Skočiť na obsah

Jaké jsou etické problémy umělé inteligence?


electric blue

Odporúčané príspevky

tak to rozved kyborg patri do evolucie a riadenej, ale tak daj svoju predstavu o autoevolucii riadenej, zatial si tu dal velkolepy nazov, ale vysvetlenie toho, čo to pre teba znamena a na co sa to vztahuje nie. Tak coho a ako sa to bude autoevulovat? :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@robopol pretože strojová časť kyborga (ak kyborga chápeme ako spojenie človeka so strojom) je len periféria. preto som ju prirovnal k protéze.

autoevolúcia? predsa práca s vlastnou DNA. nič strojové do toho nepotrebuješ. tvorba živého organizmu.

@tysolen to asi nebude o chcení, ale o potrebe. keď spoločnosť nebude mať iné východisko, aby nezanikla.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

aha tak genove inzinierstvo si myslel a to vyrieši , čo konkretne, že budeme rozmyšlat rychlo ako počitače? alebo budeme si pamatat to čo počitače?

genove inžinierstvo ide v subehu a ma tvrde limity. Naopak riadena evolucia so strojmi ich nema. To, že sa to deje je fakt, a deje sa to zo známych dôvodov, tvoje bunky nebudu mat tvrdost ocele nikdy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tým by som si vôbec nebol taký istý... kdesi hore si písal o letoch do vesmíru. ak genetickými zásahmi dokážeš, vyriešiť fyzické a psychické problémy kozmonautov, stačí už len poriadna raketa. načo mať bunky tvrdé ako oceľ, keď ich nikam nedostaneš.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a cim by si si nebol taky isty? že manipulaciou genov vyrobiš niekoho so schopnosťami stroja? neblazni. Evolúcia a to si mal uviesť, že myslíš biologickú (pretože je všeobecná evolúcia nie len biologicka) tu funguje par miliard rokov a otestovala rozne kombinacie genov, a robit pokusy na ludoch s genmi mi pride Mengeleovske. Ja si vyberam kyborga :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

važne? ked upraviš geneticky kod a to sa neda uplatnit pri dospelej osobe, tak si musis pockat na to čo sa vyliahne... ČLoveče ty maš tak naivne predstavy... Kyborgovia su už dnes, maš zariadenia ktore využívaš, nemusíš ich mať priamo v tele, ak tam bude čip 1 cm dlhy v mozgu a ten bude prevádzat signaly a ty s tým urobíš viac ako keby si dalšie miliardy rokov skušal niečo s genom.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

prečo miliardy rokov. práve tu vidím možnosť uplatnenia AI. pomôže odhadnúť výsledky oveľa skôr. také niečo nemôžeš robiť systémom pokus-omyl. samozrejme, 100% istotu nebudeš mať nikdy, ale to ani pri kyborgovi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ty si Dr. Mengele :) ja som za modifikaciu chybnych genov a nie skusanie s AI, Ai ti nepovie, čo tym presne dosiahneš, jedineže by si mal singularitu teda superinteligenciu a to potom sa už bunkam venovat nebudeme.

Tak či onak kyborgovia su tu v prvotnej faze a zmier sa s tým, že ak to ludom pomože napr. Neurolink ludia si to tam daju, mas umele protezy, robi sa vyskum v každej oblasti aj nanotechnologiach.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ale no tak.... :) po prvé, nie som mengele, len mám rád veci, ktoré fungujú a po druhé, podceňuješ AI, čo ma u teba prekvapuje.

netvrdím, že kyborgovia nie sú, alebo nebudú, len pre mňa je to neefektívna cesta. ale čosi by som od teba rád vedel. či strojovú časť kyborga považuješ za "protézu", alebo chceš zrovnoprávnenie jej inteligencie v rozhodovaní vrámci jedného spoločného organizmu? prepáč, ak som sa vyjadril kostrbato, ale hádam chápeš, na čo sa pýtam.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nepodcenujem, ale tym, že prehadžeš geny, tak a začneš sa pytat AI, čo tym docieliš? odkial to ona môže vediet prosim ťa? tie geny nemaju semantiku, že aha ja som lepšie zloženy gen a ponukam ti tu a tu utilitu.

nechapeš koncept kyborga. Kyborg je človek, ktorý využíva potenciál technológie aj AI, no AI máme iba jeden druh a ta je špecializovaná na nejakú úlohu, nemá vedomie je to len heuristika a efektívne algoritmy, resp. neuronove siet, čo sa dá tiež chápať ako nejaký všeobecný algoritmus (univerzalny).

kyborg môže časom využívať nanotechnológie na celkový chod organizmu, ovladanie strojov myšlienkami, na pozadi ti bežia tvoje umele algoritmy, ktoré sú špecializované na nejaké špecifické úlohy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 1 minútou, robopol napísal:

Nepodcenujem, ale tym, že prehadžeš geny, tak a začneš sa pytat AI, čo tym docieliš? odkial to ona môže vediet prosim ťa?

a odkiaľ sme to zistili my? veď už predsa geneticky modifikujeme rastliny a sem-tam aj živočíchy. sú to len dáta.

chápem koncept kyborga, len som si chcel byť istý, či ho chápeme rovnako. takže "protéza". ďakujem za odpoveď.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak niečo zlepšiť o niečo málo je iné ako na kompletku zostavit nejaký božšký genom, ved ty chceš a tvrdíš, že sa dá vyrobit nejaký nadčlovek, bavili sme sa o rychlosti pamati a podobne. Ja som ti napísal, že to s bunkami nedokážeš. A stroje tu výhodu majú. Preto je nezmysel ist touto cestou, genove inžinierstvo má uplatnenie v boji s vírusmi, s chorobami, a opravy, či vylepšenia genov, ale nie, že ty ideš vytvoriť nový druh.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

The Cambridge team set out to redesign the E coli genome by removing some of its superfluous codons. Working on a computer, the scientists went through the bug’s DNA. Whenever they came across TCG, a codon that makes an amino acid called serine, they rewrote it as AGC, which does the same job. They replaced two more codons in a similar way.

Nič sa tu masivne neredizajnuje, ale nahradzaju sa určite useky o niečo inym kódom (vrámci toho čo poznaju), ci sa mazu niektoré úseky. Nezamieňaj si bombasticke nazvy za skutočnu realitu toho, čo urobili.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ved je som nikdy nepopieral genove inžinierstvo a jeho ulohu pri vylepšení vlastnosti, či v boji proi chorobám. No ale ty si tto poňal tak, že z buniek sa dá postavit ocel, no neda a tak spojenie strojov s ludmi nemože nahradit genove inzinierstvo. To je pointa tejto debaty a nie malé zásahy do genomu, či skúšanie pokus omyl toho, keď zmažem časť kódu o ktorej si myslím, že je nepotrebný šum.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kde som písal, že sa dá z buniek postaviť oceľ? vezmi si problémy dnešných astronautov - radiácia, rednutie kostí, problémy so srdcom, psychické problémy,.... ak by sa podarilo odstrániť toto, už to by bola veľká pomoc. a to by bol začiatok. na koniec nevidíme a v tomto by nám zas mohla pomôcť AI. preto kategoricky tvrdiť, že sa čosi nedá je prinajmenšom krátkozraké. lenže ty si fixovaný na ideu spojenia človeka so strojom a ostatné odmietaš. ja neodmietam ani jedno, len podľa môjho názoru je génové inžinierstvo priamejšia cesta. vyššie som písal, že spoločnosť si vyberie cestu, ktorá bude dostupná v danej chvíli, keď nastane kríza. možno to bude spojenie so strojom, možno génové inžinierstvo, možno kombinácia, alebo niečo úplne iné.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hovoril si o auto evolucii raidenej a z toho potom vypadlo, že tym myslíš genove inžinierstvo, ktoré je údajne lepšie ako spojenie človeka so strojmi. Ja som k tomu napísal, že genove inžinierstvo má tvrdy limit a počítač s bunkami neprekonaš, takže ja skutočne neviem o čom sa tu ako bavíme? ja neodmietam genove inžinierstvo, tvrrdím však že schopnosti kyborgov v buducnpsti neprekona hra s genom. Ty sa tvariš, že to sa nevie...No ale vie. Bez technologie by sme sa nedostali ani k inej planete. Takže my sme kyborgovia nie v tej primitivnej definicii, že to ma byt nejaka končatina..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A samozrejme je vyhodnejšie mat stroje mimo nas, tie hlúpe predstavy, že si prišijem k telu raketovy motor aby som bol rýchlejší? alebo si vymenim oko, aby som videl ďalej?

co je vyhodnejšie a lepšie urobit vyspely oblek, skafander , možno raz z nanotechnologie, alebo skušat mutacie aby som čo mal miesto kože skafander? LOL

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 3 hodinami, robopol napísal:

co je vyhodnejšie a lepšie urobit vyspely oblek, skafander , možno raz z nanotechnologie, alebo skušat mutacie aby som čo mal miesto kože skafander?

a načo ti bude vyspelý oblek, keď živé bunky v ňom zabije kozmické žiarenie, zrednú ti kosti a zblázniš sa z dlhodobej izolácie? ja by som rozhodne dal prednosť mutácii, ktorá by ma týchto rizík ušetrila, obliekol si hoci aj skafader z Apolla a nespoliehal sa na nejaký vyspelý oblek, ktorý sa jedného dňa aj tak pokazí. oblek je spoliehanie sa na barličky, v skutočnosti ťa urobí slabším.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

O taketo detske debaty zaujem nemam, to ty tvrdíš, že ma v ňom radiacia zabije, to si si vymslel samozrejme.. No nič to nie je o oblekoch ale technologiach, ktoré nám pomáhajú prežit efektívbnejšie, ako to nechápeš tak sa vrat do jaskyne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov