Skočiť na obsah

Energetická kríza


alamo

Odporúčané príspevky

Citát

V Európe prudko rastie cena plynu, prekonala 160 eur za megawatthodinu

Za dva dni sa cena plynu zvýšila zhruba o 60 percent.

https://ekonomika.sme.sk/c/22757372/v-europe-prudko-rastie-cena-plynu-megawatthodina-prekonala-160-eur.html?ref=trz

Jedna správa z mnohých, čo o cenách energií teraz roka.. 

Niečo sa pokazilo?

Všetko?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ešte že som taká stará a mám aj pamatováka ... z detstva...
podobná energetická kríza prebehla v 70. rokoch minulého storočia, bolo to zaujímavé
čo si okrem iného skutočne pamätám, to bol prevzatý kreslený humor do našej tuším Pravdy: ilustrácia tuším  NY Timesu, ako si pomáhať počas energetickej krízy: pozvať do vane susedku a kúpkať sa naraz...
mimochodom, skutočne mi to pripomína vtedajšiu energetickú krízu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

Drahé energie dusia priemysel. Oravský výrobca kovov vypína pece, pracovné miesta sú v ohrození

Oravská spoločnosť OFZ rozhodla s okamžitou platnosťou o odstavení viac ako polovice svojich pecí.

https://ekonomika.pravda.sk/firmy-a-trhy/clanok/602951-drahe-energie-dusia-priemysel-oravsky-vyrobca-kovov-brzdi-vyrobu-ohrozi-to-pracovne-miesta/

Kazí sa to brutálne rýchlo..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 3 hodinami, alamo napísal:

Niečo sa pokazilo?

Všetko?

Cena plynu pre Slovensko by sa do konca roka nemala meniť. Zásobníky u nás by mali byť naplnené plynom, ktorý bol zmluvne kontrahovaný. Jeho cena sa zmení až od budúceho roka. 

Inak je tomu v západnej Európe. Tam plnia zásobníky v čase, keď predpokladajú najnižšiu cenu plynu na burze, obyčajne v lete. Tento rok sa však prerátali , keď odkladali plnenie, lebo cena bola stále vysoká. Nepočítali s tým, ako ešte stúpnu ceny a zásobníky im zostali poloprázdne. Proste biznis.Tým ohrozili energetickú bezpečnosť vlastnej krajiny a teraz sa snažia zvaliť vinu na Rusko. Rusko si ale plnilo kontrahované zmluvy. Samozrejme Rusko už nič naviac dodať nemusí. Je to pochopiteľné, lebo rast cien mu vyhovuje. Navyše, keď má aj nových odberateľov, ako Čína. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game

Svet je v rukách biznismanov a bankárov. A keď im nevyjde kšeft, doplatia na to všetci ostatní. Ich vízia zisku nemá nič spoločné z racionalitou, iba ak škrečka, čo dokazujú aj opakujúce sa finančné krízy. Tie ekonómovia dokonca považujú za zákonitý proces, periodického vývoja. Výsledkom sú sociálne nepokoje, nezamestnanosť, devalvácia úspor, aj tých, ktoré mali byť zabezpečením na dôchodku. A bankári si za takéto správanie ešte vyplatia astronomické odmeny.

Odkedy nie sú peniaze kryté zlatom, tlačia sa ako papiere a ich hodnota je založená len na viere, že nejakú hodnotu majú. Na tom je založená aj teória udržateľnej inflácie, ktorá má byť motorom nových investícií. Tá však vychádza z premisy, že nové investície uhradia aj dlh. Nič také sa však nedeje a dlhy len rastú. Je to pyramídová hra, ktorá infláciou vyberá (kradne) hodnotu z úspor. Raz musí skončiť, no kým odčerpá všetku hodnotu z účtov sporiteľov, môže to ešte trvať roky. 

Dnešná situácia s plynom je tiež iba biznis plán, ktorý momentálne nevyšiel podľa predstáv. Doplatiť naň môžu práve tí poctiví a menej solventní. Ale tak to vždy dopadne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to boli vtedy vlastne konce časov výroby amerických áut, ktoré chlemtali benzín po hektolitroch...
matne sa mi marí, že si spomínam na správy, vtedy sme pozerávali maďarské tv, a zostali mi kdesi v závitoch obrázky američanov tankujúcich do kanistrov a panikáriacich kvôli vode a elektrine...
v tých časoch začali aj problémy s vodou, milióny obyvateľov LA si mysleli, že Colorado je rieka asi ako rozprávková soľnička - bezodná. až raz začala vysychať.... nastala ďalšia panika, dnes je polievanie obmedzené, samozrejme, kto je hoch postavený, môže polievať viac, nemusí trávu farbiť nazeleno...
vtedy začal ísť aj Detroit pomaly do kytek, američania začali pomaly kupovať malé zahraničné autá a veľké koráby zostali kdesi na stredozápadných malých farmárskych mestečkách, do času.
ono je to vlastne už koľko? 45 rokov?

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game

V nejakom dokumente o  rieke Colorado som videl, ako táto "ikona" dnes vyzerá. Jej delta https://www.nature.org/en-us/about-us/where-we-work/priority-landscapes/colorado-river/restoring-the-delta/

pripomína púšť. Ale to je o inom.

Ja sa tiež pamätám na uholné prázdniny v školách, na ktoré sme sa, ako žiaci, tak tešili. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

https://e.dennikn.sk/2563857/sulikovo-zlahcovanie-problemov-hlinikarne-s-drahou-elektrinou-nesedi-slovalco-tvrdi-ze-bez-pomoci-skonci/

Na každom správnom.. TITANIKU..

To býva obvykle takto..

Niekde úplne dolu v podpalubí, sa zrazu objaví veľká trhlina cez ktorú sa valí voda jak v Niagare.. Tú vidia hlavne kuriči, čo tam prikladajú do kotlov..

Na vrchných luxusných palubách, kde sa tancuje a pije šampanské, vydrží hrať hudba ešte mnoho hodín..

https://auto.pravda.sk/novinky/clanok/602870-v-dubaji-odpremierovali-slovensky-sportiak-pohana-ho-vodik/

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

19 hours ago, alamo said:

Babiš nasadil do volieb ťažký kaliber. 

Kedy sa to stane témou číslo 1. unás?

Pred volbami :)

ale inak,   toto vyzera ako divny problem,  ok chapem ze zelena politika vytvara problemy ale v EU predsa nie je zasadny  previs dopytu nad vyrobou,   v eu je vyroba elektriny (podla https://faktaoklimatu.cz/infografiky/elektrina-na-osobu-eu) 6256 kW na osobu a spotreba 6259 kW na osobu.  To co sa deje vyzera ako panika nie ako problem podlozeny realitou.

Teraz by to chcelo nieco ako centralnu banku co hodi na trh par MW a ukludnila situaciu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@ tyso

Coď do Bruselu. A nakop tam dakoho, do hlavy..

Citát

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/dph-energie-elektrina-plyn-emisni-povolenky-sleva-dene-brusel.A211007_112044_ekonomika_rts

Brusel ale patrně nehodlá měnit způsob určování cen elektřiny, což požadují zejména Francie a Španělsko. Ceny elektřiny jsou na unijním trhu spojeny s cenami plynu a tento systém podle Simsonové otevírá cestu inovacím a producentům obnovitelné elektřiny.

„Není mnoho hlasů, které by nás žádaly o změnu něčeho, co není příčinou vysokých cen,“ cituje list estonskou komisařku. Vůči změně určování cen elektřiny se stavějí skepticky některé západoevropské země v čele s Německem.

Simsonová také odmítla, že by za růstem cen mohly být spekulace na trhu s emisními povolenkami (ETS), které kritizuje například český premiér Andrej Babiš.

„Nemáme žádné konkrétní příklady tržních manipulací s ETS. V systému jsou pojistky, které mají zabránit extrémnímu růstu cen,“ řekla komisařka. Vliv emisních povolenek na současné prudké zdražování energií ve středu zpochybňoval i místopředseda EK Frans Timmermans.

Podle komise i podle analytiků je za ním především velká poptávka způsobená rychlým oživením po pandemické krizi a také nedostatečné rezervy plynu. Simsonová však uvedla, že evropské země mají dostatek zásob plynu na celou zimní sezonu.

Komise své návrhy zveřejní příští středu. Za dva týdny o nich budou debatovat prezidenti a premiéři členských zemí na summitu v Bruselu.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tento článok vysvetľuje, ako "by mali" fungovať emisné povolenky..

https://faktaoklimatu.cz/explainery/emisni-povolenky-ets

Tiež tak trochu vysvetľuje,  ako skutočne fungujú..

Sú v ňom dva grafy..

ets-strop-des.svg

Ten schodík po odchode Británie, to je fakt veľký "kus salámy" pri používaní "salámovej metódy"..

Vtip je v tom že Briti väčšinu svojej pridelenej kvóty, obratom ruky predali na trhu záujemcom s kontinentu..

Teraz tie Britské povolenky na trhu chýbali, a čoho je málo to pochopiteľné rastie na cene.

Akonáhle došlo k oživeniu ekonomiky, ceny to automaticky vystrelilo do neba.

ets-cena-povolenek-des.svg

To je podľa mňa, vysvetlenie toho čo sa dnes deje..

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pridali sa všelijaké.. "drobnosti"..

Citát

https://www.osel.cz/11963-dal-se-soucasny-hrozivy-vyvoj-v-evropske-energetice-predpovidat.html

Dal se současný hrozivý vývoj v evropské energetice předpovídat?  

Připomeňme si situaci na základě diskuze která se na serveru oEnergetice rozproudila před třemi lety okolo článku Michala Šnobra popisující jeho teorii „Německého rozbřesku“. Podle této teorie Němci cíleně přešli od snahy udržovat ceny emisních povolenek nízko k podpoře růstu jejich ceny a tažení proti uhelným elektrárnám. Jejich snahou mělo být pomocí vysoké ceny emisních povolenek ekonomickou cestou vytlačit uhelné zdroje a nahradit je plynem. Zároveň spoléhali na to, že pomocí dokončení plynovodu NordStream II si zajistí stabilní přísun levného plynu z Ruska, který bude do Evropy proudit přes ně. Předpokládal se tak růst ceny emisních povolenek s odpovídajícím růstem cen elektřiny a dopady na evropský energetický trh.

..

Zásadním problémem je, že růstem ceny emisních povolenek se zvyšuje nejen cena elektřiny z uhlí, ale také z plynu. Sice méně, protože emise z plynu jsou poloviční než u uhlí, ale také významně. Uhlí tak plyn bude dohánět delší dobu a ceny se protnou u vyšší hodnoty. Ta pochopitelně závisí i na ceně samotného paliva a ta se u obou komodit v poslední době zvyšovala. Vlivem růstu poptávky po plynu a snižování u uhlí během „Německého rozbřesku“ by se sbližování ceny elektřiny z nich mohlo ještě ztížit.

Je tak značné riziko, že přechod k plynu bude znamenat opravdu velmi vysoké ceny povolenek a silové elektřiny. 

atď..

Apropo.. Briti EU systém obchodu s emisnými povolenkami opustili, lebo sa im zdal málo prísny a úderný. (Británia je domovom hnutia "Extinction Rebellion". A premiérom je "BoJo", pablb čo vydá za sto Matovičov.)

A nové normy, ktoré si miesto tých s dielne nastavili, sú ešte vražednejšie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 11 hodinami, tyso napísal:

to by ale zdovodnilo rast o cenu emisnych povoleni, nie 300 percentny rast. 

Keď elektráreň nakúpi emisné povolenky, musí so tú transakciu nejak zapísať do účtovných kníh..

Čo myslíš, do ktorej kolónky? 

Napríklad ich môže

a, odrátať od čistého zisku - marže

Čo je pripúšťam, veľmi pekná teória..

b, priráta ich do kolónky prevádzkové náklady, hneď vedľa "cena zaplatená za uhlie"..

Hmm..

Možnosť "a" teoreticky vedie k situácii, že vysoko postavený management má problémy "ohh.. tento rok si nemôžem kúpiť nové Bugatti..

Možnosť "b", prostredníctvom ďalšieho vedenia účtovníctva, pokračuje k tomu že nejaká stará babka s mizerným dôchodkom rieši problém, či si môže dovoliť jeden rohlík s maslom naviac, alebo radšej zaplatiť účet za elektrinu..

Drobný detail..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

uctovne je to b, a ja len hovorim ze to teda maximalne moze zvysit naklady a ich hodnitu( v praxi energetika dostava velku cast pridelenu zdarma). 

A teda to nie je ten realny problem, co je dnes. 

A nejake udaje ( rychle hladanie,  za ich presnost nerucim).

Nasiel som ze na vyrobu 1kWh v zapadnej europe treba 400 g CO2,

cena na povolenku je dnes 60 EUR za tonu CO2, teda k cene 1KW to prida 0,024 centa

cena za 1KWh predaj je  medzi 0,06€ a 0,12€,    povolenka teda zvysi maximalne cenu  od  20 do 40 percent. 

Cena elektriny na burze narastal zo 60 EUR za MWh na 160 MWh co je narast o 266 percent, 

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Cieľom zvýšenia ceny emisných povoleniek bolo znevýhodniť producentov CO2. A to sa aj podarilo. Napríklad rastom ceny elektrickej energie sa stáva konkurenčnejšia výroba solárnej a veternej energie aj bez dotácií. Zvýšenie cien sa samozrejme premieta do všetkých produktov, náročných na spotrebu energie. Ceny sa už asi nevrátia, na to si musíme zvyknúť. Masové poskytovanie pôžičiek z takmer nulovým úrokom nalialo miliardy do obehu, čo tiež podporilo infláciu. Takže prečo ten nárek, veď podľa ekonómov je inflácia stimulom ekonomického rozvoja. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tono,   inflacia podla mainstreamovej ekonomiky nie je stimulom rozvoja,   bezne je  tvrdenie je ze pri inflacii je dolezitejsia stabilita ako to ze existuje, ak existuje nizka stala infklacia tak sa jej ekonomicke subjekty prisposobia a kalkuluju s nou.

A ak sa bavime ze emisne povolenky zvysuju ceny energii, tak nie je dovod nesuhlasit s alamom.  Ano, to je fakt.  Ale ak to povazuje za pricinu dnesnych rastov, tak nesuhlasim. 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Cieľom emisných povoleniek je znezvýhodňovať producentov CO2. Potom nechápem prečo sa niekto čuduje, že rastú ich ceny, ceny energií a energeticky náročné produkty? Prudké výkyvy cien sú len prejavom, akým teraz burza reaguje. Nie vždy je to racionálne, náladu na burze môže zmeniť aj to, keď sa Elon Musk zle vyspí. Táto rozkolísanosť sa ustáli, ale ceny budú vyššie. Ceny energií, voda, suroviny, potraviny nikdy nebudú klesať, iba rásť 

Emisné povolenky sú úmyselným zásahom do trhu, aby štát mohol presadzovať svoje ciele. Podobne sa dá očakávať prudký rast cien pohonných hmôt. Otázka je len, ako sa peniaze za povolenky využijú. Ak sa iba "prejedia", alebo investujú do nezmyslov, tak to účel nesplní.

Výrobcovia, ktorých produkty sú energeticky náročné, už teraz avizujú, že očakávajú podporu od štátu práve z tohoto fondu, kôli strate konkurencie na trhu.. Inak sa vyhrážajú prepúšťaním, zatváraním prevádzok. To je príklad rekurzie, keď sa odvolávajú na pomoc od štátu, ktorý im tento problém zámerne vytvoril. V prípade, že ich produkcia musí byť konkurencieschopná na trhu, kde žiadne emisné povolenky nie sú, majú pravdu. No to by musela EU zaviesť clá, na takéto výrobky. Týka sa to hlavne dovozu výrobkov z Číny. O to sa pokúšal Trump, ale nemohol uspieť, lebo dnes je závislosť od dovozu nenahraditeľná. Typickým príkladom je v súčastnosti problém s nedostatkom čipov z Ázie, ktoré už nikto iný nie je schopný vyrobiť. Čína sa o to teraz pokúša a investuje stovky miliárd do vlastnej výroby čipov, aby túto závislosť odstránila. EU a USA už na domácu výrobu rezignovali.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ak pripustíme že máme nejaký problém, potom pri jeho riešení, zohrávajú vážnu úlohu dve otázky. 

Aký veľký, to vlastne máme problém? 

Koľko času máme na jeho riešenie?

:kvetinka:

Napríklad v takom Holandsku, majú fakt veľké skleníky.

V každom Tescu alebo Lidli, nájdete veľa vecí ktoré sú s tých sklenníkov.

Pestovať čokoľvek navzdory prírode a počasiu, to si žiada veľa energie. 

Treba v nich kúriť a svietiť. 

Naozaj.. Nie je na tom, ani ždibec "bio" alebo "eko".

Tie skleníky uź teraz momentálne, prestávajú svietiť, prestávajú kúriť. 

Obmedzujú produkciu.

Následky sa dostavia o pár týždňov.

Návrat k prírode, môže byť aj prekvapivo veľmi rýchly a nepríjemný. 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alamo,   najprv je dobre  zistit aky problem vlastne mame.   Ak je dostatocna vyroba elektriny a problem je len vysoka cena tak je riesenie ine ako mat nedostatok elektriny a z toho vyplyva vysoka cena.

V tom druhom pripade je kratkodobe riesenie regulacia a vypinanie tych co spotrebuju vela elektriny.  V prvom pripade  to moze byt regulacia vyrobcov,   statna intervencia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Problém nie je v tom, že cieľom je udržateľný rozvoj ľudstva. Ak by sme si zničili životné prostredie, zničili by sme si všetky hodnoty a peniaze by stratili zmysel. To chápu aj tí naj bohatší a mnohí sa aj preto angažujú. Zrejme si bude teba "utiahnuť opasky". Bohatšie krajiny to zvládnu.

No čo s tými, ktorí si ich už opasky príliš utiahnuť nemôžu. Rastúce ceny energií a pohonných hmôt zvyšujú náklady na pestovanie plodín, zavlažovanie, výrobu hnojív, dopravu. To sa premietne aj v cene potravín. Milióny ľudí nebudú mať prostriedky, ani na základné potreby. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

1 hour ago, Tono said:

Typickým príkladom je v súčastnosti problém s nedostatkom čipov z Ázie, ktoré už nikto iný nie je schopný vyrobiť.

Sme schopni ich vyrabat,  len to bolo lacnejsie v Azii.  Ale prave covid ukazal ze to ma svoje rizika a rizika sa daju ocenit.   Okamzite riesenie nie je ale da sa cakat masivna statna podpora v EU aj v USA prave na vystavbu fabrik na cipy.

Just now, Tono said:

Milióny ľudí nebudú mať prostriedky, ani na základné potreby. 

No, okrem tvojho tradicneho depresivneho pohladu, vies to podlozit ?  Napriklad ceny pohonnych hmot su v EU vysoke vdaka daniam, inak su stale lacne.  Bavime sa totiz o cenach, ktore  sa vratia na uroven spred par rokov. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 12 minútami, tyso napísal:

Sme schopni ich vyrabat,  len to bolo lacnejsie v Azii.  Ale prave covid ukazal ze to ma svoje rizika a rizika sa daju ocenit.   Okamzite riesenie nie je ale da sa cakat masivna statna podpora v EU aj v USA prave na vystavbu fabrik na cipy.

To nepochybujem. Nové čipi sa stále vyvíjajú hlavne v USA. Len ekonómom vyšlo rozumnejšie, prenechať výrobu tomu, kto ich vyrobí lacnejšie. Lenže začať vyrábať čipi je náročnejšie, ako vyrábať bicykle. To vidieť dnes na Číne, ktorá má so zavádzaním výroby čipov problémy. Pritom o schopnostiach Číny, niečo rýchlo postaviť a vyrobiť niet pochýb.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov