Skočiť na obsah

Rusko - ukrajinský konflikt


clovek2
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

Toto je téma o aktuálnom rusko-ukrajinskom konflikte

Ruská invázia na Ukrajinu (02/2022)

Mapa Ukrajiny https://en.wikipedia.org/wiki/File:2022_Russian_invasion_of_Ukraine.svg

Odporúčané príspevky

https://www.youtube.com/watch?v=UOBggWPw7GY&t=173s

Tu hra plukovnik Ukrajinskej spravodajskej sluzby. Jeho bavi divadelnictvo, hral aj v Moskve, zabaval sa popri svojej sluzbe, ze od nich vyzvedal.

https://www.youtube.com/watch?v=PKHGp1XPv48

A tu tancuje Ukrajinsky prezident.

U mna obaja maju nenormalny respekt. Su to sikovni ludia a prospesni pre svoju krajinu, velmi prospesni.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V SME blogu je prelozena analyza Jana Matvejeva Ukrajinskeho protiutoku Štrukturálne dôvody ruskej porážky

Ukrajinci si samozrejme na zaciatok vyhliadli to najlahsie a prekvapili russov, takze az take posobive vitazstva sa uz asi opakovat nebudu. Na druhej strane vela faktorov su systemove chybu russkej armady, ktore budu umoznovat aj dalsie vitazstva.

Takticky si Ukrajinci velmi nepolepsili, pretoze kratsia bojova linia je vyhodnejsia pre russov, ale psychologicky efekt uspesneho protiutoku je obrovsky.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Jaaaj henten už sce jadrové zbrane strílat, jaaaj čo snama bude? Ale zase na druhej strane nech to sem drbne, nech nás to zabije a bude po problémech velice rýchlo. Nemusím ani penáze vrácit.

  • Odobrať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 5 hodinami, tyso napísal:

Ten okrem plno propagacnych videi dava mapy a zda sa ze celkom objektivne popisuje co sa deje.

Možno "objektívne" popisuje čo sa deje, ale absentuje tam úvaha, prečo sa to deje. Jedným z dôvodov môže byť to, že akékoľvek spochybnenie ruskej ideológie by znamenalo 15 rokov vezenia, alebo že vo väčšine ruského národa je tak silný konsenzus s Putinovou agresiou, že akákoľvek diskusia na túto tému je irelevantná. Skôr by som sa priklonil k tej druhej možnosti, ktorá ale odhaľuje tragédiu ruského národa.      

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 1 hodinou, Tomáš napísal:

Ale zase na druhej strane nech to sem drbne, nech nás to zabije a bude po problémech velice rýchlo.

Vyjadril si postoj frustrovaného človeka, ktorý nedokáže riešiť vlastné problémy a nevidí v svojom živote žiadnu perspektívu. V zmysle, ak sa nedarí mne, nech to postihne všetkých.

Mnoho ľudí v Rusku má podobný názor a v jadrovej apokalypse vidia riešenie svojich mindrákov. Navyše, keď v Rusku si takúto zvrátenosť myslenia môžu eufemisticky obhájiť hrdinským bojom a obeťou za vlasť, proti nepriateľovi. 

Reálne sú to však ľudia, ktorí, ak nie sú psychopati, sú obyčajne zbabelci, ktorí nedokážu bojovať ani smi zo sebou. Páchanie zla je pre väčšinu z nich satisfakciou, za ich zbabraný život v totalite.

Keď bude vojak vidieť vlastné črevá pochopí, že na zomieranie zostal sám a ideológia mu už nepomôže. 

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 1 hodinou, smiley napísal:

Takticky si Ukrajinci velmi nepolepsili, pretoze kratsia bojova linia je vyhodnejsia pre russov

Tak to je logické, že teraz majú menšie územie "na obranu", kde môžu sústrediť viac vojakov a techniky. Ale ktovie či im bude stačiť tých 300 000 odvedencov, keď ich nemajú už ani čím poriadne vyzbrojiť.

Väčšie obavy mám od toho psychopata Medvedeva, ktorý anektované územia chce považovať za ruské a ak Ukrajinci na ne zaútočia bude to považovať za útok na russké územie a tým pádom budú cítiť právo použiť jadrové zbrane.

Na jednej strane to môže byť fakt len také bububu, lebo jadrový útok by primárne zasiahol aj rozsiahle územia russka (a ak by fúkal západný vietor tak ešte lepšie), na druhej strane tí zmrdi by si neradi pripustili hanbu a vojnu prehrali.

Tu pomôže už len štátny prevrat a odstaviť putlera a jeho nohsledov od moci. rusi by si pomohli najmä sebe.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Psychopati Putin a Medvedev su schopni vsetkeho, klude aj obetovat svet. Ale zalezi to od ostatnych, ktori maju viac rozumu, ci ich budu aj nadalej posluchat, lebo sami tie zbrane nedopalia. Lebo ak by sa russko stalo nuklearnym agresorom, tak by to bola pre nho civilizacna konecna - z toho by sa moralne nevyhrabali ani po desatrociach.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No mňa by zaujímalo ako to je s tými jadrovými zbraňami. Či ich môže odpáliť sám Putin alebo nie. Z bezpečnostného hľadiska by to tak nemalo byť, odpálenie musí fyzicky potvrdiť viacero osôb nezávisle na sebe, ale v russku je dosť cvokov na to, aby sa vedeli stretnúť v jednej miestnosti. Ako to má russko zriadené, to nevieme.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tono,  Strelkov aj Rybar su ruski ultranacionalisti co ziadaju aby Rusko ziskalo spat Novorosiu,  uplne vazne ziadaju zabijanie ukrajincov aj civilov, nicenie ich infrastruktury a ich prevychovu na rusov.    O ich pohlad  nejde, ten je skutocne odpudivy a ukazuju ze v rusku moze byt horsie,   to ze prestanu klamat  neznamena ze sa zlepsia ale ze im prestane zalezat na  nejakej humanite,  to povazuju za zapadnu slabost podobnu ako LGBT. 
Ale dnes ked ukrajinci mlcia o tom co sa deje na fronte, tak tu su informacie kde sa bojuje. 

A k jadrovym zbraniam,    nie celkom chapem tu obavu ze ked  pripoja k Rusku  obsadene uzemia, tak mozu pouzit jadrove zbrane.  Rusko kasle na medzinarodne zmluvy a tak vlastne ani nie zakony ale len vojenske doktriny ho predsa neobmedzuju v nicom.  Keby sa rozhodli pouzit jadrove zbrane, tak k tomu nepotrebuju ziadny legalny dovod, len uvahu ze im to v niecom pomoze.   A snad im Biden povedal jasne ze to bude mat vazne dosledky.  A snad tomu uverili.
Pretoze to je cervena ciara po ktorej USA zasiahne.  Nie je jasne ako ale urcite ano, pouzitie jadrovych zbrani nemoze ostat nepotrestane, inak sa stane bezne a to snad nechce nik. 
 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ináč nášho dvorného kolaboranta a eštebáka @informatora muselo poriadne je..úť z tejto výmeny

https://dennikn.sk/3020863/vyvoj-bojov-210-den-ruski-blogeri-zuria-pre-vymenu-zajatcov-ktorou-putin-prekvapil/

keď Putin za starého a senilného Medvedčuka vymenil vyše 200 ukrajinských vojakov, z ktorých vyše polovicu tvorili "fašisti z pluku Azov", dokonca aj velitelia medzi nimi boli.

No a teraz sa ponúka taká filozofická otázka: ako je možné, že russko vymenilo tých "najhorších fašistov a ukronacistov", kvôli ktorým vlastne začala táto tzv. trojdňová špeciálna operácia? Nie je to fakt divné? Alebo žeby to všetko boli od začiatku len rozprávky starej matere, ktorým uverili naši dvorní idioti v službách ruskej propagandy a vojaci z pluku Azov sú v konečnom dôsledku obyčajní ako každý iný, ničím špeciálni?

No čo @informator, kľudne napíš 'svoj názor', zverejním ho, tie propagandistické sračky sú už aj tak každému len na smiech.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 9 hodinami, tyso napísal:

A k jadrovym zbraniam...   Rusko kasle na medzinarodne zmluvy a tak vlastne ani nie zakony...   Keby sa rozhodli pouzit jadrove zbrane, tak k tomu nepotrebuju ziadny legalny dovod, len uvahu ze im to v niecom pomoze. 
 

Ak by Rusko použilo na Ukrajine taktické jadrové zbrane, v konečnom dôsledku by mohli jednou náložou kompletne zničiť lokálnu infraštruktúru v rozsahu kilometra od epicentra. Radiácia počas výbuchu by zničila životy tak do 1,5 km. Radiácia prostredia, kontamináciou pol kilotonovej jadrovej nálože, je takmer zanedbateľná. V podstate podobný účinok by dosiahli aj masívnym nasadením klasickej munície. Použitie taktických jadrových zbraní by malo nepochybne psychologický účinok na protivníka, ale na druhej strane aj riziko úplného odsúdenia Ruska, včetne jeho spojencov, ako Čína, India... S krajinou, ktorá neváha použiť taktické jadrové zbrane už nikto nebude spolupracovať, už len z pudu sebazáchovy. Výsledok použitia taktických jadrových zbraní na Ukrajine je teda pre Rusko dosť kontra produktívne.

Naopak vyhrážanie sa strategickými jadrovými zbraňami má zastrašiť západ a odradiť ho v podporovaní Ukrajiny. Globálny jadrový konflikt by nemal víťaza, takže nemôže byť nástrojom, na dosiahnutie nejakého strategického vojenského cieľa. Jeho úlohou je iba odstrašiť potenciálneho agresora.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Jadrová bomba neznamená automaticky, že rozmetá rádioaktivitu na všetky strany tak, že sa tam nebude dať normálne žiť ako v Černobyle. Je možné vyrobiť bomby, ktoré štiepny materiál obsahujú len v minimálnom množstve, ale sila výbuchu je zrovnateľná s "klasickými" A- bombami. A takéto bomby Rusi použijú, ak budú dostávať na Kryme na frak.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Sniper,    to su tie takticke jadrove bomby ale ich pouzitie je prekrocenim cervenej ciary a ich pouzitie znamena eskalaciu kde sa zapoji aj USA.  Vojensky tak znamenaju malu vyhodu,  znicia vojsko v polomere tak 2-3 km ale nasledok je vyznamna eskalacia. 
Ich pouzitie by bolo sialene,  maly zisk ale obrovsky risk.  Je to podobne ako pouzitie chemickych ci biologickych zbrani.   ZHN je dnes pouzitelne ako odstrasenie,  nie ako vojensky nastroj. 
A ku Krymu,  osobne si myslim ze Krym bude na zaver predmetom jednania,   dnesne vyhlasenia Ukrajiny su skor o nastaveni  poziadaviek aby bolo o com jednat.   Ale pokial Rusko trva na tom ze sa ziadne obsadene uzemia neopusti, tak este bude chvilu trvat kym sa dostaneme do stavu ked bude ochotne jednat. 
 

Technicky : takticke jadrove zbrane od 200t do 200 kt,  ( Hirosima 20 kt).  Strategicke maju jednotky az desiatky Mt.  Tie uz nicia mesta.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Peskov: Kremeľ chce po referendách rýchlo anektovať ukrajinské územia

https://www.teraz.sk/zahranicie/peskov-kremel-chce-po-referendach-ry/662481-clanok.html

A tento pes odkiaľ vie ako dopadnú referendá, keď chce rýchlo anektovať ukrajinské územia? Inak povedané, Pes sa akurát precekol, že referendá sú len fraškou, čo nakoniec vedia všetci.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 24 minútami, Sniper napísal:

A tento pes odkiaľ vie ako dopadnú referendá, keď chce rýchlo anektovať ukrajinské územia? 

Vie, lebo špeciálna vojenská operácia pokračuje podľa plánu, v ktorom bol naplánovaný aj výsledok referenda.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Na Facebooku pôsobí stránka v názvom Armáda Ruskej Federácie, na ktorej zopár klaunov sa snaží navodiť dojem, že russi stále postupujú víťazne vpred.

Tu je profil jedného administrátorov, aby ste mali predstavu, aká inteligencia sa snaží ovplyvňovať verejnú mienku na Slovensku:

Citát

Mám 36 rokov. Pochádzam z Bratislavy, študoval som školu umeleckého priemyslu animovanej tvorby v Petržalke. Po strednej som začal študovať právo, ale vyhodili ma odtiaľ. Potom som sa prihlásil na Vysokú školu Danubius do Sládkovičova na sociálnu prácu, ale ani tú som nedokončil. Odvtedy som sa túlal životom.

A pozor: toto je jeden z uvedomelých, ktorý sa po začatí vojny precitol, že len sprostosti tam vypisuje. Čo potom za inteligentov to tam musí ešte spravovať? :crazy:

https://dennikn.sk/2938001/prehovoril-admin-stranky-armada-ruskej-federacie-tlacila-na-nas-aj-ruska-ambasada-vojna-zmenila-moje-nazory/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pochybujem, že mobilizácia ruských záložníkov podstatne zmení rozloženie síl na Ukrajine. Naopak, môže sa obrátiť proti Putinovi a jeho nohsledom. To, že dnes 80% Rusov podporuje Putinovu agresiu voči Ukrajine z gauča, pri sledovaní ruskej propagandy, je niečo diametrálne odlišné, ako byť vojakom na fronte. Vojakom, ktorý bez vlastnej vôle musí poslúchať rozkazy a nasadzovať svoj život za pochybnú ideológiu a záujmy úzkej skupiny oligarchov, ktorí si sprivatizovali Rusko. A zvlášť demoralizujúce je, keď na deti prominentov Putinovho režimu sa mobilizácia nevzťahuje. To, čo sa od záložníkov očakáva, nie je boj za vlasť, ako v 2. svetovej vojne.

Ak niekto sám nemá morálku, nemôže ju očakávať ani od svojich vojakov. Musí sa spoliehať iba na platených žoldnierov.    

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ak by rusi dokazali postavit dalsiu 300 tis. armadu tak dokazu obsadit vychodnu ukrajinu. Ale to nie su len vojaci,  to su hlavne poddostojnici, dostojnici a VYZBROJ.   A neverim ze toho maju rusi dost.  A bude trvat roky, kym to nahradia.    Tak teraz je ta spravna doba viac pomoct Ukrajine,  kedze za par rokov to bude horsie.  Hlavne ziadne zamrazenie konfliktu aby sa Rusko lepsie pripravilo.

BTW s tymi poddostojnikmi som si nie isty, na tom stoja zapadne armady, ale u nas to stalo na dostojnikoch,  teda podlo toho co som zazil, poddostojnici  boli na nic. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 23 minútami, tyso napísal:

ak by rusi dokazali postavit dalsiu 300 tis. armadu tak dokazu obsadit vychodnu ukrajinu. 

Podľa mňa je rozhodujúca morálka vojakov. Tá závisí od vyzbrojenia, vybavenia, zásobovania, ale hlavne od motivácie bojovať. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Chcel viac vojnu Putin, ci obcania? Aj ked presne cisla nemame, na Ukrajine bojovalo 300 000? Co je to 300 000 mobilizovanych? Ci oni bojovat chceli ale nie oni, susedia kludne nech bojuju. 300 000 mien, tam dostanu 150 000 a znich po vycviku je schopnych bojovat 15 000- po vycviku, ziaden nebude teda sikovnych od narodenia bojovnikov 7 500. Nech to prenasobim 3,lebo asi su saskaradu nerobil kvoli 7 500, teda povola ten milion - bojovnikov bude mat 22 000,aku budu mat vystroj a vsetko potrebne k vojne?

Ukrajinci len v zahranici maju iste viac vycvicenych vojakov ako 22 000. teda to zvratit vojnu nemoze. 

K tym Buriatom utekajucim do Mongolska. Mongolsky prezident, co nazval putina diktatorom a je proti vojne na Ukrajine, pozval k nim Buriatov, Tuvalov a este jeden narod co maju na hraniniciach na K. 

https://www.quora.com/Will-Putin-resort-to-nuclear-weapons-now-that-it-is-becoming-increasingly-clear-from-the-many-many-posts-that-I-have-read-on-Quora-that-he-has-little-or-no-chance-of-being-victorious-in-Ukraine-by-means-of/answer/John-Mark-McDonald?ch=15&oid=380701776&share=8959d073&srid=u8KlXr&target_type=answer

To je o jadrovych zbraniach, ze su nebezpecne, ale v podani russka nemusia byt. Nieje pravda, ze jadrove zbrane vedia znicit planetu 6 krat. Neznicia ju ani raz. Mame na svete 12 000 hlavic a  3 000 sa uz vystrielalo na skuskach. Svet je. Dnes mono nieje funkcnych ani 3 000 hlavic. Inak preco Cine staci 400, ci Anglicku Francuzsku 100-200? Lebo je to nakladne a zbytocne. Americanov stoja jadrove zbrane 60 miliard USD rocne(celkovy rozpocet 780 miliard USD), tolko da Rusko na celu armadu. Ukrajina 6 miliard USD. 

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Madar nemzet su nejake normalne noviny?

Citát

 

Odvozeno. Přichází částečná mobilizace v Rusku. Brzy se až dva miliony ruských vojáků budou moci postavit na nohy a začít vymazávat z mapy území, kterému se už pár desetiletí říká Ukrajina. 

Uz len kvoli tomuto budu prvy mrznut madari.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/2022/09/a-haboru-most-kezdodik

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov