Skočiť na obsah

Švédsky model boja s koronavírusom – (Ne)úspech?


electric blue

Odporúčané príspevky

Citát

Už celé týždne sa debatuje o tom, ktorý model v boji s novým vírusom je najúčinnejší, resp. ktorá krajina bojuje s pandémiou najefektívnejšie. Mnohí upierajú zrak na Švédsko, ktoré je vnímané ako európsky aj ako svetový unikát…

Norbert Kucharik

Táto škandinávska krajina totiž neprijala drastické opatrenia a až na niekoľko zmien zostal život vo Švédsku aj po prepuknutí nákazy na ich území rovnaký. Celý svet rýchlo obleteli zábery Švédov vysedávajúcich v kaviarňach a baroch, preplnené ulice a rutina tak ako pred pandémiou. Mladšie deti naďalej chodili do škôl, hoci univerzity a stredné školy pre študentov prešli na dištančné vzdelávanie. Podniky, od kaderníckych salónov až po reštaurácie, zostali otvorené, hoci sa ľuďom odporúčalo, aby podľa možnosti pracovali z domu.

Švédska vláda predložila 7. apríla návrh zákona, ktorý jej umožnil konať rýchlo a podľa potreby prijímať rozhodnutia o dočasných opatreniach. Návštevy opatrovateľských domov boli od 1. apríla zakázané a miestne ministerstvo zdravotníctva a sociálnych vecí požiadalo ľudí, aby sa vyhli nepodstatným cestám. Cez médiá štát apeloval na ľudí, aby dodržiavali odstup a konali počas koronakrízy zodpovedne.

Medzi škandinávskymi krajinami, ktoré sú si kultúrne veľmi podobné, je kontrast so Švédskom veľký. Fínsko vyhlásilo 16. marca núdzový stav, zatvorilo školy a zakázalo zhromaždenia viac ako 10 osôb, 28. marca zakázalo cestovanie do a z oblasti Uusimaa, ktoré bolo lokálnym epicentrom nákazy a 1. apríla zatvorilo reštaurácie, kaviarne a bary.

Dánsko oznámilo rozsiahle obmedzenia dokonca už 11. marca a bolo spolu so Slovenskom medzi prvými krajinami v Európe, ktoré uzavreli hranice, obchody, školy a reštaurácie a zakázali veľké zhromaždenia. Nórsko začalo zavádzať cestovné obmedzenia v polovici marca a následne zatvorilo školy a strediská dennej starostlivosti, zakázalo používanie rekreačných zariadení, zrušilo všetky verejné podujatia a zatvorilo kadernícke a kozmetické salóny.

Miera úmrtnosti vo Švédsku na Covid-19 sa podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa je v súčasnosti výrazne vyššia ako v iných európskych krajinách (viac ako 22 osôb na 100 000 ľudí). Naproti tomu Dánsko zaznamenalo niečo vyše sedem úmrtí na 100 000 ľudí a Nórsko a Fínsko menej ako štyri. Pre zaujímavosť, Dánsko a Nórsko teraz začínajú už uvoľňovať opatrenia, Fínsko predĺžilo svoje obmedzenia do 13. mája.

Vhodnejšie je porovnať Švédsko s Českom, keďže majú podobne veľkú populáciu. Švédsko zaznamenalo doteraz približne 20 tisíc prípadov a 2 274 úmrtí v populácii s 10,3 milióna obyvateľmi. Česká republika hlási okolo osem tisíc prípadov a 223 úmrtí, čiže približne dve úmrtia na 100 000 ľudí. K pandémii si zvolila Praha úplne odlišný prístup, keď začiatkom marca zavrela školy, reštaurácie, bary a väčšinu obchodov, obmedzila cestovanie a zaviedla povinné karantény pre cestujúcich zo zahraničia. Takisto Česi zaviedli, ako aj Slováci, povinné nosenie rúšok na verejnosti.

Nie je však pravda, že by sa táto škandinávska krajina pokúšala budovať medzi obyvateľstvom kolektívnu imunitu, o ktorej na začiatku špekulovali vlády v USA a vo Veľkej Británii. Švédska vláda tieto úvahy rezolútne odmietla a uviedla, že má len iný prístup v boji s nákazou a v každom prípade chcú zachrániť každý ľudský život a chrániť verejné zdravie.

Švédi však tvrdia, že lockdown slúži len na vyrovnanie krivky, no vyrovnanie krivky neznamená, že nové prípady zmiznú, len sa posunú v čase. Podľa Švédov, ak zdravotnícky systém krajiny dokáže venovať náležitú starostlivosť tým pacientom, ktorí to potrebujú, tak odsunutie nových prípadov na neskôr nie je lepším riešením…

Zároveň by som rád dodal, že aj vo Švédsku sú dnes určité obmedzenia. Zhromaždenia viac ako 50 ľudí sú zakázané a ľuďom sa odporúča, aby cestovali len v nevyhnutnej miere. Švédske úrady tento týždeň zverejnili prognózu, podľa ktorej by k 1. máju malo byť v hlavnom meste Štokholm a jeho okolí nakazených už 26 percent populácie. Predpovedajú, že na každý potvrdený nový prípad pripadá cca 75 nových neodhalených prípadov. Švédski experti sa zároveň domnievajú, že v prípade druhej vlny nákazy by mohli byť Švédi lepšie čeliť koronavírusu, keďže mnohí z nich už boli vystavení infekcii.

Som zvedavý, či bude švédska stratégia proti Covid-19 úspešná alebo neúspešná. V čase, keď počet mŕtvych rýchlo rastie po celom svete, sa mnohí prirodzene pýtame, čo viac by sme mohli urobiť na zastavenie, alebo aspoň spomalenie šírenia vírusu. Švédska cesta je jedna z možností. Či je naozaj tá správna, ukáže až čas…

https://bratislavskykraj.sk/svedsky-model-boja-s-koronavirusom-neuspech/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, electric blue napísal:

Podľa Švédov, ak zdravotnícky systém krajiny dokáže venovať náležitú starostlivosť tým pacientom, ktorí to potrebujú

tu je podstatné to AK. a ak to naozaj "vybuchne", či to nejaký systém vôbec dokáže zvládnuť bez toho aby prešiel na vojnovú medicínu. a inak som tiež celkom zvedavý ako pochodia v druhej vlne.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 10 hodinami, electric blue napísal:

yep, kvoli tomuto sú vlastne tie lockdown -y :biggrin: aby sa predišlo kolapsu zdravotníctva [ vid taliansko etc] .

no uvidíme ako sa to vyvinie.. 

Tak to je teda korunovana hlúposť, ak to hovorí predstaviteľ štátu pre pandemie o to smutnejšie je, že hlupáci rozhodujú a robia svoje experimenty na obyvateľstve. lockdown (v rozumnom čase -2-3 týždne) ma kopu efektov (pozitívnych), dokonca bude aj zaručene menej finančne náročný ako toto, čo tu predvádzame teraz, či predvadzali švedi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to ze je menej finacne narocny je otazne,  a skor opak bude pravda.   Takto :  Keby to fungovalo, tak by to bolo fajn.   Najdes vsetkych nakazenych, ti ostanu doma v karantene ( ti falosne pozitivny tiez ale to je de facto lockdown pre nich).

A par razy to zopakujes a po mesiaci sme na opat na malych cislach a mozeme trasovat. 

Ja len neverim ze toto dokazeme,   to by zvladli tak cinania s donucovacim aparatom a intenzivnym sledovanim ludi.   Ale neverim ze to zvladne nasa armada a zdravotnictvo,  ale zjavne uz debata nebude, takze otazka je  ist ci neist ?

Za mna je to skor ze pojdem na testovanie ak budu aspon trochu pricetni a nebude tam vysoke riziko nakazenia,

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Da sa to, ja myslim, že čína je jasný príklad takejto cesty, lock down urobis napr. na 2 tyzdne, a iba vtedy ked ti začne rast exponencialne počet prípadov. Pre SR to máš zhruba meesiac dozadu. Cele to MUSI byt podporeneé monitoringom, sledovanie cez mobily a vyhodnocovanie dodrzaiavnia karanteny. To, čo presne treba zastavit na dva tyzdne, čo ponechať to sa musí presne určiť.

lockdown, ti zmaže rast a dostaneš sa zas na prijemne čísla. Tie osciluju aj mesiace, ako je prípad aj u nás. Výhody uzavretia sú viacere, znižuješ virulenciu a výrazne, nezahlcuješ nemocnice, dokazes spolocnost prenastavit v tom, že nežije v strachu a ked su pozitivne čísla ekonomika je skoro u normalu, atd. atd.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@robopol a dokedy by si chcel s lockdown zmrazovat ekonomiku? bojíš sa sám koronavírusu? 

pred 2 hodinami, informator napísal:

a ty kde zijes?.....v Kongu?.....lebo jedine tam su odrezany od protivirusovej ekonomickej a spolcenskej likvidacie.....

a ty si odrezany od elementárnej gramatiky. boa ved sa vyjadruj v ludskej reči. kto ti má rozumiet o čom točíš 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

neviem o čom točíš, ale zjavne sa obavaš lockdownu viac ako korony...Ja píšem o opatreniach, ktoré v sume daju menšie celkové straty v ekonomike, ako neustale krmit media koronou a podnikatelov strachom z nej.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

čo prosim?

Akože dva za rok v trvani dovolenky za cely rok ty považuješ za nejakú stratu zamestnania? Ja myslím, že to je presne naopak. Dokonca to je len do vakciny, to si akože nevieš domysliet? To, že sa tu neustále experimentuje s tym, čo nosiť nenosit a kde, zatvaraním prevádzok na neurčito, či nekontrolované a hlúpe kroky vlády, ktorá sa na nic nepripravila, ktorá nema ani doposial slusnu aplikáciu na pohyb ludi, či iné info ohladne pandemie, vlada, čo nevie ani zabezpečiť výpadok prijmu je ta lepšia voľba? Z čoho sa prosim ťa smeješ? Nie nahodou z vlastnej hluposti?

Nezamestnanosť je hlavne psychologický aspekt, ked podniky nevedia, čo sa bude diat v tomto štate, nevedia ako sa vyvinie korona, tak čakaju ako srnka vo svetle refektorov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@robopol podobnú epidémiu sme ešte nazazili, jasnè ze sa experimentuje pokus omyl . 

 

Vieš kedy boli naposledy uzatvorené školy? cez II svetovú vojnu. 

lockdown sa nerobi na dva tyzdne, pretoze po dvoch tyzdnoch práve , ak si dobre pametám, sa začínajú ukazovat prvé vysledky. takze to je blbost .vymyšlaš nereálne blbosti . 

 

nezamestnanost je hlavne efekt tych chudobnejších vrstiev obyvatelstva. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ach jo, ty si neralna blbost, kolko je inkubacna doba? 5 dni priemer, kolko je prosim ta karantena ked si pozitivny? vieš? 14 dni. tak si daj to plus to a mas zaručenu dobu kedy nebude vypusteny prenasac, aspon z hladiska pravdepdobnosti.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

pred 6 hodinami, informator napísal:

a ty kde zijes?.....v Kongu?.....lebo jedine tam su odrezany od protivirusovej ekonomickej a spolcenskej likvidacie.....

a ty si odrezany od elementárnej gramatiky. boa ved sa vyjadruj v ludskej reči. kto ti má rozumiet o čom točíš 

electric blue

odvadzas pozornost na inu temu, ako klaun z TT?.....co ta po mojej gramatike, ty si zopakuj radsej zaklady filozofie a psychologie , aby si pochopila, co je realita a co je svet podla klauna z TT a jeho podrstasiek z gangu styroch....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 46 minútami, electric blue napísal:

oplatí sa na toto reagovat? 

neoplatí :biggrin:

tak sprav tlacovku a vyzaluj sa verejnosti, ze moja gramatika je na hovno, tak nereagujes, lebo sa to neoplati......skus pouzivat slovnik klauna z TT a budeme si mozo lepsie rozumiet...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

2 minutes ago, game said:

Ladys a babys, drahi, ale no tak. osobne utoky a poznamky zato nechajme bokom, diky moc.

Coronavirus  - tema roka.

Klidek game, vsetko pod kontrolou, hento mi za komentar nestoji :-) skor ma udivuju nasi dvaja chuapci ako sa nechali chytit...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov