Skočiť na obsah

Rusko - ukrajinský konflikt


member2793
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

Toto je téma o aktuálnom rusko-ukrajinskom konflikte

Ruská invázia na Ukrajinu (02/2022)

Mapa Ukrajiny https://en.wikipedia.org/wiki/File:2022_Russian_invasion_of_Ukraine.svg

Odporúčané príspevky

Myslim si ze do kyjeva asi nepojdu,  obklucia a skusia demoralizovat.  Uz asi zistili ze mesto je prilis nebezpecne.  Takze raketove utoky, delostreloctvo a koridory na utek.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Život na tejto planéte doslova odumiera. Druhy, ktoré milióny rokov úspešne vzdorovali zmenám prírodných podmienok, to dnes už nedokážu a nenávratne vymierajú. Ide 6 masové vymieranie v dejinách planéty, za ktoré je teraz zodpovedný človek. Namiesto celosvetovej kooperácie tu blázni, ako Putin, snívajú imperiálne sny o nadvláde nad polovicou planéty. Čo si myslí, koľko nám ešte zostáva času? 

Toto jeho atavistické evolučné správanie bolo kedysi výhodou, no teraz sa obracia proti nášmu druhu. Putin chce byť za každú cenu kapitán a každého, kto hovorí, že sa mu loď potápa, označí za nepriateľa a nechá ho zavrieť. Ostatným, čo s ním nesúhlasia, sa vyhráža jadrovou apokalypsou. Aj keď mnohí Putina považujú za inteligentného (svojím spôsobom môže byť inteligentný), jeho konanie je viac podriadené amygdale. Podobné správanie je typické aj pre jeho priaznivcov. On a jemu podobní mentálne žijú ešte v 19. alebo 20. storočí.

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

podľa situačných máp, ktoré boli k videniu v správach, to vyzerá že rusi majú v úmysle rozdeliť Ukrajinu na polovicu pozdĺž Dnepra. vojensky to nakoniec dajú, ale čaká ich repríza Afganistanu, prípadne Vietnamu v podaní američanov ... bude to pre nich dlhodobé peklo. radovým vojakom chýba bojová morálka - netušia načo tam sú a za čo/koho vlastne bojujú. 

podobne to popisoval, ohľadne bojovej morálky američanov, aj nejaký vietnamský generál, keď do nejakej obkľúčenej základne /Da Nang?/ museli vrtuľníkmi voziť vodu na sprchovanie, lebo inak americkí vojaci odmietali bojovať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 7 hodinami, electric blue napísal:

a tie moznosti jej uz ozrejmis :biggrin: myslis ze Vilma nie je schopna si spravit vlastny nazor .

Vsak pokial mas na nieco iny nazor, tak sa nehanbi a konkretne ho nafromuluj -  postupuju snad podla teba Rusi rychlejsie, ako planovali?

----------------------------------

Ako nazanacuje aj omylom uniknita sprava z Ria Novosti, ciel rusov bol Ukrajinu pripojit  k Velkorusku, nie rozbormardovat a vyvrazdit. Kazdou hodinou sa od tohto ciela viac a viac nenavratne vzdialuju. Z tohto pohaldu to skonci prehrou, aj ked sa im bude vojensky darit krvavo zaberat uzemia - to uz asi vieme. Co nevieme, ako sa s tym vysporiada Putin - asi nebude taky format ako Hitler, ktory sa strelil do hlavy...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Už sa začalo skúmať, či Putinovi náhodou nepreplo v prašine

https://www.teraz.sk/zahranicie/americke-tajne-sluzby-sa-pokusaju/615987-clanok.html

 

pred 9 hodinami, clovek2 napísal:

podľa situačných máp, ktoré boli k videniu v správach, to vyzerá že rusi majú v úmysle rozdeliť Ukrajinu na polovicu pozdĺž Dnepra. vojensky to nakoniec dajú,

Ano, zatiaľ to vyzerá tak ako predpokladám:

Dňa 27. 2. 2022 at 20:19, Sniper napísal:

 

  1. Zajtra majú byť rokovania medzi Ukrajincami a Rusmi, podľa mňa sa nedohodnú na ničom zásadnom, Ukrajinci chcú zachovať územnú celistvosť, Rusko nechce vidieť Ukrajinu tak ako doteraz, teda chce ju vidieť rozbitú a obládnutú.
  2. Ukrajinci sa budú naďalej tvrdo brániť, ale Kyjev asi padne a po ňom zrejme aj zvyšok Ukrajiny.
  3. Je možné, že Putin nakoniec bude súhlasiť so zastavením bojov a stiahnutím ruskej armády z Ukrajiny, ale pod podmienkou, že tá zostane neutrálna a nebude sa snažiť o žiadny vstup do európskych štruktúr. Je celkom možné, že značná časť Ukrajiny bude anektovaná, pravdepodobne celé územie na východ rieky Dneper, s veľkou pravdepodobnosťou aj celé čiernomorské pobrežie bude anektované. Zo západu Ukrajiny zostane tzv. "rump state", ktorý bude pod politickým vplyvom Ruska.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

len aby sme chapali preklad ruskych poziadaviek:

demilitarizacia -  rozpustenie armady

neutralita - ruska okupacia

denacifikacia - odstupenie zvolenej vlady a jej nahrada   vybranou proruskou

( podobnost s 68 nie je nahodna,  dokonca ani federalizacia nie je ina. Divide et Impera)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 28. 2. 2022 at 11:43, informator napísal:

svojou arogantnou a agresivnou politikou, pretoze si buduju po celom svete svoju bezpecnost na ukor bezpecnosti ineho...aj statov EU, ktore vyhlasuju za svojich spojencov.....teraz obetovali UA a jej obyvatelov......

Jasne, ked ti sused z tretieho vylomi dvere a znasilni ta, bude za to moct spolocenstvo vlastnikov bytov z vedlajsej bytovky. Informator, uprimne, tym  k o k o t i n a m, co tu pises, nemozes verit ani ty sam.

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

informatorove príspevky musia prejsť moderátorskou kontrolou, preto "neodpisuje".

 

Bolo by dobré hacknúť ruské TV a premietať im zábery z vojny. Rusácky teroristický režim treba rozložiť z vnútra.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a par faktov k ruskej lzi o genocide.

https://ukraine.un.org/sites/default/files/2021-10/Conflict-related civilian casualties as of 30 September 2021 (rev 8 Oct 2021) EN.pdf

pocet zabitych civilistov pocas celeho konfliktu (od 2014 ):  cca 4000,  najviac cca 2000 v 2014 ( pocas bojov medzi ukrajincami a rusmi).  odvtedy to ma klesajucu tendenciu  cca 30 rocne zabitych ( to je na oboch stranach, ako ukrajinskej tak na separatistickej).    A nezabudnime ze z toho je skoro desat percent obeti v zostrelenom lietradle.

Tragedia urcite ale genocida sotva.  Vacsina mrtvych su vojaci zase na oboch stranach 4,5 tis ukrajincov, 6,2 separatistov + rusov.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

 

Niektorí analytici hovoria, že ruská administratíva prostredníctvom svojich médií pripravovala svoj národ na vojnu s Ukrajinou nie rok, ale možno viac ako dve desaťročia. Oranžovú revolúciu označovali za prevrat, vytvárali dojem, že rusky hovoriaci Ukrajinci sú v ohrození, a k tomu pridali označenia Ukrajincov za fašistov a neonacistov, na ktoré sú Rusi – a nielen oni – mimoriadne vnímaví. Myslíte si, že propaganda pripravovala Rusov na vojnu už dávno?

Určite, zažil som to. Koncom 90. rokov a na prelome milénia to ešte nebolo také tvrdé. Niektorí si mysleli, že ideme správnym smerom, iní, že sa bývalý Sovietsky zväz nemal rozpadnúť, ale to je normálne. Ešte aj Putin po tom, ako nastúpil, vyhlasoval, že sme súčasťou slobodného sveta, a rokoval s Európskou úniou o spôsoboch spolupráce, ale bol to trik. Postupne sa začala propaganda zameriavať na víťazstvo Rusov ako svätej krajiny nad fašizmom. Do hláv Rusov implantovali myšlienku, že vojna nie je zlo, že vojna je niečo, v čom my ako svätý národ vždy zvíťazíme. Začali byť populárne aj názory, že ak by bolo treba, môžeme vojnu a víťazstvo zopakovať a zničíme ďalší Reichstag. Touto systematickou a dlhodobou propagandou zničili u Rusov negatívne vnímanie vojny a násilia. Pripomínanie si vojny sa stalo sviatkom.

Hovoríte, že trik je označovať všetkých za fašistov a potom na nich ukázať. Keď sa na Slovensku dostali do parlamentu Kotlebovi fašisti, nič významné zo strany Putinovho kabinetu sa neudialo. Prečo?

Dôvod je veľmi jednoduchý. Aj keby na Slovensku Kotleba a jeho ideológia moderného fašizmu úplne zvíťazili a vyjadril by solidaritu s Ruskom a podporu Putinovi, nikdy by ich neoznačili za fašistov. Naopak, fašistami by boli tí, ktorí by proti nemu bojovali. Kotlebu by vyhlásili za osloboditeľa. To je tá zvrátenosť. Ja som teraz pre nich fašista za to, že podporujem Ukrajinu, za to, že nemôžem mlčať, keď tam zabíjajú ľudí, padajú bomby na deti a ničia mestá.

Keď ruská armáda vstúpila na územie Ukrajiny s tým, že ide oslobodiť slovanského suseda od fašizmu, ako ste to vnímali?

Po útoku som mal strach, že svet na to dostatočne nezareaguje, že sa nespojí, že prídu len nejaké kozmetické sankcie ako v roku 2014 po anexii Krymu. Som rád, že sa moje obavy nenaplnili a svet si za sankciami bude stáť aj potom, ak by Putin povedal: Prepáčte, bol to omyl.

Myslíte si, že by to Putin niekedy urobil?

Určite nie, ale myslel som tým nejaké dohody. Dúfam, že sankcie a odpor sveta voči Putinovej politike budú pokračovať, kým režim nepadne. Dúfam v to, lebo to by dalo aspoň nejakú nádej ľuďom v Rusku. Vojna na Ukrajine je strašná, nechcem to porovnávať, ale iná vojna sa deje už vyše 20 rokov v Rusku proti vlastným občanom. Ľudí zatýkajú, zabíjajú, ničia rodiny, hrozia rodičom, že im zoberú deti, lebo ich vraj nevedia správne vychovávať, keď chodia na demonštrácie. Trpíme už roky a neviem, čo s tým urobiť. Ak svet nevydrží, bude to pokračovať. Bude to hrozné, pretože Putin sa bude chcieť pomstiť svetu za tú urážku a dokázať, že sme národ víťazov. Boh vie, ako to dopadne. Bude to jadrový konflikt, útok na ďalšieho suseda, bude to niečo iné, ale určite sa niečo stane.

Máte slovenské občianstvo?

Nie. Som občanom Ruska a mám trvalý pobyt na Slovensku na neobmedzený čas.

Rozumiem tomu správne, že keď máte trvalý pobyt na neobmedzený čas, nemusíte sa už vrátiť do Ruska, aby vás nezatkli?

Musím. Mám povinnosť meniť si doklady. Mám 43 rokov a o dva roky budem musieť ísť do Ruska, aby som si vymenil pas podľa zákona. Sme zviazaní s tým štátom a aj toto je dôvod, prečo sa ľudia boja.

https://dennikn.sk/2747714/ked-sa-skonci-vojna-na-ukrajine-pojdu-po-nas-hovori-rus-ktory-zije-na-slovensku-a-kritizuje-putina/?ref=tit1

Uz viete preco sa boja?  Preco aj ti co ziju v Europe v USA(bohati sportovci)aj na Slovensku, povedia ,ze chcu mier? Nepovedia, ze su proti vojne. Uz chapete, preco Ukrajinci bojuju? Ani ti v Luhansku iste nebudu chciet ostat ludovodemokratickej republike. Preco mame 20% zmanipulovanych ludi?  Co znamena denacifikacia?

https://mobile.twitter.com/visegrad24/status/1498921966639669250?cxt=HHwWhICz-cjlns0pAAAA

Uz chapete, preco mu nikdy neslo len o Krym? Co za hlupaka napadlo tam dosadit...

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/rusko-chce-za-prezidenta-ukrajiny-dosadit-janukovyce-40388918

 

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Aj u nas by sme mohli napisat pripadovu studiu, ako sa populizmus vycerpava a degraduje spolocnost. Zacalo to tretou cestou, pokracovalo to vlakmi, zadarmo, potom si vybavujem trinasty dochodok, tiez ako stavali plot na madarskej hranici a dnes by im uz nevadila ani koalicia s fasistami. Ako si volic cita o kauzach, v prvych volbach im to este hodi, ked mu zaplatia listok na vlak, v druhych mu to uz nestaci a sam si pyta, aby s ponukou klesli nizsie a to co dnes vidime o dve krajiny na vychod od nas je bod, kam to nevyhnutne smeruje.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 1. 3. 2022 at 13:36, Vilma Flinstonova napísal:

 

Putin urobil fatálnu chybu. Po uznaní Luhanskej a Doneckej republiky nemal ísť ďalej,  a snáď by bol pokoj. Ak by do toho nezačali zasa vŕtať mudrci zo západu.

Citát

 

„Nevylučuji, že někdo chtěl, aby Rusko zabředlo do Západem uměle vytvořeného konfliktu na Ukrajině,“ prohlásil ve středu Lavrov. „Západní političtí analytici nyní píší, že to umožní rozvázat Američanům ruce a pracovat na zadržování Číny,” nechal se slyšet šéf ruské diplomacie.

„Nabízíme dohodu. Zajistí zákonná práva všech národů, které žijí na Ukrajině, což zahrnuje všechny národnostní menšiny,” uvedl Lavrov. Moskva původně rozhovory podmiňovala požadavkem, aby ukrajinská strana nejprve složila zbraně.

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/rusko-chce-jednat-o-primeri-40388989

 

Kto to je, ten nekdo?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Keby som bol Putin, v terajsej situacii by som chcel toto:

Obsadit Kyjev, idealne aj odstranit Zelenskeho, aby som mohol tvrdit, ze mam krajinu pod kontrolou. Rychlo dosadit nejaku babku, napriklad Janukovyca. Vzapati by som uznal jeho vladu, podpisal by so mnou obrannu dohodu a ruski zachvatcici by tym padom boli na Ukrajine "legalne". Vsetci ostatni by boli fasisti a teroristi.

(a ti ubohi slovacikovia, co sa mi zasprajcovali v zadku by zasa mohli rozpravat, ze som mierotvorca)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Oni pouzivaju slova dost nestastne na to, aby ich bral clovek vazne. Najprv to bol Donbas a "denacifikacia", dnes Lavrov povedal, ze Rusko bolo do konfliktu zamerne vylakane (..)  a trochu "ubral" z poziadaviek. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 44 minútami, dead napísal:

Keby som bol Putin

Ja keby som bol Putin, tak by som okamžite vyhlásil kapituláciu, vojská ihneď stiahol za hranice Ukrajiny, Krym vrátil Ukrajincom, zrušil uznanie Donbassu, Ukrajine zaplatil vojnové trovy, poskytol plyn a ropu na 50 rokov zadarmo, vzdal sa jadrových zbraní, rozpustil armádu, oligarchom zhabal majetok, ktorý by som dal Ukrajine, Medvedeva a Lavrova poslal do gulagov, v Minsku by som kopol Chujkašenka do riti a potom odkráčal do domova dôchodcov, kde by som sa zabudnutý hral s cínovými vojačikmi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dalsi problem je ze Lavrov je uz za sasa a nie ministra zahranicia. Zjavne je len hovorca a aj to bez koze na ksichte.  Kludne poprie sam seba aj tri krat ak treba.  Takze nech sa ozve voloda ak nieco chce.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nikdy to nedopadne dobre, keď príliš veľa moci ziska jediný človek. No tí, čo túto moc jednej osobe postupne delegujú, majú na tom rovnakú vinu. Dobre vedia, že takýto systém nakoniec vždy vedie k diktatúre. Rusi, ktorí si dobrovoľne zvolili Putina s neobmedzenou mocou a doživotným mandátom, predstavujú teraz v civilizovanom svete rovnakú hrozbu, ako ich vodca. Otázkou je, či Rusom vôbec záleží na tom, ako ich západ vníma. Myslím si že nie, že sa u nich stále prejavujú "Mesiášske" sklony a považujú sa za národ, ktorý má historické poslanie šíriť vo svete "mier", aj keby nezostal "kameň na kameni" a použili by sa jadrové zbrane. Sankcie, ktoré teraz na Rusko uvalil západ bežní Rusi považujú za nutnú daň, obeť, ktorú musia ako národ hrdinsky podstúpiť, podobne ako ich otcovia počas 2. Svetovej vojny. Je to neuveriteľné, ale reálne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov