Skočiť na obsah

Očkovanie - Covid19


electric blue

Odporúčané príspevky

odhady sa dajú robit, aj modely efektívne, to čo som napísal je všetko dosiahnuteľné. Povedz, čo chceš dosiahnuť a odhad sa dá urobiť. tretia vlna príde len o to aké silné budú mutácie do virulencie a odolnosti na vakcíny, to je jediná neznáma.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

Ak mas kolektivnu imunitu, nakaza sa ani nezacne sirit, vyskytne sa maximalne zopar ojedinelych pripadov.

ja len, ako toto chces aplikovat na covid? nie je to tak ze prestane cirkulovat ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to co si nie schopna pochopit. A tak to nejdem opakovat, nechce sa mi hadzat perly o stenu.

robopol, ideal je ukoncit celu covidovu anabazu, a potom mame ciele ak sa to nepodari, tretiu vlnu ovela slabsiu, menej mrtvych, menej ludi v nemocnici, menej covidovych postihnuti.  A zatial mozeme dufat ze sa covidu uplne zbavime. 

Podla publikovanych cisel sa zda ze sa R0 drzi blizko 1, zaockovanie sa snad uz prejavuje ale zase sa uvolnuju opatrenia. Staci mala zmena k horsiemu a cisla zacnu rast. Ale pomalsie ako zaciatkom roku.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Inak bacha, pletie sa v vam zakladne reprodukcne cislo R0 s efektivnym reproducnym cislom R (alebo Rt):

R0 charakterizuje nakazlivost urcitej choroby

R, Rt charakterizuje sirenie choroby v dannom okamziku t

-----

R0 sa teda nemeni ockovanim a premorenostou. Chripka ma R=1,3 prakticky len na zaciatku vlny (inac ma R0 = 1.3)
 

Citát

 

Reprodukční číslo

Základní reprodukční číslo (též index nakažlivosti, zkratka R0, anglicky basic reproduction number) je v epidemiologii číslo vyjadřující pro konkrétní infekční nemoc předpokládaný počet osob, které jedna nakažená osoba touto nemocí dále nakazí v populaci, kde všichni jedinci jsou k této nemoci náchylní (tj. nemají vytvořenou imunitu, ať už přirozenou nebo díky očkování).[1] Základní reprodukční číslo udává počáteční hodnotu nakažlivosti v dané populaci podle použitého modelu, a to před přijetím ochranných opatření. Je to odhad infekčnosti onemocnění.[2]

Index nakažlivosti R0 by neměl být zaměňován s efektivním reprodukčním číslem (zkratka Rt), které označuje nakažlivost infekce v populaci v daném čase (proto s indexem t) a používá se pro sledování vývoje epidemiologické situace v populaci. Pro Rt větší než 1 počet nově nakažených stoupá, čím je vyšší, tím se nákaza šíří rychleji. Pro Rt menší než 1 počet nově nakažených naopak klesá, můžeme očekávat vyhasnutí epidemie.

 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Reprodukční_číslo

Len doplnim, ze R0 nie je len cislo pre konkretnu infekcnu nemoc, ale aj pre konkretne podmienky sirenia. Napriklad taka Ebola sa v Afrike pri ich sposobe zivota a hygienickych navykoch sirila s R0 = 2.0 , ale v zapadnej kulture by asi nemala sancu sa epidemicky sirit, pretoze sa prenasala len priamym kontaktom.

Podobne tym R0 = 1.3  pri chripke sa rozumeju specificke podmienky v zime, ked vznikaju chripkove epidemie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 13 hodinami, robopol napísal:

k je pri 100% zaočkovanosti len 30% efektívnosť vakcín, na základe ktorej sa tu smeješ a hovoríš o nejakej konzistentnosti, tak sa pýtam ako tvoj "pojem kolektívnej imunity" dokáže lokálne zastaviť šírenie vírusu? Veď 70% ľudí podľa tebe sa môže nakaziť a prenášať vírus.

Neviem teda, ci je treba toto este vysvetlovat, ale pre istotu:

Ak choroba nakazlivost R0 = 1.3, tak to znamena, ze z povodne 100 nakazenych bude v dalsom cykle 130 nakazenych, za predpokladu, ze nikto nie ockovany ani imunny.

Ak mas ale 30% imunnych, tak v dalsom cykle sa nenakazi 130, ale iba 70% z nich, co je 91 nakazenych, cize menej ako povodny pocet, R = 0.91, cize menej ako 1.

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

Problem je v tom, ze nechapes ani pojem kolektivna imunita: 116 095 pozitivne diagnostikovanych ochoreni  chripky v sezone znamena, ze kolektivna imunita rozhodne dosiahnuta nebola. Ak mas kolektivnu imunitu, nakaza sa ani nezacne sirit, vyskytne sa maximalne zopar ojedinelych pripadov.

Takže, keď ty chápeš pojem kolektívna imunita aj efektívne reprodukčné číslo R, potom sa ti nákaza pri 70% populácii môže rozšírit a dosiahnuť v sume 2-3% obyvateľstva. To nie je zopár prípadov a takto určite kolektívna imunita nie je definovaná. LOKÁLNE ti vzniknú epidémie po celej SR, napriek tomu, že máš 100% zaočkovanosť (chrípka). Zas ti nevadí, že realita ukazuje niečo iné ako tvoj zjednodušený výpočet.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

Citát

 

Ministerstvo zdravotníctva priznalo chybu pracovníka call centra, NCZI tvrdí, že ďalšia chyba sa stala vo vakcinačnom centre. Gabrielovi Naďovi sa nikto neospravedlnil.

Gabriel Naď zo Želoviec pri Veľkom Krtíši má 43 rokov a pracuje ako vodič autobusu v Rakúsku. Na Slovensku trávi obvykle len víkendy. Pre pandémiu korony sa rozhodol zaočkovať. Zaregistroval sa v systéme a termín na prvú vakcínu dostal na 21. apríla tohto roku v Rimavskej Sobote.

Už priamo tam mu bolo povedané, že druhú dávku vakcíny AstraZeneca dostane po desiatich až dvanástich týždňoch. S tým, že sa už nemusí nikde registrovať, predvolajú si ho automaticky.

Pracovník call centra: Po prvej Astre dostanete Pfizer

Pozvánka na druhé očkovanie mu však prišla oveľa skôr – už po piatich týždňoch. Mal sa dostaviť do Zvolena 28. mája. Očkovať ho však už podľa pozvánky nemali vakcínou AstraZeneca, ale Pfizerom.

Zaskočilo ho to, pretože jedno čítal na sociálnych sieťach a v médiách, iné v pokynoch od štátu. Ešte pred cestou do Zvolena preto zavolal na číslo, ktoré našiel na stránke Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

 

„Chcel som mať istotu, že ma naozaj zaočkujú a že tam nepocestujem zbytočne. Volal som tam ráno tesne po ôsmej 27. mája. Pán na linke mi jasne povedal, že určite mám prísť, lebo druhá dávka vakcíny AstraZeneca sa nahrádza Pfizerom.“

Prišiel zbytočne

Keď sa Naď dostavil do Zvolena, oznámili mu, že prišiel zbytočne – očkovať ho nemôžu, musí počkať na AstraZenecu, navyše ešte neuplynulo desať týždňov od prvej dávky.

„Šialené bolo, keď mi tam priznali, že v ten deň už domov otočili veľké množstvo ľudí. Predstavte si, koľkí zbytočne minuli peniaze aj čas, aby sa dostavili na miesto, kam ich štát poslal, a nič nevybavili. A to je len jedno očkovacie miesto.“

Pre Naďa ide o nemalé náklady. Cesta z miesta, kde v Rakúsku pracuje, domov, potom do Zvolena a späť, meria necelých 800 kilometrov. „Nie je to len o benzíne, ale aj o amortizácii vozidla, a to už nehovorím o časovej strate. Pre plánované očkovanie som si minul viac dní dovolenky, pretože po prvej dávke som mal horúčku a predpokladal som, že sa to zopakuje. Zo strany štátu to považujem za strašný podraz. Kto mi kompenzuje stratený čas aj peniaze?“

Ministerstvo: Zlyhal pracovník 

Ministerstvo zdravotníctva chybu priznáva, tvrdí, že zlyhal pracovník call centra, ktorý poskytol nesprávnu informáciu.

„Na Slovensku nie je možné, aby záujemca o očkovanie dostal druhú dávku vakcíny inú, než prvú. Pracovníci call centra sú školení, aby túto informáciu komunikovali aj volajúcim, ktorí sa na možnosť podania inej vakcíny pri druhom očkovaní pýtajú. Pracovník call centra telefonujúcemu neposkytol korektnú informáciu. Na call centre ministerstva zdravotníctva už nepracuje.“

Naďovi sa však nikto neospravedlnil.

NCZI: Chyba sa stala vo vakcinačnom centre

Ospravedlniť sa nechystá ani NCZI, chybu vraj neurobilo. Chceli sme preto vedieť, ako je možné, že Naďovi prišla pozvánka na druhé očkovanie Pfizerom, a nie vakcínou AstraZeneca. Hovorkyňa Diana Dúhová v odpovedi naznačuje, že chybu vyrobili priamo v očkovacom centre v Rimavskej Sobote a oni sa riadia výhradne dátami a informáciami odtiaľ.

„Pri prvej vakcinácii bola dotknutá osoba zo strany vakcinačného centra vykázaná síce ako zaočkovaná, ale pod iným identifikátorom. NCZI teda nedostalo spätnú väzbu viažucu sa na rodné číslo, ale následným importom z vakcinačného centra bola táto osoba vykázaná ako nová osoba.“

Z toho teda vyplýva, že systém NCZI Gabriela Naďa eviduje dvakrát a pozvánka na Pfizer do Zvolena v skutočnosti neznamenala pozvánku na druhé, ale na prvé očkovanie novej osoby, respektíve Naďovej ďalšej identity, ktorú zrejme omylom vytvorili v Rimavskej sobote pri jeho prvom očkovaní.

Na otázku, či je pravda, že v tie dni boli takto do omylu uvedené aj stovky ďalších ľudí, NCZI neodpovedalo. „Len my sami sme tam stretli viacerých, ktorí pricestovali zbytočne. Pracovníčka tvrdila, že domov ich poslali viac ako sto,“ hovorí Naď. Neprišla ani odpoveď na otázku, na koho sa majú takto poškodení občania obrátiť s prípadnou žiadosťou o kompenzáciu nákladov.

„Ani som nečakal, že by mi niekto z nejakého úradu povedal prepáč. Vedel som, že chybu budú musieť priznať, lebo nahrávku neoklamú, ale že nemajú v sebe toľko slušnosti, aby povedali, že ich to mrzí, je šialené. Táto vláda sľubovala slušnosť, ale nevidieť ju nikde a v ničom. Som zvedavý, či mi vôbec príde pozvánka na druhé očkovanie v správnom termíne,“ uzatvára Naď.

Manželka stále čaká 

Naďova 37-ročná manželka Martina sa na očkovanie zaregistrovala ešte 12. mája tohto roka, a hoci všade číta, že očkovacie centrá majú málo záujemcov a že vo Veľkom Krtíši sa ľudia o termíny netrhajú, dodnes jej neprišla žiadna pozvánka.

Druhého júna sa rozhodla registráciu zrušiť a založiť novú. Na termín stále čaká. „Komické je, že poznám mladších ľudí, ktorí sa registrovali v podobnom termíne ako ja, a už majú prvú dávku za sebou.“

https://dennikn.sk/2417267/stat-ho-prehnal-800-km-minal-dovolenku-aj-peniaze-vakcinu-vsak-nedostal/?ref=mpm

 

 

No ak to tak funguje , tak naco maju byt prihlaseni,registrovani 2 miliony? Ked nevedia zvladnut ani 100 000 + 600 000 II.ockovancov. Cakaren je dobra hlupost a nechopnost.

https://www.facebook.com/nczisk.sk/photos/a.827556940677184/3552087211557463/?type=3

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

My s manželom aj synom sme sa zaregistrovali na očkovanie 31. mája. Hneď 2. júna manžel už cestoval na očkovanie,  nie do nášho mesta, ale do mesta vzdialeného 54 km. Cestoval s  ním aj syn,  a aj keď nebol syn zatiaľ predvolaný na očkovanie, ale ako doprovod otca,   tiež ho zaočkovali vakcínou Pfizer. Trošku ich pobolieva akurát ruka po vpichu, inak žiadne problémy. Mne zatiaľ nepriradili termín, ale myslím si, že čoskoro aj mňa pozvú.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je možné, že Pfizer sa bude podávať v 3 dávkach, najmä starším ľuďom.

Testovaním sa zistilo, že proti Delta variantu (predtým rasisticky, xenofóbne, diskriminačne a predsudkovo nazvanom ako indický variant) vytvára menej protilátok:

https://svet.sme.sk/c/22675037/vakcina-pfizer-vytvara-menej-protilatok-na-indicky-variant.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 12 hodinami, robopol napísal:

potom sa ti nákaza pri 70% populácii môže rozšírit a dosiahnuť v sume 2-3% obyvateľstva.

A na to si prisiel ako, ze je to pravda?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 3 hodinami, tyso napísal:

mozeme zacat tipovat kolko ludi sa prihlasi na sputnik do konca juna:)

moj tip: 23 tis.  

Podla mna viac ako 10 000 realne zaockonych sputnikom nebude. To ze sa niekto hlasy, neznamena a hlavne pri sputniku ,zesi ho aj pichne. Preco by si ho mal aj pischnut?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 9 hodinami, tyso napísal:

mozeme zacat tipovat kolko ludi sa prihlasi na sputnik do konca juna:)

moj tip: 23 tis.  

naco tipovat?....vdaka nasim vedeckym "elitam" sa ockovanie ukazalo ako cesta k invalidite a smrti skorsia, ako ochorenie na covid....svojim tazenim proti ruskej vakcine zneistili kopec ludi, ktori sa odmietnu vakcinovat aj inou vakcinou, ako je kianidom naplnena ockovacia latka z Ruska....takze treba iba podakovat debilnym propagatorom agitacneho programu..."vakcina je sloboda"...ale iba ta nami odporucana (nutena).....takze ja osobne som sa rozhodol pockat a vrahov z nasej vedeckej obce ignorovat... :(

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nic sa nedeje. Niesom zaockovany stale a nevidim nijake obmedzenie slobody. Skor obmedzuju tie bezne nariadenia ktore ale nesuvisia s ockovanim. Stanky s kebabom boli vzdy otvorene lebo okienkovy vydaj mohol fungovat. Mozno taki co chodia lietadlami ano ale clovek ako ja co odide len do prace a naspat, inak nema dovod ani z mesta vyjst tak takemu neni lajtrfuk ci ma sputnika alebo tie ostatne?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a ty si kde odlozeny?....v Sniperovej bubline alebo u tysa v SAV?.....sa cudujem, ze ta sem tam vypustia aj do toho stanku z kebabom....ozaj a chodis tam sam, alebo ti robia doprovod?,....ja som slobodny a idem si kde chcem a kde chcu moje peniaze...tam kde nechcem nechodim, a kde nechcu moje peniaze tiez nechodim....tomu sa vravi sloboda a nie nutenej vakcinacii....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No však čítaj, on má bublinu so stánkom s kebabom. Aj keby tu zúrili všetky vírusy sveta a nestačilo by sa očkovať, tak hentoho blba by zaujímalo len to, či budú otvorené stánky s kebabom. Srandu si nerobím.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

aj tak je mi zahada ako si dokazes pre seba racionalizovat. Si bol proti vsetkym opatreniam co znamena tak 50 az 100 tis   mrtvych, 300 tis s dlhodobymi nasledkami a ty si v ohrozenej skupine kde je vysoka sanca byt medz nimi. Ale ockovanie kde podla vsetkeho mozeme cakat 5 az 10 mrtvych a mozno tak do 50 ludi s dlhodobymi nasledkami povazujes za ciste liberalne zlo. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No však čítaj, on má bublinu so stánkom s kebabom. Aj keby tu zúrili všetky vírusy sveta a nestačilo by sa očkovať, tak hentoho blba by zaujímalo len to, či budú otvorené stánky s kebabom. Srandu si nerobím.

Zamestnávatela tiež nič nezaujímalo. Stále sme museli chodiť do robity aj keď naokolo sa zatváralo. Amazon môže ignorovať koronu? Tak môžem aj ja.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A čo pindáš teraz? Však si machroval aká je Amazon strategická firma, koľko roboty máte a koľko príplatkov dostávaš, že toľko peňazí si ešte neprežral za celý život, čo si prežral za posledný rok. Keby Amazon "ignoroval" koronu, tak by sa museli podobne zariadiť aj ostatné firmy a potom by si domachroval kebyže na úrade práce sedíš celý rok. Však by si skapal za pochodu, takže tie svoje kecy o ignorancii si strč niekam a poriadne hlboko, ty si veľmi malý pán na to, aby si si mohol dovoliť takto frajeriť, rok bez práce si môže dovoliť niekto, kto má nasporené a nie socka, čo nevie vyjsť do každej výplaty, lebo všetky úspory prežerie. Ty trulo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 11 hodinami, informator napísal:

vdaka nasim vedeckym "elitam" sa ockovanie ukazalo ako cesta k invalidite a smrti skorsia, ako ochorenie na covid....svojim tazenim proti ruskej vakcine zneistili kopec ludi, ktori sa odmietnu vakcinovat aj inou vakcinou, ako je kianidom naplnena ockovacia latka z Ruska

ad 1. o očkovaní ako ceste by som radšej pomlčala... tam, kam chodím na liečbu teraz pravidelne, sa uprázdnilo pred pár mesiacmi hodne miest po pacientoch... niekto tam ešte pred očkovaním zavliekol covid a miesta sa rapídne uprázdnili...
zopár známych sa tesne pred očkovaním dostalo do covidového šialenstva, ledva z neho vyhrabali, s následkami... kamarátkin dlhoročný priateľ tiež odišiel, ona ledva prežila, okolo pomrelo priveľa ľudí, aby som o tom vedela vtipkovať...

ad 2. toto vidím rovnako. vieme, že Sputnik nemá toto a tamto, netreba mi to opakovať. ale Rusi aj tak nie sú idioti, aj keď za všetko môžu Rusi. ani sa nehnevajte, páni, ale neposielali by do sveta neoverený liek, že robia veci svojím spôsobom, tak dobre, robia... ale nech spravia čokoľvek akokoľvek, keby boli certifikáty a čo aj viem čo ešte, "za všetko môžu Rusi" by si stodesaťpercentne našli iný dôvod, prečo za všetko aj tak môžu Rusi. vždy za všetko môžu rusi, tak to nie je nakoniec jedno?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov