irb Posted Tuesday at 02:57 PM Posted Tuesday at 02:57 PM Som presvedčený, že sebaovládanie je veľmi dôležitá schopnosť k prežitiu ľudskej spoločnosti Ale niekedy to dá naozaj zabrať. Lebo - emócie. Napríklad čítam niekde nejakú faktickú diskusiu o technickej stránke nejakého zariadenia a objaví sa tam prispievateľ, ktorého príspevok na mňa zapôsobí dojmom, že sa nadraďuje nad ostatných diskutujúcich. Samozrejme hneď vo mne "vzkypí žlč" Ale potom si poviem - "ovládaj sa". - a napíšem mu celkom vecnú, jasnú odpoveď, týkajúcu sa čisto toho technického zariadenia a nepridám ani slovo o tom, čo si myslím o ňom samotnom, Fúha, ale teda dá mi to zabrať...
Hellé Posted Wednesday at 10:01 AM Posted Wednesday at 10:01 AM Ved aj ty sa teraz nadradujes O co si lepsi???? 1
irb Posted Wednesday at 10:50 AM Author Posted Wednesday at 10:50 AM Nie som lepší o vôbec nič. Musela si sa veľmi sebaovládať, kým si na mňa zareagovala?
irb Posted Wednesday at 11:04 AM Author Posted Wednesday at 11:04 AM A o to práve ide. Vlastne máme v sebe dvoch rôznych ľudí. A jeden dokáže ovládať druhého. Ale zároveň obaja sú jeden a ten istý.
secretka Posted Wednesday at 11:43 AM Posted Wednesday at 11:43 AM To, či sa dokážeme ovládať, alebo konáme impulzívne, je na jedenej strane dané našou povahou, ktorú sme dostali do vienka už pri narodení, ale na druhej strane aj rokmi ... rokmi, kedy sme nabrali určité vedomosti a skúseností. Mladý človek na prahu plnoletosti má pocit, že všetko, čo si myslí, a čo chce urobiť, je samozrejme len to správne. Nepozerá napravo, ani naľavo a koná skor impulzívne, ako s rozvahou. Až roky skúseností, kedy nám život "uštedrí" niekoľko nepríjemných, občas aj boľavých rán, obrúsi hrany nášho konania, konáme inak. Rokmi už naše konanie nie je také impulzívne, premyslíme si, čo a komu chceme povedať, či urobiť, aby sme jednak toho človeka neurazili, aby sme mu neublížili, ale tiež aby v nás nezostával pocit vlastného poníženia. Konáme skôr s rozvahou, už nie tak zbrklo a impulzívne, ako to bolo v čase, keď sme boli ... ako sa povie, mladí a krásni. 1
Hellé Posted Wednesday at 12:09 PM Posted Wednesday at 12:09 PM pred 23 minútami, secretka pridal: Mladý človek na prahu plnoletosti má pocit, že všetko, čo si myslí, a čo chce urobiť, je samozrejme len to správne Ano A teraz , ked som uz stara som si tym, ze mam pravdu, ista😃 Idem het, nebudem vam kazit temu
irb Posted Wednesday at 12:21 PM Author Posted Wednesday at 12:21 PM Len nám ju kaz, žiaden problém. istý čas som sa stretával s jednou dámou, ktorej heslo bolo "autentickosť". - Človek by vraj mal byť autentický. Neviem celkom presne, čo sa tým myslí, lebo tie nápady, čo sa vo mne niekde rodia, bývajú dosť šialené a keby som ich nemal pod kontrolou, možno by som už bol dávno mŕtvy, alebo na samotke v blázinci... predsa len, spoločnosť má nejaké "bežné pravidlá správania sa" a niekedy mi príde lepšie nevytŕčať príliš z davu. Takže neviem, či som autentický, alebo skôr nie. Neviem, či takí ľudia ako napríklad Černák, Mečiar, Fico sú autentickí, alebo nie. :)
tyso Posted Wednesday at 01:29 PM Posted Wednesday at 01:29 PM vedome sa viem prepnut do "vyjednavacieho" modu, ked mojou prioritou je dosiahnut to co chcem. A potom sa samozrejme ovladam, aktivne pocuvam a aj sa ovladam. Ale uprimne, casto sa mi nechce prepnut sa. :) 1
Tono Posted Wednesday at 07:52 PM Posted Wednesday at 07:52 PM pred 8 hodinami, secretka pridal: Konáme skôr s rozvahou, už nie tak zbrklo a impulzívne, ako to bolo v čase, keď sme boli ... ako sa povie, mladí a krásni. Keď som bol "mladý a krásny" mal som viac testosterónu, čo súvisí aj s agresivitou, alebo eufemistickejšie s asertivitou. S úbytkom testosterónu sa správaním človek viac podobá na dieťa. Rozdiel je len v tom, že starec je "dieťa" zo skúsenosťami. Lenže postupná demencia vymaže minulé skúsenosti a starec sa stane "starým dieťaťom". Deti a starí dokážu byť ale svojím správaním bezohľadní. Dúfam, že moja životospráva ukončí tento dehonestujúci úpadok intelektu skôr, ako nastupujúca demencia. Neprajem nikomu, byť účastníkom straty intelektu blížneho, či už z dôvodu demencie, alebo choroby. Žime a milujme, kým nám je to dané, nárok na "reparát" v čase už v živote obyčajne nedostaneme.
irb Posted Thursday at 06:01 AM Author Posted Thursday at 06:01 AM pred 16 hodinami, tyso pridal: ked mojou prioritou je dosiahnut to co chcem Vlastne by sa to dalo zovšeobecniť - že naše sebaovládanie je tesne späté s cieľom, ktorý chceme dosiahnuť, s motiváciou. - Podľa toho sa musíme ovládať viac alebo menej. Ak si chceme udržať dobrý flek, tak sa ovládneme a nepovieme nadriadenému, čo si o ňom naozaj myslíme. 1
secretka Posted Thursday at 09:40 AM Posted Thursday at 09:40 AM pred 3 hodinami, irb pridal: Vlastne by sa to dalo zovšeobecniť - že naše sebaovládanie je tesne späté s cieľom, ktorý chceme dosiahnuť, s motiváciou. - Podľa toho sa musíme ovládať viac alebo menej. Ak si chceme udržať dobrý flek, tak sa ovládneme a nepovieme nadriadenému, čo si o ňom naozaj myslíme. Keby sme sa chceli hrať so slovíčkami, niekto by to nazval prefíkanosťou, vypočítavosťou, či falošnosťou, ale ak niečo dosiahnuť chceme, tak si v tom čase myslíme, že to naše sebaovládnutie za to stojí. Samozrejme, záleží na našej povahe a na tom, ako "sme stavaní". 1
tyso Posted Thursday at 10:48 AM Posted Thursday at 10:48 AM v nasej kulture je to takto uz dlho, muzi sa maju ovladat, deti a zeny nemusia. Ale realne, sebaovladanie je nieco sa da naucit a je to uzitocna zrucnost pre uspech. A "autentickost" nech to znamena cokolvek je zrejme v protiklade a mozno to znizuje stres ale sotva je to uspesna strategia.
irb Posted Thursday at 12:11 PM Author Posted Thursday at 12:11 PM pred hodinou, tyso pridal: deti a zeny nemusia Ono to závisí od postavenia v spoločnosti. Ak je niekto manažér, ktorý musí riadiť kolektív ľudí v nejakom podniku, alebo nech aj v armáde alebo v nemocnici, tak nech je to muž alebo žena, ovládať sa musí, lebo je to v prospech veci. Takisto deti napríklad v kráľovských rodinách sa na spoločenských akciách musia ovládať, dodržiavať etiketu, to je skrátka následok ich postavenia.
tyso Posted Thursday at 12:12 PM Posted Thursday at 12:12 PM Dňa 5. 2. 2025 at 13:09, Hellé pridal: A teraz , ked som uz stara som si tym, ze mam pravdu, ista😃 Ako bonmot fajn, ale inak su si vsetci isti ze maju pravdu, ved keby si neboli isti tak by zmenili nazor podla toho co je podla nich pravda. A aj dobri klamari aj ti co klamu sami seba najprv uveria ze maju pravdu. irb, v realite aj zeny musia aj deti aspon trochu. Ale v literature sa zenam a detom toleruje ze su emocionalne a ze sa neovladli. Ale muz, ktory sa neovladne je slaboch a zzenstily. A ja to neobahujem, len konstatujem. A da sa to samozrejme pouzit proti zenam, ze su neschopne viest.
Hellé Posted Thursday at 01:36 PM Posted Thursday at 01:36 PM Ak sa neovladne muz je spravodlivo rozhorceny, ak sa neovladne zena je hysterka 1 1
Recommended Posts