Skočiť na obsah

TV Počasie - satelitné a poveternostné animácie - a časová osa k nim


Tajmlajnka

Odporúčané príspevky

Viete ktorý segment televízneho vysielania je celosvetovo najsledovanejší hoci má dĺžku trvania len necelú minútu, možno niekedy dve ?

Som presvedčený že sú to práve "zrýchlené" animácie satelitných snímkov, resp. frontálnych alebo napr. teplotných pásiem v TV správach o Počasí.

Povážte - u nás na Slovensku ich vysielajú minimálne tri televízne stanice. V Európe sú to desiatky, možno aj cez sto.    A v celom svete ?    A pritom denne, aj viackrát.

Teda, na tieto zábery, animácie sa už len zo zvedavosti čo nás v krátkej budúcnosti čaká pozerá 365 dní do roka s menším alebo väčším záujmom, keď len desatina celosvetovej populácie!

 Na koľko sme sa za posledné roky rozrástli ? Tuším - ak sa nemýlim - že sa to blíži k 7 miliardám. Keď si tie minúty vynásobíme ...... .

Čo s týmto celým chcem povedať ?    Že u týchto animácií sa jedná o celkom vážnu oblasť vizuálnej informácie - u ktorej aj malé zlepšenie by malo tým pádom nezanedbateľný prínos !

A po tomto úvode už budem konkrétnejší : Pre zosúladenie pohybu záberov s ich zrýchleným časom by mala pre prehľad - kedy sa blíži k miestu záujmu diváka na obrazovke napríklad búrkový front - slúžiť tzv. časová osa záberov. Tú tam aj majú v nejakej - ale len líniovej - forme niektoré stanice, iné len s "nablikávajúcimi" digitálnymi časmi.

   Otázka : nenájde sa ani po 30 rokoch odkedy sa tieto animácie masovo vysielajú v televíziách ani jeden iný grafický, hoci kruhový, alebo intuitívny, prírode podobný obrazec hodín dňa k týmto záberom ?

Nestretol sa niekto zo svetobežníkov niekde ďaleko s nejakým takým zobrazením používaným "časovej stupnice" k nim ? Alebo - nenavrhli by sme pre túto oblasť aj niečo nové ? (SK!)

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Co ta trapi? Predpoved pocasia? Podla ma to robia velmi dobre asi to jedine co tu na Slovensku funguje. Zvykol som si ako to podavaju ake davaju informacie. Beriem to v uvahu mozno na 70-80% a na 20% asi ako to je teraz(sledovanim oblohy). Ale im to vcelku vychadza. Predpovedat pocasie - pre lokalitu Revuca sa neda - ci bude ci nebude prsat. Je to ine ak bude prsat nad velkom celkom. Cela stredna europa.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To je trochu o inom...., samozrejme predpovedné relácie v TV sú OK,....!!!..... najmä tá z JOJ- ky, tej asi ani v zahraničí nesiahajú ani po päty, ....... reč je tu o oblasti "nápomoci" vizuálneho vnímania "časozberných" snímkov...!

.... pomocou (intuitívnej) grafickej časovej symboliky....  s výrazným ukazovateľom - symbolom (slnko-mesiac ...jeho polohy).... čo by sa dalo  "komformnejšie"  vnímať aj periférnym videním .... !

....Ako sa "blíži" čas (spolu) ......s približovaním búrkového frontu ... k miestu nášho záujmu (hoci bydliska) na mape !

Toto by bolo takto na dlho, chcelo by to na istý čas si pozrieť pomerne jednoduchú (nám dobre známym prírodným úkazom podobnú) grafickú zostavu navrhovanej "Časovej symboliky".

   Inak - je to ťažké, čo nepoznáme, to ani nepotrebujeme, čo je prirodzená a pochopiteľná reakcia.

Ale  pokusy o niečo novšie, či iné, možno v niečom aj lepšie ... sú predsa OK?.. aj keď to nie je z Ameriky (hoci ....) ta ne ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ak je nastavený napr. 5-minútový interval (ako má SHMU) a sledujem posledné 4 snímky, potom je samotná animácia časovým ukazovateľom. zobrazenie slnko-mesiac alebo hodinové ručičky mi nepomôžu. meteoradar sledujem často a dlhší snímok než 8 polí, je pre našu lokalitu bezpredmetný a občas ani tie 4 polia nemajú výpovednú hodnotu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

trochu som zaostala, nepochopila som: Tajmlajnka, čo navrhujú tvoji navrhovatelia novej Časovej symboliky namiesto trebárs 5 minútového časozberného snímania napríklad v meteorológii na tv obrzazovke?
nepozerávam ich často, len v prípade príchodu nejakej poriadnej búrky a podobne... v podstate mi stačí sledovať, kade sa pohybuje... ako by tu pomohlo večer sledovať v tajmlajne Slnko, prípadne Mesiac, ktorý sa točí synchrónne so Zemou? ako by to bolo lepšie na ukázanie meteosituácie práve teraz? čo navrhuješ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja teda v televizii uz pocasie nepozeram, a na internete viem, ako je to nastavene.

Ale tak naslepo by som si typol, ze by sa v zobrazovani oblakov/frontalnych prechodov dalo asi nieco zlepsit - pretoze skoro urcite o tom, ako to bude vyzerat, nerozhoduju ludia, ktori naozaj vedia, ako by to malo vyzerat.

U nas ma stve ze pri predpovedi neuvadzaju istotu z akou nastane, pri letnych burkach potom vyzeraju ako blbci, co nevedia predpovedat ani par hodin dorpedu.  Inde uvadzaju aspon napr. 30% pravdepodobnost zrazok. Ale naozaj poctiva predpoved by mala zniet nejak takto :

"Bohuzial atmosfericky system sa dnes nachadza v nestabilnom stave, preto na  zatra neuvadzame ziadnu predpoved. Stabilizovat by sa mal zajtra a pozatra, kedy by sme uz mali poskytnut predpoved na nasledujuce dni". :yes_yes:

  • Páči sa mi to 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Aby sme netápali :

Na obrazovke pri satelitných "časozberkách" animácií ich časový priebeh je znázornený - líniovou "Časovou osou" - tú dúfam že si teraz všimneme !

Najmarkantnejšia (líniová, priamková) časová os je znázornená pri týchto sat-animáciách na JOJ-ke ! ( inak - táto ich predpovedná relácia je tak perfektne spracovaná , až jej je škoda pre mnohých z nás  čo si ju nestíhame detailnejšie všímať).

   No a teraz to hlavné - či je toto v týchto predpovedných reláciách vyrobené a znamená to hento alebo tamto - je tu v relácii už vyrobená konkrétna časová os s ukazovaním konkrétnych časov ! 

Takže si teraz predstavme, že tie isté časy ktoré sú ukazované priamkou , ... budú teraz ukazované na akejsi "kruhovej"  a nie líniovej/priamkovej grafike !

  Teda " ...... len iný spôsob zobrazenia času k tomu čo je tam už dané !!!  - .... a všetko tam, hore, dolu, pred tým a za tým ostáva nezmenené tak ako sa to tam robí a zobrazuje aj doteraz.

   Tento návrh je ale len akási kreácia, myšlienka na posúdenie, niečo novšie, čo inde vo svete nemajú - ..... grafici, nedáte aj niečo lepšie ?

    Snáď  len ... mať niečo "v rukáve" .... možno pre budúcnosť.

First Idea of Time Symbology Scale-Dial-Icon.jpg

Timeline 11h.jpg

https://uloz.to/!bsFhiAGxBHwX/pocasie-mazan-mkv

heslo: tajmlajnka1

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Možno jeden z okrajových návrhov na grafickú (hodinovú) stupnicu - číselník celodenného času pomocou symbolov.

Tie na 24-hodinovej kruhovitej stupnici zobrazujú informatívny čas - namiesto "hodinovej" ručičky klasických hodín.

Najskôr pochopiteľná (ako som zistil) pre deti v útlejšom veku, ktoré nie sú ešte zaťažené komplikovanejšími problémami a stereotypmi časomerných zariadení "dospelákov". 

Podobné usporiadanie prvkov (- podobné nám dôverne známym dejom v prírode -) by však mohlo vyť vhodným vizuálnym riešením na monitoroch a iných zobrazovačoch --- v oblasti kde by bola vítaná rýchla približná (ale komplexná !) časová orientácia v čase celého - denného aj nočného času aj s jeho "prechodmi".

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale inak, ... k tým niektorým pripomienkam ... ako inak ....trošičku humorne (!) ... ako môj švagor na záver debaty hovorieval :.... máš pravdu ! čo piješ ? 

Uznávam - možno trochu odvážna téma k monopolnému zobrazovaniu "Božstva času" .

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 7 hodinami, Tajmlajnka napísal:

možno trochu odvážna téma k monopolnému zobrazovaniu "Božstva času" .

a možno nie tak odvážna, len nie taká potrebná, maximálne len ako zaujímavé zobrazovania času podľa kdjakých starovekých a stredovekých kúskov z rôznych častí sveta :agree:
k tomuto meraniu a zobrazovaniu času sa ľudstvo dopracovalo každá civilizácia po svojom... ale vždy nakoniec dospela k hodine...

a dnes je tu globalizácia, to je jedna vec, druhá je, aby sme zjednotili tisíce vlakov, lietadiel, odchodov a príchpdpv a začiatkov a koncov, konečne ľudstvo pred časom dospelo k jednotnému zobrazovaniu a meraniu času...
tam niekde to bude... pritom nie sme proti umeleckému stvárneniu chodu Slnka na streche parádnej budovy... a tak a podobne...

pred 7 hodinami, Tajmlajnka napísal:

Tie na 24-hodinovej kruhovitej stupnici zobrazujú informatívny čas - namiesto "hodinovej" ručičky klasických hodín.

v dnešnom uponáhľanom a presne vymeranom svete nám informatívny čas priveľmi nepomôže, maximálne ako parádne umelecké dielo či zábava...  :smile1:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale poďme dolu zo strechy ... to len Kanaďanom sa to zapáčilo, keď ich predkovia používali takú "časovú os, symboliku" že k tomu oni dali v ich hlavnom meste aj nejakú "kinetickú" - pohybujúcu sa sochu, súsošie - len tak, ako zaujímavosť, nie že by si teraz to nejak zvlášť všímali a ich to vzrušovalo.

Satelitné animácie i v Televíziách sveta pozerá denne možno pol miliardy divákov, tak prečo okrajove neukázať jeden z návrhov grafiky --- plynutia času pri nich !? Vyslovene (a teda prvorado) pre túto oblasť !

Naviac návrhu pred rokmi regulárne registrovaného na príslušnej ustanovizni - a pritom je to aj autorský návrh ktorý patrí Slovensku.

Takže - only for show - hoci len tak, pre zaujímavosť, na spestrenie, ako "brož" z kreatívnej oblasti. A možno aj ako výber pre budúcnosť - ak by sa došlo niekedy aj k téme/témám z tejto oblasti. Ta ne ? SK by už jeden návrh k tomu týmto malo.

ZSy 3.9.10.jpg w.Cl. -1.jpg K..jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tá kanadská stavba na streche je architektonický skvostík, umelecké dielko... páči sa mi, alebo lepšie povedané, je to vydarené dielo a preto sa mi páči.
keď postavia podľa starého merania času inú nádheru, ok.

tým ti končí :) ... v televíziách, keď náhodou zazriem, tv nepozerám roky, mi počasiu stačí to, čo tam je :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No dobre !.. neviem ani s čím by som to porovnal... je to celé o tom  --- je tu nejaká novšia (odpor, načo?) varianta nezámennej stupnice hodín celého dňa

... pre rýchle vnímanie údajov času - (aj čiastočne periférnym videním) 

--- AKO  NAPRÍKLAD  ... občasným  pohľadom  - z rýchlo idúceho auta v kolóne na diaľnici ... na ČAS podujatia zaujímavého programu .... zobrazeného na pútači pri okraji cesty !

  Podobne by to mohlo byť aj pri sledovaní satelitných animácií  ..... keď sa človek potrebuje sústrediť na pohyb (polohu) presúvajúceho sa frontu - k miestu jeho záujmu (na mape) .... a okrajove by pritom mohol vnímať "čas ubiehajúcieho dňa"  -  k čomu by mu mohla byť nápomocná aj takáto zostava 24-hodinovej stupnice so symbolom(-mi)  -  ako ukazovateľmi približného hodinového času.

   Berme to len ako úvahu na voľnú chvíľu - či v tom predsa len niečo nie je. Možno že po "učesaní" - troche vylepšenia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov