Skočiť na obsah

Evergrande


Sniper

Odporúčané príspevky

Jeden z najväčších čínskych developerov má sekeru vyše 300 miliárd dolárov:

 

https://finweb.hnonline.sk/zahranicna-ekonomika/9571644-kolabujuci-cinsky-gigant-potapa-aj-bohacov-musk-prisiel-o-miliardy-jeho-krach-by-sme-pocitili-aj-na-slovensku

 

https://finweb.hnonline.sk/zahranicna-ekonomika/9506790-cinsky-gigant-sa-potapa-hlbsie-akcie-sa-prepadli-kolaps-firmy-by-tvrdo-zasiahol-financny-system

 

Svetové burzy sú už niekoľko dní pod tlakom, bankrot Evergrande by mohol vážne ohroziť stabilitu svetových trhov a finančný systém. Ekonómovia túto udalosť porovnávajú s pádom Lehman Brothers. Sme na prahu ďalšej krízy alebo príležitosti investovať do lacných akcií?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 19
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • Sniper

    9

  • alamo

    8

  • tyso

    2

  • chlapeczjuhu

    1

Top prispievatelia v tejto téme

To je zatiaľ, iba tá príslovečná špička ľadovca. 

Napríklad v tomto článku 

Citát

https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/ekonomika-podzim-cinskeho-obra.A210924_101207_p_ekonomika_wag

Čínská ekonomika je ostatně přeúvěrovaná i bez Evergrande. Povrchní pozorovatelé mají tendenci soudit, že Čína nemá problém, protože výše státního dluhu (67 procent HDP), tedy zhruba na úrovni Německa, nebudí pozornost. Problém je s bankovními úvěry. Od června 2000 do července 2021 objem úvěrů v Číně rostl průměrným ročním tempem 15,9 procenta. To je hodnota, která není dlouhodobě udržitelná, leda za cenu vysoké inflace.

Pro vytvoření jednoho jüanu hrubého domácího produktu čínské hospodářství potřebuje deset jüanů dluhu! To je trojnásobná úvěrová náročnost ve srovnání s obdobím před rokem 2010. Koneckonců i zmíněný státní dluh „na úrovni Německa“ je dnes dvojnásobný ve srovnání s rokem 2010. Čína může budit sebevědomý dojem budoucí supervelmoci, ale toto sebevědomí a síla jsou koupené na dluh. Celkově čínský soukromý nefinanční sektor dluží 222 procent HDP, dvojnásobek proti roku 2008. Pro porovnání: v USA je to 164 procent HDP, čtyři procentní body pod úrovní roku 2008.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Bude to zaujímavé sledovať. 

Oficiálna Čínska ideológia tvrdí že Čínsky ľud, teda aj drobný retailový individuálny investori sú tý "dobrý ", to predsa nie sú źiadny "špekulanti" ale iba "obyčajný poctivý občania" ktorý chceli zhodnotiť svoje úspory.

"Problematické" sú peniaze cudzincov..

To oni sú tý "zlý", "nenažraný cudzinci" prišli do Číny aby špekulovali a priživovali sa na práci a úspechoch Čínskeho ľudu.

Však áno.. Vypadalo by to čudne, keby Čínsky štát a ľud, sanovali straty hnusných cudzích kapitalistov, imperialistov a vykorisťovateľov.

Na to by mal pamätať každý investor, ktorý sa rozhodne vraziť do Číny čo i len deravý cent.:vysvetlujem:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Spravy o  mestach duchov, dialniciach po ktorych sa nejazdi atd. To uz chodi par rokov a tak kazdy investor si mohol zvazit sam ci sa povezie na bubline alebo vystupi.

Uvidime zase kto bol nenazrany a nevedel kalkulovat riziko,  dopady na zvysok sveta sa este len objavia.  Ale sotva ich bude Cina sanovat.  Naopak,  pre vlastnych to bude problem,  v cine zaviedli ludovy kapitalizmus a tak ludia maju v akciach vsetky uspory.  Tak zrejme uvidime ako prebehne cierny piatok v Cine.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Piatok bol včera. Asi až v októbri sa ukáže, aký to bude mať dopad.

Čo sa týka úspor, je dobré mať úspory v akciách, ale nie samozrejme v jednej firme. Kto má všetky úspory v akciách Evergrande, tak ten si to môže rovno hodiť, ak Evergrande vyhlási bankrot. Už len to, že nesplatil úroky, ako sľúbil vo štvrtok, dosť napovie. Burzy však reagovali len nepatrne, ako keby ich to nezaujímalo.

V súvislosti s tým vznikol článok Evergrande je len vrcholom problému. Mestá duchov sú po celej Číne, zbytočné budovy demolujú dosť nápadne to pripomína hypotekárnu krízu v USA. Čína chcela hospodársky rast potiahnuť domácou spotrebou, aby bola menej závislá od vývozu. Stavebníctvo sa ukázalo, že by mohlo byť dobrou cestou k rastu domácej spotreby. Zrejme to prestrelili, stoja tam mestá, v ktorých nikto nežije. Evergrande evidentne má v podobných mestách dosť investícií - teda tých 300 miliárd, ktoré má splatiť.

V archíve mám vlastný článok z januára 2012 (na starom Fóre bol zverejnený na stránke Urbex), takže nakoniec to tým Číňanom zrejme predsa len vyšlo, aj keď s takmer 10 ročným sklzom :smile1:

Ordos

Toto mesto duchov nie je opustené kvôli nejakej katastrofe, ktorá sa udiala. Mohli by sme však hovoriť o ekonomickej katastrofe, ale v opačnom garde, ktorá sa ešte neudiala, ale je možné, že sa udeje a dosť skoro. Mesto Ordos v provincii Vnútorné Mongolsko bolo postavené zhruba pre milión ľudí a je výsledkom gigantických čínskych projektov v oblasti stavebníctva, ktoré za uplynulé roky značne ťahalo čínske hospodárstvo a tým nielen čínsky, ale aj svetový hospodársky rast. V čase svetovej hospodárskej krízy je Čína jednou z mála krajín, ktoré svetový hospodársky rast zachraňujú, ale zdá sa, že tento motor sa začína zasekávať. V čom je problém?

Čína sa môže pýšiť tým, že jej obrovská ekonomika, ktorá je treťou najväčšou na svete (ak počítame ako celok, druhé sú USA) a zároveň má silný hospodársky rast, ktorý každý rok dosahuje okolo 9% (teda zhruba toľko koľko dosahovalo Slovensko v hospodársky dobrých rokoch 2006 a 2007). Jedným z pilierov hospodárskeho rastu Číny je stavebníctvo. V komunistickej Číne nie je až toľko možností investovania ako v liberálnych krajinách a preto mnoho miestnych podnikateľov a bánk investovalo miliardy do rozvoja stavebníctva, v čom ich mohutne podporovala aj čínska vláda. Súčasná Čína je teda symbolom obrovského stavebného boomu, ktorý možno prekonal všetky stavebné boomy v histórii našej planéty. Začali sa stavať stovky mrakodrapov, panelákov a iných verejných budov ako napr. múzeí a všetky nové mestá sú pospájané diaľnicami.

Teraz sa však zdá, že realitná bublina začína praskať. Monštrózne projekty nepritiahli pozornosť takého množstva ľudí ako si developeri mysleli. Aj z toho dôvodu, že ceny nehnuteľností sú v mnohých prípadoch predražené, investori do nich veľa investovali a teraz sú nútení ceny znižovať, aby si byty aspoň niekto kúpil. Veľa obyčajných Číňanov však nemá veľa možnosti si kúpiť tieto byty a tie preto zívajú prázdnotou a mnoho podobných miest ako mesto Ordos sa menia na mestá duchov. Sú roztrúsené takmer po celej Číne. Podľa čínskych záznamov v samotnom meste Ordos malo žiť 1 až 1,5 milióna ľudí, ale doteraz sa ich tam usídlilo ani nie 30 000. Banky, developeri a majitelia týchto nehnuteľností už zrejme tušia, že ich investované miliardy sa im už asi nikdy nevrátia. Ekonómovia sa zhodujú, že ak čínska realitná bublina praskne v plnej sile, tak príde k takému mohutnému prepadu čínskeho HDP, že to bude mať katastrofálne dopady na celý svet. Niektoré prognózy hovoria, že by to mohlo byť už v tomto roku.

Copyright FreeSpace.sk Ⓒ 2012

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Problém vraj je, že ani úspešné stavebné projekty v ktorých bývajú ľudia, zas tak moc dobre nefungujú.

Keď tý ľudia čo sa tam do miest nasťahovali, fungujú ako "paštiekári".

"Paštiekári" kedysi neboli "Blaváci", ale čerství prisťahovalci do Blavy, ktoré svoje bývanie v Blave ,brali ako ubytovňu, doma v skutočnosti boli trebárs dakde trebárs v "Hornej Dolnej kdesi na Orave".. A tam aj posielali a míňali plat. V Blave žili na "paštiekach a rohlíkoch".

Tie stavebné projekty v Číne,  to sú sociálne katastrofy "Petržalky" na entú.

Taký spôsob života, k rozvoju ekonomiky v mestách zase tak moc neprispieva.

Tak ku kríze, vraj neprispeli iba vládne opatrenia, ale aj tlak zo strany miestnych "mešťanov" ktorý už nestoja iba o lacnú pracovnú silu ale nových "občanov" ktorý by v meste aj skutočne žili.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To záleží od toho, ako veľmi je Evergrande prepojený s globálnym trhom komodít. Nesplatenie úrokov v dohodnutý termín je veľmi zlý signál pre investorov a očakával som silnú reakciu v podobe poklesu búrz aj o 5%. Tým, že trhy reagovali len nepatrne je skôr nelogické "správanie", ale dá sa to vysvetliť viacerými dôvodmi: Burzy sa nesnažia reagovať okamžite a tým vyvolať volatilitu na trhoch - možno by sa tým len zbytočne rozšírila panika, ktorá by spôsobila ešte strmší pád, tak sa čaká do budúceho týždňa, ako Evergrande zareaguje na investorov. Ak úroky splatí, trhy sa upokoja, ak zas nesplatí, tak už môže dôjsť k poklesu. Burzy reagujú málo zrejme aj preto, že veria, že Čína jednoducho nedovolí, aby taký veľký developer zbankrotoval, poškodilo by prestíž Číny ako rýchlo rozvíjajúcej sa krajiny a o to Čína nestojí. Ďalším dôvodom, čo som naznačil už vyššie, je to, že aktíva Evergrande sú viazané hlavne na čínsky trh, takže v prípade bankrotu, by straty zahraničných investorov boli len minimálne. Podľa mňa bude kľúčové obdobie prelomu septembra / októbra.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Cena komodít?

Asi bude "veselo"..

Čínsky plánovači čosi fakt nedomysleli..

Citát

https://www.aktuality.sk/clanok/y71ptl2/cina-ma-problemy-s-dodavkami-elektriny-zatvaraju-tovarne/?utm_source=azet.sk&utm_medium=magaziny-top&utm_content=clanok1&utm_campaign=HP-azet-new

Čína má problémy s dodávkami elektriny, zatvárajú továrne

Narušenie produkcie v obrovskom čínskom výrobnom sektore počas jednej z najrušnejších sezón odráža boj vládnej Komunistickej strany o vyváženie hospodárskeho rastu so snahou obmedziť znečistenie a emisie skleníkových plynov.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

"trhy nie sú nervózne.."

On problém totižto nie je prioritne s akciami, ale s firemnými dlhopismi..

A tam už nervozita zdá sa rastie..

Citát

https://ekonomika.pravda.sk/firmy-a-trhy/clanok/601932-padnut-mozu-dalsie-firmy-arca-capital-a-evergrande-su-podla-poradenskej-spolocnosti-len-vrcholom-ladovca/

Firmy i korporácie stoja pred skutočne vážnym problémom. Mnohé z nich totiž nevedia fungovať bez kapitálu, ktorý získavajú predajom vlastných dlhopisov.

..

„Tak ako si počas finančnej krízy v roku 2009 prestali navzájom dôverovať banky, tak príliš veľký a neregulovaný korporátny dlh odštartuje nedôveru inštitúcií a investorov vo firmy. Ak sa tak stane, môže sa spustiť celosvetový problém postupného pádu všetkých spoločností, ktoré nemajú vytvorené dostatočné rezervy a išli na hranice svojich možností financovania z externých zdrojov,“ vraví generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti Sophistic Pro finance Radoslav Valko.

Stačí aby pokleskla ochota nakupovať firemné dlhopisy, a vypuknú trable.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Na korporátne dlhopisy som počul viacero názorov, na jednej strane sa dajú získať so zaujímavým výnosom, na druhej strane vedia byť dosť rizikové.

Laik by povedal, že ak firma nedokáže generovať zisky, ktoré jej dokážu zabezpečiť kapitál na fungovanie, tak to môže rovno vyhlásiť bankrot. Laik v zásade má pravdu. A najmä v ekonomike, kde je vysoká konkurencia, je to často na hrane. Druhý extrém je, keď konkurencia nie je žiadna, potom si monopoly účtujú často premrštené ceny.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ekonomicky :  zisk a cashflow nie su totozne veci. 

Ale inak,  v europe je normalne bankove financovanie, nie dlhopisy.  Ale v USA je to naopak.   V EU su podnikove dlhopisy skor znakom ze ide o rizikovu investiciu a teda  ponukaju nadstandartne vynosy.   Averzia k nim sa tak dotkne skor startupov a mensich podnikov  ( na slovensku ide cca o 4 mld eur v podnikovych dlhopisoch, cez bankove nastroje je to cca 50 mld. )

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pre "západných" investorov, fakt zostane para nad prázdnym hrncom..

Citát

https://www.ta3.com/clanok/213435/evergrande-v-stredu-bez-vysvetlenia-nezaplatila-uroky-z-dlhopisov

Dvaja držitelia dolárových dlhopisov čínskej developerskej skupiny Evergrande splatných v stredu uviedli, že do 21.30 h miestneho času v Hongkongu nedostali žiadne peniaze. Zadlžená developerská spoločnosť pritom v stredu ráno oznámila, že predá podiel v štátnom správcovi aktív Shengjing Bank za 1,5 miliardy USD (1,29 miliardy eur).

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nákaza? 

Citát

https://ekonomika.sme.sk/c/22756240/dalsia-cinska-developerska-spolocnost-ma-financne-problemy.html?ref=trz

Ďalšia čínska developerská spoločnosť sa dostala do finančných problémov. Stredne veľká Fantasia Holdings Group v pondelok neuhradila splátku z dlhu vo výške 205,7 milióna USD (176,78 milióna eur).

..

Ratingová agentúra S&P Global Ratings znížila zase rating ďalšej čínskej realitnej spoločnosti - Sinic Holdings s tým, že jej „schopnosť obsluhovať svoje dlhy je takmer vyčerpaná“.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

https://ako-investovat.sk/dlh-realitneho-sektora-by-mohol-cinu-zatazit-na-roky/

Takže stručne:

Čínska ekonomika sa chcela zväčšiť.
Začali vznikať developerské spoločnosti, ktoré mohutne investovali do výstavby nehnuteľností - bol predpoklad, že Číňania budú chcieť nové bývanie.
Aj vďaka tomu sa svetová ekonomika zotavovala z hospodárskej krízy 2009, pretože čínsky stavebný sektor ťahal ďalšie odvetvia.
Developeri pokračovali ďalej, aj za cenu zadlžovania - postavíme toho viac, však niekto to už kúpi.
Investovanie aj za cenu zadlžovania bolo také mohutné, že developeri zistili, že platby za úroky začínajú byť vyššie ako hotovosť, ktorú mali k dispozícii, pretože až toľko Číňanov nenakupuje - a tí čo nakupujú, to chcú prenajímať.
Peking, máme problém!

Nie je niečo podobné aj u nás? U nás sa byty kupujú, ale tiež dosť takých, čo slúži na investovanie. Som zvedavý, čo s hypotékami spraví inflácia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov