Skočiť na obsah

Rusko - ukrajinský konflikt


clovek2
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

Toto je téma o aktuálnom rusko-ukrajinskom konflikte

Ruská invázia na Ukrajinu (02/2022)

Mapa Ukrajiny https://en.wikipedia.org/wiki/File:2022_Russian_invasion_of_Ukraine.svg

Odporúčané príspevky

A nepotvrdene spravy su inak opacne,  USA aktivne brzdili ukrajinsku reakciu na krym.  A ich politika sa zmenila nedavno dodavkou javelinov, a to vtedy ked pochopili ze rusi nechcu ukludnit situaciu.   Vojna na ukrajine ohrozuje EU ( aj Slovensko, minimalne nam hrozi migracny problem.  )

A vojna s ukrajinou je odpovedou na domace problemy ruska,  vojna s gruzinskom, zabratie krymu  to su rychle vitazne vojny a malo to za vysledok rast popularity Putina.  A nezvladnuty covid, ekonomicke problemy to nevie riesit.  Ale najst nepriatela a robit domacu propagandu to vie.

A tak ak bude moznost  rychlej vitaznej vojny, tak sa bojim ze bude vojna.  Ale ciele budu mensie ako Ukrajina,  bud pravobrezny DON alebo Novorosia. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

moznost rychlej vitaznej vojny?....to si asi mylis ukrajinu zo SR.......myslis ze rusi su padnuty na hlavu, ako generalita US army?.....

ale s tou poslednou vetou by som aj s tebou suhlasil, ale to by museli prvy krok k tomu napadnutia ukrajiny spravit sami ukrajinci....bud "pozyvacim" listom alebo neprimeranym voj. zasahom v inkriminovanej oblasti proti "pozyvatelom" rusov....ale potom nam ziadny exodus z ukrajiny nehrozi, takze netreba robit propagandu vojne z rusmi...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

pred 8 hodinami, Sniper napísal:

Zaujímavá diskusia, akú by si mali prečítať tuponi typu informator.

Týmto ťa @informator žiadam, aby si tu prestal s podporovaním proruskej agresie, v opačnom prípade budú voči tebe zavedené prísne sankcie.

tak som si z vacsej casti precital tu diskusiu a som zistil, ze je tam kopec nazorov za a aj proti....myslim zastancov US akcie a zastancov ruskej aktivity na svojom uzemi....a sankcie rad davas tomu, kto ma odlisne nazory ako ty, to som si tu uz vsimol .....ty podporujes US agresiu a ja zasa odporujem tuto ich agresiu.....ty vidis buducnost v rieseni US zaujmov aj zatiahnutim statov v Europe do vojny a ja nie.....za toto hrozis sankciama .......zaujmave mierove konanie s tvojej strany.... : (

odporucam od cca 5:25 min.

https://www.youtube.com/c/aktualnesk

...a tu je vyjadrenie kompetentneho z Ukrajiny...

https://dennikstandard.sk/160620/obranny-expert-zelenskeho-niet-dovod-na-paniku-media-nech-sa-miernia-rusi-su-na-svojom-uzemi/?fbclid=IwAR2HPeB-1Xyt8jdH9RQ8d6WYiYFBlkBnOMO5ESk8K1TKZeamD776aeSn9hE

....ale pravdou je aj to, ze  sa k Dombasu stahuju rozne ukrajinske polovojenske a tzv. "pronarodne" skupiny a nie ruske vojska....to pre tieto demokraticke sily ide ten voj.material zo zapadu?.....kto tu potom stve do vojny?.....chcu tieto skupiny spravit razny poriadok v Donbase a okoli?......takto si treba polozit otazku a nie ako ty a zopar dalsich napr. taky Nad a Korcok interpretuju svoje agresivne chutky a chcu zatiahnut svet do vojny za cudzie zaujmy....ja si to nejako nezelam a zato mi tu hrozia sankcie....kua tak to nevymyslis to je realita "demokratickeho a slobodneho" sveta.... : )

 

 

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Informator, cely civilizovany svet hovori o  agresiu Ruska, o agresii US nikdo. Vzhladom na to, ze Slovensko bude po Ukrajine dalsie na rane, tvoje nazory hranicia s vlastizradou.

Z ruskej dumy sa ozyvaju navrhy nuklearneho utoku na USA a na vojensku invaziu do susednych krajin povodneho velkeho Ruska. Dokazes najst nejake podobne vyhlasenia z americkeho kongresu?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

informator je prorusky troll ( neplateny agent) a to dlhodobo. To nie je o rozume ale o vymyti mozgu proruskymi konspiracnymi webmi,  a prispevok do debaty ako sa mame branit hybridnym  ruskym hrozbam.  Vyrabaju nam zombikov ala informator.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred hodinou, smiley napísal:

Informator, cely civilizovany svet hovori o  agresiu Ruska, o agresii US nikdo. Vzhladom na to, ze Slovensko bude po Ukrajine dalsie na rane, tvoje nazory hranicia s vlastizradou.

Z ruskej dumy sa ozyvaju navrhy nuklearneho utoku na USA a na vojensku invaziu do susednych krajin povodneho velkeho Ruska. Dokazes najst nejake podobne vyhlasenia z americkeho kongresu?

cely civilizovany svet, priviedol v dviadsiatom storoci ludstvo na pokraj vyhynutia.....

v ruskej dume ako aj v churale SK su rozne ludske povahy.....svojho casu aj nejaky zilincan odporucal nasadnut do tankov a ist navstivit budapest....

pred hodinou, Sniper napísal:

Ale informator nie je civilizovaný. Ak Rusko zaútočí na Ukrajinu, tak informator dostane ban.

aj ked zautoci z dovodu pomoci tam byvajucim obcanom, ako aj usa prislo na pomoc svojho casu slobody chtivym kubancom?......

https://sk.wikipedia.org/wiki/Španielsko-americká_vojna

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred hodinou, Sniper napísal:

V čom treba pomáhať tam bývajúcim občanom?

ja neviem, ty vies vsetko, tak sa cudujem, ze sa pytas.....ale to je jediny "legalny" dovod na prekrocenie ukrajinskych hranic ruskom.....taky donbas a luhansko, ti  este napoviem......ako som bol niekde hore napisal, sa tam stahuje z celej ukrajiny narodna "domobrana" z radov polovojenskych skupin a podobnych banderovcov.....takto nejako svojho casu vyzbrojovali a finanncne podporovali dobrodinci z civilizovaneho sveta aj Adolfa a potom s nim mali maly problem.....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

faktom ostava ze sa tam stahuje fasisticka domobrana z ruska,  z ukrajiny sotva kedze sa tam nedostane.   Takze zase klames.

https://svet.sme.sk/c/5994/fasizmus-ma-v-rusku-rastucu-tendenciu.html

A opakuje sa historia, nemecke neonacisticke skupiny trenuju v rusku.

https://www.dw.com/en/why-are-german-neo-nazis-training-in-russia/a-53702613

A nakoniec predsa aj ruski fasisti  pomahaju aj na slovensku budovat polovojenske skupiny. Z ruskych penazi.    A to su ti co ti davaju rozumy a ktorych myslienky siris.  A ano,  zatial si maly problem ale stale rasties.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

na ukrajine je dost banderovcov, ktori bojuju proti vlastnym obcanom z inym nazorom.....akurat to take manipulativne media, ake si tu ponukol, neuverejnuju.....

a to tu mame ake legalne polovojenske skupiny, ktore su finanncovane rusmi?...pomenuj, lebo ja o nich nikde nemozem najst spravy....vdaka...no a ja predsa nesirim nicie myslienky, iba rozsirujem realitu a nie rozpravky o dobrych americanoch, ako im kazdy z inym nazorom na ich cinnost ublizuje....a taktiez som mozno problem, ale iba pre vyznavacov totalit a preto dufam, ze porastiem....

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

aha, ty mas tuto skupinu na mysli....tak si to mal napisat....ale odkial mas, ze ich finanncuje rusko, teda neviem.....ak je toiba tvoj nazor, tak v poriadku, ale ak to chces sem dat ako fakt, tak to musis nejako inak preukazat.....ja si zasa myslim, ze dostavaju finanncie od usa, ktori radi finanncuju podobne zoskupenia....vid aj ukrajinu....nejako podobne vytvorili aj taliban a ISIS....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

jasne usa, a platia im trening v rusku, vratane ruskych instruktorov a preto su proti usa a uctievaju putina. Fakt neviem ci nemas v sebe ani kusok hanby.  Ale asi nie,  nejakej moralky si sa vzdal uz davno.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vojna pre Rusko by bola zničujúca, bez použitia jadrových zbraní a balistických striel by nemalo šancu, ale jadrové zbrane nechce použiť nikto, to by bol koniec pre všetkých.

Rusko ako postimperiálna mocnosť by rado obnovilo hranice z čias ZSSR, ale ideálne ešte z čias Ruskej ríše, teda spred roku 1917. A preto mu veľmi prekáža, že nemá Ukrajinu pod kontrolou, ba čo je horšie, hrozí, že Ukrajina vstúpi do NATO, čo by pre ruskú geopolitiku bola nepríjemná záležitosť (a možno aj katastrofa, ale zatiaľ netreba preháňať). Navyše podobné maniere má aj Gruzínsko, čím by Rusko bolo vojenským blokom oddelené od spojeneckého Arménska, ktoré tiež sa už akosi necíti byť s Ruskom kamarát, hlavne po prehratej vojne s Azerbajdžanom, kedy očakáva, že mu Rusko pomôže, ale to sa zaviazalo iba k obrane Arménska a nie Karabachu.

Z určitého pohľadu sa dá chápať postoj Ruska, ale v práve nie je, ZSSR je už minulosť a či chce Rusko alebo nie, tak Ukrajine a iným republikám nemá právo diktovať, čo chcú, smú, nechcú a nesmú. Ak sa Ukrajina rozhodne ísť svojou cestou, tak ruská reakcia v podobe rozmiestnenia armády na jej hraniciach možno považovať za akt agresívnej politiky a preto presun vojsk NATO na východ je logickým krokom. Rusko si však zrejme uvedomuje, že nemá na to ekonomicky ani demograficky, aby mohlo dlhodobo diktovať politiku v rozľahlej časti Zeme a preto sa uchyľuje k propagande, že sa vlastne len bráni. No a tu nastupujú ruskí trollovia, s ruskými vlajočkami a vysokou školou života v profiloch, ospevujúcich panslovanstvo, popierajúcich koronavírus a holokaust, čo v roku '68 ešte len plávali v tatkovych vajciach.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Oddelme propagandu od reality.  Nie je to uplne jednoduche ale pokusme sa o to.  Rusko ma v sebe historicky strach,  jeho obrana je postavena na strategickej hlbke, kedze nema ziadne rozumne prirodne hranice.   A to ze nikto v EU skutocne nema zaujem o utok na Rusko nepovazuje za trvale.  Ale zaroven tento strach sa pretavil do imperialnej snahy posuvat hranice stale dalej.   A to je konstanta ruskej politiky od 18 storocia,  to sa nemeni s rezimom.   Len to dnes narazilo na svet kde su narodne staty tym co prevazuje,  ukrajinsky nacionalizmus nie je vynimka ale pravidlo.   Ale rovnako to plati v azii, kazachstan, uzbekistan atd.   Ruska expanzivna politika tak narazila na limity. 

A NATO?   Racionalne NATO nie je hrozba, ktora by bola realna pre Rusko.  Pre ukrajinu by to bola poistka prezitia, kedze hrozba z ruska je realna.  Ale nie kazda krajina ma stastie ze sa moze dostat pod takutu zaruku.  Dalsie moznosti su budovanie silnej armady co budu rusi vnimat rovnako ako hrozbu.  Alebo ziskanie jadrovych zbrani co vadi vsetkym ostatnym.  

Ale dlhdoba okupacia Ukrajiny je zrejme nad moznosti ruska,  hlavne ak to nikto neuzna ako  fait accompli,  ukrajina je prilis velka.  Zrejme dnes rusko dokaze vojensky porazit ukrajinu ale nedokaze ju stravit,  uz sa neda pouzit terror a genocida aby ju spacifikoval ako v 20 a 40 rokoch.  Casy sa zmenili. 

51 minutes ago, Sniper said:

jadrové zbrane nechce použiť nikto

Ano, nechce.  Problem je ze vojna je nepredvidatelna a mnozstvo veci sa moze pokazit. Ludia robia chyby a tak sa mozeme dostat do katastrofy aj ked nechceme.  ( napriklad rusi odpalia jadrovu elektraren na ukrajine,  ta zamori europu a vojaci spravia odvetu, ta bude eskalovat do priameho konfliktu z ruskom a to posle tanky do EU.  A kedze ma poctoch prevahu, tak moze prist k nasadeniu taktickych jadrovych zbrani co povedie k odvete jadrovymi raketami a sme v katastrofe ktoru nikto nechcel)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 59 minútami, tyso napísal:

A NATO?   Racionalne NATO nie je hrozba, ktora by bola realna pre Rusko. 

Racionálne by ruská armáda voči spojeným armádam NATO nemala moc veľké šance, max tak by išlo o vyrovnaný súboj (a to počítam len európske armády, bez USA). Sila ruskej armády sa dlhodobo zveličuje od čias buržoáznej revolúcie, v druhej svetovej vojne dokázali voči Nemcom otočiť len vďaka počasiu a vylodeniu spojencov v Normandii, (inak by sa Kremeľ volal Aďkov palác), aktuálne výhodu má len v tom, že na hraniciach s Ruskom nie je žiadna významná vojenská sila (ak by sme mali privrieť oko, tak Poľsko by sme mohli vyňať, ale ani Ukrajina nie je na tom vojensky zle), silné armády NATO sa nachádzajú na západe, čo vyžaduje presuny značnej časti vojenského materiálu. Kolektívna obrana NATO zabezpečuje, že Rusko by muselo bojovať na viacerých frontoch, čo by bolo preň zložité. Nehovoriac o tom, že tento konflikt by mohol vyvolať národnostné trenice na jeho území, ktoré dlhodobo sa snaží potlačiť, hlavne na Kaukaze.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Sniper,  ak vynechas USA, tak v europe dnes nemame armadu.   Nemecko je schopne postavit ako tak jednu mechanizovanu brigadu, francuzi tak tri.  Bez americkeho letectva maju rusi prevahu tak 4 k 1 v letectve,  plus vykonne SAM.  

Poliaci su dnes de facto najsilnejsi ale na rusov zdaleka nestacia.   Je samozrejme otazka ako je schopna ruska armada,  pretoze ak vynechame propagandu, tak sa bavime o vyzbroji z konca 80 rokov,  ruska modernizacia je viac o propagande ako o realite.  Ale pocty starsich tankov su aj tak vysoke,  hovorime zhruba o 2000 tankoch co je stale prevaha aspon 2 k 1 voci celej EU.

Ale ak pridas USA, tak v pripade ruskeho utoku NATO rychlo ziska vzdusnu prevahu a potom su ruske tanky lahkym cielom.   A navyse v takom pripade nedokazu udrzat logistiku.   Ale podobne problemy by malo NATO pri utoku na Rusko,  mame teda  vojensky ako tak stabilny stav,  ani jedna strana nema prevahu potrebnu na utok. 

Vojna s NATOM je pre rusko nad jeho ekonomicke moznosti, nebola by to ziadna rychla vitazna vojna. 

Ale pri utoku na Ukrajinu NATO nezasiahne,  mozno polsko posle dovolenkarov ale  priame nasadenie zahranicnych vojakov je takmer vylucene.  Podpora bude ekonomicka a vojensky material.  Co  moze pomoct len pri dlhej vojne ale pri nejakej forme bleskovej vojny je to len darcek pre rusov. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, tyso napísal:

Sniper,  ak vynechas USA,

problém je, že vynechať USA v žiadnom prípade nejde.
a ešte niečo: to len my debili, za ktorých rozhoduje zopár pošahaných mozgov, si prajeme USA na našom prahu.. z extrému do extrému, však?
Keď Rusko vyhlási, že sa mu nepáči, že mu bude USA kolom dokola pri prahu, má pravdu.
to je to isté, ako keby Rusko stavalo základne pri hraniciach USA.
dobre, bola tam Kuba, ale to bolo za Chruščova.
to neskutočné neustále za všetko môžu Rusi, čo omieľa každý blbeček, o ktorom doteraz nikto v našich kruhoch ani nechyroval,  zo senátu USA, napríklad, že do mesiaca Rusi zaútočia ... a potom to preberajú aj naše mainstreamové noviny!!!!... je hovadina, rúbeme si pod sebou konár.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game,    pretoze toto je realita.

Tak ako v zivote s nemozes vysnivat ako by to malo byt ale musis robit rozhodnutia na zaklade reality.

1. Slovensko je mala krajina a svoju externu bezpecnost MUSI riesit zapojenim sa do spojenectiev.  Vykriky ze nie, to je mimo reality.

2. Rusko je ohrozenim strednej europy,  mozes chapat ich dovody ale mala by si chapat aj nase zaujmy.  To ohrozenie nie dnes akutne ale stale sme pre rusko zaujmova oblast.  A to nie je novinka, to plati  tak dve storocia. 

3. Rovnako  Ukrajine sa nepaci ze ma rusko na prahu,  preco preferujes rusky pred ukrajinskym pohladom ?  Pretoze to z pohladu Slovenska nedava zmysel,   to je pohlad Ruska ze su velmoci a tie maju pravo na svoje sfery zaujmu a  jedna o tom len s druhou velmocou ( pripadne tretou) ale rozhodne nie s mensimi statmi.  Tie maju prijat to co sa dohodnu.  Lenze my sme ti mali, nie velki. Nasou snahou je nepripustit tent pohlad.

4. Za ruske vojska na ukrajinskej hranici mozu rusi, nie martania.  Rovnako za hybridnu vojnu na Slovensku mozu rusi.   To nie su obecne obvinenia typu VSETKO,  to rusi robia.  A ignorovanie reality nepomaha.

A ze rusi zautocia?  Nikto nevie,  ale je to jedna z moznosti a je rozumne sa na to pripravit.   Nie ze zautocia na nas ale konflikt na nasich hraniciach sa nas dotkne ci chces alebo nie.  Dobre, ty mozes strcit hlavu do piesku ale mala by si chapat ze vlada by to nemala spravit.

 

A Kuba je dobry priklad.  To ze sa Kuba stala spojencom Ruska a rusko tam malo zakladne nebol dovod na zasah. ( na nejaku reakciu ano, ale nie na vojnu).  Ale to ze sa nahle zmenila strategicka situacia a ruske jadrove rakety mohli zasiahnut USA do 10 minut,   to zmenilo situaciu.  A rovnako ak by dnes amerika postavila na hraniciach ukrajiny silnu protiraketovu obranu, to by menilo vojensku situaciu a provokovalo rusko  k preventivnemu zasahu.  A o tom sa da jednat,  nie je zaujem ohrozovat rusko a amerika skutocne tlmila ukrajinske vasne.

A len tak dodam ze ukrajina mala  bezpecnostne zaruky od neporusitelnosti hranic aj od Ruska a bolo jej to prd platne.  To ze chce skutocne zaruky ako je NATO, to je pochopitelne. Lenze NATO nie je Ukrajinu ubranit bez toho aby nebola vojna s Ruskom a zatial nikto neprisiel na to co s tym.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov