Jump to content

Recommended Posts

Posted

@Tono napísal:

Citát

Ja mám často problém diskutovať s ľuďmi. A nie len o politike. Pri rozhovore sa obyčajne snažím nasadiť si "masku" nezúčastneného pozorovateľa, alebo hlupáka a správam sa defenzívne. Defenzívnym postojom sa chcem vyhnúť konfliktu, preto že mi nezáleží na tom, čo si on myslí. Vlastne ním opovrhujem, lebo mi nestojí za diskusiu. Možno nemám pravdu ja, ale takýto ľudia nechcú obyčajne diskutovať. Chcú, aby som akceptoval ich názor a ak nie, potom som ich nepriateľ. Diskusia sa obyčajne scvrkne na dobrý deň, niečo o počasí... a dovidenia. Skutočne vzájomne "obohacujúci" sociálny kontakt. 

Otázka diskusie - načo je diskusia, načo je rozhovor? Je na to, aby sme spolu hľadali pravdu? Alebo aby sme sa zabavili, zabili čas? 

Alebo je možno na to, aby sme spoznali iného človeka? Že ako on - ten druhý - myslí, cíti? Že akí sme rôzni? 

Aj keď sa stretnú dvaja ľudia, ktorých názory sú nezlúčiteľné, predsa len sú to ĽUDIA a čosi musia mať spoločné. 

Nemal by byť rozhovor práve hľadaním TOHO spoločného? Musí byť vždy o niečom veľkom, celozemskom, vše-kozmickom?

Čo si vlastne predstavujeme pod pojmom "obohacujúci sociálny kontakt"? Čo by nás obohatilo? 

• Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• slimak

2

• irb

2

• Tono

1

Top Posters In This Topic

Posted
Dňa 1. 7. 2025 at 9:26, irb pridal:

@Tono napísal:

Nemal by byť rozhovor práve hľadaním TOHO spoločného? Musí byť vždy o niečom veľkom, celozemskom, vše-kozmickom?

Nemusí. Ale ak chceš úprimne komunikovať s cudzím človekom, musíš mu odhaliť svoje vnútro. Tým sa stávaš bezbrannejším a on to môže zneužiť. Dnes žijeme v dobe internetu, keď ochrana súkromia nadobúda stále väčší význam. Ak si budeme stále viac chrániť vlastné súkromie, o čom budeme diskutovať? O počasí a iných indiferentných témach? Prečo sú v médiách vyhľadávané "pikošky", lebo odhaľujú intimitu. Paradoxom je ale to, že človek cudziemu človeku ľahšie povie to, čo nie je schopný povedať blízkemu. Preto cudziemu môžeš povedať pravdu, ktorú si pred blízkym netrúfaš vysloviť — nie preto, že ti na blízkom nezáleží, ale práve preto, že ti na ňom záleží až príliš.

Posted
pred 8 hodinami, Tono pridal:

Ale ak chceš úprimne komunikovať s cudzím človekom, musíš mu odhaliť svoje vnútro. Tým sa stávaš bezbrannejším a on to môže zneužiť.

Áno, presne tak to je. 

Ale aj tak si myslím, že vždy je možné aspoň pokúsiť sa hľadať tú oblasť možnej komunikácie, ktorá je prirodzene ľudská a teda sa týka nás každého z nás - bez toho, aby sme vyjavili to naše osobné, ktorého zneužitie by nás ranilo.

Aj keď uznávam, že sú ľudia, s ktorými je taká snaha nateraz úplne zbytočná.

Posted

Podla mna kludne mozes komunikovat, aj bez toho aby si dal informaciu, aj o sebe,o nazore. Informaciou ti je ,ze oni sa prekecnu, ci ako sa spravaju. Blizkemu cloveku, ked chces nieco hlbsie vysvetlit(priklad synovi) povies co by si nikomu nikdy nepovedal(ked som mu to povedal, ze to uz vedel, ze som mu to povedal v minulosti).

Svoj priklad, ja som si myslel ,ze nadrz maa 2500-3000litrov(to mi otco v minulosti povedal). A tohto roku som zistil a spocital zE VYSKU KRUHU JE O TROSKU VYSSIA AKO  160cm, tdea obsa nieco nas 0,64 m2 a potom som si vypocital ,ze 1000 letrov je na kazdy polmeter dlzky, a ta moze byt 2,5 az 3 metre,teda ta nadoba ma asi 5-6 m3. A dnes mi sused daal vody, otec mi povedal ze oni maju aspon dvojnasobnu, vcera sused, ze 1 kubk nieje problem, som mu povedal ,ze mojmu cerpadlom to pojde za polhodinu. Nemal som cigarety, som odisiel aj na pivo, ze to zastalo asi plavak stoji niekde zaveseny.

On mi vcera tvrdil, ze ma polnadrze. Teda kubik nieje problem. Jemu sa to zastavilo na dne dal mi asi 2 kubiky. NIeco povie, nieco spravi a nieco nejako vypali. Uz aj z tohto si zoberies naazor. Je sucho a oni tu vodu maju len na travnik. Mozno zajtraa bude prsat. On ovela vacsiu nadrz ako ja nema. Nikdy som u nemeral a nevidel, ved ,ze moja ma 5-6 kubikov som sa presvedcil az spocitanim. Keby mal 2nasobku odomna mal by 10 kupikov miimalne. A ked bol lejak 130 mm asi 20 dni dozadu obaja sme ju mali plnu. Len on polieva len travnik, mozno posledny tyzdem,samozrejme cez slabsie cerpadlo.

Posted

Som kumunikoval s danovou spravkinov.  Som jej poslal podklady, ktore si ani nepozrie, som jej povedal, dnas nech ni ani netelofunuje, Priany problem za  3 2022,23,24,spocitat kolko boblo preddavkou. 12 platieb nevieme skontrolovat.Ci sa uskutocnili.