Skočiť na obsah

Časová symbolika – „nová“ grafická stupnica celodenného 24-hodinového času – aj pre didaktické účely.


Tajmlajnka

Odporúčané príspevky

Myšlienka, filozofia takéhoto zobrazovania času pomocou polohy nebeských telies nie je zase tak ojedinelá – ako to s potešením (že nie je sám) zistil jej autor ... následne,  rok – dva po jej registrácii na ÚPV – CS v Prahe ešte v r. 1989 .... na jednej „poprevratovej“ medzinárodnej konferencii o výmene patentových riešení v Bratislave.

   Iba tak ... pri náhodnej voľnej debate pri okne na konci chodby konferenčnej budovy ... s bývalým československým emigrantom - vtedy už dlhé roky pracovníkom patentovej organizácie v kanadskej Ottawe.

   Tento pán sa s ním podelil o informáciu, že približne podobne si pred pár desiatkami tisícročí – v zmysle tejto filozofie, i keď vo veľmi zjednodušenej forme – oznamovali maľbami na stenách brál časy stretnutí na miestach ich „meet-pointov“ starobylí predkovia dnešných severoamerických Indiánov. Niečo k tomu je aj na Nete : ... Ox-Mox,  Zeitsymbolik der Indianer .

   Z úcty k tradíciám ich kanadských predkov im tam ich umelec Max Dean dokonca navrhol – a bolo to aj postavené  - na streche budovy vtedajšej obchodnej burzy World Exchange Plaza - symbolické kinetické súsošie.

    Na polkruhovej konštrukcii sa tam po nej v priebehu dňa presúva veľká (pozlátená?) guľa – symbolizujúca slnko – a znázorňujúca plynutie času.

   Následne mu ten pán po svojom návrate do Kanady zaslal aj obrázok z jej návrhovej projektovej štúdie. /v prílohe/.

Vďaka láskavosti pracovníčky nášho veľvyslanectva v Ottawe som sa  nedávno dozvedel, že to ešte funguje... i keď, to viete, .. dnešní údržbári !

   Poďme ale k tej didaktike.

Pri výučbe a poznávaní zobrazovania času nášho predškolského drobizgu si už prevažná väčšina z nás asi nevie ani predstaviť nič iného ako smartfón a šúchanie prstíkmi - čo im mnohým už zostane ako večné návykové bremeno.

     Pre začiatok poznávania zobrazovania času každý mysliaci tvor tejto planéty v počiatkoch svojho uvedomovania si intuitívne vychádza z jej prírodných ukazovateľov.

Na tieto odpozorované znalosti sa potom postupne „nabaľujú“ rozšírené a zložitejšie detaily jeho zobrazovania.      A merania !

Ale možno sa trochu okrajovo vrátiť aj k nejakej klasickejšej, rukolapnejšej forme – tentoraz nezávislej od nabíjačky.

   Pre takéto použitie, aj pre prvé krôčiky poznávania času – okrem časomiery k „časozberným“ satelitným animáciám – by to mohla byť práve aj zostava  „Časovej symboliky“.    (V papierníctvach sú mimochodom ešte k dostaniu k tomuto účelu aj klasické  hodiny,  jej generáciami osvedčení predchodcovia).

 V aktovkách by bola skladná a nenáročná, jednoducho sa štartovala a nevyžadovala by pri ohľaduplnejšom zaobchádzaní ani zložitejšie "resetovanie".

.....................................................................

   Ale predsa, záhada : ani tu som nikdy nevidel nejakú inú variantu tej klasickej,  generáciami používanej didaktickej pomôcky – skladačky hodín.

. A – pritom by tu bolo toľko možností !

   Že by aj tu platilo akési nepísané tabu - ako u peruánskych Indiánov,  kde bolo neprípustné používať kolesá na ich dopravných prostriedkoch ktorými stavali pyramídy ktoré by sa pritom  váľali v prachu ciest ?   Tvar kruhu ktorý kolesá napodobujú, mali oni totiž vyhradený symbolu ich boha slnka !

    Neostaneme (aspoň my poverčivejší) radšej iba pri tých smartfónoch ?  Pre istotu.

 Čo poviete ?

..........................................

Pozn.: Obrazové (iné) materiály do 256 kB by som musel dosť hľadať, - na požiadanie, s komentárom. Ďakujem !

 

Sunhouse New in Ottawa.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

zázrak na streche.
čo tým vlastne sleduješ, mladý pán? veď práve, dodnes delíme a sledujeme čas podľa mnohotisícročných hodín, ktoré si ľudstvo vyexperimentovalo, či už nejaký kanadský umelec vytvorí zlatú guľu kdesi na streche či nie. kto potrebuje dnes odlišné hodiny, vytvorí si na záhrade slnečné hodiny, v amerike má možnosť spomínať na indiánskych predkov. keď niekto chce, kľudne môže odmeriavať čas aj na kipu.
na dnes sme dospeli tam, že všetky naše hodiny merajú hodiny dnes podľa jednotných hodín. lebo tak je to pre ľudstvo a jeho činnosť dnes ok.
bodka.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a ešte... si zrejme mladý človek, keďže naše meranie času dávaš do tajmlajnu s nabíjačkou.
hlúposť, ešte stále existujú aj bežné mechanické hodiny, dokonca existovali už v starom Egypte, síce na inom mechanizme, ale odmeriavali čas na 24 hodín...
v podstate to znamená, že v pohode môže merať čas kto ako chce, ten nápad na streche sa mi dokonca páči, ale tých možností je hodne - keď pôjde o momentálne zistenie času, aj tak každý pozrie buď na zápästie alebo na mobil.

ide len o to, že pre naše rozptýlenie či v prípade potreby v pohode dokážeme merať čas aj bez mobilu a nabíjačky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dobre chlapci, fajn, to všetko existuje, jasne, poznáme, atď, atď .... tu sa snažím len naviesť debatu k jednému novému grafickému návrhu celodennej "symbolovej" stupnice času - to by bolo na dlho takto vysvetľovať bez ukázania návrhu a súvislostí ktoré k nemu viedli.  

 Je to len maličkosť, "brož",    niečo do témy "na ozdobu",  nech je ten život pestrý, niečo čo tu ešte nebolo (okrem grafickej filozofie "ancient" Indiánov) ....however - niečo na túto tému (grafického) som od prvých zavedení sat-animácií  v TV Weather nezaznamenal (čo je od roku 1988, ... že vraj  - "mladý pán" !). Ale inak fajn komentár, teší ma že "pichnutie do osieho hniezda" funguje, to je pozitívne pre podnietenie kreativity - a možno konkurenčných návrhov !

 Tu nejde o meranie času, len o jeho rýchle odhadové vnímane - možno okrajovým videním, ...hlavne !!! -Pri časovom vnímaní iných rýchlych dejov, ... napríklad,  ...a...  aj. To chce čas ! Nehorí ! ...            Apropo ! Základný návrh pre TV jasne že nemá nič s nabíjačkou...  to len ak by téma ..."papierové", skolské - aj tie sa dajú od tejto (základnej) zostavy grafických prvkov -  "Časovej symboliky" - odvodiť.

Pozn.: Obrazové podklady, pár MB-ové,.. skúsim kompresnúť na odoslanie , na eltechn. priemyslovke  (Ba 1955-59) sme to nemali.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 7 hodinami, Tajmlajnka napísal:

Dobre chlapci, fajn, to všetko existuje, jasne, poznáme, atď, atď ....

Pozn.: Obrazové podklady, pár MB-ové,.. skúsim kompresnúť na odoslanie , na eltechn. priemyslovke  (Ba 1955-59) sme to nemali.

Len taká maličkosť, malé odbočenie mimo odbornej témy ...

Podľa uvedeného údaju sa zrejme jedná o človeka zrelého veku, takže si si možno profil niektorých nevšimol, ale pre upresnenie @Helléaj  @game sú dievčence, nie chlapci.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 18 minútami, Tajmlajnka napísal:

Nedočkal som sa návodu kde je info o tom či je XY on/ona ? (už poslaná správa)

Ospravedlňujem sa, že píšem sem, témy nie sú na vybavovanie súkromných vecí, ale súkromné správu som poslala už dvakrát.

Viac urobiť neviem. :neviem:

 

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

stále nie celkom chápem, kde je rozdiel v pochopení predpovede počasia, keď je tam veterník pochodu slnka a mesiaca...
keď povie okolo 18. hodiny, pochopí to každý... keď povie SEČ, pochopí to celá viacmenej celá planéta... bez obrázka, ale dobre, môže tam byť aj obrázok... už viac než desať rokov nepozerám tv, ani počasia, kľudne tam môže byť slnečno lunárny veterník :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

   U  "Časovej symboliky" sa jedná ale o svojim spôsobom podobný (ale presnejší, jednoznačnejší 

 ale hlavne  PLYNULÝ - SÚVISLO SA MENIACI !!!  - grafický - hodinový celodenný, 24-hodinový - údaj o "rýchlo sa meniacom čase" satelitných animácií !!!

 -----    Súvisle - tak ako beží na TV-obrazovke animácia - "časozberka"  oblakov a poveternostných (teploty a pod. ) frontov.

   " Videjko " -  v časovej kompresii,  Time-lapse, ... nem.: Zeitraffer !

Satelit snímkuje povedzme každých 6 - 10 minút, snímky sa premietajú v sekundových intervaloch !

ZSy 3.9.10.jpg w.Cl. -1.jpg K..jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

myslím, že keď černoška s džbánom na hlave cestou k svojej dedine v Keni chce vedieť, koľko je hodín, pozrie na tieň a na polohu slnka,... ale pravdepodobnejšie je, že vytiahne mobil a vie to úplne presne.
dnes zavádzať grafické znázornenia času je skutočne zábava ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Delenie celku na 60 dielikov sa používa nie len v meraní času, ale aj v meraní uhla na stupne. Celkom by ma zaujímalo, prečo sa zvolila práve hodnota 60. V meraní teploty v DegC sa napríklad zvolil rozsah 100. Tých 60 musí byť nejaké "magické" číslo. Možno hodnota násobku 6 pochádza z nejakej náboženskej predstavy o ideálnom pomere.

Možno to ale vychádza iba z geometrie a zostrojení šesťuholníka. Pravidelný šesťuholník možno totiž zostrojiť iba pravítkom a kružidlom. To potom uľahčí vytvoriť stupnicu na kružnici.

Všimol som si napríklad, že na Egyptských vozoch mali kolesá práve 6 lúčov. Zrejme preto, že vedeli nakresliť pravidelný šesťuholník.

  • Páči sa mi to 1
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

stari babylonania :)  60 je vyborne delitelne,  z toho mas napriklad tucet.  60 je ovela praktickejsie ako 100.  A okrem toho vies pocitat na clankoch prstov.  Co ma svoje vyhody.  babylonania napriklad pouzivali zlomky kde v menovateli boli mocniny 60 a celkom dobre vedeli aproximovat aj odmocniny

  • Páči sa mi to 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 24. 9. 2021 at 13:02, Hellé napísal:

a ty si co za zazrak???:hmmm:

evidentne niekto ďalší z plejády neuznaných géniov, ktorí sa sporadicky objavujú na fóre aby svetu zjavili svoje nápady a vynálezy :eehmm:

  • Páči sa mi to 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ani som netušil, ....(a je mi cťou), že taká nenápadná téma trochu novšej varianty grafiky celodenného času nájde takú "horúcu" odozvu. Chce to trochu sa povzniesť nad drobné chyby zobrazenia ..., kávičku ... a možno aj oddychovo nohy na stôl. Ta ne ?

Happy New Year - Timeline + 243 kB.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tono,  tyso, ... fajn, dávam Vám like,  rozumné úvahy na tému merania (i keď nie grafického zobrazovania) času.

... Ja sa už občas aj vzdávam myšlienky vysvetliť len okrajove informovaným, že tu v návrhu Časovej symboliky nejde vôbec o meranie (tobôž nie presné...) času !

   Tu ide (hovorím stále o Meteo-animáciách v TV Počasiach)  -  o rýchle VNÍMANIE (čiastočne aj okrajovým videním) zrýchleného PRIEBEHU ČASU  k takisto zrýchleným premieteniam - POHYBOV búrkových, oblačných resp. iných poveternostných frontov animácií !

Teda ... prvorado v Televíziách, kde sa bežne pri sledovaní "WETTERNACHRICHTEN" nedá - (napríklad pri umývaní riadu a pod.) premietanie Sat-animácíí zastaviť ... a vrátiť !

.............................................................................................................

  I keď .... v "starobylom" , papierovom, skladacom prevedení pre prvoškoláčikov by táto zostava "Časovej symboliky" v niečom " vysvetľujúcom " mohla možno aj " rukolapnejšie " ozrejmovať  princípy merania času --- odvodené od prírodných úkazov.                 A to  -  aj  pri pokazenom Smartfóne !

.............................................................................

 Ale prvorado ... pre TV Počasie !  Čo bolo aj impulzom pre jej navrhnutie (a o pár mesiacov aj jej registrráciu) ...  vtedy,  pred motocyklovou cestou naprieč Slovenskom kedysi na jeseň v r. 1988 !

   Keď som si (potom) nadránom ... v polosne,  myšlienky sa zdajú vtedy krištáľovo čisté ... premietal v duchu tie Sat - zábery v TV ........ v ktorých sa zo západu zvislo cez celú Európu blížil k nám masívny búrkový front .... a keď bol zhruba na rozmedzí  Čiech a Moravy -- .... prenos záberov skončil !

  Rozhodovanie, ... pri brieždení ... ísť,  neísť ? Stihnem to pred dorazením do cieľa ? Keby sa tak dal na základe nejakej grafickej informácie k zrýchleným snímkom animácií epšie odhadnúť časový/teritoriálny postup búrky v pokračujúcom smere !!! ?

   Lebo : ... jazdiť v silnej búrke a krupobití na motocykli ... skúsili ste si to  niekedy ?  Ja som na vtedajšej JAWE 350 mal raz tú česť ... aj keď len zhruba 20 km po domov ....... stačilo !

 

 

Look - A.Hatiarová.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Tú "appku" ... by som milerád, ale som trochu ""zrelšia" generácia na to, ..... ak by niekto akože pomohol, dohodou ...0903 956 615 ?!

inak,  niečo k evaluácii aj na :     https://ulozto/!bsFhiAGxBHwX/pocasie-mazan-mkv  ...... heslo : tajmlajnka1 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov