ani nič také, a ttak som ešte domov nechcela s tým, že teraz nepotrebujem ísť skôr, že to budem potrebovať až bud.mesiac, a dozvedela som sa, že tam mám pribveľa nadčasov, hoci viem, že kolega má oveľa viac, a že ona robí aj doma a nevykazuje si to (čo som pravdaže vedela aj predtým).  lenže podľa mňa by si to vykazovať práveže mala, lebo takto si všetci myslia, čo sa našej práci nerozumejú, že my len ťukneme do počítača a ten sám vychrlí výsledky. Že tým "ťukaniam" predchádza zložitá príprava a znamená to aj kopu práce náročnej na pozornosť, to nevidia. Niekedy mi ide na nervy, že nikdy dopredu neviem, kedy bude treba ostať, a kedy nás vedúca silou mocou bude posielať domov. predtým som mala väčšiu voľnosť, čo sa pracovného času týkalo, samozrejme nie vždy to tak šlo, ale väčšinou áno. Keď som vedela, že máme toho veľa, tak som bez problémov potiahla, a keď menej, bez problémov som šla skoro a aj dovolenku som si mohla zobrať tak ako som chcela, nikomu to nevadilo ked tam cez leto z nás nikto nebol. 

Tiez som v minulosti robil na zmeny sviatok nesviatok. Ini boli doma a ja v robote. Cuduj sa svete, prezil som.

Nepaci sa ti, mozes ist. Kto ta tam drzi? Na tvoje miesto cakaju dalsi. Neveris? Odi a uvidis. Aby si nebol prekvapeny.

Aspon ho mas zaplateny debo. Ja som ho nemal. Ani ziaden nadcas. Zaplatene pracovne dni, odrobene aj soboty, nedele ci sviatky.

Akosi ti to opat raz nevyslo. Prisiel si sa postazovat, len si prave zistil, ze nie si jediny, co takto makal, maka. Prekvapko, ze? Asi si si myslel, ze vsetci sedime s kavickou v ruke a ty jediny za nas makas...

• Upvote 1

Iba som sa zapojil do diskusie o sviatkoch a práci cez nich. Netvrdím že nejdem. Aj v minulosti som býval v zamestnaní cez sviatky tak ako aj teraz. Iba som bol zvedavý že či môže dať zamestnávateľ absenciu ak by som nešiel. To je celé. Boli ľudia ktorí chceli byť s rodinou, mali naplánované niekam ísť ale keďže nebol sviatok voľný v danej firme tak si chceli zobrať dovolenku na ten deň len neviem potom ako to dopadlo či im dali... Išlo len o to že cez štátny sviatok mali deti voľno a tak chceli niekam ako rodina ísť a ten čo mal byť v práci riešil dovolenku na ten deň. Starému mládencovi ateistovi je to vlastne jedno lebo pre neho je všetkých 365 dní v roku rovnakých. Niekedy som si ani nevšimol že je sviatok keď som býval sám, len ma prekvapil zatvorený obchod, až vtedy som na to došiel. Voľné a pracovné dni určuje zamestnávateľ nie štátny sviatok. Harmonogram zmien je nadradený kalendáru. Ja mávam voľno vtedy keď ostatní nie a to ani sviatok nemusí byť. Voľné dni má vlastne každý lebo nikto nepracuje 31 dní vkuse. Len harmonogram zamestnávateľa sa nemusí zhodovať s kalendárom.

ja ráno zvyknem veľmi skoro vstávať, a zobudila som sa aj sdes, ale dnes som nevstala, dnes som sa ešte vyvaľovala v posteli a užila som si to. Spravili sme si s Flinstonom kafíčko,  Flinstone odišiel niečo komusi robiť, ale vrátil sa skoro. tak som mu zohriala obed a aj sebe, a keď sme sa napapuškali, sme využili pekný deň a šli sme na vychádzku. Zviezli sme sa do Záhorskej a potom sme šli cez les, naslepo, po necelej hodinke sme sa ocitli v Marianke, nuž sme si tam dali pivo a pagáče. Domov sme došli asi pred hodinou. Dobre využitý voľný deň :)

Na dnes mi vyšlo voľno. A Tomáš musí robiť.

CHUDÁK!

lenže Tomáš zarobí a ty nie :) zas až taký chudák nebude, veď nerobí zadarmo. Keby som dostala 50% príplatok, ani by som sa nebránila ísť dnes do roboty.

Ale nech už je ako je, s dneškom som spokojná.

Jak nie, však mám náhradu za sviatok. On akurát príplatok dostane za to, že dnešný slnečný deň s príjemným počasím strávil tlačením vozíkov a pod nevraživými pohľadmi amazonských cigánov.