Skočiť na obsah

Rusko - ukrajinský konflikt


member2793
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

Toto je téma o aktuálnom rusko-ukrajinskom konflikte

Ruská invázia na Ukrajinu (02/2022)

Mapa Ukrajiny https://en.wikipedia.org/wiki/File:2022_Russian_invasion_of_Ukraine.svg

Odporúčané príspevky

Bakhmut - Artemovsk je v operačnom obkľúčení, posledná prístupová cesta cez Chromovo - Chasov Yar, ktorou mohli Ukrajinci dodávať zásoby a posili.. alebo bezpečne stiahnuť a evakuovať obrancov.. je pod ruskou paľbou.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/658291-nato-moze-ponuknut-kyjevu-bezpecnostnu-zmluvu-namiesto-clenstva/?utm_source=pravda&utm_medium=hp-box-hotnews&utm_campaign=shp_hotnews_ukrajina

NATO môže ponúknuť Kyjevu bezpečnostnú zmluvu namiesto členstva

Severoatlantická aliancia by mohla ponúknuť Ukrajine bezpečnostnú dohodu, ktorá by Kyjevu po konci vojny s Ruskom sprístupnila väčšie množstvo moderných vojenských technológií. To by malo prinútiť Kyjev k začatiu rokovaní o prímerí s Ruskom aj v momente, keď by ruská armáda bola stále na ukrajinskom území. Napísal to denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na vyjadrenia predstaviteľov Nemecka, Francúzska a Británie.

Nie "donútiť Moskvu" ale "donútiť Kyjev".

Páni  vy si tu môžete hrkútať ako chcete, tý čo "skutočne rozhodujú" to vidia inak ako vy a chcú niečo úplne iné ako vy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Strata Bachmutu pre Ukrajincov by zo strategického hľadiska neznamenala veľa. Nie je to veľké mesto a väčšinou je už zničené. Z taktického hľadiska tu Ukrajinci už dosiahli víťazstvo, keďže sa im tu podarilo naviazať a zničiť veľké množstvo trusov. Významné je len pre truskú propagandu, keďže po sérii hanebných porážok by už potrebovala nejaké to víťazsto. To bolo k prvému príspevku vojenského stratéga a taktika generálmajora vo výslužbe alama.

Kyjiv by nemal byť donútený k žiadnym rokovaniam a bezpečnostným zárukám za cenu odstúpenia akýchkoľvek území Štvrtej ríši Vladolfa Putlera. Už sme tu mali Sudety a Mníchovský diktát a dobre si pamätáme ako to dopadlo. História sa veľmi rada opakuje. To bolo k druhému príspevku diplomata a historika alama, ktorý sa počas hodín dejepisu v šiestej ľudovej evidentne išiel vyčúrať práve vo chvíli keď učiteľka vysvetľovala priebeh nástupu Hitlera k moci.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

1 hour ago, alamo said:

NATO môže ponúknuť Kyjevu bezpečnostnú zmluvu ... s odvolaním sa na vyjadrenia predstaviteľov Nemecka, Francúzska a Británie.

Predstavitel priveskovej krajiny NATO, ktora sa uz stihla strapnit zadrzanim tankov, pise ze "mozno" nieco ponuknu. A u teba to je ze NATO ide "donútiť Kyjev" ? :confused:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@smiley

Tak to napísal autor článku. 

Citát

To by malo prinútiť Kyjev k začatiu rokovaní o prímerí s Ruskom aj v momente, keď by ruská armáda bola stále na ukrajinskom území. 

@Sniper

Citát

za cenu odstúpenia akýchkoľvek území 

Tvrdím že Ukrajinci sú momentálne unavený, vyčerpaný a potrebujú pauzu. A ak ju nedostanú, hrozí že Rusi postúpia ďalej, a prípadné ich vytlačenie z Ukrajiny potom bude ešte ťažšie.

Nakreslenie "červenej čiary" na mape, na ktorej sa zastavia boje, nie je uznaním toho že okupované územie patrí rusku,

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zastavenie bojov a prímerie by pomohlo najmä trusom, ktorí potrebujú len preskupiť pozície a doplniť muníciu a toto Ukrajina rozhodne nepotrebuje. Trusko musí byť pod neustálym tlakom a nemôže dostať čas na reorganizovanie.

@alamo uvedom si jednu vec, a to by si mali uvedomiť aj ostatné skrachované existencie, ktoré "pochodujú za mier", trusko nikdy nepristúpi na nejaké rokovania, ktoré by znamenali jeho porážku ba dokonca čo i len remízu alebo stiahnutie síl, to si trusko nemôže dovoliť, Putler čokoľvek musí prezentovať ako rozhodné víťazstvo a k tomu potrebuje výsledky. Ale za súčasnej situácie keď trusi majú pod kontrolou len Krym a časť Donbasu, čo mali pod kontrolou už pred inváziou, tak sa im nič nedá prezentovať ako víťazstvo, navyše keď pozemná armáda je rozpadnutá a demoralizovaná. Ak trusko v tejto vojne nedosiahne nejaké jednoznačné výsledky, vyšle do sveta signál, že ako svetová mocnosť skončilo a čaká ho osud ZSSR. A toto by bol presný opak toho, čo chcel dosiahnuť Putler. Pre Putlera je cieľom anektovať juh a východ Ukrajiny a zo zvyšku spraviť nárazníkový štát smerom k NATO a ako je Bielorusko a toto je truská predstava o "mieri". Práve preto trusi stále vykrikujú, že Ukrajina sa musí zmieriť so súčasným stavom, keď je celý juhovýchod anektovaný, ale to majú len na papieri, Ukrajinci len čakajú na dodanie ťažkých zbraní a potom majú trusi problém.

Čo by bolo pre bezpečnosť Slovenska lepšie, mať na východných hraniciach víťazného suseda, ktorý nás bude držať 500 kilometrov od agresora alebo keď budeme susediť s nejakým bábkovým štátom pod kontrolou agresora? Kto nie je schopný jednoznačne odpovedať na túto otázku, by mal požiadať úrady o zbavenie svojprávnosti. Nakoniec, že je to tak, vidíme na "pochodoch za mier", samá nevzdelaná luza smrdiaca alkoholom, doplnená senilnými dôchodcami, ktorí už zabudli na rok 1968.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alamo

Ukrajinci majú pravo rozhodovať o podmienkach prímeria. Ukrajinu, ako obeť Ruskej agresie, sme morálne povinný podporovať všetkými prostriedkami. Samozrejme, že v tejto vojne zomierajú nevinní, ženy deti, ničí sa krajina, infraštruktúra. To si uvedomujú aj rusofili a snažia sa inscenovať do role "bojovníkov za mier". Ich pokrytectvo je v tom, že nechcú uznať, kto je agresor. Snažia sa konflikt interpretovať, ako konflikt, vyprovokovaný nacistami na Ukrajine. Lenže 95% Ukrajincov podporuje súčasnú vládu v Kyjeve a je presvedčených, že Ukrajina nad ruskými okupantmi zvíťazí. Takže podľa Putina a rusofilov žije na Ukrajine 95% nacistov, ktorých treba zničiť?   

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@Sniper

Citát

trusko nikdy nepristúpi na nejaké rokovania

Citát

Čínsky mierový plán? Biden ho odmietol, Rusko víta, ale kladie si podmienky

"Ako by to mohlo byť dobré, ak tomu Putin tlieska?" povedal prezident USA Joe Biden o čínskom mierovom pláne pre Ukrajinu.

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/658292-cinsky-mierovy-plan-biden-ho-odmietol-rusko-vita-ale-za-svojich-podmienok/

Ten denník s ktorého sú tie správy, sa volá "PRAVDA".:hehe:

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No aj si si prečítal celý článok alebo len nadpis a prvý odstavec po prvý obrázok? Lebo z toho čo tam čítam, je to vlastne kapitulácia Ukrajiny, na ktorú trusko prestane útočiť ak bude akceptovať anektované územia, zriekne sa smerovaniu na západ a ešte sa zrušia sankcie voči trusku. Takže v podstate to isté, čo som napísal predtým. Máš pravdu, je to na smiech :hehe:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 15 minútami, Tono napísal:

Ukrajinu, ako obeť Ruskej agresie, sme morálne povinný podporovať všetkými prostriedkami. 

Ja som za.. Ale rád by som aby aspoň trochu aj vyhrali.

Zatiaľ toho akurát veľa strácajú, v pre nich blbej zástupnej vojne.

Napríklad, bojujú USA proti rusku?

Podľa mňa nie, Rusi nie sú pre USA konkurencia v ničom a nijak ich neohrozujú. Ale áno. A práve preto "BLOB", podporuje túto vojnu a jej čo najdlhšie trvanie. Pretože táto vojna, oslabuje hlavne .

Citát

https://blisty.cz/art/101073-navrat-establishmentu.html

Pojem zavedený v Obamově Bílém domě Benem Rhodesem, "The Blob", označuje právě výše zmíněné politické profesionály. Coby veterán thinktanku Center for New American Security znám tyto lidi po léta. Takřka ve všch případech jde o slušné, umírněné, dobře přizpůsobené, oddané a skutečně patriotické osoby takřka ve staromódním smyslu. Jde tedy o svého druhu elitu.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred hodinou, alamo napísal:

Tak to napísal autor článku

nehladal som povodny clanok, mozno ide len o zly preklad.  Ale v clanku sa pise nieco uplne,  zaruky a vyzbrojenie ako moznost pre Ukrajinu uzavriet mier aj ked nevyzenie rusov.  Slovo donutit je v tomto kontexe uplne nezmyselne,  ale kedze nechapes obsah tak sa ho snazis ako funkcny analfabet "vytusit" zo slov.
A kedze presne to iste som to tu pisal a nechapal si to,  tak verim ze si ani clanok nepochopil.  A uz vobec nie suvislosti.
O vstupe Ukrajiny do NATO sa vazne uvazuje,  pretoze to by Rusko odradilo od dalsej vojny.  Ale Nemci a Francuzi to nechcu a tak hladaju nieco menej zavazne.  

Cinsky mier.   Uprimne povedane, zmysel je mi dnes trochu nejasny.  Nie je to ziadny mierovy navrh,    neposkytuje ani  len zaklad rokovani.   A zatial posluzil len ako sposob vyjadrenia postoj,  Rusko ho pochvalilo (ale nic viac ), Ukrajina ciastocne pochvalila a ciastocne odmietla, USA odmietlo.   Tak vieme ako tieto  krajiny vnimaju cinu,  nic viac.  Ale miernou zahadou je co tym Cina chcela dosiahnut.   A mozne hypotezy :
1.  Cina  ho pouzila ako nastroj pre rokovanie s Ruskom, kde Rusku jasne stanovila cervene ciary ( jadrove zbrane) a snazi sa tlacit na Rusov aby zacali hladat cestu z vojny. Vtakom pripade je cela mierova iniciativa len zamienka.
2. Plan mal sluzit na to aby Cina mala vyhovorku pri podpore Ruska.  Pretoze je jasne ze ho Ukrajina odmietne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 23 minútami, alamo napísal:

Pretože táto vojna, oslabuje hlavne .

Ano,  teda hlavne Rusko ale druha je EU.  Ale Ruska vyhra by EU oslabila daleko viac,   cela vychodna europa by bola ohrozena.  A v pripade Ruskeho utoku by USA mali zavazky zasiahnut, co je ovela drahsie a stalo by to aj americke zivoty.  Je ovela, ovela lacnejsie pomoct Ukrajine zvitazit ako ist do dalsej vojny za par rokov.

pred 42 minútami, Tono napísal:

Takže podľa Putina a rusofilov žije na Ukrajine 95% nacistov, ktorých treba zničiť?   

Toto uz ani v Rusku nie je velmi udrzatelne,   a predpokladam ze ani tu na Slovensku tomu ludia uz velmi neveria. Opakuju to ruski trollovia, kedze nic lepsie nemaju.  Ale v Rusku uz tento nazor nedokaze mobilizovat,  preto sa Putin obratil na iny narativ, uz ide o zabratie historickych uzemii. A dobyjanie uzemii je fajn, ale nie ak su s tym spojene velke naklady.  A tak cakam kym najde sposob ako  z toho spravit ohrozenie Ruska.  Ale tak  aby tomu uveril aj miestny alamo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@tyso

Podľa mňa ten návrh Číňania predložili práve teraz, aby znemožnili "vyriešiť" problém s Podnesterskom.

Vypadá to, že sa fakt plánoval útok proti rusom okupovanej časti Moldavska a jeho vyčistenie od ruských "mierových jednotiek" ako ich rusi nazývajú. Spolu so zabavením veľkých skladov munície, a vojenského materiálu ktoré tam rusi majú. (ak by ich nestihli vyhodiť do luftu.. v prípade poriadne mastného úplatku pre niekoho "kompetentného" by to asi šlo)

Lenže po Čínskom "mierovom návrhu", takáto eskalácia by akurát mohla poslúžiť ako zámienka, pre omnoho otvorenejšiu podporu Číny pre rusov. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to nedava uplne zmysel, Cina nepotrebuje zamienku ale racionalny dovod.  Ak zacne podporovat Rusko, tak sa spustia sankcie.  Cina tato vojna nevyhovuje ale pozna cenu svojho zapojenia.   A navyse je zrejme ze ak sa zapoji tak urychli dodavku americkych zbrani. 
A zatial plati ze ukrajinsky utok na Transnistriu prinasa viac problemov ako vyhod. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Sankcie proti Číne?

:happyroll:

Továreň Elona Muska v Šanghaji. Závody Boeingu. Apple. VW. atď.

Niekto by si už fakt zavŕtal príklepovou vŕtačkou,  do vlastného kolena.

To by teda.. Ja neviem, čo ti na to povedať.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 1 hodinou, alamo napísal:

Vypadá to, že sa fakt plánoval útok proti rusom okupovanej časti Moldavska a jeho vyčistenie od ruských "mierových jednotiek" ako ich rusi nazývajú.

Zo strategického hľadiska by to aké výhody prinieslo Ukrajine, prípadne Moldavsku?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 30 minútami, Sniper napísal:

Zo strategického hľadiska by to aké výhody prinieslo Ukrajine, prípadne Moldavsku?

Predovšetkým ide o tú "postsovietsku" muníciu, ktorej je nedostatok.

Ďalej, Ukrajinci tam musia stále držať nejaké jednotky na obranu Odesy. Kým sú rusi v Podnestrí, riziko že sa Rusi pokúsia zabrať aj tento kus pobrežia trvá. Keby bolo eliminovanie, bolo by vojakov možné poslať na Donbas.

..

Alternatívne riešenie k likvidácii Podnesterska, je poslať do Odesy expedičnú jednotku NATO.. Kľudne si môžu prilby, nalakovať na modro..

Ukrajina má fakt už nedostatok regrútov. Tý chalani ktorých lapajú a berú z ulice, vypadajú fakt čoraz mladšie.

https://www.snafu-solomon.com/2023/02/ukraine-is-grabbing-younger-and-younger.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zo strategického hľadiska? To fakt netuším..

Ja som navrhoval, vyjednávať s rusmi o zastavení bojov.

Ale keď sa veľa ľuďom ten vojnový ohníček tak páči a nechce sa nikomu hasiť.

Dá sa aj inak.. Hodiť do toho nejaké to "PLAMO" a zaliať benzínom..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pokým trusi v Podnestersku nepodniknú žiadne akcie, ktoré by ohrozili bezpečnosť Ukrajiny, či dokonca Moldavska, Ukrajina nemá žiadny dôvod zahájiť voči nim nejaký útok. To by z nej spravilo agresora a kvalitná truská propaganda by to hneď otočila voči nej, čo by mohlo mať ďalekosiahle následky, lebo potom by už USA asi ťažšie obhájili, že vojensky podporujú len obranu Ukrajiny. Ukrajina sa len bráni, takže útok na trusov mimo jej hraníc na území iného štátu by bol kontraproduktívny.

Vyjednávať s trusmi? Trusi poznajú len jeden výsledok vyjednávania - bezpodmienečnú kapituláciu, ktorá bude vyžadovať všetky ich požiadavky. Ako som písal, truský teroristický režim si môže dovoliť len víťazstvo, žiadnu dohodu o prímerí.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Takžé.. Drahý milovníci a podporovatelia Ukrajinského vojnového snaženia.

Tvrdíte mi, že zlikvidovať rusom enklávu, vystrkov a stratenú vartu v Podnestrí,  je politicky nepriechodné a nevhodné.

Ale sľubovať im reconguistu Krymu, kde žijú dva milióny rusov, má fakt strategický význam a smrdí to eskaláciou až k použitiu atómoviek, je realistické? 

He..

:focus:

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov