Skočiť na obsah

Zelená elektrika


alarm

Odporúčané príspevky

pred hodinou, Tono napísal:

Pri ťažbe ropy v kanadskej Alberte si s takýmito problémami nelámu hlavy. 

https://www.stoplusjednicka.cz/athabaske-ropne-pisky-apokalypticke-obrazy-z-kanadskeho-mordoru

"Tyto ropné mokřady představují co do rozlohy zhruba dvojnásobek celé České republiky."

Ťažiari zaberajú teritórium domorodého obyvateľstva, ktorému "na oplátku" ponúkajú vidinu života v civilizovanom konzumnom svete.  

trochu mimo misu, alebo aj nie... ale v momente mi to pripomenulo filmy Sevena Seagala - zrejme by tam jedného potrebovali, aby to tam vymlátil... :(

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 minútami, tyso napísal:

Tono,  zase zbytocna skepsa. 

Tyso, obdivujem tvoj optimizmus. Ja by som ho rád zdieľal s tebou, už len preto, že mám vnúčatá. Tvoj idealizmus je podobný náboženstvu. Ja, ako veriaci tiež dúfam v nejaké zmysluplné riešenie. Ty zrejme na zázraky neveríš, ale zmena nášho globálneho myslenia by bola zázrakom.   

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tono,  k tomu netreba zmena myslenia.   To co som teraz napisal je prave aplikacia toho co nemas rad, teda biznisu.   Optimista som v inej oblasti,  ludom od istej zivotnej urovne zalezi na zivotnom prostredi.  A tento dopyt zase prinesie naplnenie, prave vdaka biznisu.  To skarede slovo znamena ze ak budes efektivne davat ludom to co chcu, tak na tom zarobis. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a keďže do bateriek ide ešte aj kobalt, ktorého väčšinu ložísk kontroluje Čína, tak je to vlastne jedno.

keď EU najprv prišla s tým slávnym Green dealom, a teraz odpálila Fit for 55, sprvu som si myslel, že sa v Bruseli už definitívne zbláznili, ale nie je to celkom pravda - plán FF55 je vlastne najmasovejším presunom majetku väčšiny spoločnosti k pár vybraným firmám a jedincom ... komunistické znárodnenie z roku 48 je proti tomu úplný odvar...

  • No neviem, neviem 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak som si pocital nieco o litiovych baterkach vo Vesmire (neviem, ci na stranku maju pristup aj neplatiaci): https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2020/cislo-11/lithium-dar-zeme-modernimu-cloveku.html

S nedostatkom litia to vyzera na hoax. Je pravda, ze sa ho predtym tazilo velmi malo, navyse v roku 2018 jeho cena vzrastla skoro na trojnasobok, ale to bolo hlavne v dosledku pomalej reakcie tazby na dopyt, cenu uz odvtedy klesla na prakticky povodne hodnoty. Je pravda, ze tazba liltia by mohla v dosledku elektromobilov stupnut az 100-nasobne, ale celkovo celosvetovo zasob litia bude asi dost - skor ide o to, ze za aku cenu. V clanky sa nepise o celkovych zasobach, ale napriklad iba Jadar v Srbsku ma odahdovanych  125 milionov ton litia, teda zhruba pre 2 miliardy elektromobilov Tesla-S.

Nemecko asi nema najvacsie zasoby litia v Europe, ale ma ho vo forme solanky (podzemnej mineralizovanej vody), z ktorej sa da litium tazit ovela setrnejsie nez z rudy: prakticksy staci solanku vypumpovat na povrch a nechat vyparit vodu. Takze s tou devastaciou Porynia som nehovoril pravdu.

Kobalt tam nekvantifikovali, ale asi bude na tom podobne: predtym nebol zaujimavy prvok, preto sa ho tazilo malo a v sucasnosti tazobne kapacity nestacia + cina spekuluje, ale asi celkovo ho bude dostatok.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

s tou cinou je to trochu zlozitejsie,   cina nema zatial vyznamne naleziska  kobalttu ale kupila prava v Kongu,  ale tazi sa aj  v Kanade a Australii alebo Rusku.   Zrejme to zase bude otazka ceny, pri ktorej sa oplati tazit.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Čína ma zatiaľ najväčšie náleziská vzácnych zemín. To je strategická surovina v elektrotechnickom a vojenskom priemysle. Čína sa už vyhrážala, že zastaví dodávky prvkov vzácnych zemín do USA.

Vzácne zeminy sú aj kľúčovou surovinou pre výrobu permanentných magnetov, ktoré sú súčasťou motorov elektromobilov. Tieto motory je síce možné nahradiť asynchrónnymi, no na úkor účinnosti a teda aj odjazdu elektromobilu. 

Ako je to z možnosťou recyklácie v tejto oblasti neviem...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...
On 7/10/2021 at 3:55 PM, smiley said:

Tono, chladenie a casti reaktoru nie su vyhorety jadrovy odpad (povodne palivo), ten sa ti naozaj vsetok zmesti do kocky o strane 17 metrov.

 

On 7/10/2021 at 6:11 PM, Tono said:

Tento výpočet predpokladá, že sa palivové kazety rozoberú a vyberú sa z nich samotné tablety. To sa však bežne nerobí, vzhľadom na vysokú úroveň radiácie. Takže objem je určite podstatne väčší.

Do pozornosti davam relaciu Pod Lampou o jadrovej energetike s Jaroslavom Slugenom: https://www.tyzden.sk/podlampou/93725/pod-lampou-preco-sa-bojime-jadrovej-energie/?ref=kat

Okrem ineho tam spomina celkovy objem jadroveho paliva, ktory by sa fixaciou mal zvatsit 5-nasobne. Bohuzial celkovy objem vyjadril ako jeden Petrzalsky panelak, potom povedal, ze 70 m x 70 m x 30 m  (53 minuta), ale to si len tak zamumlal, tak neviem ci to brat vazne.

Ak by sme brali pre ciste  palivo kocku o strane 20 metrov, je to 8 000 kubickych metrov. 5-nasobne viac je 40 000 kubickych metrov, co uz je mensi panelak. 70 m x 70 m x 30 m = 147 000 metrov kubikych je uz velky panelak.

Kazdopadne by sa mal vsetok jadrovy odpad z celeho sveta zmestit do jednej velkej budovy, na jeho ulozenie staci jedna lokalita hocikde na svete (ak by to bolo politicky priechodne).

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov