Skočiť na obsah

Občiansky zákonník


game

Odporúčané príspevky

neviem celkom určite, ale pravdepodobne to patrí pod občianske právo - susedské vzťahy a podobne...

nevyznám sa v tom,  neviem v ňom poriadne hľadať, keď náhodou viete, poraďte, prosím, ďakujem :kvetinka:

pred dobrými pár rokmi som čítala o prípade, keď pán na vozíčku žil v činžiaku na treťom poschodí bez balkóna, niekoľkokrát sa pokúšal žiadať svojich susedov, aby mu povolili aspoň koľajnice, aby sa chudák aspoň raz za čas dostal z bytu na vzduch - niekoľko susedov sa postavilo proti a nič z toho nebolo - až natoľko, že sa prípad dostal do novín.

pokiaľ viem, zákon sa potom nejako zmenil, ale nie som si istá... niečo sa mi matne vybavuje o tom, že susedia nemajú právo sojmu susedovi na vozíčku odpierať pomôcky k pohybu na schodišti... ale skutočne neviem.

a ako to funguje v bytovke, kde byty a celý činžiak aj s pozemkom aj s pár metrami naokolo je v osobnom vlastníctve majiteľov bytov... ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

isto by sa dalo najst konkretne ustanovenie (a mozem sa opytat) ale z mojho laickeho pohladu to bude niekde medzi pravom majitela bytu dostat sa domov a pravom ostatnych majitelov bytov na pouzivanie spolocnych priestorov

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ešte podotýkam, že v tomto konkrétnom prípade ide o ľahkú prenosnú konštrukciu, len si žiada pár šróbov v schodišti, ktoré neprekážajú nikomu a ničomu, dokonca s tým pomáhal správca, ktorý jedná za obyvateľov. jediná vec je jedno oko pred stenou hore nad schodami, kam by sa konštrukcia zahákla... ten sused teraz predáva ten byt a možno sa bojí, že byt s okom meter pred dverami pri stene nepredá. netuším, ale nikomu inému to neprekáža... je tam osem bytov. týmto obyvateľom to prekáža veľmi, pani vyhlásila, že v žiadnom prípade.
je tam malý výklenok, takže oko by neprekážalo ani chodcom

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game , to bol ( smutny) pripad zrejme tohto pana ktory opisujes https://www.cas.sk/clanok/914954/zronena-vdova-po-vozickarovi-66-ktoreho-susedia-uvaznili-v-bytovke-moj-eugen-sa-vysnivanej-plosiny-nedozil/

Citát

Vlastníci nemôžu rozhodovať o pomôckach

Zuzana Stavrovská, komisárka na ochranu práv zdravotne postihnutých

- Obyvatelia bytovky nemôžu určovať, čo má tomu pánovi vyhovovať a akú kompenzačnú pomôcku môže použiť. Nemôžu mu určiť schodolez, ktorý je pre jeho zdravotný stav nevyhovujúci. On by sa z toho vozíka vyšmykol, lebo nemá ani jednu nohu, čiže sa nemá ako oprieť. Schodolez by sa tam ani nevedel otočiť.

 

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V bytovke, kde bývam, sme mali už pred pár rokmi spolubývajúcich, ktorí boli odkázaní na pohyb pomocou invalidných vozíkov.

Keď k tomu prišlo po prvýkrát, bolo to pred viac ako dvadsiatimi rokmi, takže nemôžem to posudzovať so súčasnosťou. Sme malá bytovka s dvanástimi bytmi, všetci sme tu žili v podstate od začiatku, takže nikto z obyvateľov nemal výhrady voči úpravám schodišťového priestoru. Neviem presne koľko táto úprava schodišťa stála, ale vlastník hradil zhruba 20%. Odstránili nám pôvodné schodišťové zábradlie, do zrkadla schodišťa vložili oceľové stĺpy z uholníkov, medzi ne natiahli oceľové pletivo. Na stĺpy z uhoľníkov ukotvili zábradlie z oceľových trubiek s kruhovými otvormi, po ktorých sa pohybovala plošina s invalidným vozíkom. Dnes som si to pozrela pozornejšie a šírka ramena schodišťa bolo zúžená zhruba o 5 cm, čo nikomu naozaj vadiť nemohlo a nemôže. Keď sa už suseda pozerala na náš spoza nebeskej brány, rodina plošinu musela vrátiť, ale zábradlie ostalo v takom stave, ako bolo namontované.

Keď sa do imobilného stavu dostal sused o poschodie vyššie, neviem prečo, z ktorej strany, nebola ochota upraviť pre imobilného aj ďalšie poschodie, ale sused dostal niečo, čo sme nazývali schodolez. Tam sa už nemusel vyjadrovať nik, pretože schodolez bolo niečo ako transportér, malo to kolieska a pásy, ktoré zabezpečovali pohyb. Manželka dotyčného pána však vždy mala strach, že pri pohybe smerom nadol ten schodolez neudrží, a manžel aj s vozíkom prepadne dopredu. Iné je podporovať to v smere nahor, tam to išlo hravo, ale nebolo v jej moci zabezpečiť pohyb plošinou, aj keď sa už jednalo iba o čiastkovú úpravu schodiskového priestoru.

Neviem si predstaviť, že by niekto z nás v bytovke bol rezolútne proti úprave a možnosti pohybu pre niekoho v bytovke, s kým sme bývali niekoľko rokov.

Aj keď spolubývajúci by asi nemali mať možnosť do toho čo hovoriť, maximálne tak vlastník bytovky, alebo správca by mal  mať možnosť, alebo skôr povinnosť odsúhlasiť spôsob ukotvenia buď do schodiskového múru, alebo do ramena schodov.

  • Díky! 1
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

všetci sme vlastníkmi bytovky, pozemku, dosť značného okolitého priestoru a ešte aj príjazdovej cesty, ktorú používa celé mesto aj stavebníci, ktorí na druhej strane na mieste bývalých polí vo veľkom stavajú nenormálny chaos rodinných domov.... cesta je večne rozbitá, samozrejme, tam to bude ešte veselé.

v tomto konkrétnom prípade sú tu rovnako obyvatelia cca rovnako dávno, tí susedia sú podivní patróni... akože úplne v pohode, len občas im kolektívne prepne...ako v tomto prípade.
secretka opisuje dosť značný zásah, tu by ani nebol zásah - skutočne zopár šróbov a jedno kotviace oko - pred bytmi na medziposchodí, kde sú vlastne nad garážami byty, sú pri bytoch výklenky, v strede medzi bytmi je stena trochu vysunutá, tam sú merače...
čiže istiace oko by bolo takmer v tom kúte medzi vysunutou stenou na merače a stenou k bytu.


okrem toho by tam neboli žiadne zásahy do ničoho, pretože je to ľahká prenosná konštrukcia, vlastne len profil na kolieska vozíka, po použítí odpojiť, zobrať na plece a odniesť... toto je celé... jedno oko pod stenu.

tá hysterická reakcia susedky, ktorá sa sťažuje, že keby jej nerobila dcéra na ministerstve, tak by ani nemala kvalifikovanú fyzioterapiu, lebo sa jej rozpadáva stavec - pritom si vydobyla na chrbticu invalidný dôchodok a popri tom pracuje, cestuje autom, MHD, naskakuje na schody ako srnka.... prekvapila kdekoho.
 
konkrétne títo susedia zamurovali dvere, kde sme mali a máme všetci pri každom byte vstup do kotolne... to sa mi zdá rozhodne väčší zásah... a robili to ešte vtedy, keď sme ešte neboli vlastníkmi bytov, bolo to zaujímavé sledovať, keď sa jednalo o predaji a vlastník a všetci jeho zamestnanci sa vždy pristavili, že čo to...

po tridsiatich rokoch spolunažívania sa pani suseda vyrútila ako saň.

preto by som potrebovala presné znenie, alebo kam sa pozrieť, na čo sa odvolať...
prípadne od koho žiadať povolenie na ten obrovský zásah, netuším o tom vonkoncom nič, dokonca si myslím, že jedno kotviace oko v kúte nie je taký problém...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pani suseda sa moze vyrutit kolko chce. zrejme staci ak sa obratite na spravcu

 

Citát

Zmena tohto zákona je účinná od 1. februára 2020. Od tohto dátumu sa už súhlas vlastníkov bytov a nebytových priestorov pri montáži zdvíhacích zariadení v spoločných častiach bytových domov nevyžaduje.

https://www.komisarprezdravotnepostihnutych.sk/Pribehy/Pre-vozickarov-uz-viac-nebudu-byty-vazenim

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov