Jump to content

Sniper

Recommended Posts

... to povedal štvrťhodinu pred gólom ... asi to mal prehlásiť skôr, upozorniť hneď zkraja boha MS na márne snaženie chudáka Rooneyho :)

Inak som celkom milo prekvapeny, to dievča čo maju v študiu MS v RTVS počas zapasov sa futbalu celkom v pohode rozumie

Hej celkom jej to ide, RTVS dobre vybrala.

na športky-topky bol online rozhovor s Merčiakom

okrem iných tam padla otázka, či konštatovanie :

10:10 - otázka od: Miloš

Dobry den, velmi ocenujem, ze vysielate vsetky zapasy MS vo futbale, ale komentatori hroza..urcite nie som jediny, co si to radsej pozrie na ceskej stanici s bonusom odbornym studiom nie u nas kde je pritomny redaktor amater, a priblym Borbelym.. nehnevajte sa na mna on tak do krcmy moze ist komentovat, splieta jedno cez druhe. Este vy ked komentujete si to pozriem ale studia prepinam. Ked je Hlavena tak pozeram cely zapas u cechov,to sa neda pocuvat,, este sa mate co ucit. Ok,

odp. Merčiak: Lidové noviny práve včera písali o ospalých českých komentátoroch a nepripravených hosťoch v štúdiách ČT. Svoj komentár o krčme ponechám bez komentára.

voľaktorý deň čt sport nevysielala zápas o 18:00, namiesto toho dokončili Zlatú tretru.
ten zápas sme pozerali na RTVS, 1 či 2, už netuším.
s onekorením tam kvôli doprave dobehol pán Borbély, a netuším, kto bol komentátor ...  po asi štvrťhodine ich stonania s prestávkami, keď sa im horlivo počuteľne točili kolečká, čím zaplniť ticho, sme prepli na jednu z MTV, kde zápas dávali úplne bez komentárov, odborné komentáre sa konali len v prestávke a po zápase, čo bol rozhodne nevšedný zážitok.

možno majú Lidovky priveľké oči, alebo len potrebovali čosi napísať - celé čt MS štúdio, dizajn, vybavenie, forma, pozvaní hostia každého futbalového rangu a veku si jednoznačne zaslúži klobúk dolu.
to Lidovky nepočuli slovenské komentovania. neporovnateľné. vždy všetko, čo sa dá, pozeráme roky rokúce na čt sport, čt 4, a podobne. rozhodne neporovnateľné.
/ nie je to len tento jeden tretrový prípad, samozrejme ... len tento bol posledný /

To by som zas tak nepreceňoval. Aj na ČT je to niekedy katastrofa. Oni maju tiež nejakych 2-3 dobrych, ale zvyšok je bieda. Ono je to aj vec vkusu. Mne napr. Borbely nevadi, aspoň je sranda, niektore jeho hlašky stoja zato.

Zaleži ale veľa aj od športu. Taky Alfonz Juck keď komentuje atletiku, tak jemu sa malokto vyrovna. A to v celosvetovom meradle. To keď vtedy prepnem na ČT tak sa musim smiať.

iste ... nie je všetko zlato, samozrejme.

ale hovorím aj o forme, štúdiu, dizajne, hosťoch, všetkom okolo. zvyčajne je v tom obrovský rozdiel.
mám trochu prehľad o tom, ako sa pracuje s reklamou a dizajnom tam, ako tu. ako sa platí, ako sa uplatňujú autori a zadávajú zákazky, a kdečo okolo, a tiež sa boria s peniazmi ... aj to patrí k tej forme podania, k  tomu komentovaniu.

a konkrétne teraz pri MS vo futbale, čo je tiež celkom veľká a veľmi sledovaná akcia, je prezentovanie dôležité. a neporovnateľné.

Co sa tyka hosti, dajme tomu. Aj ked aj tam sa vyskytnu exoti. Naposledy na MS v hokeji tam mali v studiu casto nejakeho stareho pana (ani neviem kto to bol) a ten bol uplne mimo.

Co sa tyka toho studia ano. Ale treba si uvedomit aky rozpocet ma CT a aky RTVS. To je velmi podstatna vec. U nas je koncesionarsky 4,64 eura tv a rozhlas spolu. A z toho idu na TV nejake 3 eura. V CR je to 5 eur len na TV. Plus je tam 2 x viac koncesionarov. Plus este TV dotuje stat a to podstatne vyssou sumou ako u nas. A nehovoriac ze aj z reklamy maju ine prijmy. Takze to je obrovsky rozdiel.

Aby som sa vratil ku komentarom, teraz komentuje Kozohorsky ITA-CRC a nie je to bohvieco. Zachranuje to akurat ten spolukomentator ktory je fajn.

Oni tam maju akurat Capka s Bosakom (hovorim o futbale) a zvysni su rovnako zli ako ti nasi zli.

Zgravcak je moj spoluziak. Aj kamarat. Futbalista - tiez tak priemerny ako ja bol.

Ako student bol tiez na mojej urovni, trosku nadpriemer. Bol dobry v jazykoch. Ci slovencine ci v cudzich. vcom bol iny - vie nadvazovat znamosti(komunikovat s inymi) ci rozpravat - v com ja nevynikam. Je akcenjsi v tomto smere a ho to bavi. Kamarat co ho nemusel - kvitoval ako komentuje formulu. Myslim - ze ho za to aj pochvalil.

Svoju pracu robi dobre - nerobi nam hanbu.

A este k tym komentatorom CT vs RTVS mi napadla jedna vec. U nas su to mladi chlapci (Kosec, Hlavena...), na CT komentuju borci co uz toho maju za sebou velmi vela. Takze aj toto hra velku ulohu.

A aby som to zaklincoval, radsej 100 Hlavenov ako jedneho komentatora z Dajto.

K tomu studiu, vraj nan mali slusny rozpocet, ale rozhodli sa usetrit. Stalo ich to vraj 1500 eur a robili to svojpomocne. A splna to parametre kedze to musi schvalit aj organizator sampionatu. Aj to im trochu sluzi ku cti.

neviem posudit odbornost komentatorov, na to ma sport malo zaujima

Borbelyho si vsimam (resp. ho registrujem) vdaka jeho nevymachanej hube a vcelku nekonvencnym komentarom, obcas aj vtipnym

vcera po zavodoch Formule 1 v Rakusku robil rozhovory s prvymi jazdcami Weber a nas komentator ho velmi chvalil, dokonca povedal nieco v tom zmysle, ze to robi lepsie ako pretekanie :D

vyrovnávací gól Chile Brazília, Bosák  :smile2: :

" ... ze strany brazilské obrany tohle byla chyba, kterou si nemůžou dovolit ani v pralesní lize. "

Klasický tréner by povedal „...budeme vychádzať zo zabezpečenej obrany...“ . Borbély to celé podá oveľa vznesenejšie: „...gro totálnej defenzívy postavíme na prepracovanej alokácii obranných pavučiniek v synergii s pressingovým dogmatizmom a v symbióze s postulátom hermetickej obštrukcie tak, aby nedošlo k  invazívnej penetrácii izolácie nášho pokutového územia...“ Chápeš, brácho.

:lach:

Ten Borbely pouziva podobne slova - neviem ci aj v jednej vete o jednej cinnosti - ale keby mne to povedal - ako hracovi - najprv prekladovy - vyznamovy slovnik - ale hlavne si vsetko pozapisovat - vypadne ti jedno slovo - a moze to celkom zmenit system.

Brazília - Kolumbia, 22.minúta, Míra Bosák:

" ... a málem stačil doběhnout svojí vlastní prřihrávku. "

68. minúta, gól na 2:0 :

" ... jenom aby se teď Brazílie neoddelila od amerického kontinentu, tolik skal padá z brazilských srdcí ... "

• Upvote 1

10:10 - otázka od: Miloš
Dobry den, velmi ocenujem, ze vysielate vsetky zapasy MS vo futbale, ale komentatori hroza..urcite nie som jediny, co si to radsej pozrie na ceskej stanici s bonusom odbornym studiom nie u nas kde je pritomny redaktor amater, a priblym Borbelym.. nehnevajte sa na mna on tak do krcmy moze ist komentovat, splieta jedno cez druhe. Este vy ked komentujete si to pozriem ale studia prepinam. Ked je Hlavena tak pozeram cely zapas u cechov,to sa neda pocuvat,, este sa mate co ucit. Ok,

Ja fakt by som chcel zažiť komentovanie nejakého chytráka, čo sa vyjadruje k práci komentátorov. Na jednej strane treba uznať, že divák je divák a od komentátora, ktorý si svoje povolanie vybral dobrovoľne a je za zaň platený, očakáva nejaký výkon, ale dá sa to nejako objektívne zhodnotiť? Ja som komentovanie akosi nikdy neriešil. Pamätám si, je to už pár rokov dozadu, že na českej televízii, keď išiel hokej, tak tam mali komentátora, ktorý pri každom góle reval ako keby ho z kože drali. Chápem síce, že bol zrejme do toho zažratý, ale ten jeho "výkon" ma vytáčal do nepríčetnosti. A myslím, že od viacerých divákov prišli reakcie, že to dosť s tým revaním preháňa.

Komentovanie zápasu je podľa mňa dosť zložité. Komentátor sa musí vyznať v tých hráčoch, musí vedieť kto je kto, na akom poste hrá a keď zápas má spád, tak dobre to okomentovať je zážitok. No však schválne skúste nahlas a plynulo prečítať tento koment: Christodoulopoulos zachytil rozohrávku súpera, nahráva Papastathopoulosovi, ten však prepúšťa Fetfatzidisovi, Fetfatzidis loptu drží a teraz vysúva dopredu Papastathopoulosa, ktorý centruje na Christodoulopoulosa, ale center bol pre neho pridlhý... No ja som len čumel, že pri tých menách som žiadneho komentátora nepočul sa zakoktať.

• Upvote 1

• 2 weeks later...

Vydrzal nikto pozerat zapas na STV? Klobuk dole. Ja som si hned povedal,ze ja si to nedam pokazit posunutym casom hovoreneho slova a obrazu.

Na 57 kanaly u mna som nasiel ORF - nic som nerozumel ale aka pohoda.

Veru ja som nevydrzal. Musel som prepnut na CT. Bosak to zas komentuje akoby pri tom zaspaval. Sem tam ale pusti nejaku hlasku, tak sa to da.

„Zvukový posun sme začali okamžite riešiť a ešte počas prvého polčasu sme problém odstránili,“ tvrdila stanica. Podobný problém podľa nej zaznamenali aj iné európske televízie, ktoré priniesli samostatný komentár z Brazílie.  Niektorí diváci však tvrdia, že bol zvuk mierne posunutý aj v druhom polčase

Čítajte viac: http://sport.sme.sk/c/7284689/televizia-hlasila-sance-skor-divaci-frflali.html#ixzz37TYnpgf1

Nielen v druhom polcase - som si prepol pred predlzenim - a hadajte co som hladal do 5 sekund.

http://sport.sme.sk/c/7282666/borbely-keby-som-zmenil-slovnik-dopadnem-ako-brazilia.html

Uz nemam piano - mna on nebavi- nerozumiem mu vobec - v diskusii ked su cital - ze ani sam nevie co rozprava - Zeman a ten dalsi trener slovak co trenoval Blsany -ti su v pohode. 

ALe toto?

• Upvote 1

Borbely praveze hovori uplne k veci. Tie veci maju hlavu a patu. A je este casto aj vtipny. Akurat ze pouziva slovnik aky pouziva. A nie je velmi jeho vina ze mu malokto rozumie. To je ako kritizovat doktora lebo hovori latinske nazvy chorob.

• Upvote 2

Ako ho beru do mudrych co schybia - tak ho beru aj to TV k futbalu - a ten slovnik ze nieje problem - OK - ale prosim nech nemusim platit koncesionarske poplatky. Platte si to sami cele a bavte sa - on nieje hlupak a vyjadruje sa tak naschval - ze kazdu druhu vetu povie hlupost si nevsimne nik. 

Inak sranda,ze zrusili video zo studia - borbely nepobehoval pri ihrisku.

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

úplne vážne. po dlhom čase som pozrela futbal so slovenskými komentátormi, ako ma tí s.rali, pekne dlhý čas pred zápasom, počas celého zápasu, a ešte dlho po ňom, chcela som si vychutnať tak v pohode tú žilinskú atmosféru, ale to nešlo. telka išla do tmy, kvôli jalovým rečiam a otázkam komentátorov, z ktorých som začala mať kŕče. opýtaní futbalisti odpovedali ako rozumní ľudia, až mi divn§ bolo, ale komentátor, nech už sa volal akokoľvek, by mal ísť kľačať na kukuricu.

a neskončilo to ešte ani dnes, toť, tri otázky pre španielskeho trénera :

Je to vaša prvá prehra v kvalifikačnom zápase. Čo treba zmeniť?

"Zaslúžili sme si remízu, no nevyšlo to. Netreba sa nad tým veľmi zamýšľať."

Kto vás najviac zaujal?

"Slováci boli dobrí v útoku aj obrane. Slovenské protiútoky stáli za to."

Myslíte si, že Slovensko bude v kvalifikácii úspešné?

"Je to stále iba druhý zápas, nič nerieši definitívne. Slovensko má šesť bodov a je líder tabuľky."

toto išlo v tv celé dve hodiny včera, a to sa skutočne nevie ten komentátor spýtať nič normálnejšie, než takúto kravinu po druhom zápase ? jasne, líder tabuľky, nechajte sloevnských divákov konečne sa trochu tešiť z výsledku, ale neplácajte vtákoviny, probúh.
nikdy nevidel futbal, majstrovstvá, hocičo, kde sa na jednom góle zvrtne všetko, a môže to byť najsam lepší mančaft na svete ? grrrrrr.

• 3 months later...